Зарастване на рана след шиене - колко дни най-бързо?

• 58 396
  • 5
  •   1
Отговори
Миналата седмица дъщеря ми си сряза ръката на алуминиева дограма и я зашиха в Пирогов (6 шева). Казват, че ще махат конците след 2 седмици. Какви са възможностите раната да заздравее по-бързо и да се махнат конците след 1 седмица, а не 2, както и (ако не махнем конците) да плува с водоустойчива лепенка? Мога ли да махам лепенката след плуване, за да диша раната и да не гъбясва, ако евентуално е влязла малко вода през порите (дишаща е лепенката)? Ако имате опит с подобни рани, моля да споделите.

# 1
Не бързайте да махате конците, още повече, че ще се мокри раната. Може да се разтвори.
Попитайте лекаря дали няма да може да влиза във водата с конците и лепенка отгоре.
Аз не бих рискувала, даже и да може, ама... Вие си знаете.

На моя син му махаха конци от операция 2-3 дена по-рано и след къпане (душ) шевът се разтвори, което доведе до по-трудното му заздравяване, както и до по-голям и грозен белег след това. Не се вкарвайте в беля, особено, когато става въпрос за момиче.

# 2
Как' Сийке, много благодаря за споделения опит. Напълно ме разубеди да моля да свалят конците по-рано. А какво мислите за варианта непромокаема лепенка и след къпане - махане на лепенката, за да не се овлажнява и да зараства по-лесно, като е открита раната?

# 3
  • BG
Как' Сийке, много благодаря за споделения опит. Напълно ме разубеди да моля да свалят конците по-рано. А какво мислите за варианта непромокаема лепенка и след къпане - махане на лепенката, за да не се овлажнява и да зараства по-лесно, като е открита раната?

Мисля, че проблемът не е толкова в мокренето, а по-скоро в това, че навсякъде по ръката има силна и активно участваща в плуването мускулатура, която оказва сериозен натиск върху зашитото място ( кожа и мускули). В момента се изграждат т.нар. мостчета между двете зашити половини и физическото усилие ще ги наруши. Може с лепенка, след това подсушаване, но моят съвет е да се изчака. Конците няма да се скъсат, но тъканта може. Вторично ще зарасне, но наистина ще остане много грозен белег.

# 4
Мажи с Бепантен балсам за рани, други кремове за рани или Пантенол и бинтовай, но не използвай 4 метра бинт, има еластични бинтове, като тръби с различни размери или просто ластичен бандаж (нещо като бандажите за тенис), просто да не се замърсява, да не се излага на слънце, да не се поти и да не съхне мястото. Раната не трябва да съхне, а да се поддържа влажността на кожата. Има компреси с гелове стимулиращи бързото зарастване, но са божествено скъпи, има компресионни методи, оказвайки натиск върху раната за предотвратяване на белези.
Ако раната не е голяма, само крем и лепенка Ханзапласт Soft или крем, марля и Leukopor отгоре или накръст.

# 5
Привет! Гледам малко стара темичката, ама да не правя нова.. Имам една рана вследствие на една мнооого отдавнашна случка, порезна рана от стъкло.. Та пак мноого отдавна, когато беше и случката ме шиха и т.н. Но от скоро понякога раната ме насърбява.. Някакви идеи за обяснение на сърбежа някой да има? Сега даже много я разчесах и текнаха две капки кръв.. Благодаря на отзовалите се!

Общи условия

Активация на акаунт