За колко време ви свършва заплатата?

• 58 700
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Този въпрос се породи у мен неслучайно!
Наоколо масово хората се оплакват, че още вземат заплатата и се започва обикаляне за плащане на сметки - ток, вода, телефон, кабелна, интернет, детска градина, заеми, каквото има като задължения за месеца, за деца и храна - каквото остане и след това "скляпат" до следващия месец и следваща сума, чието предназначение не е по-различно от това за предходния месец.
И в нашето семейство се случва така.Сега мъж ми започна нова работа и Дай Боже нещата да се подобрят!  Praynig
Как е при вас положението?Стигат ли ви доходите от заплатата, за да покриете всички основни нужди на вас и децата, да си платите сметките и да ви остане и за зор заман някой друг лев?
Питам, за да разбера как живее масово българина и хората от обкръжението му и как се справя, ако дохода е нисък.
П.С. Моля в темата да не се зараждат спорове от безмислен характер!

В София - успявах да си спестя 75 процента от доходите.
Ако имах жена и 2 деца - най-вероятно нищо нямаше да успявам да спестявам.
Колко ли струва удоволствието да си има човек жена и 2 деца в София?
При положение, че жената не работи и се грижи за 2 деца, за пример на 1 годинка и 2 годинка, породени?
Просто ми е любопитно?

# 226
Удоволствието струва всичките ти пари. Аз съм с 2 породени. С първото на шестия месец се върнах на работа, с второто на третия. Това в периода 1999-2000. И двамата с мъжа ми бяхме с добри заплати и  собствено жилище в центъра на София, т.е. пари за транспорт не съм давала.
2004 окончателно приключих с родината, дори и не искам да си спомням.

# 227
Цитирам: "Издръжката на живота е нараснала с 2% през първото тримесечие на 2012 година, а на годишна база - с 3,6%. Общата сума на издръжката е нараснала до 547,40 лв. на човек от четиричленно домакинство. Това означава, че общо този тип домакинство месечно трябва да разполага с 2 189 лв. за да посрещне текущите си разходи."

Това, предполагам отговаря на въпроса защо не може да се пести понякога. Доходите просто са в зоната на санитарния минимум или по-ниски. Сумата от 2 189 не включва заеми, лихви, лизинги, екскурзии, ресторанти, уикенди в прованс, мохито или маргарита вечер в барчето и т.н. Това е сумата нужна за храна, сметки, здравни нужди, данъци и т.н. Базов живот.
Това са реалностите в България, уви. За спестяване може да става въпрос над тези доходи.  Peace

Източник: http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izdryjkata-na- … imesechie,133318/

# 228
caffeine, да, такава е сумата за нормален живот, тоест да не мислиш как да си купиш хляб след Хдена, или да си платиш сметките. Не говорим за нищо повече.
Ето, ние дори сме малко под този минимум. И то понякога и повече, защото моят доход не е стабилен. Няколко месеца може да е доста висок, а в други да няма изобщо или да е много малко.

# 229
Цитирам: "Издръжката на живота е нараснала с 2% през първото тримесечие на 2012 година, а на годишна база - с 3,6%. Общата сума на издръжката е нараснала до 547,40 лв. на човек от четиричленно домакинство. Това означава, че общо този тип домакинство месечно трябва да разполага с 2 189 лв. за да посрещне текущите си разходи."

Това, предполагам отговаря на въпроса защо не може да се пести понякога. Доходите просто са в зоната на санитарния минимум или по-ниски. Сумата от 2 189 не включва заеми, лихви, лизинги, екскурзии, ресторанти, уикенди в прованс, мохито или маргарита вечер в барчето и т.н. Това е сумата нужна за храна, сметки, здравни нужди, данъци и т.н. Базов живот.
Това са реалностите в България, уви. За спестяване може да става въпрос над тези доходи.  Peace

Източник: http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izdryjkata-na- … imesechie,133318/

И колко семейства разполагат с такива месечни суми? Николко, поне извън София се броят на пръстите на ръцете. Хората просто изнемогват. Имаше неотдавна подобна тема , там написах, че ние у нас сме 3 човека и всеки със свои доходи. В онзи момент всеки от нас получаваше доход от повече от 1 място, като уточнявам, че синът ми е студент, който работи на хонорар и получава стипендия. Дори ме е срам да напиша какъв ни е дохода, само ще кажа, че тия 2000 лв са далечна и недостижима мечта. Пфу! Close

# 230
Дори ме е срам да напиша какъв ни е дохода, само ще кажа, че тия 2000 лв са далечна и недостижима мечта. Пфу! Close

Не говори така песимистично, само след няколко години синът ти може сам да изкарва повече пари от тези 2000.  Hug

# 231
 newsm78  2 седмици съм като кралица на третата едва оцелявам  tooth

# 232

И колко семейства разполагат с такива месечни суми? Николко, поне извън София се броят на пръстите на ръцете. Хората просто изнемогват. Имаше неотдавна подобна тема , там написах, че ние у нас сме 3 човека и всеки със свои доходи. В онзи момент всеки от нас получаваше доход от повече от 1 място, като уточнявам, че синът ми е студент, който работи на хонорар и получава стипендия. Дори ме е срам да напиша какъв ни е дохода, само ще кажа, че тия 2000 лв са далечна и недостижима мечта. Пфу! Close

Ами така е, като не сте избрали правилните професии - аз доста жени познавам в България
които изкарват по 2-3хиляди лева заплата и нагоре - Clinical research, sales,
пък мъже - АйТи-та.
Преквалифицирайте се, не е невъзможно.
Трябва да сте гъвкави и никога да не губите желанието си да се развивате.
Защо не от учител да се преквалифицирате в икономист - от там Clinical Research - има места където приемат и само с икономическо образование.
Или пък да отворите 2 книжки за SQL и Линукс - и да станете администратори или QA-ей. Пак с по 2-3 хиляди лева заплата месечна та и повече.

Според мен вие сте си виновни - че не искате да се борите за повече и карате по "тънката лайсна"

# 233
  • София
Познавам и доста, които взимат по 5, 6 и нагоре .. съвсем нормални момичета.
Mаркетинг, финанси, IT ...
Не е толкова невъзможно.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 22:34 от Assos

# 234
Или пък да отворите 2 книжки за SQL и Линукс - и да станете администратори или QA-ей. Пак с по 2-3 хиляди лева заплата месечна та и повече.

Да, то така се става. Взимаш книжката и след 6 месеца хвърчат хилядарките. С по 2-3 хил.лв. за администратори и QA си трябва години опит и знания. И пак не са гарантирани такива пари.

Последна редакция: чт, 28 юни 2012, 22:53 от bebo4ko

# 235

Ами така е, като не сте избрали правилните професии - аз доста жени познавам в България
които изкарват по 2-3хиляди лева заплата и нагоре - Clinical research, sales,
пък мъже - АйТи-та.
Преквалифицирайте се, не е невъзможно.
Трябва да сте гъвкави и никога да не губите желанието си да се развивате.
Защо не от учител да се преквалифицирате в икономист - от там Clinical Research - има места където приемат и само с икономическо образование.

Според мен вие сте си виновни - че не искате да се борите за повече и карате по "тънката лайсна"

Никога, ама никога не пиши такива работи на хората, защото писаниците ти може да прозвучат нелепо до безумие. Аз наистина съм учител, вече бивш. Няма да се преквалифицирам, не само защото съм на 48 години, а и защото е възможно да не дочакам до нова квалификация. В пенсия по болест съм и би трябвало да си почивам, но се принуждавам да доработвам. Живеенето струва пари и те са дължими до последния ден. Знам как да се боря по-добре от повечето списващи тук и благодарение на това умение още съм жива.
Искам обаче да спомена другите другите, които не искат или не могат да станат АйТи-та....ми света не е само за компютърджии бе, момче! Трябва да има за всички, които се трудят. Всеки, който работи, не би трябвало да има основание да пуска такава тема. Сякаш целия свят се състои от компютърни и икономически гении и само ние тук неуките, мързеливите, дето не се развиваме и караме по"тънката лайсна"....айде нЕма нужда, простотията е в излишък на много места и даже в по-голяма степен.
П.П. пък ще видим сина като икономист след 2 години колко ще взима, че........ Stop

# 236
Aха, да, QAите точно 2-3 хиляди взимаме, да  Crazy Е, някъде може и да взимат, де, ама в нашта фирма - ц. Laughing

# 237
  • България-Швейцария
Californian и компания, нещо сте изпаднали в Californication Laughing
Домакинствата с доход над 2000 лв. са около 1% от населението със зор.
60% и отгоре са в границата до 1000.

Отделно от това - пробвайте да си търсите работа, с доказани умения (с или без преквалификация), ако сте във възрастовата група 35+ и може пак да си говорим.
Още по-интересно е на 50+.

# 238
  • София
Aха, да, QAите точно 2-3 хиляди взимаме, да  Crazy Е, някъде може и да взимат, де, ама в нашта фирма - ц. Laughing

2, 3 хиляди е ОК за QA, дори е ниско.
По принцип е висококвалифицирана позиция, но тук и тестерите се водят за QA, оттам и разликата.

# 239

2, 3 хиляди е ОК за QA, дори е ниско.
По принцип е висококвалифицирана позиция, но тук и тестерите се водят за QA, оттам и разликата.

Пълни глупости. Кажи къде вземат по 2-3К да ходим там. QA- то взема не повече от 1500 в България.

Пфууу, аман от компетенции!

Общи условия

Активация на акаунт