Детски Градини Варна 2012 - Тема 3

• 60 476
  • 838
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
*Елеста*. Наглася се ...а си представи ситуация: уволняват те и ти вадят детето от ДГ по този повод! Това да ти приемат детето, ако плащаш общински данъци във Варна вече съм го предлагал .... шовинизъм е, но е справедливо!

# 766
Сори, цял ден бях на път. Малко допълних и поясних предложените правила в предния пост. Бях забравил за изискването за постоянно местожителство, както и соц. осигуровки за работещите, макар че според мен те се подразбират. Освен това добавих и лотарията да е за всяка градина. Разбира се, възможни са и други правила. Но от досегашния ми пряк досег с проблема, аз лично съм стигнал до тези.

Ясно е че каквито и правила и предимства да се измислят, все ще има селски хитреци да ги заобикалят. Това е БГ. Затова трябва да има контрол и санкции. Ако си заплашен да платиш няколко хилядарки за лукса да обикаляш МОЛ-вете вместо да работиш, или да се пишеш ВИП по 2-я начин при кандидатстването, все ще се замислиш дали точно това искаш.

# 767
Г-жа Попстефанова е добър избор, според мен. Тя поне има инициатива и желание за решаване на проблемите. Но да видим. Проблемът с градините по начало е бил затлачен и нерешен с години, когато е трябвало. Не знам дали служителите от Общината четат този форум, но ако го правят досега трябва да им е станало ясно че вместо решение са създали друг по-голям проблем с правилата си за прием в ДЗ. Не знам дали това е било преднамерено или от недостатъчен капацитет. Затова, този път съвсем добронамерено и конструктивно ще кажа, ако аз трябваше да правя правилата за прием, какво бих заложил в тях:

1. Поне единият родител трябва да е с постоянно местожителство във Варна от минимум 2 г. (по лична карта).
2. Ако има някакви предимства, това трябва да са (в този ред): а) сираци; б) двама работещи родители; в) самотни майки или един работещ родител с повече от едно деца; г) болни и инвалидизирани деца - само в специални детски градини; д) друго дете до 3-та група в същата ДГ. Работата на родителите се доказва със служебна бележка + платени социални осигуровки за една година назад.
3. Предимство за едно дете се ползва само веднъж и само за една детска градина (по 1-во желание);
4. Децата се приемат в ясли и градини приоритетно в квартала който живеят или квартала по месторабота на родителите (ред на желания), за да се избегне проблема със сутрешния трафик.
5. Децата, непопадащи в горните групи или некласирани в квартални ДЗ се класират за останалите свободни места в обшински ДЗ с лотария.
6. В лотарията се теглят поредица от случайни числа за всяка детска градина.
7. На некласираните за общински ДЗ се изплаща временно сумата на субсидията до приемането им в общинско ДЗ. Общината може да публикува списък с одобрени частни ДЗ и детегледачки.
8. На всеки период 3-6 месеца се прави проверка на приетите в общински ДЗ. При открити нередности детето освобождава мястото и родителите се глобяват със стойността на изплатените субсидии от началото на нарушението до момента + законовата лихва върху тях.

smile3501 smile3501

# 768
Този път подкрепям г-н Филков на 95%. Предимство за двама работещи родители са "наглася" прекалено лесно и ще го имат да речем 80% от децата. Би могло да се включи с ниска стойност в точкова система .... Ако новия зам. кмет наистина ще праща на село, поне ще се отървем от Шуменското Марче. Simple Smile

В началото се приемаха с предимство работещите родители.
След това мисля, че имаше жалба до комисията по дискриминация и този критерии отпадна. (това ще го проверя, да не би да ви подвеждам).

След това от документи за двамата родители остана изискването за един от родителите.

Имаше опит да се изисква справка от НАП за работещите родители - какъв им е статуса прямо осигуровките им - по този начин няма как да се вкарат фалшивите бележки. До колкото си спомням от НАП отказаха да правят тази справка с мотива, че това утежнява работата им.

# 769
КАТЕРИЧОК! Кажи на директорката да прочете наредбата.Simple Smile М/у другото нали знаеш, че катеричок е мъжката катерица.Simple Smile)
Хихихи,знам,ама ми харесва как звучи.Ще й кажа аз ,много неща искам да й кажа.Само да не рефлектира на детето ми в последствие,ако бъде записано.Утре отивам да се записваме,че днес била в отпуск.Да видим какво ще стане!
Има ли някоя резерва която да се е записала?Веско,вие коя резерва сте?Каза,че сте преден номер.

Последна редакция: пн, 05 ное 2012, 11:26 от kateri4ok

# 770
Благодаря Ani_Stam  Hug
Ние се записахме днес,казаха ни да започваме изследванията.Живот и здраве другата седмица тръгваме.Желая много,много......... късмет на неприетите  Hug

# 771

2. Ако има някакви предимства, това трябва да са (в този ред):  б) двама работещи родители;  г) болни и инвалидизирани деца - само в специални детски градини;

5. Децата, непопадащи в горните групи или некласирани в квартални ДЗ се класират за останалите свободни места в обшински ДЗ с лотария.

8. На всеки период 3-6 месеца се прави проверка на приетите в общински ДЗ. При открити нередности детето освобождава мястото и родителите се глобяват със стойността на изплатените субсидии от началото на нарушението до момента + законовата лихва върху тях.

Точка 2  в тези две подточки б) и г) е дискриминация! По б): майката губи работата си по време на майчинството (има доста законови положения това да се случи). С тази точка я обричате на доста дълга безработица, защото няма кой да се грижи за неприетото дете.
По г): В обществото ни се говори за ИНТЕГРАЦИЯ. Това значи, че хората с увреждания и заболявания няма вече да стоят в ъгъла и да се крият, защото притесняват околните! Нашето поколение няма представа, в по-голямата си част, как да се държи с такива хора. Аз също влизам в кюпа, но искам детето ми да е отворено към тези хора и да се държи с тях както към здрави хора.
И да попитам : имате ли приятели, чието дете е с аутизъм? Или друго заболяване от списъка с предимства? Знаете ли с какво се борят тези хора? Знаете ли колко по-добро и правилно развитие имат тези деца в нормална среда на здрави деца? Затваряйки ги със себеподобни ги обричате!!! И не само за тях! Всички са така, но имам наблюдения само върху семейство с дете аутист, затова и мога да го приложа като пример.

С т.5 си остава проблема с пришълците. Той трябва да реши по друг начин... все още гледам в двете градини до нас, родители, които водят децата си от Владиславово, а аз всеки ден водя моето с автобус на другия край на града...... Живея около Чаталджа.

С последната точка: Контрол трябва да има, но не е това начина, защото се връщаме към казуса 2б.

# 772
  • Варна
МоонДриим, никой не казва, че децата с увреждания не могат да кадидатстват във всички ДГ, просто предимството им трябва да важи за специализирана ДГ. Иначе ИНТЕГРАЦИЯТА му е ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ за всяко друго дете.
Според предимствата не само трябва да са малко, кратко написани и трудни за заобикаляне ....
И отново: Ако имаше достатъчно места дори нямаше да ги обсъждаме!

# 773
Една квота за деца приети с предимство в група ще свърши по-добра работа. Вместо да се мисли къда да важат и къде не тези предимства.

# 774
MoonDream, по-голяма дискриминация е неприемането на 500-600 деца, поставяне на родителите им в постоянен стрес или разхождането им ежедневно из целия град. б) не е дискриминация, защото замисълът на ДЗ е точно този - да са в помощ на работещите родители, които иначе насила трябва да станат безработни. Майчинството се води за работа, доколкото си спомням, ако майката е осигурена. За г) Веско-Варна вече ти е отговорил. Преди т.5 има т.4 за приоритетно приемане в близки ясли и градини. Но ако местата там не стигат и за местните, трябва (както и сега) да се ползват всички възможности. Проблемът е, че сега няма смислено райониране, а само лотария. Ако имаш по-добри предложения, натрупани от собствен опит, можеш да ги напишеш.

Какъв е този казус 26?

# 775
Двама работещи родители  е толкова лесно да се уреди по втория начин! И нещо променя ли се? НЕ! Ако искам да обикалям моловете точно това изискване няма да ме спре, но ако искам да работя - направо ще ме помете!

За 2 Б става въпрос. След 3 месеца правят проверка. Единия родител е загубил работата си - фирмата е фалирала например. Детето изхвърча от градината. С ТЕЛК-овете е друга работа! Реалните предимства са си реални! И наистина трябва да са минимално изчистени и ясни. По тях трябва да се прави обстойна проверка във времето между последния ден за подаване на документи и първата лотария. И проверката трябва да се прави от НЕЗАВИСИМА комисия(група родители например, които са пряко заинтересовани от ситуацията) и съответните служби.

За разделяне по райони хич не ми се говори! Смяната на адрес е най-лесното нещо на света! ако искаш всеки месец можеш да го сменяш, а ако те питат.... сменяш квартирата! И за какво е разделянето по райони тогава? За мястото ще се оплаквам като се роди второт ми дете и трябва да водя и взимам голямата с автобус и количката с бебето/бебетата.

# 776
На мен не ми се говори за приемане без райониране. Всеки ден поздравявах пришълците с "Добре дошли в нашата детска градина, вашата...", докато си водех детето в частна ДГ в другия край на Варна.

Постоянния ти адрес в квартала (и във Варна) трябва да е валиден от поне 2 г. Ако искаш си го сменяй ежемесечно.

Ако е толкова уязвимо, предимството за 2-ма родители може и да отпадне. Според мен при райониране изобщо не са необходими предимства. ТЕЛК-те, другите предимства, както и приети/класирани трябва да се проверяват периодично в присъствето на подобна комисия. Всички влезли по 2-я начин - out.

# 777
Аз също съм за запазване на районирането след първото класиране. По тази причина, защото мен и моето семейство не ни устройва, аз не подавам заявления за моето дете, които не са ми в района. Не мога да си позволя да го събуждам 2 часа преди другите деца и да го влача из целия град. А идва и зимен сезон, през който е още по-трудно.

# 778
  • Варна
Задължително условие (не предимство) поне единия родител да плаща местни данъци във Варна!

# 779
Миналата година  приеха синът ми чак в Аспарухово, виждам че обявяват места за набор 2008 в градини, които са ми по удобни, но не знам мога ли да кандидатствам след като той посещава градината в Аспарухово - 3-4 деца от тяхната група се преместиха в градини в града, но каква и врътката и процедурата не ми е много ясно. Някой може ли да разясни?

Общи условия

Активация на акаунт