Великобритания - тема 42 Лятна - И замириса на море

• 42 002
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
  • Лондон
trollipen, май всички си имаме разни притеснения за започването, моите са основно около логистиката, пътуванията, как ще съчетая работата ми с новата ситуация ooooh! Трябва да се стягаме обаче и да не показваме с нищо, че сме притеснени... моето дете няма търпение да отива, имаха 2 срещи с децата и учителките, беше се дръжала страхотно, засега демонстрира голямо самочувствие и увереност, което аз се старая да подкрепям на 100%. Ние започваме на 5.09, взела съм 3 дни отпуск, за да мога да поема и да се справя с вълнението Laughing Имаме вече и първият проект за правене - трябва в една кутия от обувки да съберем неща, с които детето да се представи на учителката и класа през първите дни, неща, които ще дадат най-ясна представа коя е тя, кое е семейството й, какво е правила през лятото...

Влязох за друго обаче - искам да разчистя малко в нас, та по този случай искам да подаря малко дрешки и да продам на символични цени няколко неща, които няма да ни трябват вече. Ще пускам някои и в ebay, но за момента нямам време, та предлагам на някой с 2-3 годишно момиченце, ако иска, може да ми напише на личния и да предложа поне дрехите.

Приятен уикенд и хуава ваканция на тези, които почиват

# 631
Имам проблем с Анита.

Точно от една година ходи на градина по цял ден(от 9 до 3 следобед).Освен адаптивния период в началото винаги е ходила с желание, много си обича key person-ката, има си много приятелчета сред децата.Абе събота и неделя ме врънкаше да я водя на градина.
От началото на тази седмица обаче са едни панаири, едни ревове и тръшканици  ooooh! Не иска там, искала да се прибира.В понеделник ми се обадиха да си я взема в 1 наобед, че не искала нито да яде, нито да пие.Във вторник пак била нацупена и не обядвала, вчера уж беше малко по-добре, но пак не е детето, което беше, тази сутрин пак истерични викове  Cry
Нищо не се е променило-и персонала и децата са си същите, не е имало някакъв инцидент или нещо подобно.Питам защо не иска да ходи-отговаря ми "Защото така"....
Аз имам много важен изпит другия месец и по цял ден уча вкъщи-това е причината и тя да е на градина по време на ваканцията.
Случвало ли се е на някого, такава драстична промяна в поведението на детето?
Направо съм в шах какво да я правя

# 632
Нищо не се е променило-и персонала и децата са си същите, не е имало някакъв инцидент или нещо подобно.Питам защо не иска да ходи-отговаря ми "Защото така"....

Нещо със сигурност се е променило.
Инцидентът може да се е скрил или просто никой да не го е видял.
А може и да е нещо, което да няма нищо общо с другите деца или персонала.
Може да е играчка, тоалетната, някаква супер глупост или игра, но тя я притеснява.

Другият възможен вариант е нещо в къщи да се е променило и заради това да иска да си стои у дома. Само примери-някой ще заминава или се е прибрал скоро и тя се страхува да не зачезне пак и иска да си е в къщи, за да е сигурна, къде точно е човека; карали сте се или просто говорили и се е споменало заминаване, изнасяне, изобщо помъчи се да се сетиш скорошни разговори, които може да е подочула.

Не я питай с директен въпрос-Защо не искаш да ходиш на градина?
Отдели и малко внимание. Разиграй игра как ходите на градина, стоите си в къщи,
разигравай как си говорят куклите, мечоците, коментирай емоциите им, колко им е хубаво да ходят на градина, как се забавляват там и т.нат. Дай възможност на Анита да говори повече,
дори и да говори твърде много, опитай се много фино да пренасочваш играта към-
едната кукла, мечок, вече не иска да ходи. И пак коментирай си защо, как се чувства,
надявайки се, че тя ще каже през ролята на нещастния мечок, какво я притеснява.
Но нито за момент не я притискай или питай-а ти защо не искаш?

Може да рисувате. Любими неща в градината, в къщи. Говорете си кой какво е нарисувал.
Може да сортирате картинки пак по същия признак.
Кой какво върши в къщи. Мама-това, татко -това, Ани-еди какво си.
Направете си визуални календари. Какво правиш ти, какво й предстои на нея.
Разказвайте си истории. Ти започваш, описвайки щастливо дете (майка му, татко му, вкарай я в историята, като я питаш за любимите й неща, така че да й е интересно, примерно любимите й цвеове, бонбони, играчки-същите са и за твоята героиня) и много бавно се движиш към градината, като продължаваш да отделяш внимание на детайлите. Не забравяй, играете, на нея трябва да й е интересно и по никакъв начин да не се чувства застрашена, че е на разпит.
Пробвш същотои за в къщи.

Нарисувайте, моделирайте, направете от вестници, шарена хартия, плат, любимите си хора.
Говорете си за тях.. Окачете си ги някъде да им се радвате. Примерно баба от България.
После направете същото с хора, които с ви неприятни, за да ги хвърлите в бина.
Започнете обаче с животни, например. Паяк. Направете го и го хвърлете в бина.
Говорете си за паяка. Да се чувства тя комфортно, че може да се говори и за страшните, лоши неща. Може да направите и някой лош приказен герой. Ако се чувства комфортно и й е интересна играта, пробвай я с човек-предложи й някой от къщи, магазина, детската градина.

Може и да е сънувала предполагаемите ситуации или инцидент в градината и да не може да отсее съня от реалността. Поговорете си и за сънищата. Поиграйте на какво сте сънували или като се събудих и си мислех за...кажи на ухото на мама..

Ти си познаваш нй-добре детето, кое му е интересно и как да я ангажираш в разговор.
Предполагам, че ти е напрегнато покрай изпита, но отдели малко време да разбереш,
какво я тормози. Надявам се, нещо от горното да помогне.

# 633
 Hug Hug Hug

Много ти благодаря Толумби.Ще опитам разбира се, в крайна сметка детенце ми е по-важно от изпита  Simple Smile

# 634
  • UK
 Толумби, от теб ще излезе страхотен родител  Hug

# 635
учи в математическа гимназия, участва в национални и международни състезания, има специализирано образователно равнище, което е високо, а не знам дали в държавна форма на обучение, тази подготовка може да продължи, нефинансирана от родителите....училищата във Великобритания- дали има такива държавни и специализирани както в БГ, или по принцип само частните са такива. За какъв вариант бихте ме посъветвали?

Floraria - не е лесно това решение, при всички случаи, ще отнеме малко време, докато се организирате и намерите подходящото училище. Казваш гимназия: кажи колко е голямо детето, виж тук на втора страница как вървят класовете (http://www.britishcouncil.org/flasonline-uk-education-system.pdf).

Как е с английския? Според мен (лично и неангажиращо мнение  Blush), перспективите за умно дете, което знае много математика, са много повече тук, отколкото в БГ. С тези международни олимпиади, чудесно, ама те много не греят, все трябва да продължи в хубав университет. В Англия има и много добри държавни училища; в някои приема е с изпити / тестове, математика и английски; в други е по район.

Да, ще сте ограничени в избор в началото, докато се закрепите... обикновеното квартално училище в евтина махала няма да ви хареса.

Ето ти една примерна таблица; IND = частни платени училища; SEL = приемат с изпит; някои са само за момчета / други за момичета. Тези са цялата страна; може да се гледа по квартали, ще трябва да се поровите и да четете; информация има много, може и от БГ да се посъветвате в British Council, има и други организации. Ако детето е умно и му се учи... нещата се нареждат.
http://www.bbc.co.uk/news/education-16729387

# 636
Мишолина, сърдечно благодаря за отговора!  bouquet

Ще ти пиша на лични за да споделя повече подробности, тъй като виждам, че моят въпрос е специфичен и не касае болшинството от съфорумките в тази тема. Аз както се казва не съм помирисвала действителността във Великобритания, дори и информация не съм събирала за там, тъй като мислех детето да си завърши основното образование в БГ /от прием в МГ след4 клас е/, двоумях се и за средното, ако оставим детето при баба и дядо, но таткото нещо препира за нашето заминаване. Той се намира в Лондон, където виждам, че живее и вашето семейство, и конкретно за там се интересувам. Благодаря още веднъж за вниманието!

# 637
  • На село (близо до Лондон)
FLORARIA, да подкрепя мнението на мишолина, че има много възможности за умно дете, на което му се учи тук в Англия. Също така, лично мнение на пораствало дете- мен Embarassed, чийто родители много са работили и живяли в чужбина (държави в Африка), докато детето е растяло.

Децата трябва да са си с родителите, където те ходят там и децата. Тази масова практика да се оставят децата с баби, дядовци в България докато родителите са в чужбина, ще/ е създаде поколения с множество дефицити. Пак лично мнение Peace

И аз имам бъдещ ученик в reception class тази година Simple Smile. Той е готов да тръгва на "голямото училище"  и аз съм май съм готова. Големи вълнения са в къщи, за учителката, децата, директора и тн. Денис е най-емоционалното, впечатлително и екстровертно от децата ми. Знам че ни чакат множество прикл^чения с него Whistling. Опа, отивам "кроткият" Питър е нарисувал стълбището baby_neutral

# 638
 GI, винаги си представям вашата къща с три момченца, изпълнена с много любов и забава.
Подкрепям написаното за родителите и децата да са си заедно.
Сестра ми е учителка горен курс в България, имам и много добра приятелка, директор на гимназия;
споделят за много деца, чиито родители са в чужбина, гледат ги баби и дядовци
и наистина това води до комплексни проблеми. А имало и такива, които буквално си живеят сами
по на 16-17 години. Бабите само формално попечителстват.

# 639
  • Лондон
GI, много ме зарадва, че се появи Hug то и мишолина, но нея поне я засичам и другаде Hug, а ти напълно изчезна Simple Smile
Дано имаме само хубави емоции с тези малки ученици Heart Eyes

Floraria, и аз имах 2-3 коментара към теб, единият съвпада с писаното преди мен:

- не разбирам оставянето на децата на баба и дядо, дори само за ваканцията, уточнявам, че мнението си е мое (но явно не само мое Wink) и не искам апострофи и емотикони от никого. За мен е немислимо да оставя детето в БГ, защото там е добре за неговия математически талант, и аз да замина някъде с таткото или пък и без него;

- казваш, че не познаваш действителността във Великобритания - ами моят съвет е да се поинтересуваш и да добиеш представа и от другите аспекти на живота тук. Ако прочетеш назад в тази тема ще видиш много дами, за които животът тук е най-голямото нещастие, което им се е случвало, постоянно са недоволни, мъчи ги носталгия, покрай тях и децата им, та предполагам, не искаш да попаднеш в подобна ситуация. Това го пиша най-добронамерено;

- поинтересувай се също нивото на детето по математика какво означава спрямо тукашната система, казвам го по повод, че мое много близко дете дойде тук на 12, за secondary school, от математическата в Пловдив, с много титли от олимпиади и т.н и се оказа, че тук я записаха в по-изоставащата група в най-нормално квартално училище, така й прецениха нивото, и на родителите им костваше месеци наред частни уроци, за да може да изплува, плюс много стрес и за детето, и за родителите, историята имаше много положително развитие, но на всички им костваше много;

Елица, твоят проблем ми е познат до голяма степен, ние минахме през това тази пролет. Съветвам те да говориш с учителите, ако трябва всеки ден, искай им разбор какво са правили в най-големи подробности и причините ще изскочат. При нас се оказа, че след Великденската ваканция са дошли много нови деца с тези прословути 3 безплатни часа, без маниери, деца, гледани в къщи до сега и с много различни обноски спрямо децата, които си бяха в градината. Агресивни също, та градината изведнъж стана неприятно място за моето дете. Това го разбрах след много подробни разговори с учителките, също оставах няколко дни накрая да погледам как се занимават. Ако у вас нищо драстично не се е променило, няма как причината да не е в градината. Успех Hug

# 640
  • Лондон
Sonnia, видях те, влизай надлежно и казвай как я караш Simple Smile

# 641
FLORARIA мога само да ви пожелая късмет и да вземете най-правилното за вас решение.

Аз също съм на мнение, че децата трябва да са с родителите си  Peace

GI Усмихна ме с "кроткия" Питър.Точно до мен е кожения диван, който беше нарисуван снощи от Анита.Буквално за 2 секунди  Joy
Представям си каква е веселба в дома ви   bouquet
На малкия ученик много късмет

Ние днес сме по-добре сякаш-нямаше тръшкане.Очакват бухали и сови на посещение и тя изглеждаше въодушевена.Отделно са й обещали да я лакират  Flutter

Мисля, че успях да разбера поне една от причините за това й поведение.Миналата седмица са били на двора, когато е чула гръмотевица.И явно доста се е изплашила.Но пък чак вчера ми сподели, докато гледахме облаците.Обясних колкото можах какво са, довечера смятам да намеря клипчета в ютуб и да ги погледаме.
През нощта пък сънува кошмар, нещо необичайно за нея.Писна здраво и чак се премести от единия край на леглото в другия, защото имало муха  newsm78 Тя по принцип хич не ги обича разните гадини (с изключение на охлюви и калинки) ама чак пък кошмари да има.

Толумби, думите ми са малко да ти кажа колко съм благодарна  Hug Ще бъдеш невероятна майка

tzvetak говоря всеки ден с персонала и най-вече с key person-ката.Началото на юли имаше някакво сдърпване между Анита и друго дете.Това дете ударило Анита и тя веднага се защитила, което според мен, а и според key person-ката е много добре.Но нищо повече.Поговорихме си с нея, изяснихме кой какво направил и това беше.
Проблемите мисля идват от различната възраст на децата в групата.Най-големите са като Анита мисля, около 4, а най-малките на 2.
Отварям си очите и ушите сега и дано започне да отминава този период  Praynig
И на вас късмет в училище  Hug

Приятен петък на всички   bouquet

# 642
Някои от вас може да са го видяли вече, но за тези които не са ето линк http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=11804612

Говорих по телефона с кмета на селото, децата са на 12, 8 и 4 години. В момента е погребението, така че не е удбно да се говори с майката, той ми даде телефона й, адреса и трите имена.
Гарантира че жената е честна и каквито й пари да й се дадат ще отидат за децата.
Аз ще изпращам пари на сестра ми да изпрати пощенски запис, предвид че не е удобно да говоря сега с майката да питам за банкова сметка дали има ( ако детските се дават по банкова сметка то тогава имата такава).
Който иска да помогне, нека ми пише на лични да му дам данните на жената.
Говорих с координатор на движението на българските майки,  тя ще пусне тема.

редактирах си някои от грешките

# 643
Sonnia, видях те, влизай надлежно и казвай как я караш Simple Smile

А, тук съм си, ама май само чета Simple Smile гледам всички са развълнувани покрай началото на новата учебна година, а аз покрай началото на новия футболен сезон  Mr. Green
Иначе тази седмица си работя от вкъщи и хич не мога да се концентрирам.. най-накрая стана 5 часа Blush
Приятен уикенд на всички и повечко слънце!  sun

# 644
Толумби, и аз съм на мнение, че ще си страхотен родител Simple Smile

Цветак, това, което си писала за децата, които са били гледани вкъщи и са с маниери съвсем различни от тези, които са почнали нърсъри от по-рано ме накара да се замисля. На нас още не са ни звъннали от нърсърито, но съм убедена, че ако някога почне и моя дивак и той ще е малък грубиян-хулиган и малко ми е притеснено - ние сме много обичливи, но тромавата - все има някое хлапе на земята на плейграунда, защото моя се е опитал да гушка и целува, а са му се дърпали и т.н.

Учудващо е, че за 2 месеца свикнах да съм на работа, а тук последните дни така ме орязаха, че от миналата неделя, сега пак в неделя съм на работа и после чак в четвъртък и ми е едно никакво - хем ми се искат повече часове (все пак това е идеята), но си ми е приятно да съм си вкъщи с момчетата по цял ден.

Взехме на малкия паспорта  newsm44 и решихме (така или иначе бяхме в Лондон) да го заведем в Regent's Park Zoo за рождения ден. Малкия се забавлява страхотно Simple Smile полудя по пингвините, а на жирафите така им говори  Hug много му се радвах Simple Smile Но да си призная на мен не ми хареса толкова, колкото на него. Все съм слушала от познати колко е прекрасен този зоопарк и колко много животни има и атракции, а ние за има-няма 2 часа го бяхме обиколили и на мен ми се стори един малък и не толкова атрактивен. Важното е, че малчото си прекара добре Simple Smile но въпреки това не бих повторила.

Имам молбичка: развали ми се миксера (миналата година ми трябваше спешно и бяхме в Азда и си взех тяхната марка, мъничък един и не очаквах дълго да издържи, но стана година и нещо и си работеше безотказно до сега). Имам на Bosch ханд блендър с чопър и съм мнооого доволна.  Знам, че го имат същия комплект като моя + приставка за миксер, но никъде не мога да намеря да се продава само тази част. Аз прерових в интернет, сайта на Bosch, ebay, amazon и т.н., но не намерих нищо. Ако се сетите за някой сайт или магазин, ще съм си много благодарна  Praynig Hug

Решихме да не се прибираме в БГ/ПЛ зимата, а чак на пролет и ми е криво, защото се бях настроила за прибиране, но то преди да се усетя пролетта ще е дошла Simple Smile

Имаме и Булсатком и Полски сателит от няколко дни и малчо е най-доволен от цялата работа, а аз нали съм свикнала без ТВ и не се и сещам да го пусна  Joy хубаво, че е синчето да знае как и за какво се ползва дистанционното  Joy

Ежедневнички работи както винаги Simple Smile

Прекрасен уйкенд ви желая Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт