Опашки ще се вият пред гнездата, ваканция очаква ни децата! На финала в 7 клас!

• 60 176
  • 815
  •   1
Отговори
# 630
Вчера подадохме заявление в 138-мо СОУ. Попълнихме си нещата на място съгласно лепнатия "Образец", защото имах подозрението че ще има разминавания в разбиранията за попълване в различните гнезда. Като попрегледах темата, явно подозренията ми са се оправдали.

За малко да ни върнат, но щях да се разправям, защото точно при вписването на кодовете се появи учител, който каза че от РИО са пуснали указания поне до 25-та позиция да има желания, защото миналата година били закривали паралелки, в които не се класирали деца. Обясних, че си имаме желания и те са 23 и че НЯМА да дописваме други, защото поне половината от тези желания са за застраховка. Погледнаха оценките на детето и желанията и не отвориха повече въпроса за дописване.

И като накарат някой с две тройки на НВО и слаба диплома да напише повече от 25 желания и той сложи всички паралелки на НЕГ, ФЕГ, АЕГ и т.н. докато докара бройката, дали резултатът ще е по-различен, ако вместо това напише само едно желание?

# 631
  • София
такива са малко. На мен ми се виждат повече с другия вариант - решават, че балът е нисък, и така и не вписват по-силните училища. За мое изумление, като говорихме с родители от нашия клас се оказа, че на много места по школи и частни учители, дори хора от инспектората, са ги съветвали изобщо да не се силят да пишат училища, за които евентуално балът няма да им стигне, а да пишат "рационално", защото като се запълнели паралелките, и нямало да им гледат желанията, а щели да приемат на принципа "кой предвари - той завари". Та, като чух тези неща, започвам да гледам положително на неофициалните нареждания да се пишат поне еди-колко-си желания, защото понякога хората трябва да бъдат предпазвани от собствената им или чужда некомпетентност и глупост.
 То, и аз на моменти се изумявам от себе си колко плиткоумно мисля и действам, а ужким имам мозък в главата си.

# 632
Момичета, четете внимателно! Peace  В наръчника никъде  не пише, че децата с нисък бал и  недостатъчно  като брой подредени желания,а оттам и некласирани никъде на 1 класиране, НЕ УЧАСТВАТ или НЯМАТ ПРАВО ДА УЧАСТВАТ  автоматично във второ класиране. Пише друго, а именно, че пропускат шанса си да бъдат класирани и на второ заради  безумна подредба. И тогава единственото им спасение е трето класиране. На същата страница е даден конкретен  пример как хората остават с излъгани очаквания и написаното е точно в този контекст. През 2010 минималният бал за прием на момиче в 91 НЕГ се оказа с  3 единици по-висок от този през 2009. За СМГ повишението възлизаше на 4 единици. Сами си отговорете дали момиче, писало НЕГ , 73 СОУ и СМГ с немски, но с бал 32, достатъчен за 2009, е имало каквито и да е  шансове на 1 и 2 класиране в тези паралелки  през 2010. Останало е гарантирано извън класацията,както на първо, така и на второ. Тази година много хора ще спретнат същия сценарий. ConfusedДано да греша..Ще ви дам пример.Вчера съдбата ме срещна с една позната. Дъщеря й  е кандидат-гимназистка. Видях ги по пътя към столично училище-гнездо. Детето е момиче, с бал около  33.Наглед много прилична цифра. Мама я сравнила с миналогодишните минимални  балове и отсякла, че стига за доста от езиковите.Писала , видите ли , 10-ина позиции и готово.  Не писали даже 2 АЕГ и 9 ФЕГ заради не знам си какви причини.. Това момиче, ако вчера си беше подало заявлението с тези подредба,  имаше нулеви шансове за прием и на първо , и на второ класиране в 91 НЕГ, 73 СОУ , 164 ГПИЕ и 1 АЕГ - изброените така  "далновидно" от майката училища.Да, щеше да участва автоматично на второ, но и там нямаше да има никакъв шанс.И идва парадоксът. Дете с бал близо 33 ще се наложи  заради неосведомеността на майка си да се задоволи с избора на паралелка сред обявените със свободни места за 3 класиране.

Съгласна съм с мнението ви!
Затова ние писахме доста повече желания и се постарах да предвидя и най-лошия вариант  - да останем извън класирането за 'елитните', което е напълно възможно.Балът ни е 33.822 - момиче. Като гледам обаче тази година децата преди нас са с около 180 повече. Големи изчисления паднаха.  Simple Smile Затова се презастраховах, май прекалено! newsm78

# 633
  • Пловдив
Да рапортувам и аз. Днес подадохме заявление с юнака в ОУ "Райна Княгиня". Служителките са много любезни, обясняват всичко подробно. Написахме си на място желанията и когато започнаха да нанасят кодовете - объркаха още първия. Трябваше да преписвам, но всичко стана много бързо. Приключихме за около 40 минути. Не приемат заявления попълнени на компютър - един татко вдигна скандал, но това е, различни градове, различни изисквания. Сега остава да чакаме 26.06. и дано успеем да се класираме още на първия тур Peace Пожелавам го на всички дечица - на първо класиране по първо желание! Успех!!!

# 634
такива са малко. На мен ми се виждат повече с другия вариант - решават, че балът е нисък, и така и не вписват по-силните училища. За мое изумление, като говорихме с родители от нашия клас се оказа, че на много места по школи и частни учители, дори хора от инспектората, са ги съветвали изобщо да не се силят да пишат училища, за които евентуално балът няма да им стигне, а да пишат "рационално", защото като се запълнели паралелките, и нямало да им гледат желанията, а щели да приемат на принципа "кой предвари - той завари". Та, като чух тези неща, започвам да гледам положително на неофициалните нареждания да се пишат поне еди-колко-си желания, защото понякога хората трябва да бъдат предпазвани от собствената им или чужда некомпетентност и глупост.
 То, и аз на моменти се изумявам от себе си колко плиткоумно мисля и действам, а ужким имам мозък в главата си.

Ние си написахме желанията както са си, без да умуваме къде и дали ще ни стигне бала. Мисля че ще влезе на 10-11 желание (според данни от предходни години), но сложихме още толкова назад, за по-голяма сигурност.

# 635
  • Пловдив

Ние си написахме желанията както са си, без да умуваме къде и дали ще ни стигне бала. Мисля че ще влезе на 10-11 желание (според данни от предходни години), но сложихме още толкова назад, за по-голяма сигурност.

Тук май важи поговорката - "От много глава не боли"  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Andariel   bouquet Все повече се убеждавам че си от "моята кръвна група"!!!!!  bowuu  bowuu  bowuu Много ми допадат размислите ти!!!!

# 636
  • Там, където ме обичат
Съгласна съм с мнението ви!
 Балът ни е 33.822 - момиче. Като гледам обаче тази година децата преди нас са с около 180 повече. Големи изчисления паднаха.  Simple Smile Затова се презастраховах, май прекалено! newsm78
Ако сте от София и с този бал, децата преди вас НЕ са толкова, а много повече.  Peace

# 637
Явно оправия няма. Навсякъде е различно, но им се чудя на акъла защо пък да не приемат попълнени на компа заявления - всичко е чисто, подредено и вероятносттта за грешка е много по-малка. Остава им само да проверят съдържанието, както направиха в 21 СОУ в моя случай. Аз бях решил и на ръка да попълня едно заявление предварително за всеки случай, но още на втория ред нещо сбърках, ядосах се и го зарязах. Нали уж правим електронно правителство, а се оказва, че не можеш едно заявление, попълнено на комп, да подадеш. А относно броя на желанията, написахме точно колкото се събират на 2-ра страница на заявлението - 30, като се (пре-)застраховах с едно последно желание с очакван доста по-нисък бал. Реших да го направя, въпреки, че синът ми с бал 33,534 не би трябвало да има проблем с някое от по-предните си желания.

# 638
  • София
.

И като накарат някой с две тройки на НВО и слаба диплома да напише повече от 25 желания и той сложи всички паралелки на НЕГ, ФЕГ, АЕГ и т.н. докато докара бройката, дали резултатът ще е по-различен, ако вместо това напише само едно желание?

Не, няма  да е. Нещата са комплексни. Трябва хем да се пишат достатъчно желания, хем да са съобразени с оценките на детето. Идиотско е да знаеш, че детето ти  има примерно две четворки на изпитите и да изброиш "цели" 25 желания, но  само в езиковите. Peace Нека си  ги напише човек на предни позиции, нищо не губи, но нека след тях има и достатъчно паралелки, в които детето има реални шансове.
И обратният случай, описан от Андариел, е често срещан.Няма да упоменавам име на столична школа, която преди 3 години, след трудния изпит по математика и последвалите по-ниски минимални балове, подведе със съвета си дете.  Не написаха 1 АЕГ, опирайки се на чуждия авторитет, според който балът на момчето нямало да стигне за АЕГ. Не познаха.. SadНо беше късно.

foxysilver, правилни са сметките на alex98. Тя не е казала, че момичетата пред тях са 180, а че са със 180 повече от миналата година. Двете неща са различни. Момичето  с тези си оценки тази година е някъде  538-мо, а миналата би било  363-то. Тоест над тези 363  още близо 180 го изпреварват.

# 639
Момичета, четете внимателно! Peace  В наръчника никъде  не пише, че децата с нисък бал и  недостатъчно  като брой подредени желания,а оттам и некласирани никъде на 1 класиране, НЕ УЧАСТВАТ или НЯМАТ ПРАВО ДА УЧАСТВАТ  автоматично във второ класиране. Пише друго, а именно, че пропускат шанса си да бъдат класирани и на второ заради  безумна подредба. И тогава единственото им спасение е трето класиране. На същата страница е даден конкретен  пример как хората остават с излъгани очаквания и написаното е точно в този контекст. През 2010 минималният бал за прием на момиче в 91 НЕГ се оказа с  3 единици по-висок от този през 2009. За СМГ повишението възлизаше на 4 единици. Сами си отговорете дали момиче, писало НЕГ , 73 СОУ и СМГ с немски, но с бал 32, достатъчен за 2009, е имало каквито и да е  шансове на 1 и 2 класиране в тези паралелки  през 2010. Останало е гарантирано извън класацията,както на първо, така и на второ. Тази година много хора ще спретнат същия сценарий. ConfusedДано да греша..Ще ви дам пример.Вчера съдбата ме срещна с една позната. Дъщеря й  е кандидат-гимназистка. Видях ги по пътя към столично училище-гнездо. Детето е момиче, с бал около  33.Наглед много прилична цифра. Мама я сравнила с миналогодишните минимални  балове и отсякла, че стига за доста от езиковите.Писала , видите ли , 10-ина позиции и готово.  Не писали даже 2 АЕГ и 9 ФЕГ заради не знам си какви причини.. Това момиче, ако вчера си беше подало заявлението с тези подредба,  имаше нулеви шансове за прием и на първо , и на второ класиране в 91 НЕГ, 73 СОУ , 164 ГПИЕ и 1 АЕГ - изброените така  "далновидно" от майката училища.Да, щеше да участва автоматично на второ, но и там нямаше да има никакъв шанс.И идва парадоксът. Дете с бал близо 33 ще се наложи  заради неосведомеността на майка си да се задоволи с избора на паралелка сред обявените със свободни места за 3 класиране.

Почва да ме хваща страх. Ние писахме само 5 желания! Като мислим, че ако не първото, то 2-то е сигурно. Балът ни е с около 0.9 по-висок от минималния от 2011 за паралеката, която желаем, а относителното ни място е 182 спрямо 348 от 2011. Нооооо....започвам да се притеснявам. Някой има ли идея с колко ще се повишат баловете тази година?

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 12:31 от kima

# 640
[Почва да ме хваща страх. Ние писахме само 5 желания! Като мислим, че ако не първото, то 2-то е сигурно. Балът ни е с около 0.9 по-висок от минималния от 2011 за паралеката, която желаем, а относителното ни място е 182 спрямо 348 от 2011. Нооооо....започвам да се притеснявам. Някой има ли идея с колко ще се повишат баловете тази година?
[/quote]

Дори да се вдигнат с 1 еденица нашия бал, ще ни стигне мисля поне за  ІІ - ра английска. Ако пък наплива за там е много по-голям от миналата година , заради новопостроената сграда , това пък означа че отлива от другите ще е по- голям и ще има места пък по другите ЕГ . За всеки случай имаме две паралелки от план Б - в 18-то и 32-ро! Винаги обаче трябва да има план Б!

# 641
  • Там, където ме обичат
Ние написахме 25 паралелки, но като гледам, че балът е по-висок от миналата година, започвам да се чудя дали не сгреших  newsm78
но както е написала Фрида:
[/quote]
Дори да се вдигнат с 1 еденица нашия бал, ще ни стигне мисля поне за  ІІ - ра английска. Ако пък наплива за там е много по-голям от миналата година , заради новопостроената сграда , това пък означа че отлива от другите ще е по- голям и ще има места пък по другите ЕГ . За всеки случай имаме две паралелки от план Б - в 18-то и 32-ро! Винаги обаче трябва да има план Б!
[/quote]

# 642
Почва да ме хваща страх. Ние писахме само 5 желания! Като мислим, че ако не първото, то 2-то е сигурно. Балът ни е с около 0.9 по-висок от минималния от 2011 за паралеката, която желаем, а относителното ни място е 182 спрямо 348 от 2011. Нооооо....започвам да се притеснявам. Някой има ли идея с колко ще се повишат баловете тази година?

Не мисля, че толкова много ще се вдигне бала, но както пише Frida25 нямате ли резервен план от тези 5 желания - гимназия с доста по-нисък бал от вашия./ние написахме, например и 4-та ЕГ с ФЕ - там бала миналата година е бил 29,250, т.е. почти 5 единици под нашия...

# 643
  • Добрич
Здравейте, мили мами!

Желая успех на всички седмокласници, които в момента кандидатстват!

Някой може ли да ми даде работещ линк, със средните резултати на точките по всички предмети от НВО в 7. клас в национален мащаб, т.е. интересувам се от средните стойности на точките за странатаPraynig В Интернет намирам само статистика с оценки и то най-вече по български език и литература.

Прегледах на първата страница, но не намерих нищо.

Този тук - http://mon7.mon.bg/rank/  в момента не е актуален.

# 644
quote author=asa link=topic=663802.msg22256266#msg22256266 date=1339756505]

Asa подвеждаш майките - във сайта наистина е написано объркващо  - малко са слятии втори и трети етап, но виж кои участват в 2-ри етап на класирането:
1.тези, които не са приети на първи етап - участието в класирането се извършва автоматично;
2.тези, които са приети по второ или следващо желание, но не са се записали - те подават заявление за участие в втори етап;

dim_rosi, много моля да ми покажеш къде точно е написано това което твърдиш по т.1.
Аз наистина не го виждам  Rolling Eyes

-------------------
Ами то е същото. Автоматично пропускаш второ класиране, защото нито може да се запишеш, нито можеш да подадеш заявление за второ. Висиш, ти нямаш позиция на която да си стъпил, за да може да се придвижиш нагоре.

Т.е. ако на първо класиране никъде не си приет, пропускаш второто и отиваш директно на трето. Нали това говорим? И затова се пишат повече паралелки, за да може на първо да имаш запазено място.

Чете се до половината, до следващите две точки не се е стигнало. Не аз заблуждавам.

И ние сме с грамота. Диплома пълно 6 три поредни години.
Asa, става дума за отговора ти на следния въпрос/т.к. темата е стара не мога да :цитирам" :
Въпрос: В заявлението са написани само 3-4 желания. На първо класиране не стига бала за тези желания, т.е. детето не е класирано на първо класиране. Участва ли автоматично за второ класиране в този случай?
Благодаря предварително.
 А твоят отговор е:
Не, пропуска второ и отива на трето класиране. Пишете повече паралелки

За това става въпрос!

Виж сега явно не можеш да разбереш, но обичаш да спориш за неща, от които нямаш понятие. Още на сто документа да сложиш линк, не те прави информирана. Като се чете трябва и да се помисли. Казала съм го простичко, после съм си направила труда да обясня. Целта не мога да ти я разбера. Ако някой се навие да ти разяснява. В такъв форум, нямаш право да даваш невярна информация.

Интересно ми е ти колко желания нареди и защо? Успех!

Дорис  Hug
Ами те много хора, тактично, не така натрапливо, а спокойно и възпитано като дим-роси се опитваха да премахнат заблудата, която някои "четящи и с много дипломи" се опитваха да наложат тук, ама на.
То да не би пък да е за сефте некопметентността, съчетана с арогантност да не е успявала да се наложи в България. Нищо ново под слънцето.

Дано този път стане ясно и на най-много четящите, че неприетите на първо класиране, поради недостатъчно желания, участват автоматично във второ класиране и НЕ губят правото си за участие в него. И чак ако не им стигне бал да мръднат напред за второ, спокойно ще си участват в трето, за свободните места, като попълнят ново заявление и подредят наново желания.

дим-роси, успех желая  Laughing

Във второ класиране участват всички деца , които не са класирани на 1, или са подали заявление участие на 2 класиране. Не знам на кой му дойде тази идея , че не класираните деца на 1 класиране не участват на  2-ро.  Дали ще стигне балът , обаче за 2 класиране е друг въпрос. Истината е , че всички незаписани деца участват.
 Споделям го , т.к. м.г. писахме само едно желание и се бях подготвила доста добре с всички възможни варианти.
 Третото си е съвсем отделно , там желанията се редят отново според свободните места.

Е как на кой бе Али Сън - на четящите и с много дипломи, ти пък.  Wink

Благодаря на Сапьорка, Дорис и Ali sun, че вникнаха в причината за спора, който все пак не е от първостепенно значение, но и аз, както и повечето в този форум, се чувствам длъжна да изясня твърдения, които не отговарят на истината! HugИ аз разчитам на всички по-информирани и знаещи тук!

Общи условия

Активация на акаунт