За правата на децата ни! - тема 6

• 91 110
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Ще видим от кога ще ни ги изплатят  Mr. Green Днес минахме на ТЕЛК , решението ще си го взема на
26 ти , то ще влезе в сила от 9 ти Август ( нали се заверява на Макриополски след 2 седмици). Аз ще отида веднага до социални грижи да подам документите и се питах - дали след 15 Септември ще имаме плащане или трябва да имаме след 15 Август  Thinking

# 106
Заверява се там където сте подали и молбата за телк.А колко до самото плащане мисля че ще бъде след 15 септември.А и социалната оценка не може да излезе толкова бързо.Поне аз така мисля ,а може и да бъркам.

# 107
non4eto0, права си ако ТЕЛК се подаде август месец,плащането ще бъде септември месец.

# 108
  • София
Изрично ми казаха - когато е първи ТЕЛК - подава се в месеца, следващ издаването. Когато е втори(забравих точното име) - в месеца на издаване.
Успех Hug
Хм, нашето решение беше готово в деня на ТЕЛКа и чаках само 2те седмици за обжалване, които се водят  newsm78

# 109
  • Пловдив
От тази година семействата на деца с увреждания получават помощ за първокласник независимо от дохода на семейството.

Цитат
Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) (1) На семействата, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище, се отпуска еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година.
(2) Помощта по ал. 1 се отпуска, при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Целевите помощи за учениците могат да се отпускат и като социална инвестиция по преценка на дирекциите "Социално подпомагане" със съдействието на училищните ръководства.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г.) При условията на ал. 1, 2 и 3 еднократната целева помощ се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството за:
1. деца с трайни увреждания;
2. деца с един жив родител;
3. деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(5) Размерът на еднократната целева помощ се определя ежегодно с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика за съответната година.
(6) Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище

# 110
  • Варна, морето, сините вълни...
Еха чак сега виждам че има нова тема  Blush

Имам въпрос: ТЕЛК-а ни е до 1.11.2012г. кога трябва да се запишем за преглед? И къде трябва да отидем, знам че имаше преди вчеме такова питане, но не запомних при ЛЛ трябва ли да ходим за направление или направо в ТЕЛК?

# 111
Нашият телк изтича ноември месец но аз винаги 1-2 месеца по-рано ходя да подам молба за преосвидетелстване.Не чакам те да ми пращат писмо както някои мои близки познати правят.Ние ходим в окръжна болница София без направление от личната с документите на детето и акта за раждане мисля че трябваше.

# 112
  • Sofia
Нашият беше до 6.2012вкл. аз още в края на април 23-24.4 си взех от педи ново направление и го подадох с копие от старият Телк на Макриополска.Около 15.5 ни доийде писмото и на 5.6 ни викнаха за новият така двата напьлно се застьпиха.Всоциалните отидох реднага след заверката около 20.6 но ме отпрати една служителка чак за след 31.7 но аз се направих на приятно разсеяна и на 5.7 се пробвах и този пьт ми ги приеха.Следете си заповедите от коя до коя дата са ви мен се оказа че 1ме вьрна с предстекст че било рано и трябвало да ми прекратяват старият телк ако приемели новия....
а всьщтност се оказа че заради детските и разликите в изплащането е тай телка ни е с плащане до 6.2012 а детските до 31.7.2012 т.е 8 месец щях да имам само 2детски вьпреки убеждението на служителката че нямало да имам прекьсвания Mr. Green

# 113
katerinia, здравей пишеш че си взела направление за преосвидетелстване на телк от личната.Аз до сега никога не съм носила освен когато се явихме за първи път.Питам да не би да е нещо ново и като отидем след месец да не ни върнат за направление.Знам ли какво може още да измислят.

# 114
  • Sofia
Ми май не се носело около мен никой не беше носил Grinning
Аз отидох при личната поисках и а тя сьщо ми каза ми то не се носи но факт  е че не ми го вьрнаха а си го взеха и дори не ми се накараха защо го нося Mr. Green
По добре мини и си поискай едно от педи за всеки случай.Успех  bouquetл
3

# 115
  • до реката
От тази година семействата на деца с увреждания получават помощ за първокласник независимо от дохода на семейството.

Цитат
Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) (1) На семействата, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище, се отпуска еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година.
(2) Помощта по ал. 1 се отпуска, при условие че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Целевите помощи за учениците могат да се отпускат и като социална инвестиция по преценка на дирекциите "Социално подпомагане" със съдействието на училищните ръководства.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г.) При условията на ал. 1, 2 и 3 еднократната целева помощ се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството за:
1. деца с трайни увреждания;
2. деца с един жив родител;
3. деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(5) Размерът на еднократната целева помощ се определя ежегодно с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика за съответната година.
(6) Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище

Благодаря за инфото.

# 116
знае ли се на каква стойност е помощта? и какви документи са нужни?
в понеделник мисля да отскоча до социалните, ама като ги знам кви са 'отзивчиви' ми се ще предварително да си знам нещата и да съм подготвена.
септември ще имам първокласничка и както сме я окъсали, всеки лев ще ни е от полза. Rolling Eyes

# 117
  • Пловдив
tedka*, помощта е 150 лв.. Мисля, че се подава молба в социално подпомагане, трябва удостоверение от училището където е записано детето, акт за раждане и лична карта на родителя.

# 118
много много благодаря!  bouquet

а знаеш ли дали има някакво ограничение за това колко % трябва да е ТЕЛКа? нашия е 54%...

# 119
tedka, няма ограничения в ТЕЛК -а.Освен споменатите по-горе документи си носи и копие на ТЕЛК. Да ти е жива и здрава първокласничката и много да те радва.

Общи условия

Активация на акаунт