МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 104 374
  • 732
  •   1
Отговори
# 420
  • София, България
Привет и от нас, сигурно сте ни забравили вече, отдавна не съм писала  Blush
Това за свободния пазар е много добре измислено, става въпрос не само за дрехи, нали?
От моите юнаци почти нищо не остава читаво, всичко се износва на максимум. Дрешките от баткото, сега ги носи дребния, но след това вече няма да стават за нищо. Доста ги направих на парцали.
Повечето майки около мен ходят да пазаруват в Мания. Аз ходих 2-3 пъти, но не мога да пазарувам така, всичко ми се вижда много парцаливо. Единствените неща, които ми харесаха, но тогава не ми трябваха, бяха дрешки за малки момиченца - от бебета, до 2-3 години. Страхотни неща имаше - и бяха като нови. В тази връзка да се похваля, че чакаме момиченце. Досега нищо не се виждаше, но днес вече окончателно потвърдиха новината  Wink Та вече ще заглеждам момичешките дрешки.

И на мен ми се идва на срещата, но ме е налегнала страааашна хрема. Децата я изкараха и се оправиха, но мен още ме мъчи. Така че сигурно ще пропусна. А много исках да се запознаем.

Имам и въпросче относно таксите за детските градини и детската кухня. Според Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, 50% намаление за кухня се ползва май САМО за третото дете. Струва ми се редно, ако второто е малко и още се храни в кухнята, също да ползва такова намаление. Или нещо не съм разбрала  newsm78

А за детските градини - за трето дете не се плаща такса, а второто плаща таксата със 75% намаление. Така ли е  newsm78 И ако е така, намалението за второто дете, влиза в сила в момента на раждане на третото дете, нали  newsm78

Има ли и някакви други преференции за многодетни родители в Бг. Прочетох в първия пост за 4-те дни допълнителен отпуск и безплатното пътуване веднъж годишно (дали се отнася за цялата фамилия, барабар с таткото  newsm78). Пишете, ако се сетите още нещо, и може да направим някакъв списък, който да се добави в първия пост, да се информират новите мамета, като мен  Wink Лека нощ, че много се разписах.

Айде последно - има ли други фамилии като нашата, които не са женени. И има ли някакви помощи за самотни многодетни майки  newsm78

Последна редакция: вт, 23 окт 2012, 23:43 от радос

# 421
  • София
Радос, аз в детската кухня плащах за третото и четвъртото ни дете 50 %. За таксата в детската градина си попитай домакинката там, а за пътуванията- те важат само за теб. Ако искате да пътувате цялото семейство с БДЖ, таткото може да си направи една семейна карта с негова снимка ( май искаха и актовете за раждане на децата ) и така той купува билети за всички тях с отстъпка.
А по последното ти питане не ми се иска да го коментирам, защото май може да кажа нещо, което да не е много мило  Thinking Много се радвам, че си при нас и бих се радвала да се запознаем. Нямам нищо против теб и семейството ти, а по въпроса за помощи на самотните майки, тъй като е ясно, че ти не си такава  Hug Моля те да не се обиждаш, казвам го с най- добри чувства. Просто ми е омръзнало да гледам мургавите ми съседи, редящи се за всякакви помощи като самотни майки ( а реално просто нямат брак, но си имат мъже ).

# 422
Радос, по закон "самотна майка" е само майка на дете, в чийто акт за раждане е вписан баща "неизвестен". Във всички останали случаи - на фактическо съжителство без брак, развод, раздяла и т.н., детето си има баща, който има отговорности към него.

За съжаление на въпроса ти за подкрепата на многодетните семейства няма кой знае колко положителни отговори. javascript:void(0);

# 423
  • София
titico, това със "свободния пазар" звучи много добре. Аз имам много хубави и запазени  бебешки дрешки, които отдавна се каня да даря на някого, но пусто време, все не стига да го свърша... Видях, че адреса е ул. Гурко 27. Аз от години не съм слизала в центъра с колата. Може ли да се паркира там?
Ако някоя от мамите чакащи бебе иска дрешките ще и ги дам, нека ми пише на лични.  Peace

радос, в нашата детска градина 50% от таксата плащахме за средния син, докато брат му беше там. Сега баткото ходи на училище и ще си плащаме цялата такса, докато не запишем бебето там. Ще питам касиерката, дали имаме някакво намаление след като се роди третото ни дете.
Ние с моя мъж, също нямаме брак но не съм получила нито лев помощ до сега, като изключим тези при раждането. Сега съм подала документи само за помощ за първокласник, защото служителка от социално подпомагане ми каза, че имам право, защото съм многодетна майка.
Както е казала тедивас, помощи за жени, които не са сключили брак с бащата на децата си (но в никакъв случай не са "самотни") има. Ако държиш да се възползваш иди до районното ви подразделение на "Социално подпомагане", там ще ти обяснят всичко.

# 424
  • София
  В момента каките са вече предучилищна в училище. Преди плащах в ДГ за първата 30 лв, тоест половината такса, за втората 15 лв, тоест 25 процента такса и за Елена нищо. Сега когато вече не са каките там, попитах касиерката ще плащам ли нещо за Елена, отговорът беше не, тя още си е трето дете. Съответно я записах на 3-4 допълнителни занимания  Simple Smile

# 425
  • Варна
Привет, мамчета!

Чудесна е идеята за свободен пазар!  smile3501
В този ред на мисли имам свободна близнашка количка, която само се чудя къде да наместя за да не ми пречи. Ако някоя има нужда от такава, мога да я изпратя веднага по Еконт.

Да попитам безплатния билет важи ли за спален вагон? И за пътуване Варна-София-Варна кое да избера автобус или влак? Ако някой е пътувал наскоро да сподели.  bouquet

# 426
  • София-Велинград
Колко много съжалявам,че няма да мога да дойда до София за да се видя и запозная с вас..Но пък имам предложение,ако някоя мама е решила да идва  на почивка във Велинград,винаги може да ми пише на лични и да се видим и запознаем.А когато се роди бебето и другото лято си дойда за повече време в София ,се надявам да уцеля някоя такава среща.

# 427
Да попитам безплатния билет важи ли за спален вагон? И за пътуване Варна-София-Варна кое да избера автобус или влак? Ако някой е пътувал наскоро да сподели.  bouquet

Ще си платиш само спалното място(100%). Ако искаш да пътуваш първа класа - доплащаш за 1 класа. Билетът се води безплатен за 2 класа, бърз влак, вътрешно съобщение. Има обаче едни влакове - ускорени ги водят, те са по-скъпи - там не съм сигурна дали не трябва да се доплати минимална сума.

Зависи как предпочиташ ти.....С влак - директно на гишето си взимаш намалението. Т.е. нищо не плащаш. От военна каса ще ти издадат военен билет и с него ще пътуваш. Пази го, той е за отиване и връщане, трябва да се презавери в обратната посока. Нанасят се данните в удостоверението.

С автобус - пътваш и до 1 или 2 седмици(не си спомням срока) след пътуването си подаваш молба за парите в социалното. Плащаш си билетите на касата. След това със заявление, с прикрепени билети, с копие от удостоверението - където си личат печатите - начална и крайна спирка - право при социалните. Ако е до 15 число - следващия месец ще ти върнат парите. Ако е след 15-ти - по-следващия месец.

И за двете - трябва да имаш валидно удостоверение за многодетна майка.

Вече влак - автобус - според предпочитанията ти.

# 428
  • Варна
Маме, благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet А за избора и аз много се чудя. Пътувахме лятото с нощен автобус и всичко беше ок, като изключим момента, че рано сутринта единия от пътниците порядъчно почерпен почна да ръси глупости на висок глас. Но предполагам, че това навсякъде може да ми се случи. Rolling Eyes
А гарата в близост ли е до централна автогара или е в друга посока?

# 429
А гарата в близост ли е до централна автогара или е в друга посока?

Една до друга са частната автогара и централна ЖП гара.......Ти сама ли ще пътуваш? Ако ще пътуваш с поне 2 деца, евентуално и мъж - най-евтино с влак. Ти пътуваш с удостоверението за безплатно пътуване, те - изкарват си карта семейство и пътуват с 50% намаление.

# 430
  • Варна
С дъщеря ми ще пътувам. На 5-ти имаме насрочена операция и искам да пътуваме неделя срещу понеделник.

# 431
С дъщеря ми ще пътувам. На 5-ти имаме насрочена операция и искам да пътуваме неделя срещу понеделник.

Добре е да бъдете отпочинали.....В автобус лично аз така и не се научих да спя.....Не че и във влака заспивам, усещам всяко камъче, на което спира влака. С една идея повече съм за влака.

Помисли как ще се връщаш.....Защото не знам как се намират сега свободни спални места. Ако предпочетете така - съвет - вземи си билета поне 10 дни по-рано, за да си сигурна, че ще имате. Попитай и за връщане дали могат да ви издадат предварително спални места. Ако знаеш датата, разбира се. Доколкото си мисля намалиха като бройка спалните места, а някъде дори хич ги няма вече. (всичко това ако държите на спалните места на връщане. Защото можете да се приберете  и с дневен влак.)

Успешна операция ви желая! Дано всичко мине така както трябва! Peace

# 432
  • Варна
Маме, благодаря още веднъж! И аз май клоня към влак със спален на отиване. За връщането не знам кога ще е, но вече не ме притеснява и през деня да е.
Дай боже всичко да е успешно!

# 433
  • София
antoniа, ако имаш нужда от помощ в София, пиши ми. Има ли къде да спите или веднага ще отидете в болницата? Успешна операция и от мен  Hug

# 434
  • София, България
А по последното ти питане не ми се иска да го коментирам, защото май може да кажа нещо, което да не е много мило  Thinking Много се радвам, че си при нас и бих се радвала да се запознаем. Нямам нищо против теб и семейството ти, а по въпроса за помощи на самотните майки, тъй като е ясно, че ти не си такава  Hug Моля те да не се обиждаш, казвам го с най- добри чувства. Просто ми е омръзнало да гледам мургавите ми съседи, редящи се за всякакви помощи като самотни майки ( а реално просто нямат брак, но си имат мъже ).

Както е казала тедивас, помощи за жени, които не са сключили брак с бащата на децата си (но в никакъв случай не са "самотни") има. Ако държиш да се възползваш иди до районното ви подразделение на "Социално подпомагане", там ще ти обяснят всичко.

Тедивас, малко се обидих, но и на мен ми е писнало от мургавите ми съграждани, които ползват всякакви блага за сметка на моята заплата. Освен, че им дават всякакви помощи и жилища им търсят, и битови сметки не плащат ... Попаднах вчера, докато рових за помощите, на този линк: разсъждения върху детските помощи в Абсурдистан Много точно го е обяснил човека.

Нали сте чували този виц, доста популярен напоследък:

Питало циганчето татко си:
-Тате, какво е демокрация?
-Ами това е, сине, когато белите хора работят, плащат данъци и ние получаваме помощи.
-Е, тате, ама те не се ли сърдят?
-Сърдят се, но това вече е дискриминация.

Затова ми се иска и на мен да получа всичко, което мога от държавата. Не ми беше много ясна дефиницията за "самотна" майка, затова попитах. Виж, Лукаса&Те пише, че има някакви помощи и за такива като нас. Ще попитам в социалните. Чух от ония дни, че циганките се развеждали, за да получават такива помощи и се размислих, че явно като разведени, имат повече привилегии, отколкото нас, живеещи "на семейни начала". Иначе, естествено, че няма да си оставя децата без баща в акта за раждане. Но ще проуча как стоят нещата. Мислех си, ако някой вече си е направил труда да провери, да сподели.

Антония, стискаме палци всичко да е наред  Hug

Общи условия

Активация на акаунт