Консултации с адвокат

• 132 376
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 1 035
  • В градината...
Благодаря Ви. Всичко това е направено, сега и на прокурор е предаден. Общината трябва ли да ми изплати сумата за издръжката на детето със задна дата както е записано в решението на съда.
Това беше въпросът ти, а не това, което е разяснила Крем-карамел. Аз ти отговорих по-горе.

Мандаринка, така е, но жената пита - има ли документ. Дали е атакуем или не, това е единственият начин.
За опасностите от разваляне тя ще се консултира с адвокат, надяваме се, тук даваме само общи насоки.

# 1 036
Благодаря Ви. Всичко това е направено, сега и на прокурор е предаден. Общината трябва ли да ми изплати сумата за издръжката на детето със задна дата както е записано в решението на съда.
Това беше въпросът ти, а не това, което е разяснила Крем-карамел. Аз ти отговорих по-горе.

може би трябваше да и отговориш защо не може ?  Laughing

# 1 037
  • В градината...
Не мисля, че е уместно в темата да коментирам законите и подзаконовите нормативни актове. Такива са.

# 1 038
Здравейте и от мен. Искам да попитам и аз за едно дело за издръжка  нямам брак с бащата остави ме когато детето беше на 3 г. сега вече е на 8 г. заведах дело осаждахаго няколко пъти и само ми даде за 7 месеца по 70 лв. последния път го осъдиха на пробация преди 2 г.  Ако сега заведа дело дали може да ми плаща издръжка или от съвета да ми дават заради него. Тогава имаше кола и ищо не можех да направя, но сега банката му я е взела - има заеми. аз съм по майчинство сега  втора година и сегашния ми мъж не иска да търся издръжка за момиченцето, но тия пари му се полагат по право. Проблем, е че бащата е от шуменските села а аз сега живея в едно село до Добрич дали може да заведа дело във Варна защото познаваме там адвокат и дали може да ме представлява без да ходя никъде? Преди се ме викаха в полиция преди всяко дело. Моля ви майки посъветвайте ме нещо какво да направя дали има смисъл да водя дела . Таткото така и не пожела да види момиченцето през тия 5 години.

# 1 039
Теди, доколкото разбирам, в момента имаш влязло в сила съдебно решение, с което си осъдила БНД за издръжка.  Ако до момента не е плащал или е платил само няколко вноски, трябва да си вземеш бележка от съдебния изпълнител, че не е плащана издръжка. Тогава отиваш в Общината, там ще ти кажат какво трябва да попълниш и да представиш - със сигурност акт за раждане, решето за издръжката и каквото друго и нужно, за да започнат да ти изплащат издръжката от Общината.
Като прочетох поста ти обаче оставам с впечатлението, че не правиш разлика между
1. дело за осъждане за заплащане на издръжка и за определяне на нейния размер, което е гражданско дело, и
2. дело за осъждане на БНД за това, че не заплаща определената издръжка - то е наказателно
Тъй като мин.размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата, т.е. 85 лв. към настоящия момент, можеш да заведеш ново дело по т.1 - за изменение на размера на присъдената вече издръжка. Искът се предявява пред Районния съд по местожителството на търсещия издръжка - на детето - ако си в съд.район на Добричкия районен съд - пред него- Това дело може да протече без ти да присъстваш, а само с твой представител или дори без такъв. По това дело ще ти присъдят 85 лв. дори и ако БНД не работи и няма никакви доходи. Освен това ти може би вече си наясно, но не дължиш никакви такси и разноски за производството. Не е проблем и ако БНД се крие и не получава призовките - резултатът ще е същия, но само малко по-дълго ще протече производството, иначе новият размер на издръжката ще бъде присъден от момента на завеждане на иска.
 Ако заведеш такова дело, с влязлото в сила решение ще трябва да отидеш при съдебен изпълнител (според мен за издръжките по-подходящи са държавните съд.изпълнители при Районните съдилища) и както съм посочила по-горе - ако не плаща, искаш да ти се издаде съответния документ за това и отиваш в Общината.
Ако искаш обаче БНД да бъде съден за това, че не заплаща определената издръжка, т.е. за престъпление, трябва да бъде подадена жалба до полицията или прокуратурата. По това дело задължително щете викат на разпит като свидетел.
Надявам се, че съм ти била полезна.

# 1 040
  • Варна
Здравейте, моята ситуация и въпрос на кратко: Наскоро успях да лиша от родителски права бащата на сина си, който ни търси само когато иска да ме тормози, посягал ми е пред детето и т.н.. Няма да изпадам в подробности. Междувременно имам приятел с който планираме сватба и второ дете. Малкия го приема като баща и т.н. От четене и питане до тук разбрах, обаче, че дори при лишаване от родителски права, друг човек няма право да го осинови без съгласието на бащата.
Въпросът ми е:
Има ли законов ред , при който приятеля ми да придобие права над сина ми,  без съгласието на бащата, след като въпросният е лишен от родителски права?

# 1 041

Тъй като мин.размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата, т.е. 85 лв. към настоящия момент, можеш да заведеш ново дело по т.1 - за изменение на размера на присъдената вече издръжка. Искът се предявява пред Районния съд по местожителството на търсещия издръжка - на детето - ако си в съд.район на Добричкия районен съд - пред него- Това дело може да протече без ти да присъстваш, а само с твой представител или дори без такъв. По това дело ще ти присъдят 85 лв. дори и ако БНД не работи и няма никакви доходи. Освен това ти може би вече си наясно, но не дължиш никакви такси и разноски за производството. Не е проблем и ако БНД се крие и не получава призовките - резултатът ще е същия, но само малко по-дълго ще протече производството, иначе новият размер на издръжката ще бъде присъден от момента на завеждане на иска.
Това наистина ли е така? Нашата издръжка е 77 лв., питах адвоката си, каза ми че нямало такова нещо издръжката да е обвързана с минималната работна заплата и увеличението и всеки път да е повод да се претендира по-висока издръжка. Каза ми че само може да се иска промяна при други обстоятелства - променени нужди на детето и т.н. newsm78

# 1 042
Always_in_love, прочети на твоя адвокат чл.142, ал.2 от Семейния кодекс - там е определен мин. размер на издръжката като 1/4 от мин.РЗ.
Що се отнася до това кога може да се иска изменение на издръжката, поне според мен като юрист, действително изменение може да си иска при всяко положение, при което се изменят обстоятелствата, послужили за първоначалното й определяне или подследващото й изменение. Сама по себе си промяната в МРЗ е такова обстоятелство. С последното имам предвид, че мин.работна заплата не се е увеличила, защото сме открили нефтено находище на територията на РБългария, а защото животът е поскъпнал. Т.е. ако със 77 -те лева досега си могла да купиш условно казано 3 пакета памперси, сега с тази пари ще купиш само 2.5 пакета. Това е само нагледен пример, който като го приложиш реално, става ясно, че от една страна определената до момента издръжка е под законоустановения мимимум, защото СК не казва, че това е минимума при първоначално определяне или при определяне по реда на чл.150 СК (изменение на издръжката), а тексът на чл.142, ал.2 от СК е съвсем ясен - "Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата". От друга старана по-ниският размер на издръжката не дава възможност за задоволяване на потребностите на детето, дори и те да са останали непроменени в сравнение с момента, в който е постановено и влязло в сила решението, с което тя е определена или променена.
Няма как обаче законодателно да се уреди  автоматично изменение на издръжката в зависимост от мин.работна заплата, защото това не би било в интерес на детето - при всяко дело се преценяват възможностите на родителя, който не го отглежда и ако са се продобрили, тогава издръжката може да бъде определена и над минимума.

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 18:19 от rodopi

# 1 043
Здравейте, моята ситуация и въпрос на кратко: Наскоро успях да лиша от родителски права бащата на сина си, който ни търси само когато иска да ме тормози, посягал ми е пред детето и т.н.. Няма да изпадам в подробности. Междувременно имам приятел с който планираме сватба и второ дете. Малкия го приема като баща и т.н. От четене и питане до тук разбрах, обаче, че дори при лишаване от родителски права, друг човек няма право да го осинови без съгласието на бащата.
Въпросът ми е:
Има ли законов ред , при който приятеля ми да придобие права над сина ми,  без съгласието на бащата, след като въпросният е лишен от родителски права?

Има възможност и без съгласието на бащата на детето - прочети чл.93 от СК да не ти го пействам целия и се консултирай с адвокат, който се занимава с осиновявания, там материята е по-специфична.

# 1 044
Здравейте! Имам въпрос към разбиращите от тази материя... След навършване на 18 г. издръжката която се превежда на настойника, може ли да се праща директно на детето? Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 1 045
  • някъде там
Здравейте
 Запорирана е заплатата на бившия ми съпруг от ЧСИ заради издръжка. Въпроса ми е , след като преведат от работодателя му пари към ЧСИ , ЧСИ какъв срок има да ги нареди към взискателя , т.е. мен?
Там са от петък , ни вест ни кост

# 1 046
най-добре е да попиташ ЧСИ кога ще ти направи превод.  Laughing

# 1 047
  • някъде там
Питах Бонго , питах .... Колежката като и остане време да оправи банката ще нареди платежните , това е отговора... ама ако не и остане време , няма

# 1 048
Здравейте! Имам въпрос към разбиращите от тази материя... След навършване на 18 г. издръжката която се превежда на настойника, може ли да се праща директно на детето? Благодаря предварително за отговора Simple Smile
Издръжката се прекратява с навършване на 18 г. възраст от детето. Ако след 18 г. то все още учи в училище или е студен редовно обучение, може отново да поиска да му бъде присъдена издръжка.
Тога обаче тя не се дължи безусловно. Трябва от една страна пълнолетното учащо дете да има нужда от издръжка - да не може да се издържа само от свои доходи или имущество. От друга страна родителят да има достатъчно средства, да има възможност да дава и издръжка .
Следва да се отбележи, че след 18 г. възраст детето може да иска издръжка и от двамата си родители.

# 1 049
Здравейте
 Запорирана е заплатата на бившия ми съпруг от ЧСИ заради издръжка. Въпроса ми е , след като преведат от работодателя му пари към ЧСИ , ЧСИ какъв срок има да ги нареди към взискателя , т.е. мен?
Там са от петък , ни вест ни кост
Затова специално за издръжка аз препоръчвам не ЧСИ, а ДСИ - по стриктни са.

Общи условия

Активация на акаунт