ВТОРОКЛАСНИК съм наесен, Първи клас ми беше лесен!

• 66 096
  • 786
  •   1
Отговори
# 75
Оставяш я една седмица в София, ама хубаво да й втръсне. И да си извлече поука от постъпката си, т.к. смятам, че баща й е прав. И после я водиш отново при бабата да си играе с децата.
Изпратих днес Стефан с баба си в Бургас. Дребното остава във Варна с майка ми. А аз тази вечер пътувам за София да си почина 3 седмици САМА. Нито са се тръшкали, нито нищо. Миналата година постъпих по същия начин, хем дребното бе на 2 г. Всяко лято от малки със сестра ми бяхме по 1 месец при едната баба, после 1 месец при другата. Незабравими спомени имаме и двете.

Напазарувах това:
Уча и играя. Концентрация за 2. клас
Аз съм във 2. клас - самостоятелни работи и тестови задачи

Това не съм закупила, но ако има мами с препоръки... Хубавото е, че е съдържанието е по теми. Още се чудя....
Учебно помагало по български език и литература за 2. клас - задъ … ираема подготовка

# 76
  • София
Валенце, аз затова казах, че ти най-добре си познаваш детето. Аз бях по-скоро като нея, отколкото като моите и може би съзнателно или не съм ги възпитавала да са по-дебелокожи. Не зная дали съм права, но в днешния свят тези индивиди си преживяват по-добре.  Mr. Green
п.с. не е маловажен и факта, че моите са 2 броя - където и да отиде е все със сестра си.

# 77
Здравейте!
Да се включа относно помагалата. За сега съм купила помагало, което ще е необходимо по извънкласно четене, ето това е:
http://www.book.store.bg/p22120/izvorche-vylshebno-za-2-klas-vladimir-popov.html
Смятам да купя  диктовки и сборник по математика, но първо искам да видя учебниците на кое издателство ще са, за да се съобразя. Peace
Относно тетрадките, в края на учебната година нашата класна ни каза, че ще им трябва по една тетрадка с тесни и широки редове и големи квадратчета и после започват направо на широки редове. За второкласници мисля, че ще е добре от 40 листа, все пак носят доста тетрадки ежедневно. Та, така. Grinning

# 78
  • София
Биби, те и моите са два броя, но каката е с по-специални нужди и на никой не я оставям.
Немирница, така смятаме и да направим- ще поседи една седмицав Сф и надали пак ще ревне да си идва. иначе с удоволствие бих я оставяла от малка, аз също от малка съм оставала ваканциите при бабите си, но по една или друга причина нямаше на кого да я оставя.

# 79
  • София
Биби, те и моите са два броя, но каката е с по-специални нужди и на никой не я оставям.
Аз имах предвид 2 бр на еднаква възраст - близначки са.  По повод специалните нужди, това малко или много променя ситуацията.
Аз се уча да бъда родител, водейки се от тях - т.е на метода проба-грешка и обикновено ползата от грешките е по-голяма от самата грешка. Споделям мнението, че седмица в София ще я накара вашата мома да копнее за баба и дядо, в същото време тя е уверена, че когато има нужда от вас, вие откликвате на нуждите й, защото с отиването си там сте й го показали. Тя пък другия път сигурно първо добре ще си помисли преди да ви се обади плачейки. Така, че гледай на случката от положителната страна.  Peace

# 80
Валенце, впечатлих се от постъпката на мъжа ти. Смятам, че е постъпил правилно и така тя е научила нещо важно - че всяко действие води до определени последствия, които трябва да приема.

Ако имате възможност, заведете я отново, сигурна съм, че този път няма да има проблеми. Наистина вечер стават по емоционални, но бързо им минава. Ако наистина не се чувства добре и през деня ще ви се обажда. Лятото с деца,  забавления и на въздух е много ценно.
Ако имах възможност да осигуря подобно пребиваване на моето дете, щях да направя всичко възможно.

И аз така мисля. Детето се е успокоило, че няма опасност да бъде изоставено и че желанията му се приемат насериозно. Повече не му и трябва. Не мисля, че ще има бъдещи проблеми  Simple Smile

Цитат
Химикал, ти като врял и кипял чак до седмокласната тема, дали ще можеш да препоръчаш нещо?

Laughing Врял и кипял  Laughing Може и така да се каже  Laughing
Ами, да не подведа със стара информация, но когато моето дете беше във втори клас, решавахме задачите от този сборник:
http://www.book.store.bg/prdimg/29613/zadachi-po-matematika-za-2-klas.jpg
Всичките, от кора до кора. Не предварително, а след вземане на съответния материал. От лесните задачи може и да му се втръсне, но нека ги реши всичките за техника.
По БЕЛ никога не сме се упражнявали допълнително (само в седми клас решавахме тестове). С диктовки, преразкази никога не е имала проблеми, но не сме се упражнявали вкъщи. Тя обаче си пишеше някакви дневници и много държеше да ми ги показва. От своя страна, аз й казах, че имам рефлекс да поправям грешки, така че да ме извини, ако проявя тази нетактичност, докато чета писанията й Laughing И другото е четене - през лятото се изчитат задължителните книжки, през учебната година побутвам от незадължителните и така. Да си учат правилата от учебника, да си пишат домашните - повече не е необходимо по БЕЛ. Някой спомена правописен речник - да, трябва да има.

Относно тетрадките - не се нахвърляйте на дебели тетрадки, само ще им тежат. По-добре отново да са си по 20 листа, а подвързиите - събличате старата, обличате новата тетрадка и така. Не е нужно всеки път да разкроявате листове и да надписвате етикети  Simple Smile

# 81
  • София
Благодаря ви! Hug
И аз мисля, че повече проблеми не би имало като я оставим другата седмица. Тя досега всяка ваканция си караше в София, но всяко лято за по две седмици оставахме цялото семейство в тази къща на родителите ми. Пълно е с деца там, братовчедите и, с които са на една възраст и пада игра голяма. Досега обаче никога не е искала да остава , питали сме я, знае колко и е хубаво там, но сама без нас категорично е отказвала да остава. И ваканциите в Сф никога не са я плашили, напротив. Обаче сега видя , че и без нас е също толкова хубаво, даже и повече Laughing, само това вечерно домъчняване за мама ако може да преборим ще е идеално.

# 82
  • Чикаго / София
Валенце съпруга ти е дал добър урок на малката, но не мисля, че тя ще се промени веднага. Децата които за пръв път се отделят от родителите си за по-дълго, просто трябва да си изкарата няколкото дни в които ще й липсвате много и ще си поплаква вечер, без да палите колата и да ходите да си я прибирате.

Моите деца всяко лято са за по 2 месеца без нас при бабите на 10 000км. от нас. Няма как да запаля самолета да ги взема ако им е мъчно.  Отначало им е мъчно, после свикват и си изкарват страхотни лета там. После нямат търпение да дойде следващото лято и пак да отидат. Племенника ми не се беше отделял от майка си 5 години. Тази година за пръв път го пратиха до Бг сам при бабите. Първо беше драма да се качи на самолета без мама, но както и да е успяхме да го убедим да се качи. Опция да не се качи няма - все пак самолетния билет си е 1000$ и  куфара вече му беше в самолета. В самолета си е поплакал малко за мама, но накрая се е успокоил. В Бг първите 4-5 дни всяка вечер е плакал за мама, да отиде да си го вземе, но е ясно, че това няма как да стане. След това се е успокоил и сега даже не иска да се прибира обратно тук.  Трябва им време на децата да разберат, и че без мама може пак да е интересно и като се наиграят и минат дните, пак ще се върнат при мама.

И твоята дъщеричка сигурно пак ще си поплаче за вас 1-2 вечери като я закарате обратно, може и да ви се обади да я вземете. Кажете й причина, че не може да отидете веднага да я вземете, ще отидете след 1 -2 дни. Тя ще се успокои и ще остане да се забавлява.

# 83
  • Варна
Валенце, предполагам колко ти е било притесненено за детето, но ако имаш възможност, пусни го пак - със сигурност ще му хареса. И моят син не се е отделял от нас и предполагам колко ще ми е свито сърцето, когато това се случи за първи път, но рано или късно и това ще се случи и знам, че за него ще е по-добре да свикне без мама. Само никога не се самообвинявай, че проблема е заради теб.

Благодаря ви на всички за идеите за помагалата - ще се разходя по книжарниците да потърся и разгледам предложенията на gretacvetina, Химикал и Немирница.

# 84
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
записвам се, да не ви изпусна

# 85
  • София
Моите хлапета са оставяни за няколко дни с баба си (3-5), но последно преди 2 г и малко. Отказват да отидат на гости без нас, толкова са свикнали да сме все четиримата.  Grinning
Понякога ми се иска малко свобода, но пък знам, че още малко и ще литнат по лагери и т.нат и вкъщи ще са "на хотел".

# 86
  • Страната на чудесата
Моята дъщеря е оставяна редовно на село, като постепенно се увеличава времето на престой-миналото лято беше "само" 2 месеца, но това е плътно -от 24 май до краят на Август. В началото е нужно време, за да свикне и да си намери приятелчета, дори искаше да се връща в София. Тъкмо намерих алтернатива на лятно училище тук и и го предложих и тя взе,че размисли-класическа картинка Crazy При това не е на 100 км. от София, а на 400 ooooh!, така, че няма опция "ама аз размислих ,ама това, ама онова"  Но винаги след като свърши лятото разказва много приключения и весели случки, пораства осезаемо, става по-самостоятелна и изобщо ефекта е повече от добър. Според мен децата се адаптират бързо и ние, родителите страдаме повече за тях, отколкото те-за нас.

# 87
Първият път когато оставих сина ми при баба си и дядо си бях много притеснена,не исках дори по телефона да го чуя,защото щях да се разплача чак в края на седмицата говорих с него и той направо ме попита кога ще дойдете да ме вземете иначе говореше само с баща си,но беше малък,сега седи по месец-месец и половина,тази година иска да седи само две седмици,просто там няма деца,но си намира занимания.
Не съм копувала нищо,много неща са останали като започне училище ще разбера какво му трябва и ще го купя.

# 88
Валенцето, като малка София не я оставяхме никъде, после започна лятото да остава при родителите ми, беше май на 4-5 г. От опит - вечерите са най-тежки, не ви е разигравала нарочно. Сутринта е видяла нещата в друга светлина.
При нас беше същото в началото. Стъмни ли се и й ставаше тежко (с тази разлика, че ние никога няма да се вържем и да идем да я прибираме Mr. Green), а и майка ми е детска учителка и беше подготвена за това, което ще последва. Водеше да играе с деца до много късно, като капне и вече не може да мисли за нищо, само душ и направо е заспала. Спряхме и чуването по телефона вечер, много я натоварваше, само през деня.

Не се е случило нищо ненормално, не й се сърдете...

# 89
  • София
Валенцето, и аз мисля, че е нормално да  й е мъчно. Вечер поговорете с нея по телефон, ако и на сутринта й е мъчно ще я вземете. Т.е. нормално е на децата да им е мъчно, а и с такива действия ще свикне. Пак я задете и вие ще сте по-спокойни и ще знаете, че сълзите преминават Simple Smile

И аз да задам 1 въпрос. Днес е третият ден на детето в една нова занималня и имах разговор с учитката, че дъщеря ми като ходела до тоалетна по малка нужда не си затваряла вратата и да й направя забележка да си затвара вратата. Признавам си, че това малко ме изненада и не съм се замисляла, истината е, че в нас не си затваря врата като нас големите, в детската градина доколкото знам нямаха врати, в училище не знам как е било. Обаче не ми иска за правя забележки на детето, за да не се стресне и да спре да ходи. А и съм виждала заключило се дете в подобен клуб и малко ме е страх. Дали това е заяждане от страна на учителката или има основание да ми прави такава забележка. newsm78

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 10:09 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт