Отговори
# 600
Мама Пети, чак ти завидях за раждането!  Mr. Green
Честито на рожденичките ни: Kapkatr; Сузи1; Sarah Lou, както и на племенницата на Ради!  newsm59 newsm67  Gift
bebe87 на Краси пъпчето му падна на втория ден след като се прибрахме от болницата. Аз не го бях къпала докато не падна, че тая щипка ме ужасява. После се опитах да слагам лепенки за пъпче само докато го изкъпем, но още с първата се отказах, едвам я махнах, детето опищя света  ooooh!. Та следващите няколко дни го къпех, както е писала Нели опрян на предмишницата ми, без да го обръщам по корем. Вече като заздравя раничката, тогава почнах да го слагам по гръб във ваничката.
Нелка сигурно ти е много тъжно за децата, но както сама казваш поне те да видят лято и да се забавляват.
Аз продължавам да се боря с коликите на Краси…Голям рев му удря, въпреки че му давам Лефакс преди всяко хранене. Вчера купих и Биогая капки и от днес почнах и от тях да му давам, че се измъчи милия. Само като сме навън е спокоен, но то пък как да го изведа в тая жега?!? Излизаме към 5 – 5.30 и пак не се седи от жега, а камо ли по обяд…Дано да му помогне Биогаята, че не знам вече…
Айде хубав ден на всички!  Hug

# 601
Здравейте, момичета   bouquet
Честито на всички нови майчета  Simple Smile Да са здрави, усмихнати и палави малките бебоци  Hug Hug Hug
Честит рожден ден и на днешните рожденички. Айде, подаръците в най-скоро време   bouquet  bouquet  bouquet
Ние с Божидарче преминаваме през първите си по-сериозни изпитания. След като се посправихме с кърменето, му се възпалиха очичките - за един ден от едното мина и на другото. Появи се гъст и лепкав секрет и бебчето изобщо не можеше да си ги отвори. Според докторката са стеснени/запушени слъзни каналчета. Изписа ни промивки с физиологичен разтвотр, антибиотични капки и масаж и сега програмата по тоалета му е още по-сложна (ама това да ми е проблемът). Днес вече е по-добре, но последните няколко дни толкова си поревах, че въздух не можех да си поема  Cry Днес трябва да ни излязат резултатите от очния секрет и да видим как ще продължим лечението. Мисля, че няма да е лесно и бързо, но най-важното е той да е добре  Heart Eyes
ЛЛЛМиряна , благодаря ти много отново за подробните и полезни отговори  Hug Hug Hug Както и за уточнението за устичката - бях решила, че щом устничките му са сухи, значи нещо не е наред и се бях притеснила за пореден път  Simple Smile По отношение на опитите за утешаване - опитваме с гушкане, говорене, пеене (вече имаме солиден репертоар плюс волни импровизации), люлеене... Каквото се сетим. Божидар вече фиксира едно трайно недоволство в диапазона между 11 и 3 ч през нощта, когато е ужасно кисел и явно гладен, храни се през час горе-долу, като редуваме гърда и шише и, съдейки по шишето, изпива може би близо 120-150 мл за това време. Иначе вече се кърмим, може да се каже, успешно, благодарение на съветите ти   bouquet Обикновено той заспива на гърда, аз цедя и след около час-час и нещо му даваме изцеденото. Притеснявам се, че може би съм на прага на свръхлактация, тъй като на фона на неговото сукане изцеждам по над 100 мл на хранене и веднага след сваляне на сутиена от мен започват бързо да текат реки  newsm78 Режимът ни е малко хаотичен, но се опитвам да следвам неговите желания и да смогвам във времето, което изобщо не ми стига, въпреки че се занимавам единствено с него и с нищо друго  Rolling Eyes Отказах се да давам вода - аз и не държах особено. Бяхме на лекар седмица след изписването - на 12-ия му ден и според педиатърката се справяме добре с храненето, тъй като според кантара е наддал с 200 грама за седмица (от 2320 до 2520 гр), което било много добре за толкова малко бебе.
Не зная дали процедирам правилно по отношение на кърменето и цеденето - кърмя от едната гърда, след това я доизцеждам и освобождавам малко количество и от другата, която "пазя" за следващото кърмене.
Отново благодаря сърдечно за помощта. Без вас нямаше да се справим  Hug Hug Hug

katia_o_m , и ние се борим с колики. И на нас педиатърката ни изписа Биогая. Надявам се да има ефект, макар че ако има, то явно не е съвсем моментален. Браво на вас, че излизате. На мен така ми се излиза, но след проблемите ни лекарката ни посъветва да го задържим вкъщи, докато докара до 3 кг, което по мои сметки ще отнеме 20-ина дни  Rolling Eyes

# 602
Привет и от нас!
Честит рожден ден на  Kapkatr, Сузи1, Sarah Lou! Бъдете здрави, много щастливи и обичани! nbirthday
Честит празник и на малката племенничка на Ради!
  ura
Честито и на новите майчета! Много здраве и късмет на малките бебчета!
Мама Пети, благородно ти завидях за раждането, което си имала Simple Smile На всички, които им предстои, а и на себе си пожелавам същото Peace
Искам да попитам някой ражда ли /нормално/ с епидурална? И с какви впечатления е?
Първото ми раждане беше с епидурална, но мисля, че можех и да си я спестя. Отидох с 7см разкритие и родих сравнително бързо. Въпреки това настоях за упойката Mr. Green
Сега се чудя дали пак да си поискам..... newsm78 Вероятно ще решавам на момента, според ситуацията.
tsveke beke, такава болка имам в кръста. Обикновено е вечер като ходя до вц-ето. Като се изправя от леглото около половин минута стоя и не смея да направя крачка. Имам чувството, че ще се разпадна на чаркове-така ме боли кръста и ставите #Crazy
Уфффф, нямам търпение вече да се раждаме......
mpeeva, айде дано бебо реши  сам да излиза, че много е изнервящо това чакане и чудене след термин Whistling

# 603
Цитат
Аз приготвям багажа на децата и ми се е свила душата - заминават си за БГ на 11-ти. Месец и половина ще съм без тях. Толкова дълго не сме се разделяли и ми е много, много криво. Ама поне те да видят милите лятото и да съберат малко витамин Д. Знам, че е за добро, ама ми е толкова притеснено...
oх милата представям си какво ти е.Нашите баба и дядовци и те много се надяваха да съм пратила Борис като се раждало бебето, незнам иащо си го бяха наумили, никога не сме го обсъждали.Не искам детето да се почувства пренебрегнато, и да си каже "мама си има друго бебе, а мен ме прати далече".Момента е много деликатен и трябва да се подходи внимателно.
Как ще летят децата ти?С кой?
Аз съм много притеснена, че в градината има Hand, foot and mouth disease(Незнам как се казва на БГ тая болест) и приятелчето на сина ми от вчера е болно а те са постоянно заедно.само ми липсва и той да лепне нещо и да се чудя как да го мъкна по лекари.Имам някакво предчуствие че събота или неделя нещо ще стане, щото всички на които можем да оставим Борис ги няма.Главата ми е грамнала от притеснение, дано има някой да го гледа в болницата, няма как да го върнат все пак.

# 604
Честито на всичките ни нови майчета!
Мама Пети, браво дано всички така да родим! Simple Smile

# 605
  • там някъде
Здравейте момичета! На новите юлски мами - ЧЕСТИТО! Включвам се с въпросите си към:
ЛЛЛ:
[/color] Ева е вече на седмица, а аз все още не съм успяла да се справя подобаващо с кърменето. Първото ми дете е кърмено точно 14дни, след което поради мое невежество и лекарска препоръка, започнах да го дохранвам със сухо мляко. Тъй като искам да направя всичко възможно този път да кърмя по-дълго време, искам да задам някои въпроси. И така мисля, всъщност съм съвсем сигурна, че кърмата ми не достига. Кърмя всеки път когато детето даде признаци, че е гладно - обикновено започва да си смуче пръстите - веднага се отзовам. През нощта кърмя по същия начин - когато бебето поиска, не се ограничавам с часове. Гледам да пия повече течности, пия си чайовете за стимулация на кърмата, изцеждам се с помпа...дори и до хомеопатия съм прибегнала. И днес цял следобяд не можем да се наядем като хората. Аз давам гърдите, тя суче след което се унася в сън. оставям я на леглото и след 5мин е вече будна с пръсти в устата и истеричен рев. Отново се повтаря гореописаната ситуация и така последните няколко часа. Направих си експеримент, за да разбера дали е гладна и й дадох вода (по принцип не давам) - засука я свирепо, което ясно ми даде да разбера, че детето е гладно. И въпроса ми е къде може да греша? И как да се справя? Само да добавя, че при изцеждане след ядене от двете ми гърди общо излизат около 25-30мл кърма, за мен крайно недостатъчно като количество, което трябва да ми остава.

# 606
ЛЛЛМиряна , благодаря ти много отново за подробните и полезни отговори  Hug Hug Hug Както и за уточнението за устичката - бях решила, че щом устничките му са сухи, значи нещо не е наред и се бях притеснила за пореден път  Simple Smile По отношение на опитите за утешаване - опитваме с гушкане, говорене, пеене (вече имаме солиден репертоар плюс волни импровизации), люлеене... Каквото се сетим. Божидар вече фиксира едно трайно недоволство в диапазона между 11 и 3 ч през нощта, когато е ужасно кисел и явно гладен, храни се през час горе-долу, като редуваме гърда и шише и, съдейки по шишето, изпива може би близо 120-150 мл за това време. Иначе вече се кърмим, може да се каже, успешно, благодарение на съветите ти   bouquet Обикновено той заспива на гърда, аз цедя и след около час-час и нещо му даваме изцеденото. Притеснявам се, че може би съм на прага на свръхлактация, тъй като на фона на неговото сукане изцеждам по над 100 мл на хранене и веднага след сваляне на сутиена от мен започват бързо да текат реки  newsm78 Режимът ни е малко хаотичен, но се опитвам да следвам неговите желания и да смогвам във времето, което изобщо не ми стига, въпреки че се занимавам единствено с него и с нищо друго  Rolling Eyes Отказах се да давам вода - аз и не държах особено. Бяхме на лекар седмица след изписването - на 12-ия му ден и според педиатърката се справяме добре с храненето, тъй като според кантара е наддал с 200 грама за седмица (от 2320 до 2520 гр), което било много добре за толкова малко бебе.
Не зная дали процедирам правилно по отношение на кърменето и цеденето - кърмя от едната гърда, след това я доизцеждам и освобождавам малко количество и от другата, която "пазя" за следващото кърмене.
Отново благодаря сърдечно за помощта. Без вас нямаше да се справим  Hug Hug Hug

Здравей, nouvelle_vague!

Браво на вашия кърмачески тандем! Ти се справяш чудено, Божидар се справя чудесно! Поздравления за наддаването му и продължавайте в този дух!

Относно времето на неспокойствие у Божидар - дали си склонна да опиташ да го вземеш при теб в леглото за нощния сън? Между 11ч и 3ч през нощта обичайно следва мама да си почива. Ти имаш нужда от сили и почивка, защото именно на теб разчита Божидар. Твоята кондиция е важна както за производството на кърма, така и за спокойствието на бебко. Когато новородените са в непосредствена близост до майките си, те като че ли са по-спокойни. Както по-рано бях писала за контакта кожа-до-кожа, така и при непосредствената близост бебетата чуват как мама диша, усещат я близо до себе си и това ги прави спокойни. Все пак от времето на бременността Божидар знае, че по това време мама ляга и си почиваме, може би просто има нужда от същото и сега, след като вече е роден. Съвместният сън може да облекчи и нощните кърмения - кърмейки в легнала поза мама няма нужда се разбужда.

След като наблюдаваш, че Божидар засуква добре, суче активно и всички останали признаци на едно добре нахранено новородено са налице - можеш да опиташ постепенно да намалиш цеденето и Божидар да се храни само на гърда. Със сигурност няма да стане от раз и ще отнеме известно време. Като знаеш как горе-долу ви е организиран деня - можеш да помислиш дали има моменти, в които може и да не изцеждаш докрай гърдата, а само за облекчение. Можеш да си вземаш топъл душ (въпреки че не знам до каква степен ще ти е комфортно в това горещо време) и да оставяш млякото да изтича; можеш да опиташ и топли компреси отново със същата цел - да не цедиш, а просто гърдите да се отпуснат и млякото да изтича. Също така, можеш да масажираш гърдите си по следния начин няколко пъти на ден - навеждаш се напред, обхващаш първо едната, после и другата гърда с две ръце, и започваш да масажираш така, все едно си играеш с торбичка с билюри и прехвърляш топчетата между пръстите си.

Като за начало можеш да започнеш да намаляваш постепенно изцежданото количество. След това можеш да преминеш към неколкократно изцеждане на ден за облекчение, за да не се напрягат гърдите. Логично, след това би следвало, да се разредят и тези изцеждания, докато накрая се чувстваш комфортно само със сученето на Божидар. Ако все пак искаш да изцеждаш и съхраняваш кърма (било то за спешни случаи или за захранването по-късно), след като се понастрои лактацията, можеш да избереш момент през деня, когато да изцеждаш определено количество за съхранение.

Как точно ще се случат нещата - ще ти подскаже собственото ти тяло. Ако се вслушваш в него, така както оставяш Божидар да те води - следва да се получи!

Поздрави! Hug

# 607
  • Варна
Napoly, от ЛЛЛ ще кажат каквото трябва, аз ще споделя какво се случва с нас. Бебо е спокоен на разходка. Прави пауза от 1,30 ч. В къщи обаче това са единични случаи. Цока в продължение на час примерно, заспива, оставям  леглото и скача след 5-10мин. Отново на гърда и спи в ръцете ми. С баткото едвам цедях по 30 мл. и си мислех, че не му стига, обаче го кърмих до 1 г. Сега просто виждам, че бебо иска да се гушка. Гледам си нааканите и напишани памперси и си свиркам. Гушкаме се по цял ден, че и без друго ми е за последно.

# 608
ЛЛЛ: [/size] [/color] Ева е вече на седмица, а аз все още не съм успяла да се справя подобаващо с кърменето. Първото ми дете е кърмено точно 14дни, след което поради мое невежество и лекарска препоръка, започнах да го дохранвам със сухо мляко. Тъй като искам да направя всичко възможно този път да кърмя по-дълго време, искам да задам някои въпроси. И така мисля, всъщност съм съвсем сигурна, че кърмата ми не достига. Кърмя всеки път когато детето даде признаци, че е гладно - обикновено започва да си смуче пръстите - веднага се отзовам. През нощта кърмя по същия начин - когато бебето поиска, не се ограничавам с часове. Гледам да пия повече течности, пия си чайовете за стимулация на кърмата, изцеждам се с помпа...дори и до хомеопатия съм прибегнала. И днес цял следобяд не можем да се наядем като хората. Аз давам гърдите, тя суче след което се унася в сън. оставям я на леглото и след 5мин е вече будна с пръсти в устата и истеричен рев. Отново се повтаря гореописаната ситуация и така последните няколко часа. Направих си експеримент, за да разбера дали е гладна и й дадох вода (по принцип не давам) - засука я свирепо, което ясно ми даде да разбера, че детето е гладно. И въпроса ми е къде може да греша? И как да се справя? Само да добавя, че при изцеждане след ядене от двете ми гърди общо излизат около 25-30мл кърма, за мен крайно недостатъчно като количество, което трябва да ми остава.

Здравей, Napoly!

Поздравления за раждането на Ева! Пожелавам много вълшебни мигове на цялото ви семейство!
Чудесно е, че оставяш Ева да има водеща роля при храненето и се надявам да ти бъда полезна за подобряване на кърменето ви!

Можеш ли да опишеш как точно тя засуква гърдата? Виждаш ли я да суче активно - да отваря уста - да прави малка пауза - да преглъща - да затваря уста и отново да отваря? Чуваш ли някакви звуци докато тя засуква или суче? За да получава достатъчно количество мляко бебето, то следва да е засукало добре гърдата и да "пие" мляко от нея. Ето на тази картинка можеш да видиш как изглежда доброто асиметрично засукване, при което устните на бебето са под тъп ъгъл, долната устна покрива по-голяма част от ареолата, отколкото горната. Когато подаваш гърдата на Ева, следва да се стремиш зърното да сочи към горната й устничка, все едно към небцето й. Можете да опитате различни пози, за да намерите такава, в която тя ще засуква добре и ще поема мляко. Всяка кърмаческа двойка мама-бебе е уникална и е хубаво мама да се опита да намери оптималната позиция с оглед на размера и формата на гърдите си, бебето и начина, по който е протекло раждането. Ето тук можеш да разгледаш различни пози за кърмене и да избереш кои да опитате с Ева.

Това, че не успяваш да изцедиш голямо количество кърма в никакъв случай не е показател за количествата кърма като цяло. Начинът, по който бебето изсуква гърдата трудно може да бъде наподобен от начина, по който се цедят те с помпа или ръчно. Ето какво е важно за това да сработи кърменето:
* Да се следва принципът на търсене и предлагане - когато бебето подава сигнали, майката да предлага
* Бебето да се слага често на гърдата – 8-12 пъти за денонощие и да суче активно (да "пие" докато е на гърдата, да преглъща)
* Да се предлага втората гърда след като бебето е приключило с първата. Може да прилагаш компресия, когато Ева започне да се унася на гърдата - за да си сигурна, че тя наистина е изсукало гърдата. При прилагане на компресия бебето започва да суче активно отново и майката може да опита с прилагането й 2-3 пъти докато бебето спре да суче активно (което и означава, че е приключило с гърдата)
* Мама да утолява жаждата си
* Мама да си почива

Надявам се да споделиш повече за напишканите/наакани памперси на Ева през последните 2-3 дни, за вида на акото й, за ритъма й на хранене/сън към момента, как се чувстваш ти, успяваш ли да си почиваш пълноценно, като цяло - всичко, което те вълнува в момента. И все пак, на Ева може да й е топло и да има нужда от повече течности, или може да иска да бъде по-близо до теб (колкото и да ни е странно на нас възрастните, че някой иска да се притиска в нас това топло време), и това да бъде причината за честото й желание да суче.

Също така, ако имаш възможност и изпитваш нужда от по-бърза реакция - можеш да се обадиш на националния телефон за информация, помощ и подкрепа на Ла Лече Лига - 0888 - 555 - 385. Доколкото се ориентирам по публикациите ти - си от Хасково, където имаме действащ Лидер и при желание от твоя страна мога да те свържа с нея и евентуално да се видите лично.

Ще чакам да пишеш как се справя Ева със засукването и сученето, дали сте намерили своята удобна поза за кърмене и как се чувствате двете с бебка.   bouquet

Поздрави,
Миряна

# 609
Здравейте и от мен отново момичета!
Аз се включвам с въпроси към ЛЛЛ  Simple Smile
Скъпа Миряна , Илиан е на 5 дни, досега се справяме чудесно с кърменето, и аз както и другите момичета го кърмя на поискване, не се съобразявам с часовете, въпреки че така като гледам той си суче горе долу на 3 или 3,5 часа, което ми говори че се храни добре и засега му стига. Изхожда се и на почти всяко кърмене, а акото му е вече жълто кафеникаво или по-скоро оранжево. Имам обаче едно притеснение, възможно ли е кърмата ми да намалее ако след храненето му не се изцеждам допълнително, тъй като виждам че няма почти нищо, т.е гърдата ми е почти омекнала. С първото си детенце почти не се цедях защото и тя ме изсукваше почти нацяло и нецнам дали това е била причината да кърмя малко време. Другия ми въпрос е колко време мога да съхранявам изцедената кърма в хладилник и колко време във фризер?
Благодаря  предварително  Hug

# 610
Здравейте момичета,
аз не съм се включвала често, но ние сме си още 2в1 и никакви индикации. Евентуално в четвъртък, ако не сме се родили дотогава, ще ми предизвикат раждане, въпреки, че хич не ми се иска  Thinking
Честит празник на всички празнуващи и мащи повод за такъв! Пожелавам живот, здраве и късмет! Хубав и запомнящ се празник  Heart Eyes
Благодаря на маминките за страхотните им разкази за леко раждане и се надявам тези които не сме родили, да имаме леки раждания  Hug
Пожелавам Ви хубава и спокойна вечер момичета!
П.С. Предлагам да се включиме и с предложения за заглавие за следваща темичка, че почти и тази я изписахме  Heart Eyes

# 611
Здравейте отново и от нас

Честито и от нас на новите мами да са им живи и здрави малките съкровища   bouquet

Аз да ви се оплача момичета днес ми махнаха конеца на серклажа и беше меко казано неприятно.  Sick Лошото е, че пак ме вързаха за леглото, че да може да изкараме още една седмица понеже съм вече с 2 см. разкритие и изгладена и много скъсена шийка. Стискайте ми палчета да издържим още малко. Praynig
Момичета нашият юнак много болезнено ме рита и при вас ли е така? newsm78

Пожелавам ви една прохладна вечер и чакаме нови бебчета, че така ме радват   bouquet

# 612
Zdravejte momiceta! Cak dnes uspjah da se vkljuca v internet i da se savzema sled razdaneto i da mi ostane povece svobodno vreme, za da se pohvalja i az tuk, ce na 25.06.12 rodih moeto bebe!Kazva se Ivan i egoljam sladuran!!!Tezi 3570g i e dalag 52 sm!
Pozdravi i naj-prekrasni pozelania kum vsicki mami, koito kato men vece sa rodili i kam tezi, na koito im predstoi tova s nishto nesravnimo i neverojatno sabitie v zivota!

# 613
Честито на всички родили мами!   bouquet
Мили мамчета, аз не съм от много редовно пишещите, но искам да ви споделя, чв днес в 09:10 ч. се роди моят син Лъчезар с цезарово сечение и е 3,010 кг и 45 см. Раждането мина чудесно, за което ще ви разкажа като се приберем вкъщи, а щастието е невероятно! Нека скоро всяка от нас е така щастлива със здраво и прекрасно бебче в ръцете си! Прегръдки и кураж на всички! Няма нищо страшно!  Heart Eyes

# 614
Честит ви Иван Изабелинда, да ви е много здрав, да расте силен и умен! На теб бързо възстановяване!

Честит и здрав да ви е Лъчезар мила qmi! Да расте умно и послушно дете и много да ви радва! На мама бързо възстановяване!

Общи условия

Активация на акаунт