За грубото отношение към чуждите деца....

• 10 035
  • 222
  •   1
Отговори
  • София
Чудех се доста време дали случката си заслужава да й посветя тема, но в крайна сметка реших, че си струва.  newsm78

Имам дъщеря почти на 3 години. Преди няколко месеца се върнахме от престой в чужбина,та в момента не работя и разполагам със свободно време да се разхождам с детето и да чета форума. Това го казвам, за да отговоря предварително на евентуални въпроси - нямам ли си друга работа, та пускам 'излишни' теми. Нямам си, толкова свободна не съм била досега, което никак не е лошо, между другото.

Та, на въпроса. Почти всеки ден водя детенце на една и съща детска площадка. Опитах се да я сменя за разнообразие, но тя си я харесва и това е. Съвсем естествено, вече си имаме и други дечица-приятелчета. Преди няколко дни обаче, моята дъщеря си играе в пясъчника, пристига друго познато детенце, по-малко от нея, баба му хвърля вътре 1 кофичка и 2 лопатки да си играе, при което моето дете посяга към тях мигновено. Не че си няма свои играчки пред себе си, но обикновено чуждите са по-интересни, както съм забелязала. Не знам това толкова ли е фатално, престъпно и страшно, но като викна оная ми ти жена с един гръмовен глас на моето дете, цитирам "Не те ли е срам всеки ден да ни пипаш играчките!". При което аз се оцъклих. Но й се скарах набързо, че пипа чужди играчки, тя ги остави веднага и продължи да си играе. Нищо не казах на въпросната жена.

Нещата не спряха обаче дотук. Където и да отидеше моето дете, онази върви след нея и й крещи - защо се пререждаш на пързалката, тая люлка да не е твоя и т.н. Изгоряха ми бушоните, признавам. Попитах я съвсем миролюбиво какъв й е проблема с моето дете, напомних й, че на чуждо дете няма право да крещи и се разпорежда и я призовах да спре веднага. Къде ти! Не съм си била възпитала детето, лигаво било, палаво било, тормозело нейното внуче (как обаче, това не разбрах). Тя била отгледала 2 деца, да не съм й говорела точно аз за възпитание и един куп такива все в този дух.

Ама толкова грубо, несправедливо и арогантно отношение към едно детенце, как е възможно! Смея да твърдя, че дъщеря ми е много мило, дружелюбно и кротко дете, но все пак е дете и аз не мога да изисквам от нея на 3-годишна възраст да спазва перфектен етикет на поведение. Или греша?

Никой, ама никой не взе отношение по спора ни, всички си мълчаха, забили поглед в земята. В крайна сметка аз грабнах детето и се изнесох от площадката. Повече не съм я водила там.

Когато разказах на мъжа ми, той реагира много зле и ми каза, че е трябвало да звънна на 112 и да се оплача от тормоз върху детето. Какво ли им пука на 112 за някакви си спорове на битово ниво.

Кажете ми, моля ви, толкова ли е престъпно и страшно дете да пипне чужда играчка, нима децата не си разменят постоянно играчките? Защо възрастните се намесват така грубо в игрите на децата? Очевидно аз греша някъде, но съм й забранила категорично да се докосва до чужди кофички, лопатки и всякакви други приспособления за пясък и други играчки, за да не скочи някоя майка да ни набие колективно. Засега ме слуша, но все пак е дете и може да се изкуши.

Това е историята. Може да ви звучи наивно и дребнаво, след време и на мен сигурно ще ми звучи така, но към момента още ме държи и ядосва.

# 1
Чак пък да занимавате 112  Grinning
Нито е страшно нито е престъпно ,а е най-нормалното нещо децата да искат чуждите играчки .
Бабето е изкукало .Не се ядосвай .
Пред един от шадраваните ни в Русе една баба направо си удари едно детенце ,тук вече може би трябваше да се обадят на 112 ,но не го направиха.
Проблема беше ,че детето бърка с пръчка в шадравана.Не съм се намесвала ,защото нямаше нужда ,но много много ми се искаше.

# 2
 Hug
Разбира се, че нищо лошо не е направило детето ти. Нито пък са основателни обвиненията и истеричните изпълнения на тази жена.
Предполагам, както повечето хора, нещо по някаква причина й е било криво и е намерила точните хора да си изсипе гнева. Казвам точни - защото на бабаити и темерути нямаше да отвори такава уста.
Не се тревожи, не обръщай внимание на хора, които не могат да се контролират, води си детето където си прецениш и не се вълнувай толкова от старанието на озлобени хора да ти вгорчават деня.
Мога и аз да споделя нещо подобно. Но беше доста отдавна, когато малкият ми син беше на 6-7 години. Пред блока ни има детски кът с пързалка, детето ми искало да си играе на нея, но майка (съседка) с малко дете на 2 години го изгонила, не можело никой да играе на пързалката, когато тя и нейното дете са там!  Shocked    Ми, добре...  Sad    На следващия ден - пак са там. Синът ми пита: "Госпожо, може ли да се пързалям?", след което получава грубо изръмжаване "Не можееее". Няколко месеца детето ми имаше стрес, (колкото и нелепо и смешно да е), когато се доближи до тази пързалка и спря изобщо да играе в този кът. Съжалявам, че тогава не реагирах и не отидох да й хвърля майните, а си го изтърпях мълчаливо и смирено.... Така че - изобщо не се чувствай виновна, че си реагирала и си защитила детето си. Но имай предвид, че това по нашите (Бг) детски кътове си е ежедневие.

# 3
  • София
На твое място бих направила бабето спряла, за себе съм си приела, че с възпитаните съм възпитана, с грубияните- груба, свалям или качвам нивото, за да бъда разбрана съвсем ясно от отсрещната страна. Не подвивам опашка, особено пък не бих подвила опашка пред детето ми /малко е още и не се е стигало до подобни сцени, независимо по каква причина- играчки-плачки и пр./.
Всъщност, по мои наблюдения, в България боят над собствено или чуждо дете/внуче /т.нар. и любимо мое пошляпване хахахах/, или шамаренето на собствената жена, все още не се считат за сериозни отклонения от нормалното/законното.

Иначе- не ми пука дали някой ще иска да докосне играчките на детето ми, да играят колкото намерят за добре.

В една тема наскоро прочетох как чужда жена е ударила детето на съфорумка на площадката.. не дай си Боже да ми се случи подобно нещо...то ще се чуе де.

# 4
Проблема е в злобата на възрастните.Много ме е яд на такива.Все едно детето ще изяде играчките като си поиграе с тях...Ставала съм свидетел как една баба се развика на детето на приятелка,заради една кирлива топка!А то детето на малко повече от година,какво ли разбира горкото...

# 5
  • София
Ами нейно право е да не дава друг да пипа играчките, но начинът, по който е реагирала, е доста злобен и направо недопустим спрямо дете  Confused

# 6
  • София
Много е обезпокоително това, което сте споделили.  newsm78
Аз нямам опит с други деца, това ми е първото и наистина не мислех, че е допустимо да се крещи, а даже и да се посяга на чужди деца. Не ми се е случвало, докато съм била дете, а и досега никога не съм си позволила да говоря така на дете, което си играе с моето. Обикновено обяснявам или обръщам нещата на игра.

Това, от което ме заболя най-много е, че детенце после ме пита защо тази баба й е викала, тя била послушна и т.н., много се беше впечатлила.  Да се беше разкрещяла на мен, не ми пука, но да се нахвърлиш с такава злост върху една малка невинна душичка.....

# 7
Явно бабето е станала с гъза нагоре. Жалко, че не си е намерила майстора в твои ръце, но все някоя друга майка ще я сложи на място, ако продължава в същия дух. Тогава ще внимава следващия път какво говори. Твоето дете се е държало като абсолютно нормално за 3 годишно. Да е живо и здраво и да не ти пука. Хора всякакви. На мен пък онзи ден една жена ми се развика, че момченцето ми много се смеело и щяло да се случи нещо лошо, ако не го спра веднага. Май не беше добре психически. Crazy

# 8
Наистина много грубо отношение към това малко детенце. Дано наистина е било заради лошо настроение, а не да се държи така постоянно. Аз още от сега казвам на моята да не пипа чужди играчки, но тя щом забележи нещо и веднага иска да го вземе. До сега не съм имала проблем с родителите. Дано нямам такива проблеми, че както не оставам длъжна. Но такова държание към дете е жестоко.

# 9
Като баба и скорошен посетител на градинки, треска ме тресе. Изкуфяват ли, какво им става. Сигурно щеше да се наложи да викат 112, защото щях да я удуша. Случвало ми се е, има такива хора, винаги като майка-тигрица съм защитавала децата си.   

# 10
  • София
Вие май сте забравили собственото си детство, когато непознати възрастни, кой откъдето мине, си позволяваше да прави забележки, че и да налита на бой! Всеки възрастен се чувстваше в правото си да посегне и да издърпа нечие ухо или да зашие два зад врата, ако успее да докопа детето, де! Нищо не се е променило, просто сега се говори за насилието над деца и затова хората повече забелязват, особено когато става въпрос за техните деца.

# 11
Нямам деца,но ако имах не бих изтърпяла подобно отношение.Както лесно избухвам щях да се разкрещя на бабето и ако не се извини и продължи да се държи така щеше да получи една шепа пясък на главата.Някои хора просто от човешко отношение не разбират. #Cussing out

# 12
Като баба и скорошен посетител на градинки, треска ме тресе. Изкуфяват ли, какво им става. Сигурно щеше да се наложи да викат 112, защото щях да я удуша. Случвало ми се е, има такива хора, винаги като майка-тигрица съм защитавала децата си.    
Да ти кажа ,бабата точно като баба-тигрица е реагирала сакън някой да не нарани нейното мило внуче като му вземе играчката.така си мисля ,но може и просто да се е заядлива .
Авторката според мен е постъпила правилно скандали пред децата по -добре да няма или да са в краен случай ,като описания от мен .
Потрепервам като си помисля ,моето свеки  как би реагирало .

# 13
 Жалко за детенцето, че макар и невинно, е било свидетел на крясъците на лабилен човек.

# 14
  • София
– Остави, миличък, играчките. Те не са наши, а на тази леля и е много мъчно, че ги пипаш - виж я как страда, чак пяна и изби на устата...
П.П. Тихичко, без да чуе детето: Внимавай да не се прехапеш, че отровата ще те убие преди да гъкнеш!!!

Общи условия

Активация на акаунт