Хапват ли децата ви манджи?

• 18 578
  • 356
  •   2
Отговори
# 15
  • София
Готвя всеки ден и смея да твърдя, че е вкусно. Не ядат манджи....Не искат. Мусака и пилешка супа - с това се изчерпва списъкът....
Плодове и зеленчуци също - ние с баща им ядем всичко. Те - не. Само ябълки, банани и чат-пат диня.....Средният ми син яде краставици. Край. Другите са...драма с яденето....

# 16
Моите ядат манджи, но рядко го правят у дома. В градината си изяждат всичко и вечер вкъщи все не са гладни. Хапват кисело мляко, плодове, салата и много рядко от това, което сме сготвили. През почивните дни, когато няма градина, са по-склонни да хапнат. Никога не ги насилвам. Слагам чиниите пред тях, ако не искат са свободни да си вземат мляко от хладилника. Там друго интересно няма. Сандвичи не правя. Те обаче и не напират за тях. Когато ние с баща им закусваме сандвичи, те хапват мляко с мюсли или мляко с бисквити. Много рядко искат и те сандвич.
За толкова години така и не можах да разбера какво обичат. Давам само един пример. Бях правила тиквички с яйца, ориз и сирене. На големия много му хареса и си изяде цялата порция (нещо, което също се случва изключително рядко). След седмица ще правя пак същото. Той съответно посреща идеята с възторг, колко вкусно било и т.н. Сипвам му малко по-късно и познайте дали яде. Бутна чинията настрани и каза, че не обичал такова. Отиде и си взе кисело мляко. Малкият съответно го следва. Бутне ли батко му чинията, бута я и той.
Такива примери имам десетки - с леща, спанак и какво ли не. Яде веднъж, приказки колко е вкусно и че иска пак, а следващия път не поглежда.
Честно казано, всичко това изобщо не ми пречи. Не са слабички, имат енергия в излишък, ако искат да ядат.

# 17
  • Варна
Да, ядат манджи. Всичко без сготвени спанак и пипер.

# 18
  • София
Светкавица -а други тестени не яде ли, в смисъл макарони, паста, пици, паници... (помня, че писа, че сладки кексове и т.н. не), но ако яде все пак такива в някакви количества аз не бих се тревожила точно за  хляба...

# 19
Светкавица -а други тестени не яде ли, в смисъл макарони, паста, пици, паници... (помня, че писа, че сладки кексове и т.н. не), но ако яде все пак такива в някакви количества аз не бих се тревожила точно за  хляба...

кус-кус.
Освен това- на баба му домашната баница, но само ако не се е увлякла с олиото и с яйцата.
На баницата доскоро и казваше "пица", при все че пици е виждал достатъчно.Особено на рождени дни.Но не ги яде, не обича.
Аз някак му завиждам в известен смисъл, защото си умирам за сладко и тесто, но се ограничавам.Той не поглежда.

Не ми е химията силната страна, но си спомням, че учехме, че под кората на хляба се съдържа вещество, което има основно значение за храненето на мозъка.Затова ми е основното притеснение.

П.С. Освен, че се притеснявам за мозъка и изобщо за цялостното му израстване, сега през лятото, като има по-малко дрехи, като го загледам какви са му кльощави краката и изобщо колко е слаб, на моменти бяс ме хваща.Понякога като видя дете, по-слабо от него чак се обръщам да го заглеждам, все едно извънземно виждам, даже на моменти ми е притеснително от родителите, но не се удържам .

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 13:32 от Светкавица

# 20
  • Бургас
Споделете как карате детето да яде манджи.

Не го карам. Обича точно 3 вида. И още толкова супи. Когато поиска му ги приготвям. Яде ги с кеф.
От останалите манджи само опитва по няколко лъжички /в най-добрия случай/.

Не го насилвам. Готвя. Предлагам. Ако иска. Старая се да получава доколкото е възможно полезна и вкусна храна. Оттам нататък изборът си е негов, няма как да го накарам насила, а и не трябва... според мен.

# 21
  • София
Светкавица - нямам такива спомени, сега гледах в гугъл излиза само, че помага против рак на червата...за мозъка нищо не намирам...но според мен няма нищо незаменимо, т.е. ако един човек не яде определено нещо, то според мен може да си го наваксва от другаде...
за хляба като цяло може би е вариант да пробваш да купувате от някоя фурна  разни хлебчета с ядки, маслини, гевречета и т.н., т.е. може  да хареса някакъв такъв вариант, вместо стандартния хляб.... или ако имате машина да печете в къщи, може аромата на прясно изпечено хлебче да подейства Wink...

не знам колко ти е момчето, но моят син на неговата възраст е 122 см и 19-тина килца в момента.... а яде хляб... и пак си е клечав...

с извинения на авторката за отклонението....

# 22
Светкавица - нямам такива спомени, сега гледах в гугъл излиза само, че помага против рак на червата...за мозъка нищо не намирам...но според мен няма нищо незаменимо, т.е. ако един човек не яде определено нещо, то според мен може да си го наваксва от другаде...

И аз с извинение за отклонението...
Много добре си спомням следното:
В час по химия учехме, че под кората на хляба, непосредствено под нея се съдържа вещество/ ако не се лъжа с Д започваше/ ,което е уникално и има изключителна важна функция за мозъка.Това съм си го втълпила и дори ще съм благодарна, ако биолози и химици ми помогнат с информация

Извинявам се на авторката за разширението на темата, но нали говорим за деца и полезното им хранене във всички аспекти, та всеки-където го боли.

Angel_Dust, на теб благодаря за идеята за хляб с крема и краставици, не бях се сетила, защото крема не обичам и май не сме купували у нас, но се надявам да е успешна идея.

П.С.Обърках нещо с цитата.

# 23
Не мога да кажа, че ядат с охота всяка една манджа. Конкретни ястия - да, други само като ги видят и директно ме отсвирват.
В градината и яслата всичко си изяждат, вкъщи вечер не са така гладни. Явно се случва и при други дечица. И аз не насилвам, просто предлагам още 1-2 неща,които не ми костват усилие. Но да почна да готвя нещо друго - и аз не го правя, по-скоро давам кисело мляко, парче кашкавалче, шунка и т.н. (ако са отказали това което съм готвила за нас.)

# 24
  • Русе
  Манджи у дома не яде, с изключение на грах и боб. У хората може да яде обаче. Но не може все у хората да се яде. Иначе плодове и зеленчуци се хапват постоянно. И винаги гледам да имам орехи и мед наоколо.

Скрит текст:
Светкавичке - за справка , на 9 г - 19 кила.
http://lnikolova.snimka.bg/other-sports/pravec-2012.684707.27594117

# 25
Моят син на е почти 5г. и през последните 3г.  яде доста избирателно- супи, месо, риба, но не близва готвени зеленчуци/освен картофи/. Споделете как карате детето да яде манджи.

Ами в супите нали има готвени зеленчуци  Wink От всеки зеленчук може да се направи супа, кажи речи. Под формата на крем супа също така могат да бъдат сервирани и изядени незабелязано някои нелюбими зеленчуци.  Twisted Evil
Но например ако има мръвка + отделно нарязан домат, дъщеря ми би ги предпочела  пред месо и зеленчуци, сготвени заедно на манджа.  И манджи яде, не е капризна общо взето, но като че ли повече и харесва да има няколко отделни неща в чинията, отколкото същите забъркани в обща манджа.  Thinking 
Сурови зеленчуци също обича, поне засега, предпочита ги пред сготвените.

Последна редакция: сб, 23 юни 2012, 14:54 от Ранча Мария Пън

# 26
Сетих се нещо за "манджите"- в различните краища на България се готви различно.
Да не навлизам в регионални спорове, но в някои краища се готви с тежки, мазни и брашнени сосове, което не винаги се харесва на децата.В други краища се готви по- семпло, дори сгъстяването на соса се оставя само на топлината, не се правят запръжки.

Ако децата не харесват определен тип манджа, а искате да ги научите, може да пробвате друг тип готвене.Аз не съм най-добрата готвачка, но съм дете на родители, които са от два съвсем отдалечени краища на България, затова правя разлика м-у различните типове приготвяне на една и съща храна.

Например ,във Врачанския диалект има дума като "профирно", която е трудно преведима на книжовен език и на останалите диалекти.Означава- вкусно, апетитно, но и леко, семпло/ поправете ме, ако греша/От местните наречия и диалекти може да се направи и извод за кухнята.

# 27
  • София
не знам за региони и маниери на готвене нищо не знам, но аз лично готвя  без брашна, запръжки, соса какъвто стане по време на готвене, никакви сгъстители, почти без сол, с мин мазнина и т.н. т.е. почти тип бебешко готвене за цялото семейство Simple Smile (даже с подправки не прекалявам...)

другото на мен ми е тежко и гадно за ядене...даже като се замисля и застройки рядко правя.
но си мисля, че на каквото свикнеш детето, това ще му е вкусно и за напред....

# 28
Забелязвам, че и при пътуване и почивка, когато посещаваме различни региони по различен начин се готви едно и също ястие.

Например, родопският "пататник" често има толкова интерпретации, особено в отдалечени от Родопите райони, че едва ли и сам би се разпознал.

Както и много други ястия.

# 29
  • Русе
но аз лично готвя  без брашна, запръжки, соса какъвто стане по време на готвене, никакви сгъстители, почти без сол, с мин мазнина и т.н. т.е. почти тип бебешко готвене за цялото семейство Simple Smile (даже с подправки не прекалявам...)

другото на мен ми е тежко и гадно за ядене...даже като се замисля и застройки рядко правя.
но си мисля, че на каквото свикнеш детето, това ще му е вкусно и за напред....
  Аз готвя по същия начин и моят син ми казва - Мамо, как пък всички готвят по хубаво от тебе.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт