Консултации с адвокат

• 132 346
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 1 050
Здравейте. Запорирана е заплатата на бившия ми съпруг от ЧСИ заради издръжка. Въпроса ми е, след като преведат от работодателя му пари към ЧСИ, ЧСИ какъв срок има да ги нареди към взискателя, т.е. мен? Там са от петък, ни вест ни кост.
Затова специално за издръжка аз препоръчвам не ЧСИ, а ДСИ - по-стриктни са.

Това, което следва да направиш е да отидеш и да се запознаеш с делото в кантората на ЧСИ.
Обърни внимание каква част от заплатата му е запорирана и каква сума се превежда по сметката на ЧСИ...

П.П. Дали изпълнителното дело е образувано при ЧСИ или ДСИ няма значение за самата процедура. При ДСИ таксите са малко по-ниски, което облекчава взискателя, и съответно натоварва по-малко с разноски длъжника.

# 1 051
 Cry :cry:jivqh s biv6iqt si maj 15 god. sas mnogo karanici nai ve4e zaradi negovata maika imame 2 deca na 11 god. i na 6 god. toi igrae6e na komar i e bezraboten hodi 4astno stroitelstvo pie i decata stavaha svideteli na poboi ne me puska6e na rabota  be6e  mi pisnalo otvori mi se vazmojnost da rabotq v 4ujbina i zaminah bez toi da znae decata ostavih na negovata maika i sega pra6tam pari na decata za drehi u4ili6te vsi4ko as pla6tam dali moje kato se varna da zaveda delo za pope4itelsto nad decata si pri polojenie 4e nqmam brak s nego i predi okolo 1 mesec sa gi izgonili ot ob6tinsko jili6te za neplateni smetki molqvi kajete dali imam vazmojnost za pope4itelstvo nad decata BLAGODARQ VI PREDVARITELNO

# 1 052
Тъй като минималният размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата, т.е. 85 лв. към настоящия момент, можеш да заведеш ново дело по т. 1 - за изменение на размера на присъдената вече издръжка. Искът се предявява пред Районния съд по местожителството на търсещия издръжка - на детето - ако си в съдебния район на Добричкия районен съд - пред него. Това дело може да протече без ти да присъстваш, а само с твой представител или дори без такъв. По това дело ще ти присъдят 85 лв. дори и ако БНД не работи и няма никакви доходи. Освен това ти може би вече си наясно, но не дължиш никакви такси и разноски за производството. Не е проблем и ако БНД се крие и не получава призовките - резултатът ще е същия, но само малко по-дълго ще протече производството, иначе новият размер на издръжката ще бъде присъден от момента на завеждане на иска.
Това наистина ли е така? Нашата издръжка е 77 лв., питах адвоката си, каза ми че нямало такова нещо издръжката да е обвързана с минималната работна заплата и увеличението и всеки път да е повод да се претендира по-висока издръжка. Каза ми че само може да се иска промяна при други обстоятелства - променени нужди на детето и т.н.

Прав е адвокатът.
Според правителствено постановление, прието през 1985г. и изменено през 2002г., размерът на месечната издръжка на дете се определя в зависимост от нуждите на детето и от възможностите на родителя в абсолютно число в границите от 30 до 80 лв. Коментарът на сумите е излишен, защото за всеки родител е ясно какво би могло да се купи с толкова пари - 4 пакета памперси и половин комплект учебници за ученик... Но е факт,че при разводите съдилищата присъждат издръжки точно в такива граници...

Съществува хипотетична възможност да се присъди издръжка над установения максимален размер, когато трябва да бъдат задоволени изключителни нужди на детето и родителят може да дава издръжката без особени затруднения... Нужно е обаче и двете хипотези да съществуват едновременно. Иначе всеки може да поиска от съда промяна на издръжката - и родителят,при когото е детето, и другият,който я плаща.
Процедурата по увеличаване и намаляване на сумата за издръжка, е една и съща. По правило обаче често се иска увеличаване. Основание за това е промяната на обстоятелствата - на нуждите на детето, на доходите на родителя, на инфлацията, укриване на доходи, които са излезли по-късно наяве и т.н.
Искът за промяна на издръжката се предявява в Районния съд - по местожителството на ищеца или на ответника. Исковата молба е със свободен текст. Към нея се прилагат съответни доказателства - бележка от таксите за ясла, градина, училище, от болница и т.н.
Тежестта на доказване е върху ищеца. Делото се гледа в състав от един съдия. След произнасянето на първоинстанционния съд, следва 14 дневен срок за евентуално обжалване на решението му.

Иск за промяна на издръжката може да бъде заведен отново след 1, 2 или 3 месеца... С други думи - по всяко време.

Последна редакция: сб, 15 мар 2014, 22:09 от krem-karamel

# 1 053
Крем-карамел Hug, благодаря ти...Всичко това ми е ясно. Спорът беше за друго - при положение, че сега присъдената издръжка ми е минималната - 77,50 лв., мога ли да искам увеличение, защото минималната работна заплата се е вдигнала? Тъй като минималната издръжка била 1/4 от минималната работна заплата или 85 лв...Така поне твърдеше rodopi.... newsm78

# 1 054
вероятно и в решението ,в което са определили 77.50 лв издръжка са написали при какви обстоятелства може да се иска увеличение.

# 1 055
вероятно и в решението ,в което са определили 77.50 лв издръжка са написали при какви обстоятелства може да се иска увеличение.
Не, не пише...единственото което пише е от кога е дължима и до настъпване на основание за изменение или прекратяване на дължимата издръжка.

# 1 056
до настъпване на основание за изменение или прекратяване на дължимата издръжка.
точно де  Laughing

# 1 057
до настъпване на основание за изменение или прекратяване на дължимата издръжка.
точно де  Laughing
Bongo, въпросът е точно дали промяната на минималната работна заплата и увеличението и е основание. Този въпрос е спорен и според едни адвокати не е основание, според други е...
Моля да се включат компетентните адвокати в темата Praynig

# 1 058
Крем-карамел Hug благодаря ти...Всичко това ми е ясно. Спорът беше за друго - при положение, че сега присъдената издръжка ми е минималната - 77,50 лв., мога ли да искам увеличение, защото минималната работна заплата се е вдигнала? Тъй като минималната издръжка била 1/4 от минималната работна заплата или 85 лв... Така поне твърдеше rodopi... newsm78

При определяне размера на издръжката на непълнолетни деца се вземат предвид от съда на първо място - нуждите на детето/децата, и на второ място - доходите и имуществото на родителя.
Т.е. нуждите на ненавършилите пълнолетие деца винаги са на първо място.
Винаги можеш да претендираш присъждане на по-висока издръжка, от теб като ищец зависи да докажеш нарасналите нужди на детето, както и настъпилата промяна в доходите и имущественото състояние на БНД.

# 1 059
Накратко - може да искаш увеличение, защото нуждите на детето са се увеличили и да го докажеш, а не просто защото се е увеличила МРЗ. Peace

# 1 060
  • Пловдив
Здравейте, имам следното питане.
Дело за развод по исков път в кой съд трябва да се води - по постоянен или по настоящ адрес?

Приятелят ми и съпругата му са с постоянен адрес в София /и двамата не живеят там от 9 години/ и с настоящ адрес в Асеновград /той си е в Асеновград, тя - напред - назад, по света и у нас, в момента живее с друг мъж в Гърция/.
Той иска де се разведат по взаимно съгласие, на нея не й се занимавало с ходене до съда.
Реално са разделени от 9 години, но въпросът е в адресните регистрации. А и знам, че в различните съдилища сроковете за започване и приключване на такива дела са различни заради различната им натовареност. Да не говорим, че и адвокатските хонорари са доста различни.
Та може ли да заведе такова дело в РС Асеновград или трябва да го води в София?

# 1 061
  • В градината...
Пускайте делото в Асеновград, ако тя не направи възражение за подсъдност, ще мине за нула време  Peace

# 1 062
  • Пловдив
Благодаря за отговора. Какво се случва, ако не могат да я открият, за да я призоват?
Понеже не е в България.
Пък и ако никой не й каже, че може да направи такова възражение, няма да се сети сама.

# 1 063
  • В градината...
Ако има кой да получи призовка от нейно име, добре. Ако не, залепя се съобщение, чака се 30 дни, после й се назначава служебен адвокат /за ваша сметка/, отново се изчакват 30 дни.  Нещата се проточват.
Най-добре ще бъде, ако я убедите да подпише и завери пълномощно, с което да упълномощи адвокат.
Аз процедирам така - явявам се упълномощена от името на ответника, а ищецът /в случая Вашият съпруг/, се явява без адвокат.

# 1 064
  • Пловдив
Благодаря, ще обмислим въпроса.
Важното е, че може да стане и в Асеновград.

Общи условия

Активация на акаунт