За правата на децата ни! - тема 6

• 90 436
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Изчетох няколко теми от първа и втора страница, но не срещнах никъде някой да е споменал за тази помощ:

Ако до навършване на 2-годишна възраст на дете се установят трайни увреждания над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер 100 лв. (Чл. 6, ал. 6 от Закона за семейните помощи за деца – ЗСПД).

Как да го разбирам точно това? Ако детето е на 2 навършени години, но сега е излязло решението на ТЕЛК със инвалидизация със задна дата, има ли право на тази еднократна помощ?

# 406
Дано не те подведа, че беше отдавна, но да има право, ако детето няма навършени две години. ТЕЛК на синът ми излезе, като беше на 1 гд и няколко месеца и аз ги взех тези 100 лв.

# 407
Да не те объркам и аз ,но Ако болестта е открита преди втората година на детето тогава се изплащат тези 100 лв.Като подаваш молби за другите помощи попитай и за тази еднократна помощ,те би трябвало сами да ти кажат ,но ако пропуснат ти питай Peace

# 408
  • София
⅞ ...and Happily Ever After, датата на ЕР на ТЕЛК и датата на подаване на молбата в СП трябва да са с дата преди навършване на 2г. на детето. На мен ми отказаха въпреки, че ДИ е от раждането, и е минал по-малко от месец от РД на детето. (РД м.10 - а ЕР от м.11 това е при нас)

И не се надявай да ти кажат от СП, тъй като аз като подавах документите и служителката на гишето не знаеше за тази помощ. Не знам при вас как е, но ако искаш си подай документите пък, ако нямаш право да ти откажат.  Simple Smile

# 409
  • София
Явно е според служителя. 4 еднакви диагнози. Едната 80% и за 3години с дата на инвалидизация телка. Втората 90% с придружител, 2г. и дата инвалидизация телка. Трета и четвърта - 80% с придружител от дата на раждане...Тотално се омотах, но здраве да е ooooh!

# 410
Мерси, ще пиша като има резултат, може да е в помощ на някой друг за в бъдеще.

# 411
Мерси, ще пиша като има резултат, може да е в помощ на някой друг за в бъдеще.

Виж в ППЗСПД чл.12, дали срока за подаване в твоя случай важи - 3 години от края на месеца през който е родено детето.
Ако ти откажат подай жалба до РД"СП", като се обосновеш на този член.

# 412
Така.... Да дам отчет какво стана с моето обжалване.Щастлива съм да споделя, че успях! Дадох жалбата лично на Директорката на Регионалната дирекция,проведохме разговор, в който обясних, че заболяването на децата е специфично и трябва да има някакво индивидуално решение за техните процедури. След няколко седмично чакане получих решението на РД,което отменя заповедта на директорката на службата в града ни.Но аз нали съм си Тома неверни исках да изчакам да получа заповедта от службата, че тези пари ги отпускат.Вчера си взех заповедта и сега сме доволни.Знаех си , че съм права и това че сме ползвали само процедури, без нощувки и храна не е проблем. Трябва сами да си търсим правата.Добре, че е форума да си помагаме и подкрепяме.

# 413
  • Sofia
Polia браво  Hug много се радвам че си успяла това си е нещо което имаш право и ти се полага за дечицата.Весели празници много здраве и кьсмет на теб и цялото ти семейство  santa2

# 414
katerinia , много благодаря.Весели празници и на теб и семейството. Най- съм доволна от факта, че и за в бъдеще ще мога да ползвам услугите на този СПА център, от който съм доволна.Така че се обръщам към всички , ако ви се налага обжалвайте, без да се притеснявате.

# 415
Поредната абсурдна ситуация в държавата ни.Получих само част от парите , интеграционните ги няма.Надявах се, че вчера в последния за тази година работен ден ще ги пуснат, но уви.Не стига, че парите за нашите деца са толкова малко, но и редовно ги бавят.Как е при вас?

# 416
  • Sofia
Поредната абсурдна ситуация в държавата ни.Получих само част от парите , интеграционните ги няма.Надявах се, че вчера в последния за тази година работен ден ще ги пуснат, но уви.Не стига, че парите за нашите деца са толкова малко, но и редовно ги бавят.Как е при вас?
Поли аз ги изтеглих даже на 27.12 интеграционните София-Младост 3.
Явно някой го е домьрзяло да си свьрши работата.Сега ли трябваше да са ти паричките за санаториално или другия месец?На мен когато ми ги превеждаха и санаториалните ми ги забавиха по вече незнам каква е логиката  newsm78

# 417
katerinia, според мен сега трябваше да изплатят парите за санаториалното лечение, тъй като заповедта я получих, затова с нетърпение очаквах да видя какви пари ще получа.Явно в София са си свършили работата, но в моя малък, забутан град не е така.Сега отново оставам с чакането за тези пари.Весело посрещане на Нова година.

# 418
polia72, и аз чакам само интеграционните. Sad

# 419
на мен ми ги пуснаха още на 27-ми сутринта, имам смс банкиране за постъпления, става въпрос за София, банка ЦКБ

Общи условия

Активация на акаунт