Консултации с адвокат

• 132 521
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 600
  • В градината...
Тук може да се даде само някаква обща насока, няма как, без конкретно да сме запознати, да даваме прогнози. А и такива принципно, трудно биха могли да се дадат.
Но, това, че не работиш - естествено, нали си по майчинство и си гледаш детето, никой не очаква да ходиш на работа. Ако и ма и подходящо жилище за теб и детето, както и финансова помощ от близки, не виждам защо да не го предоставят на теб.

# 601
Държавни такси не се дължат.
За адвокатския хонорар - зависи от града, натовареността на адвоката и т.н. Но под 100-150лв. не мисля, че някой би се наел  Peace

За София - под 300 лв няма хонорари.

Следва да се има предвид чл.38 от Закона за адвокатурата, съгласно който адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да оказва безплатно адвокатска помощ и съдействие на:
1. лица, които имат право на издръжка; 2. материално затруднени лица; 3. роднини, близки или на друг юрист.

# 602
  • София
cacharell , за да не ти "одерат кожата" с висок хонорар, потърси познат адвокат, който може да се 'смили" и да задвижи нещата с по-нисък хонорар, а ако има добро сърце - и безплтано! Simple Smile
Моля, да не ми се сърдят юристите, но понякога  те трябва да поравят жертви. Simple Smile  Rolling Eyes Embarassed

# 603
Здравейте, имам нужда от правен съвет, ще опитам да бъда максимално кратка. Живея с приятеля ми на семейни начала от 2 години в негов апартамент, семейна къща, нямаме брак. Имаме дъщеря на 1 годинка, която той призна. Искам да го напусна, поради постоянни скандали и неразбирателство, постоянна намеса от майка му, което ме влудява, но се страхувам да не ми вземе детето. Изцяло детето е на моите грижи, баща му не знае елементарни неща за това кога, какво, как се храним с какво се храним,как минава деня ни, тъй като през деня съм в апартамента на нашите и те ми помагат за детето. Имам хубава работа, финансово независима съм, ще се върна при родителите ми, който изцяло полагат грижи за детето ми и за мен. Той не оставя пари като родител за детето си...пълен егоист, мисли единствено за себе си, досега детето не е оставяно на неговите грижи, нито на неговите родители. Казвала съм, че ще си тръгна, неговият отговор беше: "като искаш тръгвай, но без детето, то остава при мен"
Освен това изобщо не харесвам социалната среда, в която е израсъл и се движи и мисля, че тя би деградирала морално детето. Той има доходи, но те не могат да бъдат реално доказани, поне не всички, води се на 4 часов раб ден в фирма на баща му.Въпросите ми са следните:

1. Когато реша да си тръгна как да постъпя? - вземам детето и ....казвам ли му в същия момент, защото той няма да ме пусне да си тръгна с детето?
2 .Има ли шанс детето да остане при него? Това от което най-много се страхувам...
3. До каква възраст на детето е задължително аз да присъствам на срещите, тъй като държа да съм там и може ли да е на моя територия?

# 604
1. Когато реша да си тръгна как да постъпя? - вземам детето и ....казвам ли му в същия момент, защото той няма да ме пусне да си тръгна с детето?
Вземаш детето, отиваш при родитеелите си, уж за деня, оставаш детето при майка си и взмеаш баща си да си събереш багажа! Другият вариант е постепенно си изнасяш нещата, вземаш детето уж за през деня сте в майка ти, и не се връщаш!
2 .Има ли шанс детето да остане при него? Това от което най-много се страхувам...
За 10 години адвокатска практика, имам точно 1 случай, в който на бащата се присъдиха родителските права! Казвам ти го, не за да се "похваля", а да ме разбереш правилно, практиката е детето да се отглежда и възпитава от майката! Трябва доказано да вредиш на детето си, за да го присъди съдът на бащата и то ако той заведе иск за това. Според мен изнесеш ли се, веднага заведи и иск за издръжка + съдът да определи режим на личен контакт на бащата с детето!
3. До каква възраст на детето е задължително аз да присъствам на срещите, тъй като държа да съм там и може ли да е на моя територия?
Принципно е възможно да поискаш от съда до примерно 3-5 год. възраст на детето срещите да са в твое присъствие и в дома ти, все пак трябва да обосновеш и подкрепиш това си искане с доказателства.

# 605
Здравейте!

* Какъв е шансът привременните мерки относно детето да са в полза на бащата?
При какви условия биха се дали на него, а не на майката?
Има ли голяма тежест - при кого е детето при подаването на молба за привременни мерки?

Планирам да подам молба за развод, но първо искам да се изнеса от дома му, после да му дам една седмица да обмисли решението ми и да видим дали няма да избере развод по взаимно съгласие. А след това вече - да подам молбата.

* След като още няма подадена молба за развод:
може ли мъжът ми да подаде молба за привременни мерки?
и в какъв срок горе-долу може да излезе решение?
(Като се има предвид, че съдът излиза във ваканция от 15-ти юни до 1 септември.)

Това, че той първи е подал молба за привременни мерки - означава ли, че той има преднина?
Или няма никакво значение кой е подал първи тази молба?
Шансовете ни са 50 на 50?

От написаното ми става ясно ,че ще се консултирали с колега ,
 не е етично да го проверявате по форумите .

# 606
Здравейте, имам нужда от съвет, защото се чувствам в безизходица. На 5.06.13г. заведох дело за домашно насилие срещу съпруга ми, което ще се гледа на 27.06. След него имах намерение да започне и бракоразводно дело. Вчера негова адвокатка се е свързала с моята и й предала, че за него било важно бракоразводно дело по взаимно съгласие. Оттук идват и притесненията ми - жилището, в което живеем е закупено по време на брака, двамата сме собственици и имаме ипотечен кредит. Адвокатката ми обясни, че ако той напусне жилището, ще трябва да му се плаща наем. А да живеем в такива условия на тормоз, побой и всекидневни скандали с детето на едно място и него - не знам как ще стане. Питам ви:
1. Как се определя този наем? Може ли в споразумението той да се откаже от такъв?
2. Може ли в споразумението да се отбележи, че като съдлъжник към банката трябва да плаща 50% от заема, защото вероятно ще се направи на интересен и ще пропусне плащанията? С моята заплата не мога да покривам целия кредит.
3. Възможно ли е апартамента да се прехвърли на детето ни и така той ще има ли ангажимента да плаща половината кредит и ще има ли някакви права върху жилището?
Благодаря ви предварително много!

# 607
Здравейте. С бащата на детето ми сме разведени. Предстоят му 20-те летни летни, както е вписано в решението на съда. Интересува ме,
1. 20-те дни прекъсват графика и след това продължаваме докъдето сме стигнали?
2. След 20-те дни започваме отново 1-ва седмица от графика?

И другият ми въпрос е - след 20-те дни на бащата, ако аз имам две седмици отпуска и реша да отида на море, а през тези 2 седмици по график на него му се полагат дни...означава ли, че трябва да дам детето в тези дни на баща му или мога да отида с детето 2 седмици на почивка?

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 20:37 от martina_89

# 608
  • някъде там
cacharell , за да не ти "одерат кожата" с висок хонорар, потърси познат адвокат, който може да се 'смили" и да задвижи нещата с по-нисък хонорар, а ако има добро сърце - и безплтано! Simple Smile
Моля, да не ми се сърдят юристите, но понякога  те трябва да поравят жертви. Simple Smile  Rolling Eyes Embarassed
Май така ще стане. Адвоката който ми подаде исковата молба ми води и едно друго дело.... та може да мина метър...

# 609
  • Switzerland
Здравейте , имам следния въпрос : Моя приятелка има излязло съдебно решение за развод . В него съдията осъжда , че вината за разстройството на брака е и на двамата съпрузи . Въпроса е , ако бившия и обжалва решението в тази му част /относно вината / те ще бъдат ли разведени или ще се чака да мине обжалването  и важи ли чл.325 от ГПК     - Влизане в сила на решението за развод
Чл. 325. Решението за развод влиза в сила, дори и да е обжалвано само в частта му относно вината.
?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 610
Да, разведени ще са!  Mr. Green

# 611
Вероятно въпросът ми не е за тук, но  в чубижнския форум не намерих тема за Испания...
Спешно ми трябва адвокат запознат с испанското законодателство!
Накратко българин в Испания (с резидентски права) женен за доминиканка (със същите права поради брака си с него) и с 2 годишно дете (родено в Испания, но с двойно гражданство - испанско и доминиканско). Съпругата е...неуравновесена, налита с нож, заплашва...Малтретира детето.
В момента е задържана от полицията за 48 часа, но...

# 612
Привет от още една майка в равод. Въпроса ми е - съпругът ми притежава 1/6 част от къща наследство от починал родител/не е наше основно жилище/,земеделска земя и  обща къща закупени по време на брака, автомобил и мотоциклет. В споразумението трябва ли да бъде упоменато какво ще се случи с всяка една вещ. Дължи ли се данък, при условие, че съпругът ми се откаже от частта си от къщата? Ако да, дали база е данъчната оценка на имота. Бихме искали имуществото да бъде прехвърлено на детето, ако това не е свързано с големи разходи.

# 613
Здравейте, имам нужда от консултация. Омъжена съм с 2 две малки деца и трето на път. Със съпруга ми имаме постоянни скандали и вчера той ми взе децата, като не ми дава информация къде са и как са. От тук насетне аз какво трябва направя - да се обадя в полиция, прокуратура, или къде да се обърна за безплатна юридическа помощ защото аз съм с минимални доходи?

# 614
  • София
shushy , какво чакащ???  Защо не сигнализира в полицията и всички други инстанции - Закрила на детето, социалното..........???

Общи условия

Активация на акаунт