Отговори
# 585
  • София
Честити рожденни дни на Андреа, Мая, Криси и Алекс, Антония, Дари, Дани, Тео, Йоана, Ема и Симо!!! Макар и със закъснение, но затова пък от сърце, ще им пожелая да са много здрави, щастливи, усмихнати, жизнерадостни, любознателни и палави! Желая им шарено и пъстро детство, изпълнено с приключения и весели игри!

Мъниче, честито бременно коремче! Да минава бързо и леко и да зарадвате баткото с една прелестна сестричка!
Щица, добре дошла на Биляна!!! Да бъде орисана с късмет и щастие! Да радва всички около себе си! Много целувки и на малкия батко! Много да си я обичка и да я пази!

Ние снощи са завърнахме от Родопите, където бяхме на палатки на яз. Широка поляна. Заредихме се с кислород, положителна енергия и много приятни емоции. Децата се нащуряха и налудуваха на воля, зачервиха бузките.
Сега се връщам да ви доизчета...

# 586
Мирка, искам да попитам как е с децата на палатка, ние мислим събота и неделя да сме на балкан на палатка, но не знам с малката как ще е там или да преспиваме в града  newsm78
в спални чували ще сме, няма да вали, репелент сме взели, но се чудя нещо по-особено има ли, за което не се сещам? благодаряа за отговора

# 587
  • София
Честит рожден ден на патерици на всичките ни септемврийчета - да растат здрави и щастливи Hug. Мъниче, леко ти бременеене, ще си имаш овне или теле на края, живот и здраве - като мен LaughingЩица, честито, мила. Аз нямам време да седна пред комп-а, че сме постоянно в движение, но септември ще си седна на д-то Grinning. Чао ви и приятен ден

# 588
jos - и аз да се включа. миналата година спахме с Ивайло на палатка  на плажа. много му хареса Simple Smile. нищо по-специално нямаше.

# 589
благодаря Simple Smile
имаме роднини в близкия град, но ще е по-дивашко да спим горе.
ще сме готови и с палатка, така или иначе ще е в колата. живот и здраве да е, ще го мислим на място Simple Smile иначе ние много сме спали на палатка, и в дъжд дори, ама с малката ми е сложно да си го представя - например - вечер може би ще взема гърнето за в палатката  Crazy ако вън е студ, а то ще е около 10 градуса сигурно през нощта  Rolling Eyes навън едва ли ще й се ходи.
може и да поизчакаме някоя друга година за палатката Simple Smile

# 590
мъниче, страхотна новина! Hug Леко бременеене и една красива госпожичка да си имате накрая. Така де, една мома да ти помага си трябва!  Wink
Аз съм на вълна изследвания за яслата... то голяма хамалогия! И с тези почивни дни преди да го пусна, става едно нищо. Контактна бележка до 3 дни преди започването, а то като се почива 4.... та с половин уста ми казаха, че ще я приемат ако е от последния работен ден, т.е. от 05.09. А за тази бележка трябва ли с детето да ходя? Защото майка ми ще е в отпуска от 3-ти до 9-ти и смятах да го оставя при нея, защото ще съм на работа от 3-ти  Tired почва се....

# 591
  • София
velizarka_8 , обикновено при докс за ясла/градина нашата иска да види и детето понеже обикновено се попълва и здравно-профилактична карта.
Но когато някое от моите е било по-дълго време в нас и ми е трябвала бележка (обикновено в края месеца), съм ходила и сама.
Обади се и питай по тел дали ще иска детето.

Иначе можеш да вземеш бележката преди празниците и да помолиш да ти сложат дата 10.09. Ако се загледат в датата в ясалта, ще кажеш че си минала транзит през педи преди яслата Wink

# 592
  • София
jos, щом ще сте само за една вечер на палатка, наистина няма нищо по-специално. Само трябват по-топли дрехи за вечерта и за рано сутрин - дебело яке, плътни чорапи, шапка. Сутринта при нас температурите падаха до 6 гр. (все пак бяхме на 1500 м.) и ги обличах като за зима. Хубаво е че имате резервен вариант да слезете в града, но друго си е да пренощувате горе. За децата емоцията е неповторима и е истинско приключение. Ние сме си ентусиасти и Ивана още първото й лято на 6-7 мес. я водихме няколко пъти на палатки на Витоша и на Широка поляна. Но сега за пръв път останахме толкова дълго, цели 9 дни.

# 593
Еййй Инааа ,напълни ми очичките със сълзи,много се радвам мила,искам много да те гушна  Hug Hug Hug!Честито и леко бременеене,да ни информираш за всичко свързано с бебенце  Hug!
Целувки и поздрави за всички рожденици от нас   bouquet!

# 594
  • на североизток
Да се похваля, нашето колело днес пристигна благополучно и даже вече се научи да го кара Simple Smile Е, разбира се не развива голяма скорост, просто си върви, но предполагам, че постепенно ще се освободи и ще почне да се засилва повече.

И още една хвалба, ако позволите, имаме голям напредък с гърнето newsm44 Определено вече разбра за какво става въпрос и даже сама си отива, смъква гащите и се изпишква. Не ми казва на мен, не дава никакъв сигнал, просто се оправя сама. Ако мине по-дълго време и забрави, разбира се я подсещам. Ако продължим така се надявам до рожденния й ден вече да сме махнали пампата изцяло(като изключим, когато спи). Докато спи не пиша, но докато си отвори очите и веднага изпуска, още не сме тренирали да ме изчаква, но и това ще стане.

# 595
Мъничеее, страхотна новина... ей голяма изненада! То не би трябвало да е толкова голяма, нали ти казваше, че планирате братче или сестриче, ама винаги си е хубава изненада де Simple Smile. Лека бременност, Мъниче, и накрая здраво детенце! Hug

Веси еви, радвам се, че сте добре. Аз те прочетох още като писа, но не успях да пиша на момента. Ами щом лекарката така е казала, значи трябва и ти да си спокойна. То наистина нали като паднат, от леглото примерно, и казват, че трябва да ги следим за определени симптоми, а не им правят веднага разни снимки и изследвания.
Не че има толкова значение в случая, след като е станал инцидента, но понеже обсъждахте - така и не разбрах момчето нарочно ли се е засилило да блъска деца? Ако е така, не ми го побира акъла какви неща още ще извърши през живота си това дете. Явно наистина и него възпитават с агресия, и то друго не знае, което е много тъжно.
Но в случая все пак вие сте потърпевшите, затова и аз се надявам Мая да не го е приела много на дълбоко, и напълно да го изтрие от съзнанието си. А че теб ще те държи дълго време - това е ясно Confused.

# 596
Привет, момичета Simple Smile! Има лееко затишие от вчера - да не завидяхте на Мъничето и да сте отишли и вие да творите още наследници Laughing... Уф, и на мен ми се иска, че си вървят годинките, ама не ни е подходяща въобще сега ситуацията. .. А и втория хич не малък проблем (ако не беше първия де) - спането на Дара - не се виждам да бременея и да се спи както сега, абсурд! Но... ако знаете вчера на какво съм се радвала! Ами на Дара й пробиват двата горни кучешки от 2-3 седмици. А аз още преди време ей така си му разправях на мъжа ми замечтано Crazy: "Ех, що не й излязат всички кучешки наведнъж, като тръгнат...". И вчера успях да погледна от долу, че от седмица някъде не знаехме какво става и хоп! Айде и долните два тръгнали! ... Е, такава радост беше! Ами така де - да се знае за какво не спим Laughing. И после едно такова хубаво ми беше до края на деня.. Абе кой на какво се радва Laughing!

Да се върна малко назад сега:
vesy_evi, не знам какво да те посъветвам за голямото тръшкане на Мая. Каквото и да предложа, ще е така, на парче. При нас определено действа подхода, който се уча да използвам. Сигурна съм, че иначе бихме имали повече тръшканици.
За разделението на гледането при нас, си права - къде-къде по-лесно е, когато сме двама, че и трима. А аз ходя и на работа, разнообразявам се все пак. На теб не ти е лесно, мога да разбера.
За работещите майки и неработещи татковци Wink - от моята гледна точка - с удоволствие щях да  си остана да я гледам изцяло сама доста по-дълго време (знаете, върнах се на работа рано). Но при нас се получи така по здравословни причини. Таткото най-добре си знае какво му е коствало да не може да ходи на работа, да не допринася финансово за семейството, и въобще можеш да си представиш как би се чувствал един мъж в тази позиция. Така че не е по желание тази наша ситуация. Е, нещата са вече що-годе добре, но сега е трудно с намирането на добра работа, а моята не е за изпускане. Така че не съм никак против една такава подредба, ако се налага и по финансови причини. И аз уж се имам за консервативна, обаче не мога да им се нарадвам тук на многото татковци, които най-често по такива причини (по-добра или перспективна работа на майката) гледат сами децата си, не гледам на тях като на "по-малко мъже". И съм сто процента на мнение, че връзката на децата с техния баща става по-силна, когато таткото участва активно по всякакви начини в отглеждането и възпитанието. А и още нещо положително излиза от цялата работа - бащите започват да гледат на отглеждането на дете, както и на домакинската работа донякъде, със съвсем друго око - напълно могат да оценят това, което прави майката. Така че аз съм сигурна, че след време (ако не и сега) мъжът ми ще е благодарен за това време, в което е имал възможността да участва така активно в живота на Дара през първите й години. Не казвам, че всеки баща трябва да си остане вкъщи, за да изгради по-силна връзка с детето, но вече съм абсолютно убедена, че и за него, и за детето, и за цялото семейство, е много добре той да взима колкото се може повече участие, независимо дали работи или не.

iv4i_79, Ели е голяяяма сладурана! Simple Smile Тя е с червеникава косичка, до колкото виждам, от къде идва тая уникалност? Wink
За ситуацията с неговоренето - аз може би бих се консултирала с лекарката й, да изключим всякакви евентуални проблеми. И когато се изключат, бих се опитала да не се притеснявам и дразня, защото при много деца си е просто индивидуална особеност късното проговаряне. Но дори и да не можеш да не се дразниш, според мен е по-добре да не го показваш, защото така едва ли ще я поощриш да говори, по-скоро може по-зле да стане, тя не го прави нарочно със сигурност.

Ей, днес имаме рожденичка на една позагубила се мама! Simple Smile
Честит Рожден Ден на Яна на Victoria!   bouquet
Да расте здраво, умно и усмихнато дете! Много късмет и щастливо детство!

# 597
Честита рожденичка, да е здравичка и весела!

и аз мислех да пиша това-онова, ама толкова много работа...
да ви се похваля малко таткото от вчера е с нова работа и успя да няма прекъсване в работните дни от старата в новата работа. Да ви почерпя рано-рано  Flutter

и сега тръгва с близо два часа по-късно за работа, може да се види с малката сутринта тя като стане, да ми помогне да прострем, да направим закуска, да си изпием кайвето на терасата заедно  Heart Eyes
вярно, че малко по-късно идва вечер, но разлика от половин час не е толкова голяма Wink айде по вода да му върви!

Люляче, и при нас така и четирите кучешки наведнъж излязоха, а близо 3-4 седмици се точеха под венеца... и наистина от нищо с плач нощем се будеше и като я питам и й посочвам зъбчетата там дали я болят отговорът беше 'да". Като избиха се успокои. Така че още малко търпение и при вас  Hug

Сутринта рано преди работа ходихме да купим лидълската хлебопекарна  Rolling Eyes отдавна се бях навила и решихме като начало да е тази, хем пече и малки хлебчета и макарони, хем евтина, хем в гаранция. Дано скоро, до месец-два си давам,да се нагодя на режимите на машината  Crazy

Обаче като излязох толкова ми беше студено, че се замислих за палатката, която сме приготвили за уикенда в балкана. май ще си остане само за деня  Rolling Eyes и ако не можем да слезем в града сигурно, само тогава ще я ползваме нощта, не ми се рискува, че понеделник правим изследвания за яслата на малката  Crossing Arms

# 598
  • на североизток
iv4i_79, Ели е голяяяма сладурана! Simple Smile Тя е с червеникава косичка, до колкото виждам, от къде идва тая уникалност? Wink
За ситуацията с неговоренето - аз може би бих се консултирала с лекарката й, да изключим всякакви евентуални проблеми. И когато се изключат, бих се опитала да не се притеснявам и дразня, защото при много деца си е просто индивидуална особеност късното проговаряне. Но дори и да не можеш да не се дразниш, според мен е по-добре да не го показваш, защото така едва ли ще я поощриш да говори, по-скоро може по-зле да стане, тя не го прави нарочно със сигурност.

Grinning Grinning Grinning Не и е червеникава, просто от шампоана и от слънцето доста изсветля и е нещо като светло кестенява. Иначе всички сме с тъмно кафеви коси, така че предполагам и нейната ще потъмнее с времето.

Тя личната й лекарка говори по-малко и от нея Laughing и все ме пита мен какво ще кажа, дали съм съгласна с предположенията й. Млада е още и малко несигурна като характер, но иначе е добродушна и внимателна и никога не ни е отказвала направление или нещо друго. Аз чак толкова не съм се притеснила, но все пак си я наблюдавам, ща не ща сравнявам как е било при батко й, но вътрешния ми глас казва, че всичко е наред и като и дойде момента ще проговори много хубаво. Днес даже и котето не искаше да каже как прави, а то и е любимо. И съвсем нарочно стиска устата и ми показва разни играчки да ме разсейва  Simple Smile Но пък за сметка на това напредваме с памперса, както казах, все пак едно по едно  да ги караме Laughing

jos, честито на мъжа ти и на цялото семейство!!! Дано да се задържи на работата си дълго време и всичко да е както си го представя!
Дано и аз да успея да си намеря работа, която не само да работя за пари, но и за удоволствие! Е, на този етап ще съм доволна и само на пари Mr. Green Този месец направо ще се разорим - имаме три рождени дни(аз, Елито и мъжа ми)+този на зълвата. Освен това стягам и първокласник - дотук вече похарчих 100тина лв за раница и разни дреболии(несесер, моливи, пастели, скицници и т.н.), а още не са ни казали какви пари ще искат за помагала и какви тетрадки да купуваме. Отделно купувам и обувки и дрехи за новия сезон и на двамата, че всичко им е омаляло ....абе направо отсега сме на червено. Вместо да сме целия месец в празнично настроение, то ми се убива желанието като знам, че парите свършват за нула време Sad
Ох, стига съм се оплаквала, трябва да мисля положително! Дано до един-два месеца да успея да си намеря някаква работа! Стискайте палци!

# 599
Iv4i, честит ви и първокласник живот и здраве Simple Smile
сигурно не ви е лесно, представям си, щото и ние сме почти така - 4 рожденни дни+1 юбилей в рамките на две седмици, а и една годишнина  Crazy да са Ви здрави рождениците!

Благодаря за пожеланията. Дано намерите работа.Вие в Търговище ли бяхте?
имам там братовчеди и единият започна работа в банка в Шумен, всеки ден пътува, но в Търговище беше трудно да си намери читава работа.
А за парите и удоволствието, и второто е важно, мъжът ми сега е за по-малко пари, но с голямо удоволствие отиде, за разлика от предишната... и аз да не задълбавам, де. Така реши семейният ни съвет  Sunglasses

Между децата на тази възраст има голяма разлика в напредъка за едно или друго нещо, едно набляга на говорене, друго на пеене, друго на тичане, различно е явно.
Днес сутринта като се люляхме на люлката, едно момиченце беше до нас с кукла и баба му го люлееше. Ние само бърборихме "мамоооо, по-силно", "по-лекично" "айде да правиме вуууу" и др. аз й обяснявам че тръгвам за работа след малко и трябва да се прибираме и като да тръгваме казваме чао на каката и бабата, малката искаше да помилва куклата на детето, то не даде, и ние не настоявахме, малката ми каза само "каката не дава" и тръгнахме за вкъщи. Бабата тогава ме пита на колко годинки е, като разбра сподели с притеснение, че внучка й преди два дни станала на 2г. но говори много малко и не се разбира. Само й казах да не се притеснява, че това е нормално, защото са малки още и да й говори повече, щом тя я гледа (докато се люляхме близо 20 мин тя дума не продума на детето... освен "стига толкова силно, повече не може")
Мислех си колко ли фактора оказват влияние освен желанието на детето да проговори и да бъде разбрано от околните, може и да не иска да бъде разбрано от околните, може да е преживяло стрес, може по този начин да се противопоставя на средата, може да няма такъв речник и умения още, може да е развило други умения и говоренето да е оставило за по-нататък  Thinking
според мен, ако детето се развива нормално, храни се, играе, весели се, реагира адекватно на въпросите и др. (ама че обяснение дадох, но ще стане дълго иначе) мисля, че няма страшно и ще проговори правилно след време.
Мисълта ми е Iv4i, а и към другите се обръщам де, като си споделяме, че децата са различни, това казах и на бабата, не може да се сравняват така децата, най-малкото потискат се. Може да се поощряват в стремежите си.

желая хубав ден и здраве на всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт