За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 540
  • София
ili1, моята дъщеря следва подобно обучение, но с английски език.
Ангажирана е от 8 до 16.10ч, 3 пъти седмично физическо, плуване (от втори срок), балет, посещава и занимания по интереси.
Все пак, всичко е умерено. Имат закуска, обяд, следобедна закуска, почивка за отдих и игра на двора, както и часове за самоподготовка. Времето и след 16ч е свободно, домашни -събота и неделя.
Усещам умора, към края на седмицата се засилва, но и ние висим до късно вън (все още с хубавото време)
Радвам се, че бавно но славно изгражда навици и интересът и отговорността към училището се засилват Peace

п.п Детето на мои познати беше помолено да напусне едно училище, защото не отговаряло на техните изисквания. Детето беше първи клас, разговорите с родителите са се водили пред него. Детето умно и будно- беше смазано.

# 541
п.п Детето на мои познати беше помолено да напусне едно училище, защото не отговаряло на техните изисквания. Детето беше първи клас, разговорите с родителите са се водили пред него. Детето умно и будно- беше смазано.

Ms.Gorgeous това пред детето е просто .... нечовешко.... апропо сега се присещам, че в Шилер също използваха този довод, за да ни "помолят" да напуснем - според тях "Има голяма вероятност детето да не се справи с натоварването нататък" - зададох логичния въпрос, кое ги кара да смятат така след като детето издържа и изпита по немски и изпита за училищна готовност, но задоволителен отговор така и не получихме ... както и да е това е стара тема, поне за мен, но съм съгласна, че винаги оставя лоши спомени - точно в тази връзка неволно правя и паралела със начина, по който се процедира в сегашното ни училища.

# 542
  • София

Ms.Gorgeous това пред детето е просто .... нечовешко.... апропо сега се присещам, че в Шилер също използваха този довод, за да ни "помолят" да напуснем - според тях "Има голяма вероятност детето да не се справи с натоварването нататък" - зададох логичния въпрос, кое ги кара да смятат така след като детето издържа и изпита по немски и изпита за училищна готовност, но задоволителен отговор така и не получихме ... както и да е това е стара тема, поне за мен, но съм съгласна, че винаги оставя лоши спомени - точно в тази връзка неволно правя и паралела със начина, по който се процедира в сегашното ни училища.
Там, там...споделяла съм с теб.
Смятам, че училищата са си прави да държат ниво. Но трябва да е премерено, добронамерено и с усилията на всички страни.
С репликата "ама аз си плащам" добри резултати не се постигат.

# 543
Да взема да си изтрия постовете ако искате? Не съм противник на училището, много го харесвам и следя всичко за него. Но ми се иска да съм обективна.

Детайлни сведения имам от първа ръка, вие няма как да ги имате, ако детето ви не е с успех под 4:00 под математика. Познавам детето и родителите му. Лени, не са му предлагани никакви консултации. Родителите са предложили дори да се яви пак на изпит, но директорката е отказала. Не искам да навлизам в подробности, майката ако иска, ще се включи и ще разясни.

Не ми е идеята да споря, а да предпазя родители на деца, които може и да сгрешат. Изпитът в ПЧМГ не е показателен, че детето ще се справи. Аз самата не мога да преценя дали синът ми ще се справи, отличник е по математика и се представя чудесно на състезанията, но не знам какво му е нивото според преподавателите на ПЧМГ. Откъде мога да видя примерно контролно по математика за 5ти или 6ти клас, за да се ориентирам?

Казвайте, да си трия ли постовете?

За една оценка никой не гони. И най-големият отличник може да изкара лоши оценки. Тук става дума за годишен успех - ако се види, че годишният успех се заформя под 4,50, това е тенденция, не случайност. Ще се справи детето ви, не са само гении там. Моят син (вторият, който учи там) е умно дете и има математически способности, но гении не е в никой случай.
И аз няма да пиша повече само за ПЧМГ, имам опит и с АК, и с ЕСПА, така че кой каквито въпроси има за тези конкретни училища, мога да пиша.
Вчера една майка питаше за Меридиан. Вечерта като взимах малкия от ДГ случайно се заговорих с едно мамче и се оказа, че голямото й детенце учи там 3-та година. Жената каза, че е много доволна и английският й бил много добър, че не ги притискат децата от малки прекалено много, че ходи с радост детето. Моите впечатления, които бях споделила преди бяха от дечица, на възрастта на големия ми син, тоест учили са там отдавна, и тогава не блестяха със знания и не ги приеха в хубави гимназии. Но Меридиан прохождаше тогава, нищо чудно да имат напредък.

# 544
Много се извинявам също така, но ако някой пред детето ми каже, че не става за някъде и го обиди по този начин, може и да си изяде някой шамар, докато успея да се овладея. Иначе съм мирна душа и пацифистка.

# 545
  • София
Мога да споделя мнение за Меридиан 22, не за моето, което е първи клас, а за племенницата ми, която е 6-ти клас.
Имам много добри впечатления и точно от миналата година. Усилията, които положи цялото ръководство и учители да се противопостави на нейния тийн бунт и пълна апатия бяха похвални. Детето се стегна и завърши с 5.80 успех.
Преподаването на английски е на високо ниво Peace

Много се извинявам също така, но ако някой пред детето ми каже, че не става за някъде и го обиди по този начин, може и да си изяде някой шамар, докато успея да се овладея. Иначе съм мирна душа и пацифистка.
Моята реакция би била много повече от плесница.
Чиста холеричка съм, въпреки и моя пацифизъм.

# 546
  • София
 Аз имам една черна тревога, която много ми трови душата /откакто мой познат почина от свръх доза/. Не е тайна, че  "парите следват детето", а наркотиците следват парите...  Този въпрос как се разглежда в ЧУ и разглежда ли се въобще?

# 547
  • София
Моето мнение е, че не би следвало ЧУ да бъдат като ДУ. С други думи нормално и за мен дори похвално е, ЧУ да имат различни критерии, изисквания и подходи.
Да има ЧУ с по-лека програма, насочена към по-творчески настроени деца, други с по-академична програма, трети с по-спортна и т.н.

Някак ми се струва, че тук се коментира и се търси часното училище УТОПИЯ - Много знания, без да натоварват децата, с много свободно време и много спорт, високи постижения и помощ за всички изоставащи деца...
Няма как всичко това да се съчетае, просто няма.
Съветвам всички, които търсят ЧУ да помислят какви са техните приоритети и да се опитат да намерят училище, което предлага това.

Мога веднага да дам пример с Увекинд, където изключително много се държи на спорта и на излетите, карането на ски и всичко подобно. Децата са буквално всеки ден на вън.

Моето най-първо изискване беше училищата на децата ни да не следват българската образователна система и избрах такива. Дали имат недостатъци - разбира се. Дали съжалявам за избора си - не.  Peace

# 548

Някак ми се струва, че тук се коментира и се търси часното училище УТОПИЯ - Много знания, без да натоварват децата, с много свободно време и много спорт, високи постижения и помощ за всички изоставащи деца...
Няма как всичко това да се съчетае, просто няма.
Съветвам всички, които търсят ЧУ да помислят какви са техните приоритети и да се опитат да намерят училище, което предлага това.

Кратко, точно и ясно!  Peace
Няма училище без недостатъци било то частно или държавно, има училища, които покриват вашите и на децата ви изисквания в повечето от важните ви критерии.

Слънчев ден с превалявания надали има родител, който да не е преследван от този кошмар, независимо къде учи детето му. Не съм толкова наивна, за да смятам, че има училище, което е застраховано от подобни случаи - бих добавила за жалост.
Единственото, което можем да правим като родители е превенция - близост с децата, разговори по темата, разяснения какво е опасното, защо е опасно, от какво да се пазят и какво да избягват при контакти с непознати или пък дори с познати, когато им се предлагат неща, за които не са сигурни ... С две думи надали можете да имате пълна гаранция, че има място където това не може да се случи.

# 549
  • София
Слънчев ден с превалявания, струва ми се, че в едно ЧУ по-трудно биха "проникнали" наркотици, защото там всички се познават добре и са като едно голямо семейство. Отношенията между учители и ученици са по-близки отколкото в ДУ (едно поради по-малкия брой деца, друго - поради повечето време прекарано заедно и то не само в класната стая). По-лесно би се забелязало, ако някой употребява/разпространява наркотици. Освен това и никой не излиза или влиза неконтролирано в дворовете (както е в ДУ), т.е. децата не би следвало да имат контакт с външни хора по времето когато са на училище. Но все пак, както казва Лени, гаранция няма и най-важното е да сме близки с децата си и да говорим с тях.
Иначе дъщеря ми е в ПГ и затова впечетленията ми са съвсем "пресни", но засега - отлични. В училището й се набляга на математиката и английския, съответно имат по 2 часа английски дневно + музикален английски, а освен редовните часове по математика и забавна математика. Харесва ми, че имат занимания с още 4-ма учители (в ДУ не ми допада, че децата до 4 клас се обучават само от един учител). Имат стандартните допълнителни занимания като плуване, тенис и т.н, но ми направиха впечетление редовните им часове по физическо - разучават различни, не много добре познати у нас игри като хокей на трева, крикет, ръгби... Радва ме, че учителите полагат усилия да ги сплотят като колектив и не пренебрегват игрите.  И особено много ми харесва, че не си подбират децата за началните класове (не знам как е в по-горните), готови са да подходят индивидуално, ако има нужда и въпреки това резултатите им от състезания и реализация след 7-ми клас са много добри.

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 20:03 от Лекси

# 550
Слънчев ден с превалявания, струва ми се, че в едно ЧУ по-трудно биха "проникнали" наркотици, защото там всички се познават добре и са като едно голямо семейство. Отношенията между учители и ученици са по-близки отколкото в ДУ (едно поради по-малкия брой деца, друго - поради повечето време прекарано заедно и то не само в класната стая). По-лесно би се забелязало, ако някой употребява/разпространява наркотици. Освен това и никой не излиза или влиза неконтролирано в дворовете (както е в ДУ), т.е. децата не би следвало да имат контакт с външни хора по времето когато са на училище. Но все пак, както казва Лени, гаранция няма и най-важното е да сме близки с децата си и да говорим с тях.
Иначе дъщеря ми е в ПГ и затова впечетленията ми са съвсем "пресни", но засега - отлични. В училището й се набляга на математиката и английския, съответно имат по 2 часа английски дневно + музикален английски, а освен редовните часове по математика и забавна математика. Харесва ми, че имат занимания с още 4-ма учители (в ДУ не ми допада, че децата до 4 клас се обучават само от един учител). Имат стандартните допълнителни занимания като плуване, тенис и т.н, но ми направиха впечетление редовните им часове по физическо - разучават различни, не много добре познати у нас игри като хокей на трева, крикет, ръгби... Радва ме, че учителите полагат усилия да ги сплотят като колектив и не пренебрегват игрите.  И особено много ми харесва, че не си подбират децата за началните класове (не знам как е в по-горните), готови са да подходят индивидуално, ако има нужда и въпреки това резултатите им от състезания и реализация след 7-ми клас са много добри.

Сейнт Джордж ли сте вие или Дорис Тенеди?

# 551
  • София
Аз имам една черна тревога, която много ми трови душата /откакто мой познат почина от свръх доза/. Не е тайна, че  "парите следват детето", а наркотиците следват парите...  Този въпрос как се разглежда в ЧУ и разглежда ли се въобще?
По никакъв начин не мога да потвърдя гореизложеното. Наркотиците не следват вече парите, защото са повече от леснодостъпни. За 10лв едно дете може да се сдобие с някакъв вид дрога, стига да има кой да му я продаде. Съгласна съм с Лекси, че в ЧУ е по-трудно да "проникне". Иначе, никой не е застрахован....за жалост Confused

# 552
Да, съгласна съм за наркотиците, по-труден е достъпът до ЧУ на външни лица и контролът над самите деца е много по-сериозен. Но не може да се разчита само на училището, от много малки децата трябва буквално да се "наплашват" - ако ще със снимки на наркомани и тн. Те са достатъчно суетни, покажете им няколко снимки на преди и сега, или някакво такова клипче http://vbox7.com/play:c91e9550, има и филми доста по темата. Имаше едно, което не мога да открия сега за един хероинов наркоман българин. Жестоко е, просто, но трябва да знаят децата. И много да се наблюдава средата им. Поощрявайте ги да си канят приятелите у вас, дори да не ги харесвате особено, така можете да ги прецените и да ги наблюдавате. И сега, с риск да ме наплюят някои майки - четете им скайпа и фейса, знайте им паролите и ги следете много изкъсо. Не забравяйте, че това са деца, не зрели хора. Много е лесно да бъдат подведени и да им се съсипе живота. По-добре да им нарушите личното пространство (обаче в никакъв случай да не разбират!!!), отколкото да ги изгубите завинаги.

# 553
  • София
И как стигнахте до извода, че е по-трудно дрога да пронине в ЧУ? Защото има врата с ключ ли? Самите ученици често са дилърите, а те са "вътрешни", не е винаги мърляви субекти да стоят срещу вратата на училището, все едно в негърско гето, и от километри да им личи.

# 554
  • София
И как стигнахте до извода, че е по-трудно дрога да пронине в ЧУ? Защото има врата с ключ ли? Самите ученици често са дилърите, а те са "вътрешни", не е винаги мърляви субекти да стоят срещу вратата на училището, все едно в негърско гето, и от километри да им личи.
Заради контрола от охрана и преподаватели. За територията извън училище си носят отговорност родителите.
Така се е случило, че съм расла сред абсолютно наркоманска среда- имам поглед от леките дроги , през синтетика до хероиново зависимите. За добро или лошо, поне съм наясно за какво да следя.
Хм, имам пропуск в "бутиковите" дроги Thinking

Общи условия

Активация на акаунт