Консултации с адвокат

• 132 350
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Един въпрос - ако бащата не дава разрешение за напускане на страната, как това може да се издейства чрез съда  newsm78 newsm78 Става въпрос за езиков лагер и детето е на 16

# 856
По съдебен ред, искова молба до съда, с искане съдът да разреши конкретното пътуване на детето...

# 857
  • софия
Има следния въпрос, не знам дали е за тук, но ще съм Благодарна за коментар  bouquet
Настанихме дядо в частен старчески дом, подписахме договор, който аз изобщо не прочетох Embarassed, толкова се бяхме шашнали тогава. За съжаление дядо почина след 6 дни в дома.  Cry. Оказа се че в договора пише че пари не се връщат и така за 6 дни изгоряхме с 750 лева. Парите са много за мен, а и съм потресена от отношението което получихме, като си поискахме парите. Казаха ни да сме си наемели адвокат да сме ги съдели и тнт. Какво мога да направя, знам че е трябвало да прочетем договора и вината си е наша, но не е честно.

# 858
  • Пловдив
Здравейте ! Моят казус е следният:имам подадена жалба в прокуратурата за неплащане на издръжки.От там е отишла в Полицията,викнаха ме,обясних всичко и какво следва след това? Днес минах пак през прокуратурата,за да видя какво се случва и ми казаха,че жалбата ми е още в Рпу-то !

# 859
  • Somewhere in the World
Здравейте.Имам нужда от бърз отговор и моля за помощ за следното:
Получих нотариална покана от екс-половинката,утре да му освободя неговия апартамент, който по съдебно решение ми беше предоставено за отглеждане на детето и да му върна ключовете.Няма проблем - той ме притиска да му плащам наем,така че предпочитам да му го върна.Имам малко лични вещи - на детето и мои книги та ще се справя,но мебелите......няма как.Толкова с емоционалната част!
По-важното е какъв документ да оформя за предаването като най-важното е,че той беше прехвърлил всички партиди за ток,вода и парно на мое име и не вярвам  на добра воля да си ги върне на негово име ,а и все пак да не ме съди за наем.
Предварително ви благодаря  Hug

# 860
  • София
Здравейте.Имам нужда от бърз отговор и моля за помощ за следното:
Получих нотариална покана от екс-половинката,утре да му освободя неговия апартамент, който по съдебно решение ми беше предоставено за отглеждане на детето и да му върна ключовете.Няма проблем - той ме притиска да му плащам наем,така че предпочитам да му го върна.Имам малко лични вещи - на детето и мои книги та ще се справя,но мебелите......няма как.Толкова с емоционалната част!
По-важното е какъв документ да оформя за предаването като най-важното е,че той беше прехвърлил всички партиди за ток,вода и парно на мое име и не вярвам  на добра воля да си ги върне на негово име ,а и все пак да не ме съди за наем.
Предварително ви благодаря  Hug

Забравила си да напишеш чия е собствеността на апартамента нотариална

# 861
  • Somewhere in the World
A да - нотариално апартаментът е негов.

# 862
Имам момиченце на 1г и 11месеца.С баща й нямаме брак и сме разделени от 1г и 6месеца.Детето е записано на негово име.Той плаща издръжка редовно,но не иска да вижда детето и живее в далечен от нас град.За последно видя малката преди година.Родителските права са отсъдени на мен,той има право да я взима първата и третата събота от месеца с преспиване.Въпросите ми са:
1.Може ли да му отнема правата?
2.Може ли да сменя през името и фамилията на детето?Да е на мое име.

# 863

1.Може ли да му отнема правата?
2.Може ли да сменя през името и фамилията на детето?Да е на мое име.

1. Не.
2. Не.

# 864
първо благодаря, че ВИ

Имам следния казус: с моя партньор живеем заедно от 1.06.2006г. нямаме брак, но имаме 2 прекрасни деца на 5.5 г. живеем в негово собствено жилище /аз на свой ред не разполагам с такова/
От известен период от време той изпада в някакви луди истерии- ревнува ме дори за хляб до магазина да отида. Ако се прибера с 5 мин.закъснение от работа се почват луди скандали- обиди и епитети,които не бих искала да повтарям..... Винаги до сега съм преглъщала и съм успявала да го убедя че не е прав, но ревността му е безгранична. Аз пред себе си и съвестта си съм чиста- не съм поглеждала друг мъж от както се познаваме.
Капката, която преля чашата беше преди броени дни- за всичките тези години съжителство не съм си позволила да изляза от вкъщи, но имахме банкет от фирмата- излязох в 20.00 и се прибрах в 24 часа, без да съм близнала и капка алкохол, тъй като бях с колата- това отключи неописуема агресия у него и ми заяви да се изнеса- САМА

1.моля ви, кажете ми как да се защитя? аз не искам нито да го напускам, нито да се местя. Не желая децата ми да растат без родител! Моля ви кажете ми какво мога да направя в случая- той иска да ми изхвърли багажа и мен самата- БЕЗ ДЕЦАТА МИ!!

Личното ми мнение е, че партньорът ти е за психиатър, да за психиатър, не за психолог. Това е болестно състояние, което трябва да се овладее... Принципно жилището е негово, а вие нямате брак, т.е. не се ползваш от защитата на СК и не може да останеш в жилището му, тъй като то за вас не е семейно жилище по смисъла на закона. Единственото което може да се направи е да се твърди домашно насилие и евентуално да не може да ви доближава, а вие да сте в жилището, но не знам точно как са позиционирани отношенията ви! Това е...

Наистина! Да вземат да приемат един закон при дела за домашно насилие! Преди да се разглежда делото да се прави психо тест от опитен психиатър. Това би улеснило много и жертвите и защитниците и съда! Извинете, но не се сдържах Simple Smile

# 865
  • Шоколандия
Здравейте! Предварително искам да се извиня, че за много от вас въпросите ми биха били смешни и абсурдни. Досега не се бях интересувала изобщо от тази тема, но напоследък това е на дневен ред и в моя дом.
С мъжа ми сме женени от юни 2012 година, на края на същата година ни се роди дете. Малко след като детето се роди мъжът ми започна да се държи просто ужасно с мен. Обикновено само крещи (но сигурно така, че го чуват по всички етажи) и ме ругае. Последния месец вече не се търпи положението вкъщи. Псува ме (дори и на майка!), заплащва ме с шамари, закани от рода "Ще те науча аз тебе", "Ти от мен бял ден няма да видиш" и прочее. Заплашва ме също, че ще се разведе с мен и ще ми вземе детето. Напълно съм наясно, че тази връзка не трябва да продължава повече. Изключително много искам да се разведа с него. Досега все се опитвах да туширам нещата и да изчакам да намеря добре платена работа, за да мога да си позволя да живея сама с детето и да му осигуря не охолен, а нормален живот. Проблемът ми е следният. Сега ще вземам 340 лв майчински, които по никакъв начин не мисля, че биха ми стигнали да живеем двете с детето, а ако се върна на работа нетната ми заплата е 400-420 лв. При сметки за ток от над 100 лв и присъщите за 1-2г. дете нужди и харчове, просто не виждам как бих могла да се оправя.
Как стои въпросът с развода, след това по какъв начин съдът определя начина, по който детето ще се среща с бащата. Трябва ли непременно да има физическо насилие с видими белези, за да се отдалечи трайно детето от бащата. Протеснява ме, че ако се разведем, малката ще се превърне в буфер между мен и сприхавия му нрав, а тъй като е малка и беззащитна, не очаквам да може да се защити добре. Как стои и въпросът с издръжката. Сумата минимална и фиксирана ли е, или е спрямо доходите, на които се осигурява. В неговия случай са около 1100лв. След развод ще имам ли право на някакви помощи...
Колко време отнема едно такова дело и на какво основание би могло да бъде - той ме тормози, но нямам физически белези за това, свидетели биха могло да бъдат единствено комшиите, които съвсем случайно да са го чули как ме овиква. Какви са и разходите за това дело, които бих поела аз, за да се подготвя финансово? Въобще всяка информация и помощ би ми била от полза.

И още нещо. Живеем в жилище, което е на името на майка ми. Част от техниката и обзавеждането е купувана с "общи" пари или такива, които той е получил по повод подписването от баба си, дядо си, майка си.... Има ли право на претенции за тях (например да ми вземе телевизора и да си тръгне или пък да иска спалното обзавеждане, което е купено сс чисто негови пари)
И преди всичко Честито Рождество!

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 11:23 от Chocolate Lover

# 866
  • В градината...
На първо време може да пуснеш жалба по закона за защита от домашно насилие. Шом съседите чуват какво се случва у вас, намери двама свидетели, които да потвърдят в съда психическия тормоз. Ще ти бъде издадена заповед за защита, съгласно която съпругът ти няма да има право да те доближава - жилището и местата, които посещаваш, за определен срок. След това, на спокойствие, подай молба за развод. При развода можеш да ползваш като доказателство и решението по делото за домашно насилие. Ако поискаш съда да се произнесе относно вината за разстройството на брака и ако докажеш, че тя се носи от твоя съпруг, той ще бъде осъден да плати и разходите ти по делото, които си направила.
Адвокатският хонорар зависи до голяма степен от града, в който живееш - минималният е 500лв., но понякога се пада и под тази цифра, друг път се надхвърля.
Срещите с детето обикновено са 2 пъти месечно, но без преспиване, ако е малко /напр. до 3г./. Без да се посъветваш с адвокат, ще ти бъде трудно, много неща следва да се уточнят. Тук даваме само някакви рамкови насоки.

# 867
Ето ме и мен, отново с въпрос. С моя мъж нямаме развод, но от 6 месеца той не беше виждал детето. Постепенно започна и да звъни по-рядко, а напоследък почти не ни търсеше. Онзи ден рано сутринта се обади и заяви, че пътува към нас, за да види детето. Поиска да я заведа на определено място, дойде със свои роднини. Започна да се заяжда защо не съм си вдигнала веднага телефона и т.н. Да поясня, че през последните 6 месеца и пари не е пращал за детето, освен че не я е виждал. Започвам обаче да се притеснявам тази практика с позвъняването и думите "аз идвам, искам веднага да видя детето" да не станат честа практика и начин за тормоз. Аз пък не искам да възпрепятствам срещите им, но след като половин година той не изяви желание, сега би могъл поне да ме предупреждава от предния ден. Въпросът ми е дали при развода евентуален мой отказ или невъзможност да се отзова би бил от полза за него? Също така ме интересува дали съм длъжна да му вдигам телефона всеки път, когато звънне и изобщо нежеланието ми да разговарям с него по телефона би ли се тълкувало в негова полза? Ако роднините, които води със себе си, се явят като свидетели и излъжат, че ми е давал пари по време на тези срещи, това ще се вземе ли под внимание или ще трябва да има документ? Опасявам се, че тяхното присъствие е с някаква цел. Аз не искам да затормозявам техните срещи и не искам да водя никого, но ако трябва и аз ще го направя, редно ли е?

# 868
Здравейте, бих искала да помоля за съвет!

Дъщеря ми е на 4 години, с баща й не сме сключвали брак и сме разделени от 3 години. След като се разделихме, той замина за чужбина. Тя си говореше редовно с него по Skype, ходеше веднъж в годината за около 2 седмици при него, и той се връщаше в БГ за по 2 седмици за рождения й ден. През цялото това време ми е дал само 200лв. еднократно и когато се виждаше с нея тези 2 пъти в годината й купуваше по няколко дрешки и обувки.

Досега живееше с приятелката си, която в бременна в 8мия месец. При последното му идване в България за рождения ден на дъщеря ми се е запознал с друга жена, изостави бременната си приятелка и от 3 седмици е в България- няма работа и пари и живее при новата си приятелка. Също така, иска да вижда дъщеря ни, когато си поиска.

Аз съм силно притеснена, защото смятам, че той е много лошо влияние за нея- няма никаква финансова отговорност, когато има пари ги профуква моментално; склонен е просто да хване и да  изчезне, когато не му е изгодно да си гледа детето, сега разбирам, че няма намерение и да признае второто си дете, и тн.

Имам 2 въпроса:

1. Мога ли да огранича значително виждането му с дъщеря ни, преди да има съдебно решение? Колко рядко е приемливо, така че после да нямам проблеми в съда? Той иска да я вижда почти всеки ден, аз искам да се виждат възможно най-рядко, за да не гледа ужасния му начин на живот.

2. В много теми чета, че няма начин да се отнемат родителските права на бащата, ако той иска да си вижда детето и не е луд, но съда взема ли предвид, че примера на бащата е много лош и че той може да нарани детето като просто изчезне?

3. Мислите ли, че има шанс да получа много минимални свиждания от страна на бащата? Говоря за примерно един-два часа на месец? Освен всичко останало се притеснявам, че той говори против мен пред дъщеря ни, разрешава й много неща, които аз не й давам (като да яде близалка след близалка и да седи пред компютър) и следователно тя в момента се радва много, когато е с него.

И накрая да споделя и причината поради, която се разделихме- той престана да се прибира по цяла нощ, това се случваше много често и накрая ми каза- Аз съм влюбен в друга, свиквай с тази мисъл. Няма да си тръгна, заради детето, но ще си правя каквото си искам. Аз го търпях около месец, но тъй като това продължи, го накарах да се изнесе от дома на родителите ми, където живеехме.

Благодаря ви много!

# 869

Наистина! Да вземат да приемат един закон при дела за домашно насилие! Преди да се разглежда делото да се прави психо тест от опитен психиатър. Това би улеснило много и жертвите и защитниците и съда! Извинете, но не се сдържах Simple Smile

Дори и с тройна съдебна експертиза в полза на една от страните, съда може и решава понякога друго  Tired

не вярвам в българската съдебна система Уви.

Общи условия

Активация на акаунт