Детски Градини Варна 2012 - Тема 3

• 60 512
  • 838
  •   1
Отговори
# 795
  • Варна
Само не казвай,че е прехвърлено в Незабравка. Щото за там подобни забрани не важат...

# 796
Елеста, точно това е един от основните проблеми на собствените им правила - приетите неправомерно и по 2-я начин. Щом има повече от 1% такива и това им се разминава, значи цялата система е за боклука. Не съм чул и някой да е поел отговорност до момента.

Между другото, вече не мога да редактирам предния пост за предлаганите правила, затова ги прехвърлих тук: http://filkovbg.wordpress.com/2012/11/06/kindergarten-reception-rules/
Махнал съм предимството за 2-ма работещи родители и добавих изискване за платени местни данъци за 2 г. назад. Само се чудя защо ли за толкова време не са създали едни по-практични правила от сегашните?! Има само две възможни причини..

# 797
  • Варна
Май е време някой да пусне нова тема.Скоро ще ни заключат.Отдавна минахме 50 страници.

# 798
Не можах да отворя файла,но ако става въпрос за бройката деца,Ani_Stam,въобще не мисля,че сме прецакани в Чайка,даже още по-малки трябва да са групите.Не може 30 деца да се гледат от 2 госпожи.Лудост е!Нито за децата е добре,нито за персонала.Ето сега в частната градина са 15 деца някъде и ги гледат 3 госпожи +една мед.сестра.Идват и учител по англ. и по музика.Добър брой възрастни за толкова деца.Така на децата се отделя по голямо индивидуално внимание при игри,занимания,грижи,евентуални проблеми,персонала не е толкова уморен и изнервен.Такива големи групи за мен са като стадо дечица ,които за да бъдат контролирани се водят под график.Нали се нагледах в яслата.Не знам какво да очаквам сега,много ми е притеснено.Много ни е сбъркана и системата и материалната база и организацията.Приети ли са-приети,гледат ли ги-гледат,ама как ги гледат и как се чувстват децата е друг въпрос.
Относно броя на децата в групата съм съгласна, че 30 и нагоре бройки е безумие. Но общинарите с претъпкването на групите си измиват ръцете, че повече деца са приети. Аз исках да кажа, че се вземат едни решения, а в действителност става друго. Напълно съм съгласна, че групите трябва да са с по-малко деца, защото и така за самите дечица ще има повече внимание от учителите и повече пространство. Проблема е, според мен, че тъй като не могат да се построят достатъчно детски градини, се претъпкват групите.
Има и друго, което мисля, че е вярно. Обявяват се повече бройки за групи, като се очаква не 100% посещаемост на децата, ами примерно при приети 30 деца, градината да посещават 20-25 деца.
Зная също, че е много трудно един учител да се справи с 30 деца наведнъж. Но... това е действителността, за съжаление.

# 799
  • Варна
Ani Stam, точно това ми отговориха от една градина на въпроса  - какво е това, днес 2 места, другата седмица 1и т.н newsm78 Ако има места - да ги пуснат наведнъж и толкова...Обаче, какво правели: директорката гледала колко фактически идват на градина и пускала 1 - 2 места , ей така...Щот групата не се пълнела на 100%.

# 800
Предлаганите правила си мисля че са по-разумни от тези с които трябва да се съобразяваме в момента. Мисля си че това с приоритетното приемане до работното място на родителя трябва да се махне и да остане само в квартала. Друго струва ми се че и многодетните трябва да ползват предимство както е сега. Близнаците умишлено не ги споменавам, защото никога не съм считала за правилно без наличието на друго дете в семейството да ползват предимство при приемането. Може би представянето на осигуровки една година назад е ненужно, допълнително разкарване до институции Thinking
Повече от 30 деца в група и аз мисля че е пълен абсурд, но за съжаление и в нашата група е такова положението  Sad
Май наистина някой, който знае как, е добре да пусне нова тема  Confused

# 801
Предложенията за промени малко издишат.

Как може да махнете родителите с инвалидност ТЕЛК. Идеята без предимства пък направо е абсурд. болни и инвалидизирани деца – само в специални детски градини. Това е направо жестоко. Квоти - да, но да изхвърляме в ъгъла болните, проблемните. Това не е идея за демокрация и интеграция. В тази идея - защото не пратим и малцинствата в отделни градини. Последното предимство е по-вероятно да успеете да атакувате. За останалите не мисля, че ще отпаднат, защото първо това е социална услуга. Тя трябва да защитава първо слабите.

Предимство за децата по райони е ок, но може да предизвика някой главоболия - разпределението на градините в районите не е пропорционално на населеността на районите. Проблемът ще обхване живущите в централната част. Освен това в район "ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК" има само едно ЦДГ. Имаше прием в който ОДЗ-тата обявяваха нулев прием заради преминаването на деца от яслените групи в първа. Тогава живущите в този район няма да са много щастливи.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 10:26 от Register

# 802
  • Варна
Регистър, не съм чел поста на Филков, но общата идея май беше тези предимства да важат само на първо класиране. За мен всички деца са социално слаби, престъпление е да задържате развитието на едно дете за сметка на друго.
И отново: Ако общината беше се подготвяла през последните 3 години за това което и се случи през тая, нямаше да го водим този диспут!
Размените разрешени ли са в крайна сметка?

# 803

Относно броя на децата в групата съм съгласна, че 30 и нагоре бройки е безумие. Но общинарите с претъпкването на групите си измиват ръцете, че повече деца са приети. Аз исках да кажа, че се вземат едни решения, а в действителност става друго. Напълно съм съгласна, че групите трябва да са с по-малко деца, защото и така за самите дечица ще има повече внимание от учителите и повече пространство. Проблема е, според мен, че тъй като не могат да се построят достатъчно детски градини, се претъпкват групите.
Има и друго, което мисля, че е вярно. Обявяват се повече бройки за групи, като се очаква не 100% посещаемост на децата, ами примерно при приети 30 деца, градината да посещават 20-25 деца.
Зная също, че е много трудно един учител да се справи с 30 деца наведнъж. Но... това е действителността, за съжаление.

Hands Thumbsup
Мен ме притеснява и още нещо.Като ходих да записвам детето видях ,че приемаха молби от кандидати за работа-явно за филиала.Ок,персонал няма,трябва да се назначи,но ме притеснява,че нови хора,непознати за ръководството на градината ще поемат децата ни.Какви са,що са,как се справят ,нервни ли са,злобни ли са,ок ли са-ще се научава тепърва на гърба на децата ни.Уф ама,тия филиали като цяло са ми много мъглива история.Уж към градината ,а в същност отделени.

# 804
Катеричке, няма да са нови! Поне по един стар кадър ще сложат в група за да води работата! В нашата група е така... едната учителка е нова, а другата е от много години в градината. и от двете нямам оплаквания!

# 805
Регистър първо никой никъде не  е споменавал нещо което пишеш ти а именно махане на всички предимства не но става въпрос за това тези предимства 1во да са абсолютно прозрачни 2ро да важат в района в който живеят 3то да се ползват веднъж а не да се местят от градина на градина и да чакат по хубаво място защото 120 150 деца се борят за 3 и като от тези 3 свободни кандидатстват 3 с предимство да ме прощават ама виновната е Общината защото го е допуснала.

ХОРА ОТ ОБЩИНАТА ИСКАМ ДА ОБЯСНИТЕ НА МОЕТО ДЕТЕ С КАКВО Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ВСИЧКИ ДЕЦА ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА ИМА КОНТАКТ С ДЕЦА НА НЕГОВАТА ВЪЗРАСТ ДО СЕГА НЕ ЗНАЕХ КАКВО ДА МУ КАЖА ОБАЧЕ ОТ СЕГА НАТАТЪК ЩЕ МУ ОТГОВАРЯМ ЧЕ ОБЩИНАРИТЕ  НЕ МОГАТ ДА СИ РАЗМЪРДАТ МОЗЪЦИТЕ ЗА ДА СЪЗДАДАТ НОВИ МЕСТА ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА НА ВАРНА
 СЕГА ЕДИН ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ МАЙКИ НЕ РАЖДАЙТЕ ЗАЩОТО ОТ ОБЩИНАТА ЩЕ ВИ КАЖАТ ГЛЕДАЙТЕ СИ ДЕЦАТА КАТО СИ ГИ ИМАТЕ ПРАВЕТЕ СИ ИМ СМЕТКАТА ЩЕ СИ ГИ ГЛЕДАТЕ И ЩЕ ЖИВЕЕТЕ ОТ ВЪЗДУХА КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ХОДИТЕ НА РАБОТА ДА ИМ ИЗКАРАТЕ ПАРЧЕ ХЛЯБ ЗАЩОТО С ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ В ВАРНА И СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ТОК ВОДА ТЕЛЕВИЗИЯ И Т.Н ОСТАВАТ ПАРИ ЗА ХЛЯБА ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ. #Cussing out #2gunfire #Cussing out #2gunfire #Cussing out #2gunfire

# 806
За ползване на предимство веднъж вероятно трябва да е ограничено до текущата година. Но ако смятате, че няма да се появяват нови предимства на класирания след първото ще видите, че това няма да се случи по този начин. Разбирам идеята и я допускам като правилна.

За преместването нямам информация ще попитам. Не виждам защо размените трябва да бъдат ограничавани.

Регистър първо никой никъде не  е споменавал нещо което пишеш ти а именно махане на всички предимства не но става въпрос за това тези предимства 1во да са абсолютно прозрачни 2ро да важат в района в който живеят 3то да се ползват веднъж а не да се местят от градина на градина и да чакат по хубаво място защото 120 150 деца се борят за 3 и като от тези 3 свободни кандидатстват 3 с предимство да ме прощават ама виновната е Общината защото го е допуснала.

Прочетох това и написах, че не съм съгласен с тази идея (премахнах едно от изреченията в горния пост, защото беше моя грешка):   

Цитат
2. Ако има някакви предимства, това трябва да са (в този ред): а) сираци; б) самотни майки или работещ родител с повече от едно деца; г) болни и инвалидизирани деца – само в специални детски градини; д) друго дете до 3-та група в същата ДГ.

Уф ама,тия филиали като цяло са ми много мъглива история.Уж към градината ,а в същност отделени.

Спестяват се пари за управление на сгради-помещения, който са прекалено малки за да бъдат самостоятелни детски заведения.

# 807
Единственото, което издиша е сегашната не добре измислена и безконтролна система, даваща предимство най-вече влезлите по 2-я начин. Това се доказва от тия над 50-те страници тема за ДГ-Варна само за тази година. Това не са доволни и щастливи родители. Повечето са докарани до отчаяние и (както и аз) няма и да помислят повече за деца в БГ. Както казва един познат, "Изтощително е да се дават съвети на хора, които не ги искат.", но аз не се отказвам лесно.

Що се отнася до предимствата за болни, нормално е според мен, щом са болни за тях да се полагат специални грижи в специализирани заведения. Ако кандидатстват в нормално ДЗ, защо трябва да са с предимство? Не виждам с какво близнаците и многодетните имат предимство пред семействата с 2 деца. Затова в предложенията има "родител с повече от 1 деца". Винаги съм мислил че ДЗ трябва да са в услуга на работещите родители, а не на социално слабите. Ако не е така, защо не приемате малцинствата с предимство. И без това филиала на "Теменужка" е до циганската махала.

Това че в някои квартали има малко детски градини не означава, че нови такива не трябва (или не е трябвало) да се построят. За тях за момента може да остане сегашната лотария, но само след като се удовлетворят нуждите на съответния квартал. Иначе пак се връщаме на ежедневните авто-походи през града.

# 808
  • Варна
Роси_Дени, Поткрепям те! smile3501 smile3501

# 809
Единственото, което издиша е сегашната не добре измислена и безконтролна система, даваща предимство най-вече влезлите по 2-я начин. Това се доказва от тия над 50-те страници тема за ДГ-Варна само за тази година. Това не са доволни и щастливи родители. Повечето са докарани до отчаяние и (както и аз) няма и да помислят повече за деца в БГ. Както казва един познат, "Изтощително е да се дават съвети на хора, които не ги искат.", но аз не се отказвам лесно.

Така ли?! Недоволството идва само и единствено липсата на места. И недоволството нарасна, тъй като бе приет закон за 5 и 6 годишните и се наложи набор 2009 да понесе тази тежест. Ама ти отново не отчиташ това. Това е закон за всички общини.

Споровете с теб са били винаги с цел човек да те обеди, че с малкото информация, която имаш не можеш да вадиш такива гръмки изводи - тъй като те са определено грешни. Направи таблица с 7 деца, както на теб ти харесва и до къде стигна - до никъде. Снима 10 коли пред детската градина и обяви че са от други райони (О боже, какво да не носим с коли децата си на градина преди работа ли?!, някаква статистика да имаш - НЕ НЯМАШ)

Не мислиш да последствията, преди да ги предложиш. Ако аз имам болно дете с ТЕЛК и ти искаш да го изхвърлиш далеч от твоето здраво. Е ти явно разбираш интеграцията по собствен си начин. Близнаци се гледат различно от 2 деца, най-малкото защото разходите са х2, а не малкото да износва дрехите, играчките и другите неща на по-голямото. Как ще равняваш някой с 3 деца, спрямо такъв с 2. Три деца се гледат не +1 спрямо 2 по трудност.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 11:41 от Register

Общи условия

Активация на акаунт