ЗОНАТА и ние - 10 Тема

• 69 651
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
Добро утро.
Вече ви казах, че единия път се изкарах 9 Блока а другия пък се изкарах 11 Блока.
Но реших да остана на 9 Блока.

Менюто ми за вчера беше:
Закуска - 2 Блока
28гр изкиснато сирене и 1 яйце - 2БП
240 гр домати и 1/2 ябълка - 2БВ
6 бадема - 2БМ

обяд - 3Блока
Нарязах 4 чаши краставица
3 чаши краставица за салата и 1 чаша краставица за таратор -1БВ
1/2 ч.ч кисело мляко за таратора - 1БВ + 1БП
1/2 ябълка - 1БВ
84 гр пилешко месо печено - 2БП
3 кафени лъжички зехтин към салата от краставици 3БМ

сл.закуска - 1Блок
42 гр пилешко месо 1БП
240 гр домати - 1БВ
3 маслини - 1БМ

вечеря - 2Блока
56 гр сирене -2БП
240 гр домати + 1/2 ябълка -2БВ
6 бадеми -2БМ

късна закуска - 1Блок
1/2 ч.ч кисело мляко 1БВ + 1БП
3 бадеми - 1БМ

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 11:44 от svetla_72

# 541
Светла 72, ще ти ползвам менюто. Embarassed
Трудно се справям с изчисленията на блоковете, а и кантарче най - рано утре ще си купя.
Успех на всички.

# 542
Светла 72, ще ти ползвам менюто. Embarassed
Трудно се справям с изчисленията на блоковете, а и кантарче най - рано утре ще си купя.
Успех на всички.

Ползвай го. Не знам до колко е правилно. Написах го за да си кажат мнението по опитните.

На мен ми беше най големия проблем кафето, и още вчера като почнах решима си тръгнах с ясната мисъл, че ще съм в прегрешение с това мое кафе, още с отварянето на очите си се хващам в кафето, до като не го изпия съм като звяр в клетка. Реших, че ще спазвам режима но сутрин първо ще си пия кафето като през последните 22 години
пак негово величество кантара ще си покаже.
И днес той ме зарадва, -1кг съм. Дано все така да ме радва.

# 543
Огладняваш ли?Преди обед около 11 съм много гладна, както и след обед, около 15 часа.
Свързвам го с досегашното ми ядене на сладко по него време.

# 544
svetla_72   ,от личен опит мога да кажа,че с кафето както се свиква,така се и отвиква.Сигурна съм,че и ти ще го усетиш. Аз сутрин ставам ,тренирам ,взимам душ и тогава закусвам и нямам нужда вече от кафе,което да ме "събужда". Мисля си,че и много зависи дали ще се храниш в Зоната или по стандартния начин.Вярвам,че когато е по втория начин,сутрин човек не се събуджда наспан и енергичен и заради това се нужда е от "дозата си" Не си забранявай кафето ,опитай се да не го подслаждаш.Аз и с това свикнах - преди не можех да си представя чай без мед или кафе без посладител.За кафето минах от захар - на мен - на изкуствен подсладител -накрая без и последно без кафе.Сега пия нес от време на време.
Както казах - не си забранявай нещата още от началото - намали сладостта - намали количеството и постепенно ще си създадеш нов навик.
Успех !
Допълвам само,че това което усетих аз беше,че от кафето огладнявам много по-бързо,дори да е неподсладено.Този ефект мисля,че беше описан и в някоя от книгите - как оказва влияние на инсулина.

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 12:21 от Ini`

# 545
  • Universe

И само да добавя едно малко уточнение на често задавания въпрос "защо има разлики в хранителните блокове от книгите и листите в този блог? " Отговора е, че Бари Сиърс е направил някои промени с течение на годините. Повечето промени са дошли от това,че всички фибри (целулоза) са извадени от общото съдържание на въглехидратите във всеки въглехидратен блок, което увеличава общото тегло и обем в сравнение с даденото в други списъци с храни и бази от данни за продукти. И това осигурява по-точно определяне на въглехидратното съдържание на храните,за да ви поддържа в зоната. И отделно,съдържанието на протеин във въглехидратите е елиминирано поради ниската бионаличност.

Вярно, че го има уточнението Embarassed, но не съм го видяла, за което се извинявам  Praynig(вероятно буквите му са му малки  Rolling Eyes  Благодаря, Emigrantка  bouquet

Edira,   благодаря за уточнението за чията

Здравейте ,
и аз като всеки начинаещ в Зоната , тотално се омотах Simple Smile Според сметките трябва да приемам дневно 11 блока  newsm78
  Закуска : 2 фл. хляб Бонус /2В/ + 80 84 гр. (или 56 гр., ако е нискомаслено) , сирене / 2П/ + 1 2 орех /2М/
  Обяд: 3 яйца варени  /3П/ + салата /3В/ + зехтин /3М/
  Следобедна закуска: 2фл. хляб Бонус /2В/ +100 112 гр. обезмаслена извара + 2 бр. орех /2М/
  Вечеря: 320 480 гр, чушки (или 280 гр. ако са печени) + 84 гр. (или 56 гр., ако е нискомаслено) сирене + 2 бр, орех / 2В+2П+2М/
  Късна закуска: кисело мляко + ленено семе

Или аз не смятам правилно или допускам някъде грешка , защото това количество ми се вижда много  newsm78 newsm78 newsm78
Като 30 мин. преди всяко хранене пия чаша вода  bouquet
Моля за помощ  baby_neutral baby_neutral baby_neutral

В общи линии изчисленията са ти правилни Peace Ако нещо ти се вижда много обемно, можеш да замениш част от въглехидратите  с кълнове (напред ги пусках)
Добре е в началото да избягваш хляба, пък бил той и "Бонус" (всъщност не му знам данните и не знам дали е изчислен правилно)

Аз си пия кафе (и много рядко си хапвам малко извара преди това)

Желая ви лек и усмихнат ден   bouquet

# 546
Никога не съм го подслаждала, пия го чисто. До вчера пиех по 4-5 кафета дневно, сега го пия само сутрин.

# 547
  • Universe

Силното кафе стимулира производството на инсулин при някои хора с наднормено тегло.Решението е да се спре напълно,или да се смеси 50/50 с безкофеиново.Също така е важно какво е кафето - шварц или еспресо, защото знаем,че едното по-слабо от другото.

Цитат
След прием на много кофеин (например двойно еспресо), в съчетание с по-нисък прием на въглехидрати, е възможно да ви причернее, да ви избие студена пот и да усетите мускулна слабост вместо сила. Това се получава, поради бързото разграждане на гликогена, вследствие на повишения адреналин и рязкото покачване на кръвната захар – адреналинова хипергликемия. Оттам панкреаса секретира големи количества инсулин, за да регулира кръвната захар и в резултат тя спада временно под нормалното си ниво – хипогликемия. Същото може да изпитате, когато прекалите с бързите въглехидрати.  

Адреналинът мобилизира също и мазнините като източник на енергия, но от това дали ще последва достатъчна двигателна активност (например тренировка), зависи те да бъдат изгорени за енергия. В противен случай част от циркулиращите мастни киселини могат да се отложат по стените на съдовете, като увеличат риска от атеросклероза, а останалата част ще се върнат в мастните депа. Неприятен също е факта, че мастните киселини ще се върнат не оттам, откъдето са взети, а ще се натрупат там, където и без това са най-много т.е. ще се получи едно много негативно преразпределяне на мастните запаси. Така слабите зони ще стават още по-слаби, а пълните – още по-пълни. Звучи гадно, но това си причиняват всички, които смятат че кафето ще им помогне да отслабнат без да тренират

Цялата статия - http://lubomirivanov.com/881/
.

# 548
Lenny_Pld ॐ (With love) благодаря за статията, гадничко звучи.
Аз съм с доста ниско кръвно, и трябва или да пия хапчета /който не желая да пия/ или кафе.

dani1712 каква е тази френската късна закуска

Момичета я кажете, като хапваме сирене и кашкавал махаме ли колонката с мазнините?

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 13:31 от svetla_72

# 549
Аз си пия кафето сутрин още с отварянето на очите и преди закуската. Но пия слабо турско неподсладено кафе и само едно за деня. Не съм забелязала да ми влияе по някакъв начин. Но определено при всеки е индивидуално и е най-добре да пробвате и двата варианта - с кафе и без и да прецените как се чувствате.
На svetla_72 менюто е чудесно балансирано и присъстват всички важни храни - има и плодове и зеленчуци, а в П има и чисто месо, а не само сирене (него , ако е възможно е по-добре да го заменяш с извара, че е по-чист и концентриран белтък).
На BellaBass е също добре балансирано ( с изключение на малките грешки, които е посочила Лени), НО В идват основно от хляб, а е за предпочитане да идват от зеленчуци основно и по-малко плодове. Хляба е допустим до 25% от целия прием на В приет за деня, а не да е основен прием.
На sv_vn менюто също е добре балансирано с Изключение на обяда , защото там се получават 8 БВ от млякото и сърмите общо, а другите са по 4 Б . И също така, не че е забранено, но поне в началото се придържай към зелените храни за по-добри резултати, защото с тия салами и майонези ти гарантирам , че няма да имаш такъв ефект, какъвто на теб ти се иска. Добре е П да идват глвно от чисто месо,риба, яйца и извара ; В -основно от зеленчуци и плодове, като може да добавяш и по малко от другите неща, но само, ако обема става голям и не може да си изядеш порцията,а не като основна храна : М да идват основно от ядки, зехтин и маслини.

Аз да ви се похваля леко Blush. Днес ходих да си взема направления за изследвания на хормоните и сестрата на ЛЛ като ме видя (а не ме е виждала от миналата година по това време) ахна и започна веднага да ме разпитва какво точно съм правила и по какъв начин съм отслабнала. Учудващо е, че килограмите ми са толкова, на колкото завърших състезанието пролетта, но мерките ми са -6см на корема, -4см. от ханша и -2 см от бедрата оттогава и това при условие, че карам на око и почти нямам изцяло зонов ден. Просто се старая да спазвам основните принципи - да имам П,В и М на всяко хранене. За мен това означава, че топя мазнини, защото иначе кокала ми е доста широк и тежък. Така че следете си и мерките със сантиметъра, а не само килограмите.

ПП:вино, кашкавал и ядки  Embarassed

# 550
Да , ясно! Взимам си бележка от забележката  newsm03

# 551
Дани, поздравления за минусите! HugМного е радващо да чуеш от друг, че има промяна! Simple Smile
Мерси, че ми обясни за вкуса на елдата! Hug

# 552
  • Бургас
Момичета,въпреки че сега не спазвам режима,да споделя моя опит с гречката,която консумирам от години.На мен ми е много вкусна,като не броя първите два пъти,защото наистина си иска малко време да свикнете,аз си я варя 1:3 или 4,чакам водата напълно да изври,но последните минути стоя до нея,защото ако изпусна момента много лошо загаря,още докато е топла добавям сиренце и масло.После реших за по-диетично да добавям просо,защото тогава си мислех,че от мазнините се пълнее,а просото ми идва по-мазничко на вкус,а самостоятелно не ми хареса много и така и до ден днешен това ми е любимата закуска-кафена чаша просо+гречка,в полза на втората;сирене,като това не е зонова,закуска,но на който му хареса винаги може да и коригира грамажите.Гречката е много засищаща и на мен много добре ми влияе на язвата
Доста объркано стана май,аз затова и рядко пиша,че трудно обяснявам,надявам се някой да ме е разбрал  Embarassed

# 553
Въпреки всичката информация...  newsm78 Пак възникват определени въпроси:
1.   Ако приемаме рибено масло под формата на 6-8 капсули дневно и всяка капсула е 1000мг, няма ли да се надвиши приема на мазнини в дневното меню? Кога и как да е разпределен приема за деня?
2.   Запознах се и с разбора на Емигрантка за избора на рибено масло, но истината е, че за да се снабдим с някое от посочените масла, то трябва да го поръчаме от чужбински сайтове...
До тук с Омега-3...
3.   Друго, което наистина ме притеснява е водата:
Винаги съм пила много вода (дори хранейки се крайно въглехидратно) поне по 3-4 литра на ден, а когато съм в Зоната стигам до 5 литра вода на ден, че и повече. Това е доста неприятен ефект за мен, защото се натоварват бъбреците (които и без това са ми малък проблем), а и притичването до WC е толкова често, че не мога да изляза нито да свърша работа, нито за разходка спокойно.
4.   Млечните продукти:
Имам възможност да се снабдявам с чисто краве мляко от планината (мога и козе да взимам, но не мога да свикна с вкуса му...), приемам него, защото не вярвам, че ще получа по-добро нещо в магазина. НО то е пълномаслено, съответно не добавям „добрите” мазнини и се чудя какво да се направи, за да е максимално Зоново храненето. Следва въпроса – запазват ли се грамажите за прясно / квасено мляко и съответно сирене / кашкавал / извара?
5.   Последно – разпределението на блоковете през деня:
Както всеки има собствен режим, така и моят е малко особен през делничните дни:
Ставане в 6ч., обеден сън около час-два, късно лягане – около полунощ.
За момента:
закусвам малко преди 7
обядвам преди 12
следобедна закуска към 15-16ч.
вечеря около 19.30 - 20ч.
късна закуска 23.30ч.
Не се ли получава много дълга пауза между основните хранения?
Дори да вмъкна втора закуска около 10ч. пак ще има дълга пауза, но ще е между закуската и обяда...
Най-добре би било ако можехме да се консултираме с някого индивидуално... но няма как... Моля ви дайте идеи по моите терзания  Praynig

# 554
  • София
На sv_vn менюто също е добре балансирано с Изключение на обяда , защото там се получават 8 БВ от млякото и сърмите общо, а другите са по 4 Б .

Добре де, според мен тя е отбелязала, че в сърмите има 4П и 4В, което мен ме навежда на мисълта, че въпросните сърмички са с някакво месо вътре. Затова поисках рецептата, защото, ако са изчислени и балансирани, не мисля, че е грешка.

Корекция  Laughing Явно днес спя и си мисля за сърмички с месо. Наистина не е отбелязано да има П в тях Hug

Общи условия

Активация на акаунт