За правата на децата ни! - тема 6

• 90 460
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Решението на ТЕЛК по принцип е готово не по-късно от 2-3 дни след явяването пред комисията. При всички случаи трябва да си го получите лично. След заверката на решението, която най-вероятно ще е след още 14 дни, си направете копия от него и с копие от акта за раждане отивате при социалните, където ще попълнете молба.

# 391
Ако им се занимава и примерно не сте от града, в който е комисията по ТЕЛК спокойно може и за 1 час да издадат документа  Peace
А ако не желаете да се обжалва при соц може и на следващия ден да се отиде, не е необходимо 14 дни да минават (това от нашите соц го зная, преди години се е чакало, но сега по новия закон (някой си от преди 2-3 год) не се налага.  Peace

# 392
  • Варна, морето, сините вълни...
Ами на нас не са ни казали нищо такова, казаха понеже сме от др град ще ни го пратят по пощата  newsm78 Странното е че ми върнаха картона на детето, а нали на него трябва да се удари печат или точно за него трябва да ходим ние...оф сега това означава ли че след като получа писмото трябва пак да ходим до Велико Търново?

# 393
На здравния картон не се поставя печат. ЕР на ТЕЛК е отделен документ, на него ще поставят печат. Щом са ви казали, че ще го изпратят по пощата, за да не се налага пътуването ви до Велико Търново, значи така ще направят.  Peace

# 394
  • в полите на Балкана
Има вероятност да се разходите пак до Велико Търново, едва ли ще ви изпратят подпечатено решението.
Ние минахме преди месец на ТЕЛК, решението го взехме веднага, но се наложи да се разходим до областния град след 14 дни за печат.
В социалните се отива с вече подпечатеното решение. Може и с неподпечатено да се пусне молба за социална оценка, ако е закъсняло решението, но след подпечатването се подменя с подпечатен ТЕЛК.

# 395
mimi_jobnoto, на нас от Ловеч ни казаха да сложим печат на ТЕЛК-а от картотеката в В.Търново.Обаче, когато мъжът ми отиде отказаха и обясниха, че това изискване е отпаднало.
Подадох ТЕЛК-а без печат и акта за раждане в АСП-Свищов.
ТЕЛК-а ни е от 02.10.2012г. Peace

# 396
Благодаря ви за отговорите.
Имам още един въпрос-социалните помощи месец за месец ли се получвата? Понеже нашия телк беше ди 1.11.2012г., и нали на 16.11 бяхне за преосвидетелстване, а вчера са ми превели пари? Как става така? И това от новия или от стария ТЕЛК са? Embarassed

# 397
  • в полите на Балкана
Май не са месец за месец. newsm78. На моя син ТЕЛК свърши на 1 септември и през октомври си получи парите.На преосвидетелстване минахме на 11октомврил а ,ешението подпечатихме на 25 и чак тогава подадох молбите. Сега отново има плащане. Прекъсване нямаме.

# 398
Когато като крайна дата в ТЕЛК-а е записано 01.11.2012г. /примерно/ се изплащат за целия месец ноември т.е. за целия месец вписан като краен срок. С новия ТЕЛК, ще започне плащане от следващия месец /по примера от 01.12.2012г./ съгласно чл.24б ал.4 от ППЗСП/за чл.8д от ЗСПД/ и чл.19 ал.3 от ППЗСПД /за чл.7 ал.8 от ЗСПД/, но молбата да е подадена в тримесечен срок от дата на издаване на ЕР.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 21:09 от Mama_Nana

# 399
Когато като крайна дата в ТЕЛК-а е записано 01.11.2012г. /примерно/ се изплащат за целия месец ноември т.е. за целия месец вписан като краен срок. С новия ТЕЛК, ще започне плащане от следващия месец /по примера от 01.12.2012г./ съгласно чл.24б ал.4 от ППЗСП/за чл.8д от ЗСПД/ и чл.19 ал.3 от ППЗСПД /за чл.7 ал.8 от ЗСПД/, но молбата да е подадена в тримесечен срок от дата на издаване на ЕР.

Много благодаря супер изчерпателен отговор Hug ДОбре че сме тук за да си помагаме!

# 400
Днес получихме писмото от ТЕЛК - 50% с чужда помощ моля за малко инфо какво ни дава това?

# 401
Днес получихме писмото от ТЕЛК - 50% с чужда помощ моля за малко инфо какво ни дава това?

Първо: подай молба за "Социална оценка", там ще видиш какво ти отпускат. След като е готова /става бързо/, заедно с нея подаваш молба за интеграционни добавки по ЗИХУ. /за това имаш един месец срок от датата на издаване на новото ЕР, за да се застъпят плащанията от старото и новото/.
Не мога да кажа какво право ти дава "чуждата помощ", но виж в ЗИХУ и ППЗИХУ /срещнах, че има някакви плащания, като го четох, но не мога да посоча чл./.
Второ: ще имаш право за добавка по чл.8д и помощ по чл.7 ал.8 от ЗСПД. Тук се подават 2 отделни молби. Срокът е три месеца, но не чакай.  Wink

# 402
Благодаря, но понеже не знам кои точно са тези помощи които сте описали (не съм много наясно) да попитам тези които до сега сме получавали 189лв. мисля че бяха пак ли ще ги взимаме? ОТ колко процента са те, че се притесних не знам защо си мисля че от 51% нагоре се  newsm78полагат те

# 403
Благодаря, но понеже не знам кои точно са тези помощи които сте описали (не съм много наясно) да попитам тези които до сега сме получавали 189лв. мисля че бяха пак ли ще ги взимаме? ОТ колко процента са те, че се притесних не знам защо си мисля че от 51% нагоре се  newsm78полагат те

Отпускат се от 50 и нагоре процента инвалидност.
189 лв. - е чл.8д
"двойни детски" - е чл.7 ал.8
интеграционните са по ЗИХУ . Ако в СО ти отпуснат право за балнеолечение, вероятно заради "чуждата помощ" ще има средства предвидени и за придружителя.

# 404
  • Бургас
Здравейте. 2009 год подадох документи+ТЕЛК за данъка на колата /която е на името на детето/. 2010 г подновихме ТЕЛК-а и миналата и тази година не съм ходила в данъчното. Въпроса ми е с първата декларация отпада ли ходенето всяка година или не? Мислех че автомобилът еднократно се регистрира на инвалид , но май не е така.

Общи условия

Активация на акаунт