Консултации с адвокат

• 132 531
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте. Преди няколко месеца мислех да пусна дело за издръжка,но сега си мисля след като бащата не желае да вижда детето вече 6 месеца и не ми дава никакви пари на ръка,дали мога да му отнема родителските права ? Детето е на годинка , мога да го съдя и за тези 7 месеца,в които не сме били заедно вече нали ?

# 616
В нашата държава за да отнемеш родителски права трябва да докажеш, че другия родител или е луд / буквално освидетелстван /, или наркоман, убиец, ей такива случаи, за да стане както ти искаш.
Няма как просто защото не плащал, или не се интересувал.

Но нека се включат и юристите тук.

# 617
Аха той беше на антидепресанти докато бяхме заедно. но и това не е фактор кой знае какъв. Проблема е че неговите родители щели да водят дело за да виждат детето,а той няма мнение,но явно го натискат

# 618
Сложна ситуация, поне за мен. Преместих се в града, където живее съпруга ми, родих му дете. Имахме конфликти, за известно време не живеехме заедно, след това пак отидох при него. Върнах се на работа след майчинство, животът си тръгна. Изведнъж - гръм от ясно небе - не вървяло между нас, да си ходим с детето. Оказа се намесена жена. Наложи се да напускам и да се връщам в София без работа и без детето да има детска градина, буквално за две седмици се развиха нещата. Не съм готова за развод, но пък не знам как ще издържам детето и себе си, а не искам да затормозявам родителите си. Има ли възможност да поискам така наречените привременни мерки и при това положение той длъжен ли е да плаща издръжка? Какви ще ми бъдат разходите за тази цел - за адвокат? Това само с развод ли се урежда? Може ли той например утре да ми се появи и да вземе детето уж за два дни, пък да не ми го върне? Не че имам намерение да им ограничавам контактите, просто той е доста неорганизиран и се страхувам, че изобщо няма да ме уведомява предварително. Плюс това детето е на 2 годинки и досега не е оставало само с него за повече от няколко часа. Доста се е озлобил, държи се странно и нямам представа утре какво ще ми сервира. Общо взето си играем на котка и мишка. Обещава помощ, но всеки ден говори различни неща, а аз гледам само мир да има, че да се изнеса на спокойствие - просто ситуацията ми е такава, че не става за два дни и все още не ме освобождават от работа.

# 619
  • София
Благодаря на адвокатите, които отделят от свободното си време, за да се занимават с казусите ни и да ни предоставят безплатни консултации!    bouquet

Ще се опитам да съм кратка - разведена съм през 1997г, бившия ми съпруг определи 50лв издръжка, която плащаше както той си иска - обикновено на 1 или 2 пъти в годината, но никога всеки месец.

Сина ми вече навърши 18 год

Разбрах, че издръжката вече била мин 75лв, както и че е дължима вече до навършване на 25год от детето
В тел.разговор му го казах, но той беше категоричен, че не знае такова нещо
Ще подходя с добро и пак ще задам въпроса, но ако не се съгласи, мисля да заведа дело

Бившият ми обаче нищо не работи, не знам даже дали се и осигурява към семейната им фирма или към своята, но постоянно пледира, че няма пари и т.н.

Въпросът ми е- ако няма наистина никави доходи, дори и за заведа дело - има ли смисъл в такъв случай? Кой би плащал издръжката или ще го освободят от такава(съмнявам се, че има такъв вариант, но все пак да попитам)?
И възможно ли е в този случай(без доходи) да му била присъдена и по-голяма издръжка от минималната - напр. 150-200лв на месец? Трябва ли да представям някакви документи - като бележки за различни разходи, квитанции за курсове, обучение и др подобни - има ли значение това при едно дело, за да се присъди по-голяма издръжка от минималната?

Предварително благодаря!

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 15:28 от Lady-B

# 620
  • Варна.....

1. Как се определя този наем? Може ли в споразумението той да се откаже от такъв?
2. Може ли в споразумението да се отбележи, че като съдлъжник към банката трябва да плаща 50% от заема, защото вероятно ще се направи на интересен и ще пропусне плащанията? С моята заплата не мога да покривам целия кредит.
3. Възможно ли е апартамента да се прехвърли на детето ни и така той ще има ли ангажимента да плаща половината кредит и ще има ли някакви права върху жилището?
Благодаря ви предварително много!
1. По пазарни цени.
2. Да, може, но ако не го прави, вноските пак ти ще трябва да правиш.
3. Дори и да прехвърлите жилището, задължението по кредита е пак ваше.

# 621
  • Варна.....
Здравейте. С бащата на детето ми сме разведени. Предстоят му 20-те летни летни, както е вписано в решението на съда. Интересува ме,
1. 20-те дни прекъсват графика и след това продължаваме докъдето сме стигнали?
2. След 20-те дни започваме отново 1-ва седмица от графика?

И другият ми въпрос е - след 20-те дни на бащата, ако аз имам две седмици отпуска и реша да отида на море, а през тези 2 седмици по график на него му се полагат дни...означава ли, че трябва да дам детето в тези дни на баща му или мога да отида с детето 2 седмици на почивка?
1. Да. След 20-те дни, би следвало да се продължи месечният РЛК.
2. Това зависи от точната формулировка на РЛК в решението.
На последният ти въпрос- ако вие двамата не можете да постигнете съгласие, на практика ще трябва да дадеш детето.

# 622
  • Варна.....
Привет от още една майка в равод. Въпроса ми е - съпругът ми притежава 1/6 част от къща наследство от починал родител/не е наше основно жилище/,земеделска земя и  обща къща закупени по време на брака, автомобил и мотоциклет. В споразумението трябва ли да бъде упоменато какво ще се случи с всяка една вещ. Дължи ли се данък, при условие, че съпругът ми се откаже от частта си от къщата? Ако да, дали база е данъчната оценка на имота. Бихме искали имуществото да бъде прехвърлено на детето, ако това не е свързано с големи разходи.
Придобитото по наследство не се включва в споразумението.
Обикновено се упоменават недвижимите вещи и движими на по- висока стойност (автомобили например).
Ако под откаже се имаш предвид ти да придобиеш в дял, да ще дължиш местен данък. Да, на база данъчна оценка.
Ако искате да прехвърляте на детето ви, направете го преди развода.

# 623
  • Варна.....
Здравейте. Преди няколко месеца мислех да пусна дело за издръжка,но сега си мисля след като бащата не желае да вижда детето вече 6 месеца и не ми дава никакви пари на ръка,дали мога да му отнема родителските права ? Детето е на годинка , мога да го съдя и за тези 7 месеца,в които не сме били заедно вече нали ?
По въпроса с родителските права не смея да давам становище, без да зная всички подробности.
Можеш да искаш издръжка до 1 година назад.

# 624
  • Варна.....
1. Има ли възможност да поискам така наречените привременни мерки и при това положение той длъжен ли е да плаща издръжка?
 2. Какви ще ми бъдат разходите за тази цел - за адвокат?
3. Това само с развод ли се урежда?
4. Може ли той например утре да ми се появи и да вземе детето уж за два дни, пък да не ми го върне?
1. Можеш да заведеш дело за родителски права, РЛК и издръжка, в които да поискаш привременни мерки
2. Това ще ти каже колегата, на който се довериш;
3. Виж т.1
4. Да, докато нямате решение за род. права или привременни мерки.

# 625
  • Варна.....
Щом детето ви е навършило 18 години, то вие нямате право на иск. Правото на иск е на детето. До 25 години, но ако учи! Минималният размер е 1/4 от минималната работна заплата.
Размера- зависи от нуждите и от възможностите. Подробно сме отговаряли много пъти в темата, така че потърсете назад.

# 626
Здравейте, разведох се със жена ми преди 4-5 месеца. Интересува ме как мога да я накарам да си смени фамилията, тъй като не искам да носи моята, която я взе след като се оженихме.
Как мога да процедирам?

# 627
  • В градината...
Здравейте, разведох се със жена ми преди 4-5 месеца. Интересува ме как мога да я накарам да си смени фамилията, тъй като не искам да носи моята, която я взе след като се оженихме.
Как мога да процедирам?
Не можете.

# 628
Здравейте! От темата, която пуснах в раздела ме посъветваха да пиша тук. Живеем в жилище, което по документи е родителите ми. Има ли начин той да напусне веднага жилището след като подам документите за развод?
Дъжеря ми след месец става на 18, ще има ли задължителен график по който трябва да го вижда? Нещата, които й е подарил участват ли при деленото на имуществото ни?

# 629
  • Пловдив
Здравейте,
Ако може и аз да задам въпрос, дано обясня и го формулирам правилно.
В молбата за развод (по взаимно съгласие) адвокатът беше описал като общо жилище, което прехвърлихме с покупко-продажба на големия ми син миналата година. Видях го като се събрахме да подпишем молбата и споразумението. След като го казах адвокатът каза, че може да се пише, че нямаме общо семейно жилище. Жилището, в което живеем е мое - дарение от родителите ми, с право на ползване от тяхна страна. Аз се съгласих. Искам да попитам дали това е някакъв проблем и дали при това положение бъдещият бивш би имал някакви права върху това жилище.
Освен това се разбрахме общото имущество да се подели по споразумение между нас, като сме се разбрали всичко, което е в къщи да остане. Ще има ли проблем за колата, която  е на мое име и той няма нищо против да си остане моя?

Общи условия

Активация на акаунт