Магията на изтока - фенове на азиатски филми и сериали - 13

• 47 660
  • 725
  •   1
Отговори
# 510
Като си решила да си мъчиш мозъчните клетки в тази жега с такива въпроси, ето ти задачка. Да прочетеш и после да изнесеш тук лекция на тема "Облеклото на корейските мъже по време на Чосонската ера" .

Модата в корейското облекло - drama style  smile3534

love001

# 511
Пусто любопитство... Flutter
"Облеклото на корейските мъже по време на Чосонската ера" или "изключителен корейски екземпляр" в hanbok

Драмата е ясна да бъде с ханбок или да бъде без ханбок?Вероятно сме за ханбок-а, но да изясним - по-хубав от "изключителен корейски екземпляр" (наричан за кратко ИКЕ)  е само по-съблечен ИКЕ. Mr. Green
И след като ханбок-а беше споменат съм длъжна да уточня, че се делили на мъжки и дамски, но заглавието е точно и ясно Mr. Greenи няма намесени жени, то ще се занимаем с този, който носи ИКЕ.
Та традиционното облекло известно по цял свят като ханбок се състои от няколко части. Jangot нещо като риза (жените го използват, за да скрият лицата си когато дебнат,подслушват или кроят инриги) и се съчетава с baji, което пък е името на корейските панталони. Понякога жените използвали baji като долна дреха (по-ранен набез към мъжкия гардероб).Обикновено и двете са в един и същ цвят,най-вече светло син или бял. Освен това за по-голямо приличие си навличали и durumagi - нещо като палто. Аристокрацията го намъквала и като халат, а простолюдието го носило както свари. Обаче има и друга дреха подобна на палто (имах си аз  Shockedкорейците са не усложнят нещо), но е само за държавните служители, за да ги различава от плебеите. Също на лице е и magoja. Това нещо между сако и елек (примерно) се носи над jeogori и може да бъде с или без ръкави.Може да е в различен цвят и закрепено в предната част с копче.
За специални церимонии държаните служители носят тоалет наречен jobok с шапки - yanggwan.
В почивните си дни държавните служители носят дреха нарична gwanbok.Тя показва занаята и
длъжността, която заема облечения в нея човек. Cheollik се нарича облеклото носено от крале и
офицери. Cheollik и gwanbok се носи в съчетание на шапка и колана gakdae. Gwanbok се носи и от обикновенните хорица, но само при сватбена церемония. Царската дреха се нарича hongryongpo при това украсена със златен дракон в унисонс с  шапката ikseongwan и gakdae.
За децата измисли ли специални ханбоци.Ако някой се интересува да си дочете гиганската статия
предоставена от  Hug,защото децата не са дорасли за титлата ИКЕ.
Така...съществената част-шапка и други аксесоари.
Първо не било просто шапка,а били шапки и вероятно има цели трактати за корейските ИКЕ шапки.Но преди това, ще обърна внимание на мъжките корейски прически, които запомнете са само два вида, но винаги успешно съчетани с .... познайте.Дам, с шапките.Та прическите са както следва:
1- с кокче на върха на главата и 2- със свободно падащи къдрици.При много спешъл церемонии негово величество го контят с прическа myonrugwan.
Най-често носената шапка е gat, при това направена от конски косми и черна на цвят и с прозрачна (уж) периферия. Те защитава от слънцето ( и от други отмосферни условия), но и показва ранга.Има и мини вариант на тази капела с името heukrip. Простолюдието носи варианта paeraengi, направен от бамбук.Герданчетата или низ от мъниста за мъжественост се именуват gatkeun и не всеки може да ги носи,а само благородниците и то задължително се поставят на шапката gat.Вероятно размера на мънистата няма никакво значение.Под gat моше да се постави tanggeon,която се носи в закрити помещения. Под gat или tanggeon се носи прическата кокче придържана от donggo или се поставя лента за чело manggeon. Лентата може да се украси с декоративни елементи, които показват ранга на ИКЕ.Друга често изпозвана шапка е satgat,най-често направена от слама с коносовидна форма.Обикновенно използвана от земеделци,монаси или като маскировка. Военните са оборудвани с  beonggeoji, която е различна за всяка част от войската.Конфуцианските учени носят bokgeon, което е грозна черна шапка с
нещо като воали.Благородниците могат да носят jeongjagwan, но най-вече на закрито.Направена е от конски косми (горките кончета) и прилича на покрив на китайски манастир с няколко хоризонтално разположени рокца. Шапката aisahwa - украсена с китки се носи при награждаването на отличен студент от самия студент. Учениците носят специален ханбок наречен aengsam при различни церемонии и при полагане на държавния изпит.
И накрая малко за чорапи и обувки.
Beoseon са чорапите носени от всички Whistling без хънта-мънта и днес не ми е студено. Принципно са бели (осен ако не си ходил по прашните чосонски пътища, но ако се вгледате в някой чорап в корейски сериал - винаги са бели,независимо колко часа са ходили) и се различават по кройка и форми зависимост дали са за дами или за ИКЕ.Jipsin пък са сандали от слама и са широко използвани в ежедневието от хора и учени,които се шляят по пътеки с разни цели.Hye или нещо близо до мокасини.Имат най-различни варианти, но мъжките са с по заоблени носове.Taesahye са обувките за ИКЕ и са изработени от кожа и облицовани с коприна.Heukhye са другите мъжки обувки изработени от черна кожа.Носят се от слубители и учени като част от ежедневното им облекло. Hwa са ботушките.Обикновенно изработени от кожа или кадифе и черни на цвят.Част от униформата на военните или при дълго пътуване.

newsm19

# 512
2в1, това безопасно ли ти се струва? В смисъл като за мен - човек, който мрази 99,9 % от всичко корейско. Ако си го гледала, бих се радвала да споделиш. Забелязах го сега съвсем случайно и постера ми "хвана окото". Пише романтична комедия, но напатила съм се много от предварително обявени за романтични комедии корейски продукции, които се превръщат в огромна драма.

Най-после и аз ще изгледам нещо на български език от азиатските продукции. Реших да повторя отново Kaseifu no Mita (2011), този път на родния ми език. Ще ги карам серия по серия както го превеждат, а и искам да уважа труда на нашия вътрешен човек. Ще се порадвам отново на този великолепен сериал, на прекрасната Нанако Мацушима, както и на мъничкия Каната Фуджимото и душицата Тайши Накагава.

Шошулчо, аригато за почерпката. Давай да мятаме и двете Strawberry Ice Cream (2011), ако 2в1 каже, че става като за нас. Laughing

# 513
rossonera, не съм го гледала. Това е от тези спешъли на KBS2 от по един епизод излъчвани в неделя късно вечер.

Tuon, браво мойто момиче smile3501. Ударничка! За награда получаваш потупване по рамото пред строя  ppp.
А от мен  Innocent ......... не само Тик, ами и брат му  newsm47

Скрит текст:

# 514
  • MJF
rossonera , разсейваш се, нали гледаш A Gentleman's Dignity -а romantic comedy drama  Mr. Green  Simple Smile

Как се минах. Ако знаех какво е сътворила Tuon , директно тук щях да го прочета. Любимите ми гердани по шапките  Laughing. Tuon , свалям ти шапка за труда. Изчетох го с  Simple Smile. Чорапките винаги са бели  Simple Smile. Шапките все ми изглеждат неудобни, така прикрепени към главата, ама явно с таз сложна конструкция  Laughing иначе падат. Знатна не знатна аз шапка с гердан искам  Naughty

Аз и шапките с лентите ги тача , като тези .

Последна редакция: нд, 15 юли 2012, 22:04 от 6o6ul4o

# 515
  • Раковски
Днес изгледах Usagi Drop, един много човешки филм за живота и компромисите които трябва да направим за нашите деца.

http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=306440&hit=1

# 516
  • DE
Тайон, направи ми вечерта smile3501  love001, много добре си ги описала. А определението ИКЕ много ме радва, вече ще го използвам навсякъде Mr. Green
Я, нашият мъж не ни е изоставил, браво на момчето. Добре, че публикува и линка към филма който е гледал отдавна си го бях набелязала, но все го подминавах незнайно защо. Много любим Кеничи, който игра брилянтно, всъщност той навсякъде  е страшен. Той попада в категорията ИЯЕ(изключителен японски екземпляр)  Heart Eyes

# 517
  • MJF
shadowman , мда филма е чудесен. Понеже сравнително скоро го гледах и съм отложила тай вариянта Perfect Two.

Joy hahaha Joy ИКЕ и ИЯЕ чудесно ми заместват липсващите тук емотикони, стига всички да знаем какво значат.

# 518
 bowuu bowuu bowuu

"Изключителен корейски екземпляр" е мъдра мисъл на 2в1,а аз от мързел,който не му се пише толкова дълго нещо Mr. Green го съкратих по-възможно най-лесния начин. Flutter

дането и на мен Кеничи ми е огромна японска слабост,но има един филм с него,който не мога да преглътна - "Kamui".

# 519
  • Bilbao España
Tuon  newsm51 тези разяснения идват точно навреме за мен,току-що изгледах един умишлено отлаган във времето сериал Hong Gil Dong страшно много харесвам историческите,но много трудно преглъщам трагичния финал.  Cry
Това е вторият след Iljimae,който ме остави с една тъжна усмивка.
И което е по-лошо,тази мечта за нов свят все още си остава само мечта...

# 520
Благодаря, 2в1, че сподели. Аз обаче ще рискувам и ще го изгледам. Името ми харесва, както и постера, само 1 час е, а ако и тук сгазят лука корейците...

Като споменах лук, та се сетих. Момичетата преведоха на английските луковите приключения на Юта "Лукчо" Тамамори и изгледах вчера първата от общо 4-те части. Друго си е като разбираш вече абсолютно всичко, а порцията смях с Юта бе огромна. Колко неща съм пропуснала само от всичко, което е споделил. Всъщност самият Юта не е подбран случайно за участието си тук и готварските приключения с лука. На японски "лук" е "tamanegi". Таmamori готви tamanegi. Оказа, че и Юта и прeдставя няма от цените в супермаркетите, той сподели, че никога не пазарува. Не различаваше видовете брашно, не знаеше какви яйца точно да купи. Но както ви разказах и миналия месец - многоооо "израсна" в това отношение.

И на финал с какво се "просветих" в 16-та серия на "Джентълмените".

Скрит текст:
В 10-ет милионен Сеул има "само" едно училище и точно в него бе трансфериран "синята китара", а още по впечатляващото е, че е в класа точно на нашата учителка по етика. Грандиозно! Величествено решение!
В Корея също така хората щели да "говорят" зле за жена-учителка по етика (женският образ тук е последния, който бих определила като учител, че и по етика), която има връзка с мъж с дете (?!?!?!?!?!?!?), нищо че "детето" е на 19-ет години.

И още дивотии научих от този епизод, но не ми се пишат. Тези хора не живеят в XXI век, тези хора живеят в Чосонската си епоха. Сериалът тотално промени курса си. Превърна се в кисела боза. И отново имахме рев, рев, рев.

И друго, което ми прави силно впечатление в тази мислена и недомислена корейска продукция.

Скрит текст:
Говореха, че тъй като били зрели героите щяло да има любовни сцени, не знам си какво. Къде бяха те, че аз не ги видях? Уж правим модерен сериал, съвременен, освен две целувки - нищо друго. Той два пъти я целуна и й каза "Нека да живеем заедно.". Брей, това ли е "отворената корейска продукция"? Там 40-ет годишните мъже като целунат някоя два пъти и направо заживяват с нея. Отново предрасъдъци, отново лицемерие и болно мислене от "уж" едни съвременни мъже и жени. Съвременното на този сериал май му бяха само мобилните телефони (не спряха да ги използват), къщите и колите.

Да се мятам аз по работа и задължения и през новата седмица. Довечера е ред и на тайванският ми кораб, който нещо взе да потъва в 8-ма серия, но да видим може и да изплува в 9-та.

Последна редакция: пн, 16 юли 2012, 07:51 от rossonera

# 521

И на финал с какво се "просветих" в 16-та серия на "Джентълмените".

Скрит текст:
В 10-ет милионен Сеул има "само" едно училище и точно в него бе трансфериран "синята китара", а още по впечатляващото е, че е в класа точно на нашата учителка по етика. Грандиозно! Величествено решение!
В Корея също така хората щели да "говорят" зле за жена-учителка по етика (женският образ тук е последния, който бих определила като учител, че и по етика), която има връзка с мъж с дете (?!?!?!?!?!?!?), нищо че "детето" е на 19-ет години.

Скрит текст:
Говореха, че тъй като били зрели героите щяло да има любовни сцени, не знам си какво. Къде бяха те, че аз не ги видях? Уж правим модерен сериал, съвременен, освен две целувки - нищо друго. Той два пъти я целуна и й каза "Нека да живеем заедно.". Брей, това ли е "отворената корейска продукция"? Там 40-ет годишните мъже като целунат някоя два пъти и направо заживяват с нея. Отново предрасъдъци, отново лицемерие и болно мислене от "уж" едни съвременни мъже и жени. Съвременното на този сериал май му бяха само мобилните телефони (не спряха да ги използват), къщите и колите.

Добро утро на всички!

Чудно ми е наистина ли са нещата така там,както ги описват в сериала.Не мога да разбера какво лошо има в това,че жена може да се влюби в мъж с дете(при това не е знаел за него досега).
Първите серии доста добре тръгнаха,много съм се смяла със ситуациите в които нашите 4-ма герои(и не само те)попадат,но в последните няколко серии нещо не върви.Имам чувството,че някой е чакал с голямата секира и е кзал:а неее така,така не става и е променил сценария.Дано нататък се върнат в предишното си Аз,че... Naughty

# 522
dani_marspoko за Hong Gil Dong, който е първият ми досег до корейски сериал.Много тежко го приех, защото не очаквах нещо, което почва като комедия да завърши като драма.
Има един филм - "Descendants of Hong Gil-dong", които общо взето няма нищо общо със сериала, освен идеята и името, но е забавен и показва, че въпреки всичко мечтата за едно по-добро бъдеще продължава да е жива.
Ако имаш повечеко време и не си го гледала - Jumong.Него препоръчвам, както и "The Kingdom Of The Winds", но след като си гледала Jumong, че са свързани хронологически.

# 523
Привет! Изгледах и третия си азиатски филм - You're Beautiful  - 16 серии за събота и неделя. Накрая главата ми се замота - от филмовия маратон ли, от жегата ли или пък от лИбоФта във филма ....  Grinning.
Това е много зарибяващо.... . Отивам да избирам следващия.

# 524
Привет! Изгледах и третия си азиатски филм - You're Beautiful  - 16 серии за събота и неделя. Накрая главата ми се замота - от филмовия маратон ли, от жегата ли или пък от лИбоФта във филма ....  Grinning.
Това е много зарибяващо.... . Отивам да избирам следващия.

Щом ти е харесало,все повече ще се зарибяваш!
Успех със следващия сериал Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт