Мигрена или друго при 9. г момиченце?

• 20 373
  • 100
  •   1
Отговори
# 30
  • софия
Mомичета, много съм благодарна че темата се разви.Сега я прочетох изцяло и дължа ивинение на всички ви че не съм подчертала колко много благодаря на всички мнения до едно.Това че не съм споменавала поименно всички ви не означава че не оценявам споделеното. БЛАГОДАРЯ ВИ!

Така, да доразкажа как се развиват при нас нещата.
Вчера най-накрая мина дългоочаквания очен преглед за корекция на диоптъра. Да, оказа се че има нужда от корекция, но не голяма. Нейните очила досега бяха само за астигматизъм , но през изминалото време е развила и лееееко късогледство (0,5). Лекарката прегледа обстойно очните дъна и наистина всичко там с папилите е наред, както и мускулите рефлексите.Каза обаче че кръвоносните съдове са много тесни, което според нея потвърждава мигрената, защото това се случва при спазмите. Кое обаче е първо- тесните съдове или спазмите така и не разбрах!Явно това е като признак просто.Констатация. Според нея е изключено тази голяма болка да се дължи на диоптъра и очилата изобщо!!!

Поръчахме новите очила (да не вкарвам и темата за цените!!!!) и след около 15 дни ще са готови, защото се правят по поръчка тъй като диоптър над 2 за астигматизма.

Вчера за пръв път НЕ я боля главата.Летях от щастие посред нощите и благодарих от все все все съре за тази "отпуска" от болката.

Днес вечерта я заболя, но успя да ни мине с много гушкане и успокояване БЕЗ нурофен.

Прави ми впечетление при предните пристъпи че след като премината е кълбо от енергия и е адски гладна.Така че се вдигаме от леглото към 12- 1 (според зависи) и и давам нещо да хапне! После вече заспива.

Това дето ме съветва Литвиненко да ляга най-късно в 9 е просто мисията невъзможна.Днес си легна в 9,15 но се въртя заради болката.Гушкахме се, вечеряхме...съоветно пак заспа едва в 11,20 (е , все пак е по-добре от да заспива в 1)

По наше желание (мое и на съпруга ми) ще направим кръвни изследвания и ЯМР-то за да сме сигурни(артефакта вкара смут в душата ми) че отпадат наистина всички останали страшни неща.

От сърце желая на всички успешно възстановяване !!!!Хубава и спокойна нош, момичета!!!

# 31
  • софия
забравих да кажа, че  е тази вечер трудно си поемаше въздух! Все се опитва опитва, като да се прозее, но уви.Като станахмеи се разщъкахме из стаята, явно отплесна и забрави и се нормализира дишането!

# 32
Амели радвам се ,че сте по-добре.Това с трудното поемане на въздух го имаше преди доста години при големият ми син-мисля ,че беше на психична основа.Спомням си че пи няколко месеца Тиоридазин и после всичко отшумя,но изглеждаше много притеснително,защото както си седи и изведнъж поемаше въздух с такова усилие все едно имаше задух.Освен това болката при мигрената променя децата-те стават по-нервни ,по-страхливи,с по-лабилна психика особено пък като усещат и нашето притеснение.Пиши след ЯМР изследването.

# 33
Синът ми е на 12г сега. При последният пристъп на главоболие, просто нурофена и панадола нямаха никакъв ефект, затова и ни изписаха Аулин.
При него също главоболието се провокива особено остро при психическо натоварване, в допълнение ще кажа че синът ми е и с дислексия - и нещата при нас също са сложни. Защото през учебно време той се прибира да не казвам ежедневно но доста често с главоболия, които обаче с почивка отшумяват без да давам лекарства. За задуха - има го от години. Така и не откриха причината. Правили сме и рентген, няма обективна причина освен леко раздутия бял дроб, което обаче казаха че се дължи на астмата на синът ми и не е причина за задух. В крайна сметка го отдадоха на нервна почва отново.

# 34
Момичета, абсолютно задуха може да е на нервна почва- казвам ви го от опит.

Амели, ако искаш ми пиши на лични ако имаш нужда от информация за ЯМР - кога, къде и колко струва. Точно вчера ми беше второто ЯМР.

Успех и не бързайте да давате на децата силни лекарстеа!

# 35
Bambinkamalinka, пиши и ти как се справихте с хомеопатия.

Ооо,беше преди повече от 10 години и не помня кои хомеопатични пиеше...

Редактирам се,че се сетих нещо.

Аз сьщо понякога имам мигрена и тьй като напоследьк нашата  лекарка-хомеопатка лекува и сьс шуслерови соли/ в нета,и в предаването на Гала често се дискутират тези соли/ при мигрена се пие "горещата  седма сол"-10 таблетки сол номер 7 в чаша гореща вода /да можеш да я пиеш/.Пие се на гльтки и на мен ми помага.

Може да попитате и в страницата на Шуслерови соли вьв Фейсбук

Последна редакция: пн, 16 юли 2012, 23:25 от Bambinkamalinka

# 36
  • софия
Ето ме.

няма кой знае какво ново за разказване.
Улавям се че вече започват моите майчински страхове да се обаждат, което ме затруднява.

По същество:
направихме ЯМР-то в петък.Днес взехме резултатите. Разчитането е направено то Д-р Н. Топалов. И сега какво , накъде!
 Като цяло заключението е номално. НО!!! има написано и "empty sella" каквото и да значи.

Четох четох в гугъл, може да се окаже свързано с хипофизната жлеза...

Изобщо сега накъде да поемам .Кой лекар да търся.Трябва ли да вкарвам ендокринолог в картинката! А неврохирург?

Моля ви преминалите през това да споделят.
Лошпото е че, от толкова лутане- сега към кой лекар да се обърна. Нали на своя глава направихме ЯМР-то.

Иначе главата продължава да я боли, но болката се измести интересно - сега е на веждите и вътре в очите! Луднах момичета! ЛУДНАХ!

# 37
Здравей.Емпти села значава празн трск седло.И за да те спкоя ти пставям мнение на Доц.Габровски/виден неврохиррг от Пиргов /отпреди 4 г.

Re: Диагноза Празно турско седло
Мнение от д-р Габровски » 24 Апр 2008 22:03
Тази диагноза не трябва да ви притеснява. В повечето случаи тя може да се приема за физиологична особеност.
Анатомичните взаимоотношения са много сложни, но най-общо, част от обвивките на мозъка преминават към затвореното в турското седло пространство където се намира хипофизата.
ЯМР е методът на избор при изследването на хипофизата и турското седло, така че сте провели адекватно изследване.

# 38
  • софия
бо4ко, няма да бързам да вкарвам страх в картинката, но явно не е толкова безпролемно да се види "прано турско седло".
Както и предполагах- пращат ни на детски ендокринолог.

Вчера се постарах и поизчетох по достъпните като термини и обяснения информации.Отне ми време тъй като всичко за тази "диагноза" (слагам го в кавички защото това все още не е диагноза, а ни напътсва към поставянето на такава) е предимно на наглийски.
 Има два варианта - не влияе на организма и наистина си е физиологична особенност.
Или- тази особенност предразполага към притискане или разширяване на хипофизната жлеза, която пък от своя страна не работи нормално и съответно влияе на всички останали жлези (съответно и хормонални нива) и те също се сбъркват.Нали все пак тя е главната.
 Нищо чудно че тази физиологична особенност наречена "empty sella" се "хваща" в предпубертет и пуберитет.Нали тогава започва лудото "растене" на организма, производството на хормони и т.н.
Както и да е. Във вторник сме на ендокринолог в педиатрията на ул.Найден Геров.  Личния каза че ендокринолога ще пусне всички нужни кръвни и хормонални изследвания.

Днес за пореден път се убедих че обичам личния ни лекар.Той е с нас от както голяма ми дъщеря се роди и е педиатър.изглежда строг, много железен, би могло да се сбърка с груб.Но за толкова години едиснтвено се изумявам на адекватноста му. 30 минути днес с него си говорихме и все едно с приятелка по наивному без термини и медицински квалификации (дето да не разбирам нищо) обсъждахме и търсихме причината, обобщавахме, вадихме изводи...... Толкова е успокояващо когато някой лекар прояви такова държание!!!

за сега е това момичета! Дано всичко е наред.
Пожелавам на дечицата ви колкото се може по-бързо "главоболието" да бяга надалеч от тях!

Хубава вечер от мен!

Последна редакция: ср, 25 юли 2012, 00:54 от Амели

# 39
  • софия
Привет момичета!

толкова съм уморена, но се реших да доразкажа какво се слува. Не зная дали ви е интересно, но досаждането си успокоявам с факта , че все някога (не дай си Боже) на някого може да му е от полза прочетеното!

Та, днес бяхме на детски ендокринолог.

Оффф, незнам откъде и как да разказвам. Следващите дни ще се постарая да преведа от английкси както намерих за въпросната "емпти села" и като прочетет ще ме разберете напълно.

Не съм объркана, чуствам се драпаща за да доведа нещата до край.

Днес ендокриноложката, както и очаквах заключи че става въпрос за пубертетно "разбъркване" на организма.Каза че ни е веме да си поговорим за менструалния цикъл и т.н. Това не е ново за дъщеря ми- говорили сме, още повече че сестра и (с тригодини по-голяма) вече е с цикъл и те също си бъбрят. Тоест не е притеснителна или "неудобна" тема за нас.

Очаквах да се облегнат на пубертета, но се изненадах че не ни пуна никакви излседвания.Според личния ни лекар трябваше сега да се направят хормонални изследвания за да се види дали изобщо организма и функционира нормално в този предпубертет- пубертет период, още повече че има опасения за нарушена дейност на хипофизната жлеза.

Ендикриноложката ни праща на кардиолог!Даде ни талон за кръвна картина (понеже поисках все пак поне кръвна картина.

След това бяхме на зъболекар.Стана дума за прегледа преди това и нашата зъболекарка звънна на (според нея) много добър професор ендокриноло, който поне да ни препоръча детски ендо.
Човекът каза точно онова което очаквах да чуя- че това освен че може да е физиологична особенност, може да се дължи на травма (дори и стара такава) заради която да се е получило леко кървене, удар, изместване на хипофизната жлеза, което може да води до въпросните обърквания на организма. Няма как да се знае дали е безобидно (а най-вероятно не е, щом създава проблеми) преди да се видя резултатите от 4 (а може и 5) хормона при изследвания!!!

Лечението НЕ Е оперативно, но такова ИМА!и е наложително!

Така че....... Какво да ви кажа, "емпти села" не е за подценяване.Дори и да се окаже неналожително лечение, то добре е да се изклщчат всички опасни състояния.

Само се чудя, без да искам да вкарвам смут и страх в душите на хората, колко ли хора са били описвани с "мигрена" просто защото много бързо докторите заключват такава, след скенер, а дори и без направата на такъв! а колко път има още да се извърви за да се докаже че мигрената наистина е мигрена!!!ако изобщо е това!

Сега стискам палци само всичко да е наред и да не изкача нещо сериозно пред нас.
Ще преведа инфото тия дни и няма да в звуча чак такава вманиачена майка или параночика!

Хубава вечер на всички!

# 40
Амели!!! Успокой се! Знам, че е ужасно трудно да го направиш когато става въпрос за детето ти, но повярвай ми нужно е за не си във филма и за да не мъкнеш детето от лекар на лекар! Аз от това ходене от лекар на лекар ми се разби психиката и цялата нервна система!

Сега относно диагнозата - не се плаши! Аз също съм с аденом /доброкачествен тумор/ на хипофизата. За сега е 8,5 на 6,5 мм - но ако стане над 1см ще трябва и аз да се оперирам.

Вие къде правихте ЯМР? Не ви ли обясни лекарят? Аз моите и 2те ги правих в Окръжна болница и резултата излезе веднага и след това си говорих с лекаря, които разчита снимките и всичко останало. Хормони задължително трябва да се пуснат! Ако не сте говорили с такъв лекар- говорете с неврохирург - тук вече предполагам, че трябва да е детски. Иначе мога да ти препоръчам Романски от ВМА.

# 41
  • софия
Амели!!! Успокой се! Знам, че е ужасно трудно да го направиш когато става въпрос за детето ти, но повярвай ми нужно е за не си във филма и за да не мъкнеш детето от лекар на лекар! Аз от това ходене от лекар на лекар ми се разби психиката и цялата нервна система!

Сега относно диагнозата - не се плаши! Аз също съм с аденом /доброкачествен тумор/ на хипофизата. За сега е 8,5 на 6,5 мм - но ако стане над 1см ще трябва и аз да се оперирам.

Вие къде правихте ЯМР? Не ви ли обясни лекарят? Аз моите и 2те ги правих в Окръжна болница и резултата излезе веднага и след това си говорих с лекаря, които разчита снимките и всичко останало. Хормони задължително трябва да се пуснат! Ако не сте говорили с такъв лекар- говорете с неврохирург - тук вече предполагам, че трябва да е детски. Иначе мога да ти препоръчам Романски от ВМА.

Само, ако знаеш колко добре разбирам съвета ти/ви да се успокоя.
Като цяло съм спокойна. Вкъщи не давам повод за притеснения, дори парирам всякакви шашкащи ситуации и поредни ходения на лекар с безразличната ми реакция "е просто трябва да се направи". Не показвам притеснението си.

А него няма как да не го допусна изобщои до мен, защото всичко ми изглежда една моя си борба и търсене на пътя. Това което съм подчертала в поста ти са все неща които адски изморяват. Как пък един път (нито при скенера, нито при ямр-то)  се появи доктор с който да поговоря, да ми обясни.
Това разхвърлено не/обръщане на внимание от страна на лекарите е кошмарно. Сам четеш, сам търсиш, сам настояваш....

не съм толкова притеснена, колкото изморена и ядосана, разочарована от начина по който се случват нещата.

За аденом все още изобщо не говорим! Аз нямам и идея де за какво говорим. Знам че трябва да пуснем хормонални изследвания, обаче лекарката вика- няма нужда- така като го гледам детето си се развива съвсем нормално....И аз би трябвало да се зарадвам. И се радвам разбира се, обаче остава смут в душата ми.... Дали? а щом е нормално защо я боли.

И сега най-хубавото! От няколко дни не я боли главата.Обаче последните два дни има кошарен световъртеж!
Изключих напълно прясното мляко от менюто и.Не знам дали тук е разковничето, но си спомням че преди години прясното мляко и влияеше на проблеми с корема. А напоследък имаше шериод от 2-3 седмици в които всяка сутрин ядеше нескуик. Край, наложих си и тази храна изчена от дома ни!

Хубав ден момичета!

# 42
Амели, ако трябва отиди при личният лекар и поискай за каквото може да ти даде талон да изследвате / и да ти каже хормоните, които не могат да минат през здравна каса/ според мен това е  много важно

другото важно нещо според мен е някой да ти обясни какво точно се вижда на ЯМР-то.

Ще ти дам пример със себе си- на някой хора такива аденоми им създават много проблеми, особено с хормоните - зависи къде точно се намира. Моят е малко по-различен.
Сега знам, че може да прозвучи ужасно, но предполагам, че малко или много малката трябва да свикне със симптомите- в смисъл чр знаете от какво са, да не се плашите- то става с времето.

Последно нещо - моля те ме извиниш ако постовете са ми така все едно супер много разбирам от нещата. Просто съм минала по този път с лекарите и се надявам малко или много да помагам с това, което ти казвам. Успех ти желая!!!

# 43
Здравейте.Много време мина ,а не пишете-как са децата ?Надявам се всичко да е наред.

# 44
  • софия
Привет момичета!
извинявам се че не съм писала скоро, но това е защото искам да изчакам последната (да се надяваме) диагноза (ако има такава) и ще разкажа подробно- какво как къде се наложи да минем по пътя в търсене на истината. Ще бъда мноооого подробна, в това може да сте сигурни, защото смятам , че все на някого ще е от полза за в бъдеще ( дано не се налага на никой).

Към вторник се надявам да се включа!!!!!

Хуав ден от мен!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт