Отговори
# 600
и още нещо да добавя по този повод, че за тази възраст и по-ранната, когато проговарят, не е добре да се казва на детето "кажи ябълка, кажи коте, кажи молив...", а да се посочва и обяснява "това е ябълка, тя е червена", "зайо обича да хрупа ябълка и морков", "виж едно коте на тази картинка", "котето лежи под дървото" и т.н. след като започне да намира предметите на картинката започват да се задават въпроси: "къде е котето", "моливът червен ли е", "а какъв цвят е" "син като небето ли е" и др. за да може след познаването детето да започне само да задава въпроси и да получава информацията, която го интересува. след това идва ориентацията в цветовете и количеството. едновременно с това е започнало постепенното усвояване на понятията "после", "утре', "довечера", "сутрин", "на закуска", т.е. "сутрин и вечер мием зъбките", "сутрин за красота, вечер за здраве" и т.н. и ако това е повтаряно ежедневно, детето ще овладее това времево-пространствено ориентиране.
Децата не трябва да бъдат насилвани в тази възраст да усвояват, да научават, всичко още трябва да става в процеса на игра и на общуване в ежедневните дейности, а не като отделни часове за писане, четене, рисуване...

нищо лично към никого, споделям, може и да не сте съгласни, де  Peace

п.п. пак се отплеснах...

# 601
  • София
Честит рожден ден на днешната рожденничка Сияна, а също и на патерици на Яна!!! Нека да са живи и здрави, да растат в радост и любов! Желая им много усмивки, безгрижно детство и весели игри!!!

jos, успех и късмет на мъжа ти! Нека новата работа да му носи само положителни емоции и удовлетворение! И нашият тати от понеделник е на нова работа. Реши да се развива в друга посока и съдбата му даде шанс. Сега ще му остава повече време за семейството, ще работи с нормален 8 часов работен ден, ще почива в събота и на официални празници. Е, няма да е на ръководна позиция както досега, но пък заплатата е даже малко по-висока. Не му беше лесно да се откаже от всичко, което до момента бе градил, но в името на децата взе това решение. Дано да е за добро!
iv4i_79 късмет и на теб! Стискам палци да намериш работата, която искаш! Че само с една заплата ситуацията е трудна. И да не пропусна да отбележа, че малката колоездачка е невероятно чаровна с тези небрежно разпилени къдрици. Да й нацелуваш бузите от нас!!!

# 602
*Мирка*, радвам се за вас и семейството. Успех в новата работа и новото поприще!
Вярвам, че щом го прави с желание, ще се справи.
И за нас по-важното беше да е повече време със семейството си, а не почти всяка събота и дори неделя на работа и да става по тъмно лятото да бърза за работа ... и т.н.

Поздравления за съпруга Ви, знам, че не е лесно да се вземе такова решение.

Embarassed къде виждате тия къдрици и детето с колелото Wink

# 603
И аз уж се имам за консервативна, обаче не мога да им се нарадвам тук на многото татковци, които най-често по такива причини (по-добра или перспективна работа на майката) гледат сами децата си, не гледам на тях като на "по-малко мъже". И съм сто процента на мнение, че връзката на децата с техния баща става по-силна, когато таткото участва активно по всякакви начини в отглеждането и възпитанието. А и още нещо положително излиза от цялата работа - бащите започват да гледат на отглеждането на дете, както и на домакинската работа донякъде, със съвсем друго око - напълно могат да оценят това, което прави майката.

Люляк, както обикновено, много добре казано!
 newsm10 newsm10

# 604
  • на североизток
jos виж ми по-предния пост на предишната страница. Хванах те, че не ми четеш внимателно постовете Naughty  Laughing  Иначе съм съгласна с теб за начина на говорене, но май рядко се хващам да и обяснявам такива работи Embarassed Имам предвид специално да седна, иначе в движение непрекъснато си плямпам кое какво и как, а пък и на батко и не му спира устата Mr. Green То май в повечето време все подир него викам и малкото като по-кротичко остава на заден план, ама ще тръгне той на училище и ще види как се става човек Whistling

Благодаря за пожеланията за работа, дано да се сбъднат Praynig Praynig Praynig

Мирка, редовно ги целувам тия сладки бузки Heart Eyes но и от теб ще има целувки Peace

# 605
4естит Рожден Ден на Сияна на мама Gerito85 и от мен!
Да е жива и здрава, и да е голяма радост на вси4ки близки
!

jos, Мирка, 4естита нова работа на татковците! Да им носят много успехи, а и така желаното още пове4е време със семейството!

GiadaHug

jos, за зъбките - ох, тя Дара по4ти не приплаква нощно време, а през деня си е супер общо взето. Така 4е ми е ясно, 4е при нея не са големи болки, ами я сърби може би или просто изпитва дискомфорт през нощта, защото откак са я захванали ку4ешките, се будим буквално по десет и пове4е пъти (вместо оби4айните 4-5-6 Rolling Eyes) и страшно много се върти и спи повърхностно, от което се събужда още пове4е... абе тя нашта не е за разправяне! На моменти се 4удя как издържам... ама ей ме на - жива съм Tired.

iv4i_79, тя Ели не беше ли руси4ка преди? Ти сега ми казваш, 4е пък била изсветляла от тъмно, аз пък я взех за 4ервенокоска... Mr. Green
Тя Дара още е с доста светло кестенява - към руса направо коса. Ние сме с много тъмни коси, но светлото през първите годинки идва от мойта страна и след време, си знаем, 4е ще потъмнее доста.
Казваш, 4е съвсем наро4но си е стискала усти4ката днес като си я молела да ти каже думи4ката Simple Smile - сигурно е така, явно усеща натиска. Но аз като написах, 4е не ги правят тези неща наро4но, имах предвид по принцип - 4е не е наро4но това, 4е не проговарят по-рано.
Аз за себе си пак казвам - бих се информирала - ако не от ли4ната лекарка, то от някой друг или поне в интернет - да видя как вървят нормите за брой думи4ки, колко големи отклонения са ок, до каква възраст горе-долу отклоненията не са повод за притеснение, и така. Но при по4ти вси4ки късно проговарящи деца вси4ко е наред, това го знаем. Аз имам една приятелка, 4иято дъщери4ка не беше по4ти проговорила до 3! Тя сега е на 3 и половина, и не знам до колко е напреднала към момента, но те я заведоха на логопед 4аак малко преди да навърши 3. Аз със сигурност щях да я заведа доста по-рано на специалист да я види, но все пак детето си е добре, няма нищо тревожно - просто е от тези много рядко срещащи се слу4аи. И все пак запо4наха да работят с нея, имаше някакъв напредък, въпреки 4е детето и там усещаше натиска явно, защото не винаги искала да повтаря съответната думи4ка пред логопеда, докато вкъщи после я казвала Simple Smile. Но това го разказвам така просто - от 2 до 3 годинки има голяма разлика естествено.

# 606
  • на североизток
 Joy Е, ти съвсем ме разби  Joy
Преди като съм показвала снимки, просто беше плешивичка, но сега вече имаме палави къдрици Mr. Green
Тук е на именния си ден, преди  4 месеца, а сега е още по-дълга косичката.
А тук, специално за jos  Wink да видиш, че детето активно се занимава с книжки Grinning

# 607
Мами може ли едно бързо въпросче? Ние сме болни с Т 38,8-39 градуса. Два дни сме на антибиотик Аугментин, тоест днес е втория ден. Та въпроса ми е нормално ли е след 4 приема на АБ още да вдига Т  Sad  Утре ще ходим при личната пак. Уж само лека зачервено гърло а откъде поддържа тая Т незнам. Преди да започне да я вдига беше със сополи доста време, дали нещо проблема не е в нослето, знам ли, ох доста съм притеснена.

# 608
Честит Рожден Ден на Сияна!
Честит да е и 2-я рожден ден на Йоана и Ивайло!
Всички да растат здрави, весели, усмихнати и да носят много радост на мама и тате!

Геринце, когато беше с Т и болно гърло Ники не беше на АБ, но 3 дни сваля и качва температурата. Не вярвам да е от нослето. Повечето деца са с течащи нослета с това променливо време. Но щом ще ходите при педи, няма срашно. Все пак, мисля че до утре ще я смъкне. Не съм давала до сега антибиотик и не знам с него може ли да се дава нещо за Т. ?

# 609

Честит Рожден Ден  на моето момченце Simple Smile. Да е жив и здрав и много да ни радва! Hug

# 610
  • Пловдив
Благодаря на всички Ви Hug

Минавам за малко, че пазя леглото - нещо все свят ми се вие Sad Кръвното ми по принцип си е ниско, но тези дни на няколко пъти го меря и е 80/50 ooooh!
малкия бяс дивее постоянно, но пък в повечето случаи ме разбира и ме оставя да си лежа, а той си играе до спалнята тихо Heart Eyes

Да се похваля, че вчера се записах и на ЖК Mr. Green Определиха ми термин за 14-15, което съвпада и с моите изчисления Simple Smile Точицата си има пулс вече... Абе припомних си много моменти от преди почти 3 години Heart Eyes

от днес започвам и попълването на дневник за бременността N2 Heart Eyes

Честито на всички порастнали бебчета Heart Eyes да са живи и здрави и винаги да носят усмивки вкъщи
Hug

ще се опитам да съм по редовна в писането Peace

# 611
Joy Е, ти съвсем ме разби  Joy
Преди като съм показвала снимки, просто беше плешивичка, но сега вече имаме палави къдрици Mr. Green
Тук е на именния си ден, преди  4 месеца, а сега е още по-дълга косичката.
А тук, специално за jos  Wink да видиш, че детето активно се занимава с книжки Grinning
след този пост вече прочетох и с мишката по-предния. Иначе вчера и до 38 стр. се връщах  Embarassed просто ги четях като подчертани думи. обикновено след като не е посочено, че човек иска да покаже нещо, го смятам за подчертани думи. Иначе чета не през редовете, не само Вашите постове, а и на другите, дори си копирам това-онова за възпитанието на децата, заглавия и др. ценни неща.
Голяма сладурка е Вашата дъщеря Simple Smile да Ви е жива и здрава.
И това за книжките не го разбрах, не съм си мислила, че някое дете не се занимава или трябва да се занимава активно с книжки, всеки родител определя това, не ме касае.
В предния пост се обърнах към Вас, както и към другите, т.к. разписахме по тази тема и исках да продължа мисълта си. Предпочитам обръщенията тук, а не да пиша като в блог. Извинявам се, ако съм Ви засегнала, въобще не съм искала, ако се е получило.

Aissa,Честит рожденик! много да Ви радва и да е здрав, весел, игрив, да продължава да бъде усмихнат и лъчезарен, да радва всички вкъщи! пу, пу, много е готин  Peace

Gerince, дано да е по-добре вече детенце.
Дано е спаднала Т. След 4ти прием би трябвало да започне да спада и да няма вече Т. Сигурно огнището е гърлото и бързо да минава  Hug

Sweet-maniche, супер новина, леко бременеене и сладко бебче после Wink  Hug
за кръвното може ли парче шоколад сутрин или две глътки кафе? дано жегите отминават вече и като е по-хладно, по-добре ще е  Rolling Eyes
дали не е от кърменето и бременността, повече вода на ден - поне литър и половина  newsm78
лек ден на всички Simple Smile

# 612
  • на североизток
jos, изобщо не съм се засегнала, ако забелязваш има усмивки в поста ми Simple Smile Просто, понеже не беше видяла снимките, исках хем да ти покажа малката, хем да е тематично за това, което си говорихме Wink И наистина няма нужда да си говорим на Вие, нали сме отдавна заедно в тази тема, а и не само в нея Hug

Гери, честита ти рожденичка! Да е все така здрава и енергична, да прави по-малко бели и скоро да си има едно братче за компания Wink Може пък Щица и Мъничето да са пуснали заразата Mr. Green

# 613
  • Пловдив
jos, благодаря Hug
Айде скоро да се засечем в съседния форум Wink

Говорих вчера с АГ-то за кърменето - каза ми да продължавам в същия дух, щом няма проблеми Mr. Green Много ми се зарадва жената, че не съм се отказала (последно се видяхме с нея преди 7-8 месеца). Та така, посъветва ме засега да наблягаме на плодовете и зеленчуците (не е трудно, понеже малкия им е голям фен, а като го видя той да дъвче и на мен ми се хапват), пък за зимата може и витамини да пия, ако се наложи.
Сега съм само на ФК с тенденцията и за желязо, понеже по принцип хемоглобина ми е нисък Simple Smile

Аз най-сетне сложих дребуса да спи, хапнах (за пореден път Flutter) и понеже нещо сънчето ми бяга засега, ще се помотая още малко тук Whistling

p.s. ей, чета априлки 2013 - нямат наваксване Whistling ...А навремето и ние бяхме тъй... Whistling

# 614
jos, благодаря Hug
Айде скоро да се засечем в съседния форум Wink
...
благодаря и аз, айде дано Wink

поздравления за кърменето още, може да станат тандем  Rolling Eyes

на морето една майка ме поздрави като се кърмехме с малката, и сподели, че са били така допреди месец (детенцето й беше на 3 годинки и няколко месеца вече Wink)
живи, здрави!

Iv4i, на ти  Peace

Общи условия

Активация на акаунт