(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 476
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Мисля около два лева пакетчето-25 семки.Но от тях берем от средата на май до слани.И си правя и буркани стерилизирани.

# 121
  • Добрич
Вили, боба се оказа много лесен за гледане- наредил се е добре и само веднъж го копахме. Но корнишоните- все копаем, пръскаме/ за което се оказа права/. Малко закъсняват с плододаването, че като ги сяхме беше суша, но от тези дни почваме да берем. Оказа се , че засега пазар има, но ще видим като започнем наистина да берем, не само на думи. Снощи е валял хубав дъжд на село.
Вили, знаеш ли начин за сортирането на краставиците? На борсите дават по-добра цена, когато са сортирани. Но как ще го правим, снощи умувахме. Моля някой ако знае да помага.

# 122
  • Варна-София
Мисля около два лева пакетчето-25 семки.Но от тях берем от средата на май до слани.И си правя и буркани стерилизирани.

Хм, на пакетчето в магазина с дебел флумастер беше написано 25 лв. и аз не посмях да попитам. Ще им обърна внимание следващия път.

Нещо интересно и тревожно: http://petel.bg/article.php?aid=17930

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 09:59 от amica1

# 123
лукче,единствения начин е око-ръка  Joy
Берете късно вечер или рано сутрин,един сортира и на пазара.Ние в най-активните дни беряхме и вечер и сутрин-иначе за часове ставаха второ и трето качество.
И в никакъв случай не обърквайте поливките,защото ще станат на пуйчи глави.
За боба-при високи температури цветовете изресяват,внимавай.По книгите дори препоръчват дъждуване в обедните часове,но пък е опасно заради гъбните болести,бързо се петносва и загнива.
Вие каква площ боб засяхте?И какъв сорт?Имаш ли представа един човек колко боб може да набере на ден?И даваш  ли си сметка,че ще започнете да го берете около средата на юли,а тогава след 12 е невъзможно да се издържа на нивата?
 Hug, Laughing-нахвърлям ти подводните камъни само...
Това е било бройката!Ето първото което се отваря в Гугъл http://agromagazin.eu/KRASTAVICI-TESTI-GRIJN-p-219.html

# 124
Бобеца ми цъфти, за сега само пешака. Много ме радва, върви прекрасно, чак ме е яд, че не насях повече. Че е и красив, и нежен.  Увивния се катери на високо, изглежда много добре.
Мога ли сега да насядя още боб?
Нахута и той се развива много добре - и за него ме е яд, че не посях повече.
Нищо за догодина ще знам какво став при мен и какво не. Тази е експериментална и съвсем учебна.
Вчера реших най-сетне да полея, ей така, за принципа. Мулча ми пази много от жегата. Вярно, че при мен не се пече на слънце земята по цял ден, но все пак това, че за първи път поливам за мен е показателно, че мулча върши работа. Под него земята е рохкава и леко влажна и без поливката.

Имам свободно място - какво може да се посади/посее сега?

Имам спомен, че четох, че черитата не се колтучат. Така ли е?
Всичките ми домати вървят много добре. Е, не цъфтят още, но растенията изглеждат здрави.

# 125
  • Варна-София
Сади, Бушка, боб пешак. Все още сме в срок. И аз ще садя. Харесва ми как върви, вече връзва.
Ще садя и тиквички. Тези сеитби нещо много ги проточих. Трябва да сколасам този уикенд.

Предстои ми и аз да мулчирам доматите. Под мулча - капково напояване.

Черитата - като другите домати. Ако са ниски не се колтучат, ако са колови - ги колтуча, но не много съвестно. Аз имам и от двата вида.

Радвам се за здравите домати.

# 126
Ура!
Благодаря!
Ще садя бобец!
Радвам се много, защото поне нещо върви както трябва  Laughing

# 127
Имам свободно място - какво може да се посади/посее сега?

На моите пликчета със сортови семена пише, че зеле се сее до 15-ти юни, корнишони до края на юни, зелен боб през юли, разни репи от юли та до август... Мисля че някои сортове домати (при теб може би не, зависи) и грах все още могат да се насеят...

# 128
  • Добрич
Амика, като мулчираш ще качиш ли снимки? Боба само пешак ли, че миналата седмица сях и от двата?

# 129
Боба само пешак ли, че миналата седмица сях и от двата?

Като втора култура основно той, защото е с по-къс вегетационен период... Също и безколови домати...

# 130
  • на брега на Дунава
На освободеното от грах място мисля да засадя /преди това ще купя разсад , защото моя е много хилав ,а на пазара има чудесен / :  воден лук червен , зеле , карфиол, праз ,чубрица и да разсадя няколко домата от тези, които сами са порасли в градината/ , ама не ги знам какви са,може и да са черита/ В събота съм командировка в София и видях ,че на женския пазар има разсади всякакви.Ще си купя и от там право на Балкана  да ги садя.Дават го да се разхлади в събота вече и неделя , т.е. ще става за градинска работа.
И при мен краставичките вървят перфектно .Доматите са здрави /да чукна на дърво/. Зелен боб може да се сее ,но е много горещо.По-добре изчакайте.Чакам да стане подходящото време за дайкони и за черна и бяла ряпа и разчитам на Амика ,че ще ни каже кога е най-добре.
Кажете родовит сорт корнишони с къс вегетационен срок/ да ги сея след прибирането на лука през юли/
АНН как направи така ,че толкова рано започнаха да зреят доматите  при теб.Аз не успявам по рано от края на юли /ако махнем две седмици заради Балкана ,тогава щяха да са готови значи около средата на юли/.Абе както и да го смятам изпреварваш с един месец.От технологията трябва да е  newsm78 Hug
Кое зеле е по-подходящо - Кьосе или Балкан ? newsm78

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 12:21 от МХ

# 131
Oх,много ми е мерак за грах.Имам место/,което е извън къщтата ми/и искам да посея грах,но той май иска всекидневни грижи и затова се 4удя къде да го настаня.В двор4ето ми пък имам едно свободно местенце ,което е 2 и 50 дълго и 1 и 20 широко ,дали ще мога да посея там грах или е прекалено малко???Вие на каква площ отглеждате грах ?

# 132
Оххх, моят грах е на 2 кв.м, дават по едно пакетче на кв.м, така и го сях - 2 пакетчета. Добивът ми стига за 3-4 готвения, или пък по малко за гювеча през зимата,  та и аз да питам, колко грах сеете, че и да консервирате на богато?

# 133
и мен ме интересува граха,че съм му мераклийка  Grinning имам пакетче семе Метеор/четох,че бил пешак  newsm78/ -,та граха и манголда съм ги запланувала за втори култури ...към август може би  Thinking

за врежовете на дините  http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27612071
нито  знам как трябва да са,нито съм ги планувала,че са саморасли точно тия дини  Heart Eyes тия,дето съм ги садила ,са още на три листенца  Simple Smile

# 134
  • Варна-София
Оххх, моят грах е на 2 кв.м, дават по едно пакетче на кв.м, така и го сях - 2 пакетчета. Добивът ми стига за 3-4 готвения, или пък по малко за гювеча през зимата,  та и аз да питам, колко грах сеете, че и да консервирате на богато?

По опита на Куркума, летните посевки дават количества, с които само да си разнообразим гювечите.
Основният добив идва от зимните посевки (в някои райони позволява да се сади предзимно, в повечето се сади рано напролет при първа възможност за влизане в градината, тази година при мен през март). Така грахът не изисква почти никакви грижи, хваща си пролетните дъждове, хладното време, израства максимално висок според сорта и прави, пак според сорта ( по моя статистика: Утрило - 3-7 чушки с по 7-8 зърна, високите увивни сортове - 5-9 чушки с по 5-6 зърна). От едно зрънце добивът е от 20-25 зрънца като минимум до над 50 зрънца.

Що се отнася за площите - 1/3 от градината ми е с грах. От 5-6 години съм му върл почитател.

Общи условия

Активация на акаунт