Консултации с адвокат

• 133 813
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря,значи ако правилно съм разбрала, ще пусна жалба до районна прокуратура сега срещу него,че е взел децата изобщо по време на годишния ми отпуск и че ги задържа - това мога ли да го направя сама, струва ли нещо или ми трябва адвокат? На третия въпрос "Не" е отговорът на въпроса относно това дали да им давам протокол за връщане на децата въобще?

Ако е надвишил 20 дневния срок - да, можете. Ако обаче все още не е изтекъл - не. Влиза се в процедура по нарушение едва след изтичане на тези 20 дни или дните, определени за отпуск с бащата в съдебното решение, които обикновено са 20.
Съветвам ви да си наемете добър адвокат относно изготвянето на жалбата, тъй като виждам известно противоречие във фактологията. От една страна сте се съгласили да дадете децата, въпреки съвпадението с  отпуската ви, а от друга в последствие ще се жалите от това. Освен, ако не ви ги е взел насилствено. Дните за летен отпуск с бащата се взимат накуп. Именно заради това, ако сте му ги дали доброволно, това автоматично означава, че сте била наясно, че част от дните ще съвпаднат и с вашата отпуска, поради което и трудно ще издържи като аргументация тази жалба. Задължително си наемете адвокат за повече подробности.

# 91
Много ти благодаря   raiamaraia за отговора !

# 92
Благодаря Ви, raiamaraia.  Аз съм си наела, тоест консултирам се с тази, която ми води бракоразводното дело и те ми казва следното:
"На доказване подлежат положителни факти, т.е. достатъчно е Вие да докажете, че всеки път, когато е искал да вземе децата, Вие не сте създавали пречки за това.

Доказването може да е със свидетелски показания, но предвид влошените Ви отношения, бих Ви посъветвала, всеки път да се подписва от негова страна декларация, че получава децата и кога се задължава да ги върне. Може всеки път това да е режима по съдебното решение, може и друго да договорите, но той всеки път да декларира пред теб, кога получава децата и кога се задължава да ги върне.

Ако децата са болни или има някаква друга причина да не може да ги получи, следва Вие писмено да го уведомите и приложите доказателства / мед.от лекар или др./, за да няма основание да търси от Вас отговорност за нещо, което Вие сте изпълнили.

Надявам се да няма проблем свръщането на децата, иначе ще трябва да се сигнализира прокуратурата."

В крайна сметка да разбирам ли, че няма защитни механизми, на които мога да се позова в този случай вече постфактум, но занапред след като той доброволно не би подписал протокол и не е задължен да го прави, аз какво да правя?

Последна редакция: ср, 25 юли 2012, 12:03 от моминасълза

# 93
Здравейте!
1. Възнамерявам да се разведа със съпруга си, поради системен психически тормоз. Убедена съм, че той няма да приеме спокойно това мое решение и реално се страхувам за живота си и този на децата. Какво мога да направя, за да сме защитени?

2. Жилището, в което живеем е негово (1/4 наследствено, 3/4 откупено  преди брака ни), имаме брак 11 години, той няма доказани доходи. Аз нямам жилище и единствено мога да се изнеса на квартира с децата. Мога ли да предявя претенции към жилището или поне той да плаща част от наема на жилището,  в което ще се премстим с децата?

3. Бих ли могла да изискам психо експертиза, понеже имам сериозни съмнения, че има психическо заболяване (което се задълбочава с годините, а той категорично отказва да се лекува)

4.  Ако децата не желаят да прекарват време с него, на каква възраст трябва да са, за да се зачете желанието им в съда.
Благодаря много  на адвокатите тук, за съпричасността и помощта, която ни дават!

1. Заведете дело за защита от домашно насилие.
2.  Поискайте ползването на жилището, но ще плащате наем за неговата част.
3. Да.
4. След 10 годишна възраст се изслушват, но тяхното мнение не е задължително за съда. При всички случаи ще трябва да се виждат с него.

Много Ви благодаря!   bouquet

# 94

В крайна сметка да разбирам ли, че няма защитни механизми, на които мога да се позова в този случай вече постфактум, но занапред след като той доброволно не би подписал протокол и не е задължен да го прави, аз какво да правя?[/b]

От така изложените факти - да, тъй като сте ги дали доброволно до колкото разбрах. А ако не е така, т.е бащата ги е взел от вас насилствено, то в този случай се пуска жалба веднага в прокуратурата, а не след определен брой дни. В противен случай ще ви е трудно да докажете, че ви ги е взел насилствено, ако не сте реагирали веднага с подаден сигнал за нарушение по съдебно решение.
Ако обаче  след изтичането на 20 дневния срок бащата не ви върне децата, имате пълното основание незабавно да подадете сигнал в районната прокуратура за нарушение.
По отношение на декларацията, да, колежката е права - може, но това не е изискуемо от закона, т.е тук се разчита на добрата воля на бащата. В този смисъл няма много лостове за отреагиране, освен да поговорите и се разберете цивилизовано.

# 95
Oтново се нуждая от спешен съвет- БНД се обади днес, точно когато трябва да върне децата на 20я ден ,че едното дете е болно с летен вирус и няма да ги върне, защото трябва да пътуват няколко аса от Луковит до Русе- под предлог, е ако съм искала, аз да съм си ги вземела днес (е, нали това означава,че пак ще се наложи детето да пътува?!) . Казах му,че искам да чуя детето,защото 4 дни не са ми вдигали телефона и да видя бележка от лекар. Въпросът ми е кога да сезирам прокуратурата-днес или утре? След 20я ден ли се подава жалба? Благодаря предварително  bouquet

Последна редакция: сб, 28 юли 2012, 12:44 от моминасълза

# 96
Oтново се нуждая от спешен съвет- БНД се обади днес, точно когато трябва да върне децата на 20я ден ,че едното дете е болно с летен вирус и няма да ги върне, защото трябва да пътуват няколко аса от Луковит до Русе- под предлог, е ако съм искала, аз да съм си ги вземела днес (е, нали това означава,че пак ще се наложи детето да пътува?!) . Казах му,че искам да чуя детето,защото 4 дни не са ми вдигали телефона и да видя бележка от лекар. Въпросът ми е кога да сезирам прокуратурата-днес или утре? След 20я ден ли се подава жалба? Благодаря предварително  bouquet

Да, след изтичане на 20-я ден се подава. Разберете преди това обаче дали детето наистина е болно или е умишлено забавяне. Бащата може да се измъкне само, ако ви предостави медицинка бележка от лекар за боледуването на детето, както и с рецептата за предписаните лекарства.

# 97
Те накараха детето да ми се обади и то ми каза,че ие преварена вода и го боли стомахчето и са ходили в къщата на някаква лекарка, която не била на работа  в събота в селото естествено и че бабата е взела някаква бележка, но как да разбера дали е подучено да ги каже тези неща В крайна сметка и бабата ми писа,че ако си искам децата трябва да дойда да си ги взема аз. Това ме озадачава в цялата работа- те не искат да се разкарват до нашия град и да харчат гориво, пк и ао ги взема аз на път децата, нали пак ще им стане лошо, няма логика в този аргумент. Благодаря Ви за съвета! Утре ще отида в районна прокуратура тогава.

# 98
Все още не съм се развела със съпруга ми,дори няма течащо дело,просто искам да съм подготвена какво ме чака.
1.Съпругът ми имаше кола,която с покупко продажба стана моя собственост,мога ли да я продам,докато все още сме женени и той може ли да предявява някакви искания относно сумата,която ще получа?
2.Съпругът ми получи апартамент ,който е дарение от чичо му,аз нямам никаква собственост,но детето е на 18г и иска да остане с мен,може ли по някакъв ред апартаментът да ни бъде преотстъпен?
3.Когато дъщеря ми е на 18г може ли сама да избере при кого да отиде да живее?
                                    Много Благодаря!

# 99
  • В градината...

1.Съпругът ми имаше кола,която с покупко продажба стана моя собственост,мога ли да я продам,докато все още сме женени и той може ли да предявява някакви искания относно сумата,която ще получа?
2.Съпругът ми получи апартамент ,който е дарение от чичо му,аз нямам никаква собственост,но детето е на 18г и иска да остане с мен,може ли по някакъв ред апартаментът да ни бъде преотстъпен?
3.Когато дъщеря ми е на 18г може ли сама да избере при кого да отиде да живее?

1.Вие от кого купихте колата?
2.Не.
3.Тя не е е дете и сама ще решава при кого ще живее. Законът защитава интереса на децата, т.е., ненавършилите пълнолетие.

# 100
Здравейте!  Имам един въпрос.
След седмица аз ще се изнеса от семейното жилище тайно, понеже съпруга ми е много агресивен и ако знае за намеренията ми няма да ми позволи да го направя. Та след като се изнеса, очаквам бурна реакция от негова страна, включително да вземе децата, които за лятото са при баба и дядо в провинцията (малки са и тук няма кой да ги гледа).
1. Бих ли могла със законови средства да предотвратя насилственото им взимане от бащата, поне за известен период (до началото на учебната година)?

# 101
Колата е купена от автокъща.Имам и още един въпрос:
1.Имаме къща на село,която съпругът ми придоби чрез покупко продажба от родителите си по време на брака ни(къщата беше на един етаж,с общи пари я обзаведохме и построихме втори етаж) ще получа ли дял от нея при евентуален развод?

# 102
  • В градината...
Колата е купена от автокъща.Имам и още един въпрос:
1.Имаме къща на село,която съпругът ми придоби чрез покупко продажба от родителите си по време на брака ни(къщата беше на един етаж,с общи пари я обзаведохме и построихме втори етаж) ще получа ли дял от нея при евентуален развод?

Сега въпросът изглежда по-ясен- преди излизаше, че колата ви я е продал съпругът Ви.
Не можете да продавате колата без негово съгласие.
Относно къщата - след развода заведете дело за делба и ще получите половината дял от къщата /освен ако той не докаже по-голям принос при покупката/.

# 103
  • В градината...
Здравейте!  Имам един въпрос.
1. Бих ли могла със законови средства да предотвратя насилственото им взимане от бащата, поне за известен период (до началото на учебната година)?
В момента с бащата имате равни права. Заведете дело за упражняване на родителските права, за да бъдат предоставени децата на Вас. Може направо да пуснете молба за развод.

# 104
Извинете,че съм толкова активна,но след всеки пост си задавам още и още въпроси.
1.Ако за да вдигнем етаж и обзаведем къщата мъжът ми е теглил заем,възможно ли е по този начин да се опита да докаже,че аз не съм допринесла с нищо за ремонтът и?

Общи условия

Активация на акаунт