ВТОРОКЛАСНИК съм наесен, Първи клас ми беше лесен!

• 66 082
  • 786
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за темата и много сладко стихотворение.И на моя му се играе,дори като прибирам малката него го оставям зад блока има площадка да си доиграе.Ако не му напомнях нямаше да чете изобщо.

# 16
Да дам и аз един непоискан съвет  Embarassed Не мъчете децата с диктовки и смятане през ваканциите. Нека четат - да четат, да четат и пак да четат. Може да си водят личен дневник, плюс читателския, който им искат - това е достатъчно. Можете и вие да им четете изразително, докато те гледат в текста, за да забелязват как са подредени препинателните знаци. А по математика решавайте през учебната година задачи от сборници върху взет материал, не предварително. Много по-важно е да усвоят всички вариации на задачи с умножение, да кажем, по три, отколкото да знаят таблицата предварително. Най-важно е да се затвърди взетото, и то веднага след като е взето. Така знанията са трайни и не се забравят, без да се налага допълнително решаване през ваканциите. Изключение се прави само в седми клас, но там всичко е по-специално Laughing Няма как - тогава се жертват и ваканциите. Но дотогава ...  Simple Smile

# 17
Ирка , благодаря за темата - много сладко стихче    bouquet 

Марти чете всеки ден по колкото иска .  Прочете Пипи и Емил от Льонеберя. В момента чете Басните на Лафонтен. С диктовки и смятане не съм го мъчила още. Може би в началото на септември ще го подпочна с преговора.
За сега чете , играе , ходи на плуване и таекуондо . Целият август ще сме във Франция - на море и екскурзии.
Приключенията на Финдъс и нас са ни любими. Имаме всички книжки и Марти си ги чете с удоволствие , като развлечение от задължителните  Mr. Green

# 18
Irka, браво за хубавата нова темичка!  Hug

# 19
  • Варна
Да се запиша и аз в новата тема  Mr. Green
Ирка   bouquet

Моят бъдещ второкласни е на лагер с класната и половиния клас тази седмица.

Трудно ни върви с четенето  Sad , само с уговорки. Почива му се, играе му се и това е.

# 20
  • Пловдив
И аз да се запиша в новата темичка.

В понеделник записах каката ни в библиотеката и взехме "Ние врабчетата". Дано до края на седмицата я прочете, че има още в списъка доста книжки. "Ваканционното другарче" сме го позарязали, надявам се преди морето август месец да го довършим.  Simple Smile

# 21
  • Sofia
Ирка, благодарности и от мен!  Hug

Тази седмица и ние позарязахме книгите, записах детето на арт школа, утре ще ходят на Витоша. Вечер като я взема, направо засядаме в градинката, но там само скърцам със зъби от яд. Запозна се с някакви момиченца, но в последните дни й правят мизерии и не я включват в игрите, та моето виси покрай тях като цигане пред сладкарница да гледа. Като я пришпоря да си ходим, й казват: "Еее, тъкмо щяхме да те поканим за следващата игра". ooooh! Но успява да си поиграе с брат си и се пръскат двамата на пръскачките за трева.  Simple Smile

Иначе е прочела половината от списъка + няколко книги извън него, добре върви. Ваканционното другарче не го е и почнала, а ние се преместихме и още не сме разопаковали всичко, та сега дори не го намирам.  Crazy Embarassed

# 22
  • Варна
Irka, мерси за темичката! Hug

И аз не бих казала, че четенето е удоволствие за Симона. Rolling Eyes Все още е на първата книга от списъка, "Приказки по телефона" - чете по една приказка на ден. Не съм особено притеснена, аз самата бях отказала да чета след края на първи клас и трябваше майка ми да ми се разсърди Embarassed един ден, за да се хвана и да прочета "Прасчо Белята". След този случай, като започнах да чета, не съм спирала и до днес. Като й се дочете, ще започне сама, смятам. Peace

Не решава задачи и не учи нищо през ваканцията, така, както и аз не работя, когато съм в отпуска. Mr. Green По собствено желание почти ежедневно си допълва зададеното от класната съчинение "Как прекарах лятната ваканция", добре й се получава. Peace

# 23
  • София
Вечер като я взема, направо засядаме в градинката, но там само скърцам със зъби от яд. Запозна се с някакви момиченца, но в последните дни й правят мизерии и не я включват в игрите, та моето виси покрай тях като цигане пред сладкарница да гледа. ....
И на нас това ни е голямата драма - липсата на постоянен дружески кръг. Приятелчетата - кой пратен някъде при баби, кой на почивка... Добре, че баткото благоволява да го влачи по баскетболните игрища от време на време. Пък и моят не е от тези дето завръзват контакти под път и над път, притеснителен е с непознати деца, избягва принципно детските площадки, а там, където ходим, преобладаващото женско присъствие го кара да виси предимно на някой дървесен клон или да се грижи за 2-3 годишните!   Много нападателни и обсебващи тез днешни девойки, бре! Ще ми затрият чадото! Не ми се мисли в перспектива!   Wink
Иначе скейтбордът пак ни е страст. След като миналото лято счупи крак с него го бях застопорила, ама ... сега какво да го правя...
За четене - четем, задължителните книжки, както някой каза, доброзорно. Не се опъва, но трябва да го подсещам. Иначе пробутвам по малко и неща, които биха му били интересни, там по-добре се справя. Но определено забелязвам напредък в бързината и разбирането...

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 23:42 от Morrighan

# 24
  • Sofia
Един дол дренки, значи! Нашето чака някой друг да се запознае с нея, тя не би. Дори познатите й деца (вкл. тези от класа й) може да не ги поздрави  ooooh!, тези дни тъкмо за това си говорехме и имаше напредък, днес така жизнерадостно и хубаво поздрави и - засечка.
Малко офтопик се получи, ама да си изплача мъката...

# 25
  • София
И аз цоп! Четенето при моя е мъъъка, мъъъка  Embarassedособено сега "Приказен свят" - с такъв зор и  подканяне до втръсване резултатът е по 2-3 приказки на ден . Тегави са му тия приказки, на границата съм да постъпя анархистично спрямо списъка и да кажа"я стига...", но старата школа вътре в мен човърка -" Трябва да го накараш да си прочете задълж.л-ра, иначе свиква да нарушава правилата Twisted Evil", а насреща "ще намрази четенето Naughty", реплика "ако не го намрази, то пък ще го пропусне изобщо Mr. Green
Мисля да взема Спайдъруик утре или нещо подобно с риск да поставя в немилост Каралийчевите истории приказни....  

# 26
  • Чикаго / София
Моля, моля! Hug

Моите родители днес са резервирали клуба където ще празнуват на Лъчезара Рождения Ден другия месец.  Сега остава и деца да успеем да съберем, че първо е лято и хората са на почивка, и второ нали не живеем там от дълго време и няма много приятелчета.

А за нас с баща й остава да мислим някакъв подходящ подарък с който да я изненадаме като си дойде. Ама нещо, нищо не успявам да измисля за сега. От играчки ми е писнало. Миналата седмица им правих прочистване на стаята и изхвърли един чувал с разни играчки. Имам още месец да измисля нещо.

Тук нямат задължителна литература за четене през лятото, слава Богу. Просто искат децата да четат колкото може повече, независимо от книгите. Така и правим. Взимам книжки които са й интересни и ги изчита за 2 дни. Взема ли й книга която трябва да прочете - няма и да я погледне.  В момента в Бг съм й купила книжки на български да се упражнява и малко трудно й върви четенето. Но с английския няма проблем -  обича да чете.

За мен книгите които са задължителни за 1ви клас в България са скучни, и освен да отблъснат децата от четенето, друго не знам какво полезно ще донесат. Хич и не я карам да ги чете. Видях от сестра й миналата година /тя беше втори клас в Българското училище тук/, че нищо фатално няма ако не се прочетат тези книги. Но все пак моите деца не учат в България и това е важен фактор. Мен не ме интересува дали ще прочетат приказките на Ангел Каралийчев или аз ще им ги прочета, а те ще си прочетат Франклин - важното за мен е, да четат и да си упражняват българския. Ако си бяхме в Бг, може би щях по друг начин да разсъждавам.

# 27
  • при моите деца .....
irka, моята дъщеря винаги ми казва, че ще се премести в Чикаго.... там нямат задължителна литература за лятото.... Цяло лято е с близко приятелче, което живее в Чикаго и тя има само 2 любими книги, които си е донесла за четене, а ние 11 Laughing

# 28
Аз не помня да ми е било супер гадно и тежко да си чета списъка. Каква радост беше да си попълвам читателското дневниче. Мисля, че не е редно да делим дали е на български или на английски /или какъвто и да е там език/ и да поощряваме нечетенето, защото било трудно. Сега бера плодовете на това, че на английски е по-лесно в игрите, в комуникацията. Бяхме на РД във Варна на дете, което живее в Дъблин. Стефи бе супер щастлив, че има с кого да си говори на английски, голяма игра падна. Пита дали може само с тях да си играе. А доста е контактен и лесно се запознава, но ако може на английски. Не иска да гледа "Ледена епоха 4" дублиран на български, иска в оригинал. Ако сега му дам повод да клинчи, утре ще стане по-зле. За тях не е проблем да не прочетат списъка, все пак програмата им в неделното е доста съкратена.
Стефи е по средата на "Карлсон, който живее на покрива". С всеки ден става все по-добър в четенето и се увлича....

# 29
  • София
Мен онзи ден мъжът ми ме пита чела ли съм всички книги от списъците едно време и беше искрено изненадан, че съм.  Rolling Eyes Каза, че той четял 2-3 максимум. Явно децата са си били различни и едно време.
Взехме втора книжка за Петсън, голяма радост настана.  Joy
"Доктор Дулитъл" върви сравнително бързо, но въпреки това девойката обяви, че по-велик от Джани Родари няма на света.

По въпроса за общителността - много е общителна, веднага завързва разговор. И с деца, и с възрастни, и за бебета обича да се грижи. Явно се е метнала на баща си, аз съм пълно дърво с непознати.

Общи условия

Активация на акаунт