Консултации с адвокат

• 133 818
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте,
Делото ми за развод мина миналата седмица, сега чакаме решението. Съдът определи и привременни мерки с режим на свиждане и контакти на бащата с детето. Въпросите са ми:
1. Какво става ако бащата не спазва режима и не иска да ми върне детето във времето, в което е установено и към кой да се обърна? До колкото разбрах полицията не прави нищо по въпроса в повечето случаи...
2. Имам препис от протокола /взех го за да имам решението за привременни мерки черно на бяло/, в него е сбъркана фамилията на мъжът ми - същата като моята е, а това не е така. Това може ли да е причина той да обжалва /за да има за какво да се хване/, в случай че допуснат същата грешка и в решението.
3. Почти сигурна съм че той ще обжалва даже и до върховен съд, защото просто "не иска развод" и "иска да вижда детето когато си поиска", но същевременно дори в съда заяви че няма да ми даде един лев издръжка, та след това лирично отклонение да попитам - какви разходи приблизително ще му се наложи да плати, ако обжалва и ако няма адвокат - само такси и разходи по делото?
4. Има ли право на свидетели, при положение че на първа инстанция той дори не върна отговор на исковата молба. Дойде сам, защитаваше се сам.
5. Ако детето е болно когато му се пада да го взима имам ли право да откажа да му го дам?
6. Може ли да обжалва самото решение за развод? Или само частта за родителски права и режим на контакти? Въобще как се обжалва - просто отиваш и пишеш "обжалвам" или е необходимо да се обосновеш?

Благодаря много предварително  bouquet

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 16:52 от bibi_12

# 361
Поне с делото за издръжка можеш Simple Smile
Не е нужно да искаш определяне на режим на личен контакт, това дали вижда и взема детето може да се установи със свидетели. Неплащането на издръжка обаче ти зависи от валиден титул - т.е. влязло в сила решение за издръжка и изпълнителен лист!
Другият вариант е да оставиш просто нещата така...
Страх ме е, ако поискам издръжка той от своя страна да не поиска срещи с нея. Възможно ли е? До сега само това ме е спирало да предявя претенции към него. Той самият е способен на всичко за да се чувствам зле.

# 362

1. Какво става ако бащата не спазва режима и не иска да ми върне детето във времето, в което е установено и към кой да се обърна? До колкото разбрах полицията не прави нищо по въпроса в повечето случаи...
Не е съвсем така! Полицията не се меси, докато нямате определен режим на личен контакт! Щом имате са длъжни да се намесят! Отделно, това би било основание за промяна на режима в по-ограничен или такъв, който да изисква ваше присъствие! Може да поискате и контакта да е в присъствието на социален работник!

2. Имам препис от протокола /взех го за да имам решението за привременни мерки черно на бяло/, в него е сбъркана фамилията на мъжът ми - същата като моята е, а това не е така. Това може ли да е причина той да обжалва /за да има за какво да се хване/, в случай че допуснат същата грешка и в решението.
Не, това не може да е основание за обжалване на решението! Може да иска поправка на, очевидна фактическа грешка или така нареченото ЯФГ.

3. Почти сигурна съм че той ще обжалва даже и до върховен съд, защото просто "не иска развод" и "иска да вижда детето когато си поиска", но същевременно дори в съда заяви че няма да ми даде един лев издръжка, та след това лирично отклонение да попитам - какви разходи приблизително ще му се наложи да плати, ако обжалва и ако няма адвокат - само такси и разходи по делото?
Ами няма да е много, 1/2 от държавната такса. Сега тук е въпросът събира ли се и държавна такса, която е 1/2 от определената д.т. върху издръжката. По някои дела са ме карали да я внасяме, по някои не! Лично според мен съда следва да събира и по нея, но някога съм минавала и метър  Mr. Green
4. Има ли право на свидетели, при положение че на първа инстанция той дори не върна отговор на исковата молба. Дойде сам, защитаваше се сам.
Принципно няма право! Едно такова искане е несвоевременно! Може да иска свидетели САМО за нововъзникнали факти и обстоятелства, но това ми се вижда съмнително, доколкото в процеса се обсъжда дълбокото и непоправимо разстройство на брака и евентуално брачната вина (ако сте искали произнасяне по нея)

5. Ако детето е болно когато му се пада да го взима имам ли право да откажа да му го дам?
Осигурете си свидетели и НЕ му отказвайте да го види, а го помолете да го види в дома Ви. Вече той да си решава иска или не иска да вижда детето във Ваше присъствие! Осигурете си приятелка, която да присъства на този Ви разговор, така случайно минала в "свободния" ви ден за кафе!

6. Може ли да обжалва самото решение за развод? Или само частта за родителски права и режим на контакти? Въобще как се обжалва - просто отиваш и пишеш "обжалвам" или е необходимо да се обосновеш?
Принципно, трябва да каже какво обжалва! Само обжалвам ще доведе до без движение на Жалбата му за отстраняване на нередовностите по нея! Иначе решението може да се обжалва изцяло или само в някоя част.

Благодаря много предварително  bouquet
Моля, пак заповядай!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 363
Страх ме е, ако поискам издръжка той от своя страна да не поиска срещи с нея. Възможно ли е? До сега само това ме е спирало да предявя претенции към него. Той самият е способен на всичко за да се чувствам зле.

Тук мила, не мога да ти кажа! За съжаление само ти си го познаваш! Опитът ми говори, че разводът с жената е и развод с децата (за съжаление), но няма гаранция, че изведнъж няма да прояви интерес! Просто обаче така ще си останеш вързана за него до 18 год. възраст на детето! Ако искаш да пътувате заедно, да извади паспорт на детето и т.н.
Отделно ако е лишен от родителски права, може да пробвате съпругът ти да осинови детето непълно! Тогава на бащата само се изслушва мнението, не се иска съгласие!

# 364
Здравейте!
Искам да споделя проблема си.
Синът ми е на 15 години. Притежава задграничен паспорт, чиято валидност изтича.
Разведена съм. Нямам информация никаква за бившия си съпруг. Имам декларация от него, с която ми позволява да го представлявам и подписвам всякакви документи пред българските и чуждестранните органи и организации, свързани с напускане пределите на страната на сина ни и да извършвам всякакви правни действия от негово име във връзка с пътуването и задграничния престой в чужбина на детето.

От сайта на МВР разбирам, че:
Заявлението за издаване на паспорт или на заместващ го документ на лица, навършили 14 години, но ненавършили 18 години, се подава лично, като техните родители или попечители изразяват съгласието си за издаване на паспорт или на заместващ го документ, като полагат подпис в определеното за това място в заявлението в присъствието на длъжностно лице.

Означавали това, че:
Синът ми може да си подаде заявлението лично и аз да изразя съгласието си за това?

# 365
  • В градината...

Означавали това, че:
Синът ми може да си подаде заявлението лично и аз да изразя съгласието си за това?

Да, вие и баща му. Двамата родители.

# 366
При положение, че е неизвестно къде е бащата, но имам декларация и пълномощно с текст, описан по-горе, може ли само аз да се разпиша?

# 367
Здравейте! При връщане на детето от баща му, той  не пожела да пусне детето и когато реших да се върна, той ме нападна, влачи ме по земята и със сила ме вкара в колата си. Всичко стана пред очите на детето ми и бившата ми свекърва. След това  аз подадох жалба до полицията, описах случая и непрекъснатите звънения на телефона ми, като ми се отправяха заплахи. Когато го привикват да дава обяснение, той подава жалба ,че не му давам детето по графика, който е определен от съда, а това не е вярно.Детето му е давано много, ама много извън графика. Ползва си 10 дни през зимата, когато  трябваше. Беше при него на Коледа и  Нова година. сега всичко отрича и полицая ме накара да подпиша ,че ще я дам отново тези 10 дни.
Така въпроса ми е:
1. Как да докажа ,че детето е било при него.
2.Какво да направя, да не се получава това. Детето ми е на 5 години.
3.Трябва ли винаги оттук-нататък да си предаваме детето с подписи.

# 368
Здравейте! При връщане на детето от баща му, той  не пожела да пусне детето и когато реших да се върна, той ме нападна, влачи ме по земята и със сила ме вкара в колата си. Всичко стана пред очите на детето ми и бившата ми свекърва. След това  аз подадох жалба до полицията, описах случая и непрекъснатите звънения на телефона ми, като ми се отправяха заплахи. Когато го привикват да дава обяснение, той подава жалба ,че не му давам детето по графика, който е определен от съда, а това не е вярно.Детето му е давано много, ама много извън графика. Ползва си 10 дни през зимата, когато  трябваше. Беше при него на Коледа и  Нова година. сега всичко отрича и полицая ме накара да подпиша ,че ще я дам отново тези 10 дни.
Така въпроса ми е:
1. Как да докажа ,че детето е било при него.
2.Какво да направя, да не се получава това. Детето ми е на 5 години.
3.Трябва ли винаги оттук-нататък да си предаваме детето с подписи.

Осигурете си свидетели, знам, че звучи досадно и затормозяващо, но трябва да си гарантирате доказването, че спазвате режима! Неспазването на режима на личен контакт е основание за изменението му. Какво написахте пред полицая и какво значи ви е накарал?! Пишете, винаги до сега съм давала детето съобразно режима на личен контакт определен от съда, даже му я давам винаги когато поиска, примерно на еди си кои дати и т.н. В крайна сметка как не сте му я давали, като сте отивали да я вземете от тях?! То, че полицаите в голямата си част са лишени от особени мисловни процеси, но чак пък толкова...
Извадете си медицинско! Не знам, кога е станало това, но обикновено има ожулвания, кръвонасядания, зачервявания! Срам не срам отиовате в съдебна медицина.
В едномесечен срок може да подадете жалба по закона за защита от домашно насилие, но свекървата се съмнявам, че ще ви бъде свидетел...

Ако успеете с домашното насилие, което за съжаление не е много сигурно, може да пробвате и изменение на режима на личен контакт, да се осъществява в присъствието на социален работник. Детето макар и малко е видяло за какво става дума... така, че ако стигнете до там социалните ще го предразположат и ще го питат и за това!

Съжалявам, ако маркирах малко хаотично, но днес съм затрупана и минах набързичко...

# 369
Благодаря Ви много! Свекървата в никакъв случай няма да е свидетел. Чудя се на лъжите му.

# 370
Имам детенце на 3г. Бащата ни напусна още докато бях бременна, детето не е припознато от него.
До момента не съм получавала и 1лев. от него само се обажда по телефона, искам да го осъдя и да получавам издръжка.
1.Ще имам ли проблем за това, че до сега не съм искала да го припознае.

# 371
      Да. Не може да се търси издръжка от човек, за когото не е установено, че е родител по смисъла на закона.
      Ще трябва първо да се установи произходът на детето. Консултирай се с адвокат.

# 372
Здравейте! Точно тази вечер разбрах, че бракът ми се разпада,развод явно ще се осъществи в най-скоро време. Не го исках, но така или иначе се случи. Ситуацията е следната: 1 неуспешно ин витро по време на брака,естествено и двамата сме били съгласни на тази стъпка. Имаме 8 замразени ембриона, като се надявах да има трансфер този месец, но се отлага. Въпросът ми е какво се случва с ембрионите след развод,имам ли право да ми ги трансферират без съгласие на съпруга,въобще как се процедира по-нататък? Разпадането на брака ми е огромен проблем, но няма да се откажа да стана майка.Та някой да знае какво следва по-нататък и дали бъдещият ми бивш съпруг може да ми създаде спънки? Може и някъде по форумите да има отговори на въпросите ми, но се надявам на разбиране от Ваша страна и да ми го "сдъвчете", прекалено слаба се чувствам в момента и нямам сили да ровя и да чета. Предварително благодаря на отзовалите се!

Пейстнах си тук въпросите. Благодаря предварително за отговорите!

# 373
Имам детенце на 3г. Бащата ни напусна още докато бях бременна, детето не е припознато от него.
До момента не съм получавала и 1лев. от него само се обажда по телефона, искам да го осъдя и да получавам издръжка.

Съгласно чл.69  Произходът от бащата може да се установи с иск, предявен от майката - в тригодишен срок от раждането на детето или от детето до три години от навършване на пълнолетието. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.

В този смисъл, няма как да го осъдите за издръжка преди да има установен произход от бащата...

# 374
Здравейте! Точно тази вечер разбрах, че бракът ми се разпада,развод явно ще се осъществи в най-скоро време. Не го исках, но така или иначе се случи. Ситуацията е следната: 1 неуспешно ин витро по време на брака,естествено и двамата сме били съгласни на тази стъпка. Имаме 8 замразени ембриона, като се надявах да има трансфер този месец, но се отлага. Въпросът ми е какво се случва с ембрионите след развод,имам ли право да ми ги трансферират без съгласие на съпруга,въобще как се процедира по-нататък? Разпадането на брака ми е огромен проблем, но няма да се откажа да стана майка.Та някой да знае какво следва по-нататък и дали бъдещият ми бивш съпруг може да ми създаде спънки? Може и някъде по форумите да има отговори на въпросите ми, но се надявам на разбиране от Ваша страна и да ми го "сдъвчете", прекалено слаба се чувствам в момента и нямам сили да ровя и да чета. Предварително благодаря на отзовалите се!

Пейстнах си тук въпросите. Благодаря предварително за отговорите!

Зависи как е оформено съгласието от негова страна! Принципно съгласие за АРТ се дава за всяка отделна процедура. Имаше едно решение на ВС по стария СК, което беше в този смисъл, че съгласието трябва да е дадено за всяка отделна процедура и не може една декларация да служи за всички останали процедури... нещо не го намирам сега в АПИС, но и нямам много време да поровя... утре ако ми остане време ще се опитам да го намеря и да го постна!

Общи условия

Активация на акаунт