Консултации с адвокат

• 132 507
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 585
  • На черешата
 Запора не е от сега, до този момент нямаше проблеми. На ЧСИ имам пълно доверие и той каза, че до този момент пари все още няма.

# 586
Здравейте и благодаря за това, което правите   bouquet

Имам нужда от правен съвет, тъй като наистина не съм наясно как да постъпя за да приведа ситуацията в моя полза.

С приятеля ми имаме две деца на 18 месеца. Нямаме брак. Живеем под наем, жилището се води на неговата фирма. Аз се водя на работа при него, към момента взимам и 120 лв. майчинство. Реално аз не съм работила и нямам собствени доходи, той ни е осигурявал напълно. Той обаче също се осигуряваше на минималната за длъжността му заплата, но това беше до преди 4 месеца. Към момента се осигурява на много висока заплата. Искам да го напусна, в следствие на крайно неразбирателство и психически тормоз. Нямам собствено жилище, нито такова от родители, но имам вариант да се изнеса под наем и имам средства да осигуря децата и себе си в следващата поне 1 година. Имаме и детегледачка. И двамата нямаме имущество на собствено име, с изключение на по 1 автомобил, и двата стари и евтини. Всичко винаги е било записвано на фирмата му. Въпросите ми са следните:

1. Какво да направя, защото той ме заплашва със съд, тъй като има финансово неограничени възможности? Полезно ли е да сключа договор за наем за безвъзмездно ползване от моя страна, срещу добро стопанисване, или да бъде на реалната цена? В най - добрия случай при уволнението ми, аз ще получавам 240лв майчинство + 105 лв. детски. Какво друго мога да направя за да предпазя децата си да израстнат с детегледачки и готвачки?
2. Какви са ми реалните шансове децата да бъдат оставени на мен, при положение, че стигнем до съд? Аз не желая да се намесва такива инстанции, нито имам желание да ограничавам бащата от децата, но той ще ме атакува в някакъв момент.

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 12:22 от varengrah

# 587
Здравейте и благодаря за това, което правите   bouquet

Имам нужда от правен съвет, тъй като наистина не съм наясно как да постъпя за да приведа ситуацията в моя полза.

С приятеля ми имаме две деца на 18 месеца. Нямаме брак. Живеем под наем, жилището се води на неговата фирма. Аз се водя на работа при него, към момента взимам и 120 лв. майчинство. Реално аз не съм работила и нямам собствени доходи, той ни е осигурявал напълно. Той обаче също се осигуряваше на минималната за длъжността му заплата, но това беше до преди 4 месеца. Към момента се осигурява на много висока заплата. Искам да го напусна, в следствие на крайно неразбирателство и психически тормоз. Нямам собствено жилище, нито такова от родители, но имам вариант да се изнеса под наем и имам средства да осигуря децата и себе си в следващата поне 1 година. Имаме и детегледачка. И двамата нямаме имущество на собствено име, с изключение на по 1 автомобил, и двата стари и евтини. Всичко винаги е било записвано на фирмата му. Въпросите ми са следните:

1. Какво да направя, защото той ме заплашва със съд, тъй като има финансово неограничени възможности? Полезно ли е да сключа договор за наем за безвъзмездно ползване от моя страна, срещу добро стопанисване, или да бъде на реалната цена? В най - добрия случай при уволнението ми, аз ще получавам 240лв майчинство + 105 лв. детски. Какво друго мога да направя за да предпазя децата си да израстнат с детегледачки и готвачки?
2. Какви са ми реалните шансове децата да бъдат оставени на мен, при положение, че стигнем до съд? Аз не желая да се намесва такива инстанции, нито имам желание да ограничавам бащата от децата, но той ще ме атакува в някакъв момент.

По първия въпрос : какъв договор да сключите -вие си решавате, това за какво би имало значение, дали децата ви ще израстнат с детегледачки и готвачки ,към този момент явно зависи от бащата , защото той е с големия доход , а насила не може да го накарате , да ви поддържа стандарта.По втория въпрос , съдът ще прецени кой какъв родител е , в края на краищата вие се грижите за децата си и шанса при едно дело да ви определят на вас родителските права , а на него режим на лични контакти е голям .Имате възможност след като нямате брак с бащата на децата ,да сключите между вас си споразумение относно издръжката и личните контакти , което е по разумно , дори да поискате съдът да одобри това споразумение.

# 588
Здравейте,
БНД няма посмъртно да ми подпише документи за издаване на паспорт и за излизане на детето в чужбина. Доста четох по въпроса... Разбрах, че се води дело отделно за заместване на неговото съгласие, но имам следните въпроси:
Имам решение за развод, което се обжалва в частта си за режима на контакти с БНД от мен, родителските права са за мен. Предстои ново дело на втора инстанция, за режима на контакти. Трябва ли да изчакам да приключи това дело и да пусна новото или мога и сега да го пусна в районния съд. Разбрах, че вече е честа практика, водят се много такива дела и шанса ми е голям да си получа това заместващо решение...Аз искам обаче да взема до навършване на пълнолетие на детето, дали е мъзможно или трябва да е за конкретно пътуване?
Също така, има ли все пак някакъв шанс да отида в РПУ и като представя решението за развод, без подписа и присъствието на БНД да ми издадат паспорт?

Благодаря предварително!  bouquet
Няма проблем да подадете иск за издаване на паспорт и разрешение за пътуване на детето в чужбина въпреки ,че развода се жали в част лични контакти , тъй като това дело се води по  съвсем отделен състав от семейния кодекс. По втория въпрос -невъзможно.

# 589
Здравейте искам да попитам мога ли да заведа дело за увеличаване на издръжката както и да претендирам и за издръжка и за мен след като за децата са присъдени по 60 лева а аз съм със прекаран инфаркт и в момента не получавам и пенсия.

# 590
  • В градината...
На първия въпрос - да, при промяна в обстоятелствата.
На втория -
 СК, Чл. 145. (1) Невиновният за развода съпруг има право на издръжка.
(2) Издръжката се дължи най-много до три години от прекратяването на брака, ако страните не са уговорили по-дълъг срок. Съдът може да продължи срока, ако получаващият издръжката е в особено тежко състояние, а задълженият може да я дава без особени затруднения.
(3) Правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак.

# 591
Благодаря за отговора

# 592
Здравейте!

* Какъв е шансът привременните мерки относно детето да са в полза на бащата?
При какви условия биха се дали на него, а не на майката?
Има ли голяма тежест - при кого е детето при подаването на молба за привременни мерки?

Планирам да подам молба за развод, но първо искам да се изнеса от дома му, после да му дам една седмица да обмисли решението ми и да видим дали няма да избере развод по взаимно съгласие. А след това вече - да подам молбата.

* След като още няма подадена молба за развод:
може ли мъжът ми да подаде молба за привременни мерки?
и в какъв срок горе-долу може да излезе решение?
(Като се има предвид, че съдът излиза във ваканция от 15-ти юни до 1 септември.)

Това, че той първи е подал молба за привременни мерки - означава ли, че той има преднина?
Или няма никакво значение кой е подал първи тази молба?
Шансовете ни са 50 на 50?

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 12:43 от GirlOnFire

# 593
  • В градината...
Здравейте!

Какъв е шансът привременните мерки относно детето да са в полза на бащата?
При какви условия биха се дали на него, а не на майката?

- има ли шанс мъжът ми да подаде молба за привременни мерки и в кратък срок да излезе решение?
В срока на писмения отговор, след като разбере за исковата молба, има вероятност с отговора да поиска привременни мерки.
Като се има предвид, че съдът излиза във ваканция от 15-ти юни до 1 септември.
-не знам някъде ваканцията да е толкова дълга. Особено напоследък.

Това, че той първи е подал такава молба за привременни мерки - означава ли, че той има преднина?
Не.
Или няма никакво значение - кой е подал първи тази молба?
Не.
Шансовете ни са 50 на 50?
Зависи от фактите.

При условие, че: детето е едва на няколко месеца, момиченце, и след като се изнеса...ще живее с мен.
С това трябваше да започнете, това е най-същественото. Момиченце, на няколко месеца - не само привременните мерки, но и родителските права няма как да бъдат предоставени на бащата.

Наистина ли решаващо ще бъде: дали кърмя?
И това.

И все пак - съветвайте се с адвоката си, който е запознат с детайлите на ситуацията!

# 594
  • някъде там
Здравейте ..
Ще подавам искова молба за увеличаване на издръжка
Можете ли да ме ориентирате , в какъв размер са таксите и евентуалния хонорар на адвоката който трябва да заплатя... Трябват ми ориентировъчни суми - от...до
Благодаря

# 595
  • В градината...
Държавни такси не се дължат.
За адвокатския хонорар - зависи от града, натовареността на адвоката и т.н. Но под 100-150лв. не мисля, че някой би се наел  Peace

# 596
Държавни такси не се дължат.
За адвокатския хонорар - зависи от града, натовареността на адвоката и т.н. Но под 100-150лв. не мисля, че някой би се наел  Peace

За София - под 300 лв няма хонорари.

# 597
 Peace

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 12:39 от GirlOnFire

# 598
  • В градината...
Мисля, че адвокатът ти много се е ... втелил. Много са факторите, от които зависи на кого ще бъде дадено детето. Решаващи най-често са възрастта, полът. Ако е момиченце и е мъничко, още повече в кърмаческа възраст, мисля, че шансовете са на твоя страна. Пък и кой ще знае, че не я кърмиш  Thinking Я  кажи на колегата да не те тормози толкова  Peace

# 599
Благодаря ти! Малко ме успокои.  Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 12:53 от GirlOnFire

Общи условия

Активация на акаунт