(Био)зеленчукова градина - тема 18

  • 75 235
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 204
amica дай малко идеи за мулч.
Аз също мулчирам наред обаче не ми достига материала Simple Smile
Тревата от това косене вече се притеснявам да слагам защото е бая цъфнала и вързала..
Слама поръчах, но ще стане чак след жътва.

Аз също съм много доволна от ефекта. Загнивания да чукна на дърво нямам. Само охлювите много се радват на мулча за съжаление Simple Smile #Cussing out

# 181
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Сега, аз за мулчирането се подготвях цяла зима. Картонените кори от яйцата, разни опаковки съм ги накъсала. Мислех си, че много работа съм свършила тази зима, а пък се оказа, че ми стигнаха само донякъде. Отгоре - плевели (цъфнали, вързали - всякакви, аз не съм от тези, които много се боят от тревата), прецъфтели цветя, колтуци от лози, леторасти от прасковите, на които задължително просветлявам короната. Мулчът не го изграждам за един ден. Първо - най-слънчевите места.
При мен особеното е, че в края на сезона мятам мулча при червейчетата - тъкмо тук-таме е поугнил, но това е друга тема.

# 182
  • Мнения: 0
Това с оставянето на малко свободно място около стеблото има логика, защото аз забелязах две, три коренчета пипер станали кафяви. Малко ще преработвам градината май.
valerika за колорадския бръмбар по патладжана вземам мерки по-отрано. Аз лично си сея чубрицата по края на лехите с патладжана и нямам почти такива гадинки. Може да се появи едно две ама ги махам с ръце.
Я кажете кога си вадите червеното цвекло. Моето е сято пролетта и сега има 15-20 см глави, а листата му са все още зелени. Искаше ми се вчера да си извадя едно и да си го направя на салата ама не знам дали ще е вкусно.
А вчера съм набрала 2 кофи от тези 10 литровите  със зелен боб. Сяла съм го, та съм се забравила. Утре цял ден ще консервирам.

# 183
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...А вчера съм набрала 2 кофи от тези 10 литровите  със зелен боб. Сяла съм го, та съм се забравила. Утре цял ден ще консервирам.


Ама каква радост ще ни е през зимата!!!!!!!!

# 184
  • Мнения: 0
 Simple SmileКеф ти зелен боб сготвен, кеф ти със задушени зеленчуци или паниран.

# 185
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз го пускам и на салата/гарнитура самостоятелно - подварен, счукан чесън и копър, сол, оцет/лимон, зехтин/олио. Научих го мъжо да яде, че вече даже пита.

# 186
  • Мнения: 1 752
Амика, кажи за прасковата, може и снимка, как се прави това с просветляването на короната?

# 187
  • Мнения: 465
Я кажете кога си вадите червеното цвекло.
Готово е.Даже по-дребните глави са по-вкусни,Мариета.
За да го оставя в почвата до есента даже му подстригвам листата.Използвам ги като лапад,с ориз,в супа.
Късно есен руснаците зариват червеното цвекло в сандъчета с влажен пясък.
През горещото,влажно лято мулчувам само със сено,дървесен чипс(материя с широки целуозни нишки),които задържат "чиста" влага.
Понеже рядко пръскам и с настойки,нямам нужда от повече хранителна среда за всички крилки,ножки,птички с остри клюнове и зорки очи,които пикират.
А и змии и гущерчета мярнах вече.
Вчера си мислех даже под долните врежове на бостана и краставичките да подложа сено. Laughing

# 188
  • Варна-София
  • Мнения: 428
За летните резитби при овошките, ето професионални съвети:
http://farmer.bg/news_view.php?id=30825

На практика, като си мушна главата в сумрака сред короната на прасковата и започвам да свалям леторасти, като ги избирам тънки, насочени към вътрешността и безперспективни, докато най-после слънцето пробие и освети вътрешността.
Така и на щитоносните въшки ще им е гадно.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 15:09 от amica1

# 189
  • Мнения: 86
Вчера тъкмо за летните резитби си мислех.Прасковите толкова излишни леторасли са напускали  ooooh!.
Приключихме консервирането на граха,сега напъва зеления боб  Joy.Миналия ден набрах колкото за една градинарска чорба,но до неделя  #Crazy
Краставиците също достигнаха количество,което не сме в състояние да оползотворим.
Тиквичките -и те  Laughing.В тези жеги изобщо не ми се виси до котлона.
Бурята в събота срещу неделя се опита да оплете всичко.Има свалени краставици,домати,наклонени бобеници с все боба...Слава Богу, поне градушки нямаше  Praynig

# 190
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Завчера в Радомирско садяха пиперки. Ще речете късно, ама...Разсадът им малко изтеглен, но здрав. Раждат към октомври многобройни безформени чушлета, които са вкусни пържени с яйца. Изобщо по тоя край, а също и в Краище и Трънско това е основно лятно-есенно ядене  на име "пръжено". Тия пиперки траят свежи без особена грижа и до февруари, стига да уцелите правилното помещение за съхранение.

Зеленият фасул при мене е все още дребен, ама булката набра в две шепи за една супа. Много вкусна става с морковена шума. Хубавото на тая култура е, че може все още да се сее на етапи - и до към 15 юли, в краен случай. Скоро ще вадим лука, чесъна - можем да засеем на тяхно място.

След шилешкото със зелен фасул най-хубавото му е друго - ето това. Малките топчици около коренчетата са колониите на грудковите азотфиксиращи бактерии. Те усвояват азот от въздуха и го предоставят на бобовите растения в усвоим вид. Остатъкът от азот в тези колонии обогатява почвата и прави бобовите незаменими предкултури и изобщо елементи на сеитбообращенията.

До голяма степен ролята на граха в градината ми е такава - да прекъсне монокултурното отглеждане на даден зелечук, при условие да не губя една година. Дингата и тази година се представи добре .

Част от добива ведно с капата.

Градината в съдовете чака разместванията: патладжани, пиперки, бамя. Растат с часове, това е от преди около седмица.




# 191
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 857
Амика, кажи за прасковата, може и снимка, как се прави това с просветляването на короната?

 Blush ще дам на моето голямо момче да чете  Laughing
два дена се кара, че има пролетна и есенна резитба (чел или чул отнякъде), а аз съм съсипвала дръвчетата посред лято
 Blush ами като ме напъва да режа  Blush

изядохме кайсиите  Laughing и трите, трети път берем краставички, засега трайността им е до вечерта  Laughing
има и морковчета за хапване, има още малинки и ягодки  Hug

има и за оплакване, но кой е казал, че ще е меко и леко  Hug

# 192
  • Мнения: 4 753
Имам малко корнишонки на смъртно легло... Ще ги изскубя... Чудя се само какво мога да засадя на тяхно място или по-добре да оставя земята да почива?   Да третирам ли с нещо почвата за обеззаразяване?   newsm78

# 193
  • Мнения: 39
Амика,Мариета ...........БЛАГОДАРЯ!

# 194
  • Мнения: 3 050
здравейте и от мен  PeaceВ моята градинка всичко се развива горе-долу добре,освен нашествието на всякакъв вид въшки които са нападнали тиквичките ми  #2gunfire има листа които почти нямаха празно място без буба.Бях тръгнала с ножа да окстря въпросните листа ,но комшията ме спря и увери ,че ще ги избием .Вече два пъти ги пръскаме ,но май все още някои шават ooooh!Понаторих ги растенията та да имат сили да се преборят с нашествениците Tired
Краставичките ми не не раждат особено,имат доста цвят,но той май се оказва мъжки,а и самите растения си останаха дребни все още .Друга година по това време раздавахме на цялата рода, а сега сме скъсали около десетина newsm78 Патладжанчетата са цъфнали ,много им се радвам на тези красиви цветчета,дано ги пробваме Praynig

Общи условия

Активация на акаунт