За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Аз се извинявам ако въпроса ми е тъп или е коментиран, но изчетох цялата тема на един дъх и е възможно да съм пропуснала нещо ...
В ПЧМГ по - големия брой на часовете по математика за сметка на някои от останалите предмети ли е или просто хорариума е по - голям. Интересно ми е , защото смятам, че дъщеря ми се справя добре с математиката /доколкото това е възможно на тази възраст/ и бих я насочила натам, но ако в един момент , когато започне да има по - изразени интереси и да кажем реши, че иска да учи биология би ли било това проблем?

И още нещо, тъй като по една или друга причина част от пишещите тук не споменават конкретно имена на училища, ще си позволя да изложа основните си критерии и ако случайно някой ги е открил в училището на детето си, моля да сподели кое е то /може и на лични/: 1. качествено чуждоезиково обучение /английски или испански/ , 2. спорт ,3. и не на последно място ми е важно дъщеря ми да не пътува по 3 часа на ден , т.е. предпочитам  училища в Младост , Симеоново, центъра /Княжево, Горна баня, Обеля бих избегнала/.

Предварително благодаря!

# 526
  • София
За миналогодишните петокласници 5-6 деца са били помолени да напуснат. Става въпрос за деца, приети с конкурс след 4ти клас. Как точно ще им падне нивото за една година? И как един родител да е сигурен, че детето му наистина ще успее в ПЧМГ? Аз сериозно съм се интересувала от училището, но сега вече се разколебах напълно. Ако ми изгонят детето, какво ще го правя после? Ще сме изпуснали местата в паралелките с засилено изучаване на математика по кварталните училища.

Нищо чудно, че се славят с високи постижения, те просто си гонят децата, които го понижават, вместо да им помогнат.

# 527
  • София
Поне така, както го описват хората тук, точно така излиза. Разбирам да имат лоша дисциплина или да наредят двойки и тройки, а то става въпнос за доста висок успех като долна черта. Не зная защо, но  по някакъв начин ми напомня за психическия натиск в Иванови и техните курсове и училище.

# 528
  • София
Не превръщайте темата в тема само за ПЧМГ. А СМГ пък хич няма място тук. На мен ще ми е интересно например майкте с деца в ЧУ да споделят например какви допълнителни занимания или по-различни часове от тези в ДУ има в избраното от тях училище. Също така и какви екскурзии, колко често и на какви цени се предлагат. Събират ли се и за какво допълнителни пари извън таксите. Полагат ли учителите усилия да социализират децата под формата на игри (става въпрос за по-малките).. И такива неща Simple Smile

# 529
  • София
В ПЧМГ по - големия брой на часовете по математика за сметка на някои от останалите предмети ли е или просто хорариума е по - голям.
По-голям хорариум.

# 530
Нищо чудно, че се славят с високи постижения, те просто си гонят децата, които го понижават, вместо да им помогнат.
Според мен виновна е  държавата с нелоялната си конкуренция в лицето на МГ - става въпрос за прием с изпит след 4 клас, т.е. за създаването на  "елитни“ обществени училища.
При основното образование държавното общообразователно у-ще НЕ МОЖЕ  да има такива функции !!! *  Съвсем логично е че такъв СПЕЦИФИЧЕН, без аналог в световната практика изпит,  ще отсее максимално кандидатите и ще даде най доброто още повече че има и широка кандидатска база с оглед на липсата на финансов праг.
За да бъдат конкуреnтни на този тип ДУ,  ЧУ не им остава нищо друго освен да въведат подобни ограничения, които по идея не са лоши.

* ДО трябва да гарантира една по достъпна и облекчена учебна програма, която да могат да овладеят колкото се може по широк кръг от ученици, намиращи се в средата на гаусовата крива.
Учениците в левият и десният край на кривата също трябва да бъда обхванати в специални/специализирани у-ща отговарящи на възможностите им. Тези възможности се търсят със специализирани изпити (талант, IQ).

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 13:19 от plamenhk

# 531
Поне така, както го описват хората тук, точно така излиза. Разбирам да имат лоша дисциплина или да наредят двойки и тройки, а то става въпнос за доста висок успех като долна черта. Не зная защо, но  по някакъв начин ми напомня за психическия натиск в Иванови и техните курсове и училище.

Грета, Андариел, недейте така, във всички уважавани колежи и училища е така по света. И в АК в България ученици с успех под 4,50 за годината напускат. Как да поддържат ниво иначе? Не ги гонят на първата двойка, тройка и четворка естествено, но има деца, на които не може да се помогне - или нямат никакви способности или нямат никакво желание. Ами, и аз да съм директор на елитно училище, и аз няма да искам такива ученици. Да ви призная, моят голям син, много умно момче, в АК, от чист мързел и пуберски бунтарски настроения беше пред изгонване в 9 клас. Ами, уплаши се, седна си на д-то и си вдигна успеха. Питайте после дали сме имали проблеми с успеха до дипломирането и дали не ни приеха навсякъде където пожела студент... Дали щеше да е така, ако се беше разхайтил? А имаше съученици, които не издържаха на темпа и си напуснаха, отидоха в други гимназии и тн. Тук не съм съгласна с вас, че щом е частно, и си плащаш трябва да търпят нисък успех или дисциплина.

# 532
  • София
Не говорим за средно образование, а за основно! Не може в четвърти клас детето да е държало приемен изпит, а в пети изведнъж да му слагат летва петица, и да не става! Ако детето не става, са щели да го установят още на приемния изпиит. Тези минават в другата крайност, което е също толкова пагбуно, колкото и безкритичността. Както и да е, аз бих избрала частно училище само, ако съм принудена, и то за гимназия.

# 533
За миналогодишните петокласници 5-6 деца са били помолени да напуснат. Става въпрос за деца, приети с конкурс след 4ти клас. Как точно ще им падне нивото за една година? И как един родител да е сигурен, че детето му наистина ще успее в ПЧМГ? Аз сериозно съм се интересувала от училището, но сега вече се разколебах напълно. Ако ми изгонят детето, какво ще го правя после? Ще сме изпуснали местата в паралелките с засилено изучаване на математика по кварталните училища.

Моите деца учат там, но нямам чак такива детайлни сведения, но пък вие сте си ги набавили  Peace както и да е всеки има своите начини и методи да си доставя нужната му информация.
Защо обаче източника ви е пропуснал да ви спомене, че дете не се гони току така!
Процедурата съвсем накратко и схематично е следната - ако дадено дете покаже понижаване на успеха ( независимо по кой предмет, не е само математиката) - то класният ръководител и/или преподавателя по съответния предмет се свързват с родителите на детето. Бива им разяснен механизма на работа, а той е доста прост - на детето се назначават задължителни часове за консултации с преподавателя ( безплатни и извън редовните часове). Преподавателите полагат доста сериозни усилия в такива случаи, за да се преборят за всяко дете, а не просто да го изгонят, както сте написали.
Ако случая е в края на годината на детето биват отпуснати допълнителни дати за изпитване или тестове според предмета.
Това са фактите - големият ми син мина през тази процедура по математика в края на 5-ти клас, сега е ученик в училището 9-ти клас, като успеха му по математика за 8 клас е 6 за годината, досегашните му оценка са три - 6-ци и една 5-ца от тестове и изпитвания. Резултата му от матурата по математика в 7-ми клас е над 5.
Мисля, че е редно наистина да се изнасят факти, а не предположения.

Поне така, както го описват хората тук, точно така излиза. Разбирам да имат лоша дисциплина или да наредят двойки и тройки, а то става въпнос за доста висок успех като долна черта. Не зная защо, но  по някакъв начин ми напомня за психическия натиск в Иванови и техните курсове и училище.

Радостина, няма абсолютно нищо общо - не бих оставила децата си там, ако методите им бяха подобни - тук всяко дете се поощрява и хвали независимо за какви постижения, дори и за извънкласни занятия. Порицанието доколкото го има не е публично, както това става в Иванови, а е само в кръга - дете, родител, преподавател и в по-тегавите случаи и директор. Хората са като цяло добронамерени и търсят начин за решение на проблемите.

Неслучайно всеки път повтарям, че излишното теоретизиране и разсъждения при наясни детайли са меко казано не от полза. Така се получава волно или неволно дезинформиране на хората, които искат да научат истината за дадено училище - независимо дали е частно или държавно.

Тук не съм съгласна с вас, че щом е частно, и си плащаш трябва да търпят нисък успех или дисциплина.

Категорично - плащайки за образованието на децата си - аз държа да получа качество - не е моя работа да им се меся как. Ако методите им ми допадат - работим в тандем, ако не просто търся друго място, но категорично не искам в училището на децата ми да бъдат толерирани липсата на дисциплина, както и нисък успех само защото плащам.

Поднасям своите извинения на родители, които не се интересуват от математически училища и ще се постарая да отговарям само на въпроси без да разводнявам темата допълнително - прави сте, че е дразнещо писането и натрапването само на едно училище, независимо дали то е добро или не чак толкова и по чии критерии.

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 14:08 от Lennyh

# 534
  • Там, където ме обичат
Не превръщайте темата в тема само за ПЧМГ. А СМГ пък хич няма място тук. На мен ще ми е интересно например майкте с деца в ЧУ да споделят например какви допълнителни занимания или по-различни часове от тези в ДУ има в избраното от тях училище. Също така и какви екскурзии, колко често и на какви цени се предлагат. Събират ли се и за какво допълнителни пари извън таксите. Полагат ли учителите усилия да социализират децата под формата на игри (става въпрос за по-малките).. И такива неща Simple Smile
Цитирам Лекси, защото и мен ме интересуват горните въпроси, пък и да не се отклоняваме от темата.

И още една питанка, защо не се ползват ник-ове?
Нали затова са измислени, за да запазим някаква анонимост?

# 535
  • София
Да взема да си изтрия постовете ако искате? Не съм противник на училището, много го харесвам и следя всичко за него. Но ми се иска да съм обективна.

Детайлни сведения имам от първа ръка, вие няма как да ги имате, ако детето ви не е с успех под 4:00 под математика. Познавам детето и родителите му. Лени, не са му предлагани никакви консултации. Родителите са предложили дори да се яви пак на изпит, но директорката е отказала. Не искам да навлизам в подробности, майката ако иска, ще се включи и ще разясни.

Не ми е идеята да споря, а да предпазя родители на деца, които може и да сгрешат. Изпитът в ПЧМГ не е показателен, че детето ще се справи. Аз самата не мога да преценя дали синът ми ще се справи, отличник е по математика и се представя чудесно на състезанията, но не знам какво му е нивото според преподавателите на ПЧМГ. Откъде мога да видя примерно контролно по математика за 5ти или 6ти клас, за да се ориентирам?

Казвайте, да си трия ли постовете?

# 536
  • I want it all and I want it now.
Няма нужда да си триете постовете.  Peace За мене всякаква информация е полезна и положителна и отрицателна. Така се придобива представа за училището, а не в последствие да се чудиш какво да правиш.  Wink Така че на мен ми беше полезно за което ти благодаря.   bouquet

# 537
Искам да споделя информация за нашето училище, за да може други родители да направят съпоставяне и обменим информация. Синът ми е в първи клас. Засилено изучават немски език - 15 часа седмично / единият от тях е бит и техника, другия - музика/. Усилено се заляга над спорта - понеделник задължително 2 часа плуване, вторник и четвъртък - ЛФК, сряда - физическо възп., петък - спорт по избор - плуване, футбол, карате и др. Допълнително имат и два часа информационни технологии.  Вече ходиха за пет дни на зелено училище. Мисля, че натоварването на децата е значително, но редувайки ученето със спорт, музика, рисуване засега децата нямат никакви оплаквания. Ще се радвам и други родители на деца в началния курс да споделят как протича учебния пооцес при тях.

# 538
Да взема да си изтрия постовете ако искате? Не съм противник на училището, много го харесвам и следя всичко за него. Но ми се иска да съм обективна.

Детайлни сведения имам от първа ръка, вие няма как да ги имате, ако детето ви не е с успех под 4:00 под математика. Познавам детето и родителите му. Лени, не са му предлагани никакви консултации. Родителите са предложили дори да се яви пак на изпит, но директорката е отказала. Не искам да навлизам в подробности, майката ако иска, ще се включи и ще разясни.

Не ми е идеята да споря, а да предпазя родители на деца, които може и да сгрешат. Изпитът в ПЧМГ не е показателен, че детето ще се справи. Аз самата не мога да преценя дали синът ми ще се справи, отличник е по математика и се представя чудесно на състезанията, но не знам какво му е нивото според преподавателите на ПЧМГ. Откъде мога да видя примерно контролно по математика за 5ти или 6ти клас, за да се ориентирам?

Казвайте, да си трия ли постовете?

Грета, аз не съм човека, който определя дали да се трият или не постове - вие казвате, че познавате детето и родителите му. Ок! Все пак и аз познавам сина си  Wink Wink Wink .... и знам какво ми коства въпросната процедура ( имам предвид като нерви и притеснения) - тоест и моите сведения са от първа ръка ....
Не смятам да трия нищо, защото мога да подкрепя всяка своя дума.

ili1 бихте ли споделили къде ходят децата на плуване? В самото училище ли имате басейн или е организирано навън.
Това за мен е голям минус на нашето училище да речем - бяха се захванали да организират плуване, но се уплашиха, че не могат да угодят на всички родители и се отказаха.

# 539
  • София
Ами, Лени, аз си правя изводи на база това, което споделиха тук няколко човека, не съм си ги съчинила! За мен лично, каквото ще да е това училище, е недопустимо точно в основен курс да се залага летва, под която може да те наритат, пък било то и след ен часа допълнителна подготовка! Това е наказание, не помощ! Много ти разбира едно 10-11-годишно дете, че искат да му помогнат, като го държат в напрежение! А това си е чисто напрежение, защото няма как да не се разбере, че е от изоставащите, дето го оставят на допълнителна подготовка! Също като навремето, когато задължително оставяха на занималня двойкаджиите. Въпросните организатори на училището залагат на това, че децата трябва да показват висока стабилност в резултатите, и хич няма да им запука, ако детето е с четворки, защото родителите му се развеждат примерно! Иначе ще стане прецедент защо не са го "помолили да напусне". Не знам, ама все ми изглежда така, че се преписва здраво от западняците, ама с половинчат акъл! Сега, не го приемай лично, защото детето ти учи там, позицията ми е принципна, просто се оказа, че точно това училище си е въвело такива вътрешни правила. Бас държа, че ако някой родител, който смята, че несправедливо са наритали отрочето му, атакува това на ниво Инспекторат, като нищо ще се разсмърди.

Общи условия

Активация на акаунт