Консултации с адвокат

• 132 331
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 885
Сега ми хрумва Simple Smile
ми поискай му в замяна да ти учреди пожизнено и неограничено право на ползване - върху целяит апартамент Mr. Green Mr. Green Mr. Green, така се гарантираш, че няма да ти иска наем  Mr. Green Mr. Green Mr. Green завинаги! Simple Smile

Ако твърди принос, да си го доказва Simple Smile Приносът не е само пари, а грижа за детето, домакинството и т.н., което също има стойност и е задача на вещото лице да го остойности в % и идеални части Simple Smile

# 886
  • Пловдив
Само да уточним за всеки случай: апартаментът наистина ли е купен от родителите му? Ако да - само на негово име ли? Защото има значение. Иначе наистина опитите за преговори може би означават съмнение в шансовете по новия иск (по всяка вероятност за нов иск става дума, не за обжалване на нещо си, защото при обжалване няма как тепърва да представя такива доказателства).

# 887
  • София
Засега така ще оставя нещата.благодаря ви!
И още нещо той твърди, че ако спечели делото ще трябва всички разноски по съда аз да ги плащам, вярно ли е ?

# 888
  • София
Да.Апартаментите са купени с пари на родителите му. Нашия е на името на бившия ми съпруг само, като при развода ми дадоха половината...
И понеже му казах засега да пуска делото , вчера ми звъня да ми каже че много ще изгубя, защото освен апартамента ще трябва да платя всички разноски като губеща.
Знае че нямам пари и определено успява да ме сплаши.

# 889
  • Пловдив
Значи, допускам, че ще има несъгласни с мен колеги, но стоя зад думите си.

Искът, който той очевидно смята да заведе, не е за по-голям дял в СИО, а установителен иск за лична собственост и според мен шансовете му са добри, щом жилището е платено с пари на родителите му и е на негово име, а не на общо.
Има доста практика на съдилища, в това число на ВКС, в този смисъл: когато родителите плащат покупката на жилище на жененото си дете, се предполага, че надаряват с тези пари само него, а не него и съпругата му.
При развода най-вероятно са разпределили ползването, изхождайки от предположението, че имотът е общ. Това предположение се опровергава с успешното провеждане на споменатия иск, тоест като се докаже, че парите са дадени от неговите родители. Срокове за предявяването му, за разлика от иска за по-голям дял в СИО, няма.
Уважаването на такъв иск води до плащане на наем, да. Наем се дължи за ползването от Вас, не и от детето.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 12:25 от Оранжева мандаринка

# 890
Момичета, бихте ли ми препоръчали добър адвокат за дело за делба от Варна? Ще съм ви благодарна, на лични за да не обидим някой  Crazy

# 891
  • София
Тоест в случая е най-добре в такъв случай да го даря на сина си? така ли?

# 892
  • Пловдив
Не знам кое е по-добре - зависи от шансовете му да спечели, от това, което ще се споразумеете евентуално и т.н. Но ако бившият спечели такова дело, това ще означава, че половината апартамент никога не е бил Ваш.

# 893
  • Пловдив
Не, няма смисъл. Със задна дата ще се установи, че не е бил Ваш (ако се установи).

Извинявам се,че се намесвам,но в такъв случай дайте някакво компетентно мнение как да постъпи дамата в случая,защото в момента сигурно й е тежко и се чувства в безизходица ! Кажете й какво да направи,за да е всичко в нейна и на детето й полза !

# 894
  • Пловдив
Редактирах се по-горе. Трудно е да се каже кое е по-добре. Ако това е условието да не предяви иск - по-добре е. Но нищо не му пречи да реши да го предяви в един момент, дори и след това. От друга страна, той може да не успее да докаже по делото, че родителите са платили апартамента.
И да повторя: възможно е някои колеги да не се съгласят с мен, тоест всеки има пълното право да смята мнението ми за некомпетентно (каквото то, разбира се, не е Wink).

# 895
Без да знам, какво с какво разполага съпругът (бившия), все пак трябва да се докаже, че средствата са дадени от родителите му. Тук от значение е кога е придобит имота, как са извършени плащанията, могат ли да се докажат, иначе в светлината на последните обяснения и аз си мисля, че ще търси не по-голям % от собствеността, а изобщо иск за собственост, че имота е изцяло негов. Аз лично бих ги завела в условията на евентуалност Simple Smile, но това са подробности и в негова полза неща!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Така или иначе за разноските е прав, но винаги може да се възрази за прекомерност (ако са прекомерни), освен това до постановяване на решението може да постигнете спогодба, т.е. при добра оценка на доказателствата може да се стигне до споразумение, ако разбира се ситуацията го налага!
Ако си решила да се "отказваш", то варианта да си сигурна, че няма да плащаш наем е да ти учреди право на ползване върху целият имот, дали до пълнолетие на детето, дали "до края на живота", вече е въпрос на договорка, но само това те гарантира на 100%, че няма да има претенции за плащане на обезщетение за ползване (наем).
Да не говорим, че има много особености и според ситуацията може да го плашиш с дело за делба - поне докато няма образувано такова за изключителна собственост. Последното ми становище е доста условно, защото не познавам документите по евентуалното дело.
Толкова мога да кажа "на сляпо"  Mr. Green

# 896
Как между другото са ти присъдили половината?! Дело за делба ли сте водили? Защото ми се върти нещо в главата, но не ми е точно ясно, какво влагаш в това, че са ти дали половината Simple Smile

# 897
  • София
Имам много спешен въпрос.
Съдът след развода е постановил че имаме 50/50 части от семейното жилище.
В момента бившия ми съпруг ще обжалва решението и ще докаже,че апартамента е купен от родителите му, за да ми отнеме тази половина част.

След развода - означава ли, че след приключването на бракоразводното дело е водено друго - относно собствеността върху жилището?

Ако бившият съпруг ще обжалва тепърва някакво съдебно решение, с което е установено, че двамата притежавате по 1/2 ид.ч. от имота, то силно вероятно е въззивният съд да не допусне представянето на доказателства, които е можело да бъдат представени пред първоинстанционния. Пред първата инстанция представял ли е доказателства за произхода на парите, с които е купено жилището, разпитвани ли са свидетели по тези въпроси?

Може ли да възпроизведеш дословно тази част от решението, в което е постановено това - "че имаме 50/50 части от семейното жилище."

# 898
  • Пловдив
Подозирам, че това значи, че съдът просто е възложил ползването на сем. жилище със самото решение за развод, приемайки в мотивите, че собствеността е обща. Но може и да греша и да се има предвид нещо друго.

# 899
Аз щях да предложа направо да напише номера на делото, и да го видим в националната база данни Simple Smile
със сигурност вече е качено, щом е обявено! Само си гадаем иначе.
Нови доказателства и аз не мисля, че може да представя - остави ГПК, но и ТР 1/2013 г. си е категорично... Няма как да са нововъзникнали Simple Smile и/или новоузнати....

Общи условия

Активация на акаунт