(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 583
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
...чакаме август да излезе "Зелената шапка на дядо Жечо" (директен), та да си отядем на вкусен домат.

Брейиии, много я хвалиш тази "зелена шапка", ще вземе и на другите да им се прияде...    Crossing Arms  Whistling

# 421
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...На Герман трябва да се молим , за дъжд.
....

по горещниците, като се засуши така полето и птиците започнат да падат както си летят, се прави молебен за дъжд. И мъже, и жени следват попа и обикалят нивите и се молят на Бога да спаси труда на хората.
когато и това не помогне се събират старите жени в селото и решават да се прави пеперуда.
избира се сираче момиче, че да се съжали Бог над сиротинката и да пусне дъжд, хляба и годината да спаси. облича се с бяла дрешка, кичи се със зелен венец и заедно с "вещите" жени обикаля нивите, бабите пръскат детето с вода, като да е дъжд и под сурдинка припяват и баят тайни думи, кой Бог молят никой не знае.

# 422
bariksto, по пипера имаш бактериоза. По листата има кафяви, малки петънца, и капят? Пръскай с шампион, ще се оправят.
Толкова е горещо, цял ден пъхтим като птици под слънцето. st. Dobri , разказваш много описателно! Слушала съм подобни истории от мама, вече на години. Хубаво е да знаем корените си и да ги"поливаме", да предаваме на децата си нашата интерпретация от бит и митология.

# 423
.... st. Dobri , разказваш много описателно! Слушала съм подобни истории от мама, вече на години. Хубаво е да знаем корените си и да ги"поливаме", да предаваме на децата си нашата интерпретация от бит и митология.

Blush чувала съм историята от баба, а тя от нейната баба.
не съм виждала жива "пеперуда", а май и баба ми не е виждала, защото ми го разказваше като приказка  Hug точно както аз го разказвах на децата си  Hug

обещават дъжд, а тук не се усеща ни полъх, ни разхлаждане  Tired
9:30 е, а навън е 31 градуса  Confused

# 424
Навън е "само" 25 градуса, Добри. Време за вечерно къпане в басейна и почивка. Нали е петък, "Свършвам работа и дим да ме няма!" Joy

# 425
  • Русе
Ани каква почивка да не си се объркала?

# 426
Анн, май да Joy, объркала съм се. Поне се окъпахме. Sunglasses

# 427
bariksto, по пипера имаш бактериоза. По листата има кафяви, малки петънца, и капят? Пръскай с шампион, ще се оправят.
Толкова е горещо, цял ден пъхтим като птици под слънцето. st. Dobri , разказваш много описателно! Слушала съм подобни истории от мама, вече на години. Хубаво е да знаем корените си и да ги"поливаме", да предаваме на децата си нашата интерпретация от бит и митология.

Верно прилича на алтернария ,същите черни концентрирани кръгчета ,имам я и при доматите. Че капят,капят....и пожълтяват...отдоло на горе и се развива бързо ,в неделя не съм забелязала нищо,в четвъртък като отивам някой растения оголели наполовина. Предписаха ми скор,вие предписвате шампион ..и двете са за къдравост по прасковата ,не пише нито бактериоза ,нито алтернария ...

Блазе ви ,че си отивате от сега ,пък аз съм на работа и утре до обяд  Confused

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 22:30 от bariksto

# 428
  • на пъпа на Златията
Дедо беше туглар.
Като се кахъряха , че няма дъжд и  като му носех ядене,  ми правеше човек от кал. Носа му беше като на Пинокио , ушите му като на чебурашка. Лепеше му ръце , крака. Повъртяваше го в ръце . Почесваше се зад ухото и казваше "Те тва е положението.Германе , като нема поп да ти пее , айде у Огоста" и го бишваше във водата .
Те така те.
А тая "пеперуда" да не е влашка?.

# 429
  • на брега на Дунава
И аз пътувам утре сутринта - с дъщерята, внучето и котарака.Хубавото е ,че ще се връщаме понеделник вечер.Толкова си освободих от работа,но все е нещо -цял ден повече.
Амика -време ли е да се сади дайкон? newsm78
Къде е този дъжд?Такава жега - 40 градуса,че днес не се стоеше навън.Климатикът се задъхва от работа и пак е топл0.Но нали се налага и навън да се ходи Thinking hahaha #Crazy

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 22:46 от МХ

# 430
Извадих част от червения лук... Мога ли да използвам стъблата за мулчиране? Посадих късни корнишони и тиквички, тепърва ще разсаждам зеле и ще садя зелен боб... Вижда ми се много жега за младите растения, но пък навсякъде чета, че се мулчирало през пролетта...  newsm78  И как се случва поливката, при положение, че нямаме капково, а поливаме с най-обикновен маркуч?   Thinking

rorik, някъде наблизо си ми ти, щом в Огоста си бишвате Герман...  Thinking

# 431
  • на пъпа на Златията
Преди една седмица си заминах лука със зелени пера.Картофите ми имаха още влага. Не се очертава да ги поливам. Дали растат при тая жега,  че като вадих имаше дребни?
Стелт,
може би още по-близо,  отколкото предполагаш.

Олеле,
http://vremeto.dir.bg/vremeto/vremeto.php

# 432
От мен снимки в изобилие http://s212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/?action=vie … rent=1181edba.pbw
На мен поливането ми е проблемно, сега все чакам една лампичка на помпата да светне зелено, а като тръгне поливам докато мога.
Добре,че имаше пълнолуние в сряда, направо не повярвах колко беше светло, поливах до 11 вечерта.
Една романтика, луната се отразява във вадите, кукумявката се обажда ...

# 433
avocett, страхотни снимки... Peace

Аз да се оплача, че извадих всички картофи.. сляпото куче ги подхвана и корен по корен.., та реших да го изпреваря. Изобщо не го смущават писуканията и подсвиркванията на пест контрола Joy Рицин ме е страх да насадя заради децата, така че най-вероятно ще се разделя с тази култура (или поне няма да разчитам на кой знае какво Simple Smile) Е, поне една леха за поливане по-малко Joy

# 434
..А тая "пеперуда" да не е влашка?.

Hug не знам, пиле  Hug

нашите традиции и обичаи събират старобългарски от чипровско и източна България, румънски, унгарски, сръбски и кой знае още какви  Hug включително немски допълнения  Laughing

каращък каке, каращък Wink

я да не спамя, а да покажа първите италиански бобчета.  Laughing от тези технически неграмотните  Laughing
вес, ама наистина се намотават накъдето те искат. опитах с правилото на дясната ръка, но не би. не знаят коя е лява и коя дясна явно  Whistling
според мен са около половин метър дълги, но любимият образ безподобен без да ги мери
отсече - 38,2см  Crazy

Thinking от запад идват страшни оловно сиви облаци  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт