АВГУСТОВСКИ страсти и игри - за втори ден рожден времето дойде

• 43 572
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
  • в рaя
Мария говори доста бебешки. След като стана на 2 г. се "отприщи" и почна думи да използва, но и те не назовава животните по име, а по звуците, които издават. Даже пеперудата е "лети,лети", защото тя лети Simple Smile) Колата е бръм, чорапа - тапо, акото, баткото и млякото - каку. И още, и още... Но и се разбира, бърбаросва. Едно момченце, точно с една г. по-голямо преди година говореше така, че нищо не му се разбираше. Сега пее песнички, казва стихчета и всичко му се разбира идеално. Затова на този етап съм спокойна и се надявам и тя да почне да говори по-чисто.

Иначе за рисунките  - известно време все драскаше и си казваше нещо детето, но не обръщах внимание. И един ден съпруга ми вика - ти видя ли какво рисува детето  Shocked Целия лист беше в малки кръгчета и тя каза - "буба". С времето се научи да слага крачета, но доста криви, сега рисува и ябълка - кръг с дръжка  Crazy

С пластелин не съм пробвала, струва ми се, че навсякъде ще има пръснат и не ми се рискува за сега, особено когато бебето лапа всичко Sad Мерси за идеите, момичета.

# 676
Дени е пак ясленче, след едноседмична почивка в къщи, миналата седмица си беше плътно в групата. За съжаление пак се появи задната хрема и ако не я стопирам навреме се опасявам, че пак ще се усложнят нещата както преди седмица - запушен нос и кашлица. Тук споделихте за едни хомеопатични хапченца - Коризалия дали ще помогнат и сладки ли са на вкус?
Тази вечер я затоплих добре в банята и после й направих масаж с пулмекс бебе на гърдичките, вратлето  и крачетата и обух чорапки, но незнам дали ще е достатъчно да стопирам хремата.  ooooh!
Иначе вече много неща е научила в яслата, като тръгне да си ляга си събува чорапките, пъха ги в обувките и си подрежда обувките до леглото  Laughing пее песнички, "кара се" с пръстче,  знае имената на някои от децата в групата, включително и на учителките  Laughing 
Помага ми в готвенето, аз режа продуктите, а тя ги слага в тенджерата и ме подсеща ако забравя нещо "нозче" /магданозче/, "оиооо" /олио/  Laughing днес правих зеленчукова супа със спанак и картофки и понеже бях забравила да купя фиде, заедно сложихме от макаронените динозаври  Crazy и стана супа с динозаври  Joy дечко си изяде порядъчно 3 купички от нея без хляб  Party
много е смешна като си хване динозавърче с пръстите и го сложи в лъжичката и тогава в устата  Joy
Вчера сутринта баба й й даде 10 лв. за касичката, а маймуната отиде и си обу маратонките да ходим навън да си купи нещо. Облякох се и тя ме заведе в магазина за кукли, избра си, даде парите на продавачката, прибра си рестото в джоба и си тръгнахме, а аз така  #Crazy  до година ще е готова за МОЛ-а направо  Crazy Crazy

# 677
desinca, коризалия se казват хапчетата. Сладки са, дребният им вика "бобонки".
При нас положението е точно същото, както го описваш и за това реших уикенда да му  давам от тях. Не знам дали има ефект, ще се разбере след няколко дни предполагам.

При Калоян, на този етап, не мога да намеря някаква промяна в навиците от ходенето на ясла. Последните няколко дни помолих детегледачката да го води, че с мен много плачеше и определено има разлика - вече влиза сам, няма драми, абе доволна съм. За водата в яслата май сте прави, че не дават много, което мен лично доста ме притеснява, защото покрай проблемите с бъбреците, все го гоня с шишето да пие  Tired

Той преди много искаше да рисува, но всичко се свеждаше до неконтролируемо драскане, сега не му е интересно, разхожда се навсякъде с разни колички, колкото може да носи и ги търкаля по всевъзможни места. Пистата на Фишер прайс се оказа невероятно попадение, седи в центъра на хола и я ползва постоянно.

# 678
Любов рисува също кръгчета  и охлювче,даже първата рисунка от яслата е  точно такава. У нас хваща един тефтер и молив или химикал  и се прави,че пише,защото батко й вече пише букви и цифри и тя му подражава.С пластелин играе до толкова,че си  го мачка и после точи с точилка и се опитва да изреже с формичките разни животинчета.А най-хубавата  игра е да гонят котката и да я мачкат и носят из апартамента.

# 679
Да се включа и аз за говореното.Веси започна много да говори и да прави изречения.Не всичко и се разбира, защото не може да каже определени букви, като К,Г,Х и някои други.Това ме притеснява, но дано се оправи, ако не ще ходи на логопед.Вчера беше взела телефон и се обаждаше на баба си да каже, че е лоша и да не и се купят бонбони.Това е другия проблем- иска постоянно бонбони.
За водата- направо съм загазила.Цяла нощ се налива и сутрин памперса е препълнен и често изпуска.Като е в нас все иска шишето с биберона и с водата.Не иска да пие от друго, явно се глези.Приспива се с вода.По време на обеден сън може да изпие 300-450 мл, което ми се вижда много.Ако някоя мама има същия проблем нека сподели.

# 680
Днес взех Коризалия, но незнам как да ги давам. На листовката пише през час до 12-тия час, но нещо не ми е ясно  newsm78 примерно сутрин в 8ч, 10ч, 12ч, 14ч, 16ч... и до кога???

# 681
Бисера75 и Ивелин беше така- до скоро ( месец) с бебешкото шише за вода . Постоянно се наливаше и всичко беше просто глезене според мен.
Просто хвърлих шишето с почването на яслата . Казах му ,че там го няма- "беби дида" както му вика той  Grinning Беше голям рев преди заспиване , но просто трябва да мине периода. Сега сме с едно преходно шише за вода на Нуби- и то е само за през нощта . Иначе няма как да го вдигам да пие от чаша. и започна да го търси по-рядко и него.

малкия е с мен днес, че след съботната разходка край морето , нещо се позакашля и реших да го наблюдавам вкъщи 2 дни.

# 682

и антония отново си е вкъщи - зачервени гърло и ниска температура...  ooooh!
(най-странното е, че много ѝ се ходи на ясла! цяла сутрин ми обяснява как иска да играе с ани и преслава, явно някакви дечица от яслата.)

desinca, просто първите 12 часа от приема ги давай през около час, между храненията. така дени ще изпие 12 хапчета за сравнително кратък период от време и после може да ги разредиш. напр. ако ѝ даваш закуска в 8:00, дай ѝ първото хапче в 8:30, после следващото около 9:30 и т.н. като единствено внимаваш да има някакъв интервал между храната и хапчето. аз и преди споменах, че заради яслата ги давах 3 дни само следобед - по 5 хапчета на ден - и чак после ги намалих. при тази схема пак имаше осезаем ефект.

иначе и ние сме на вълна рисуване и на ден антония изрисува по 10-тина листа с 'неща', кара и нас да ѝ рисуваме разни фигурки, особено обича баща ѝ да рисува панда (имам една много готина схема как лесно да се нарисува панда, ако някой иска, може да я кача!).
адски е странно, но много често това, което рисува тя сама определя като 'глава'. идея си нямам какви са тези глави, които рисува. другото, което идентифицира е 'дъжд' - това са чертички върху листа.
Wink

# 683
Да, аз искам схема за рисуване на животни, защото съм супер зле, не мога да рисувам ама грам  Embarassed

# 684
  • Ямбол
Ооо, и ние си имаме рисунка от яслата - и то точно рисуване на дъжд беше. Много беше сладка като обясняваше как била рисувала дъжд... Обича да "рисува" - къщи, трева, балони /обикновено са драсканици, ама им се радваме и двете/, с пастели, моливи, химикали, тебешири... И с пластелин играе. Книжки четем, сега си е харесала за "Червената шапчица" и само я търси.
В петък ходихме да гледа самолети - до Ямбол има една авиобаза и имаше ден на отворените врати. Много беше доволна, после на всичски обясняваше, че била карала самолета.
Имате ли предложения за заглавия?
И да напомня - снимки на мейл avgust2010 @abv.bg /без разстоянието/

# 685
И Миро от днес си е у дома за 3 дена. Тъкмо с Коризалията беше минала хремата и след няколко дена без хрема наново...сега има и влажна гнусна кашлица. Коризалията има ефект, но нашия зъб мъчи на периоди и сега пак се активизира. Тъкмо в аптеката ми казаха, че нямат вече Коризалия - изчерпана била по складовете.
Миро от около месец се отприщи да говори изведнъж. Доста му се разбира, но има още неща, които само ние у дома си знаем какво е казал Simple Smile.
С рисуването сме до драсканици и нищо повече. Ама то и не се занимавам особено. Пластелин ако му дам - главната цел е да се раздроби на възможно най-малки топчета и да се натовари по количките, т.е. - ужасия от пластелин в цялата къща.
На дневен ред са само колички. Навсякъде ходи с минимум 2 в ръцете. Постоянно се въргаля по земята с тях и ако му омръзне, иска да разнообрази с филма за Колите Simple Smile
В нашата ясла им дават вода и даже ги хвалят децата, когато са пили повечко, че някои деца хич не искат да пият. Навън като излизат носят големи шишета с вода и пластмасови чашки и им дават когато са жадни. Децата които си пият повечко вода си искат сами, виждала съм че ги поят редовно Simple Smile

# 686

ние най-често рисуваме това пиле и пандата:

# 687
  • в рaя
Здравейтеееее  Влизам да се похваля, че днес Мими беше цял ден и всичко е било ОК. Приспивали са я на ръце, но това си е тяхна работа, те да му мислят. То май по принцип в началото ги гушкат много докато се научат. Много ми е я хвалят, всички деца ако били като нея щяло да е супер, много добричка, всичко си изяждала, абе само хубави думи. Много съм хепи. Сутрин поплаква, но това мисля е нормално.

# 688
Браво на Мими:)

ние бяхме на хомеопат вчера. зачервено гърло и кашлица.Хрема няма. Запушва му се носа вечер.

Много ми хареса хомеопата - 2 часа преглед, писа му "досие" , започнах да и разказвам от момента на забременяване , кърмене, захранване , типа дете , кои храни обича и кои не, какво дете е по принцип и т.н .
Преглед първоначален 45 лв + 2 контролни. следващите пъти , когато ми се налага- 25 лв + 2 контролни . Каза , че  е на разположение постоянно на gsm-а и мога да и звъня по 3 пъти на ден. Когато провежда лечение е добре да се чуваме поне по 1 път , да и казвам как е детето .

Хомеопатични лекарства каза , че се дават 15- 20 мин преди или след прием на храна и течности. Държат се далеч от gsm-и , телевизори, студено и топло.

Единствено ме притеснява по - бавното им действие от др лекарства, но дано да имат ефект. Ще видим след време.

# 689
Ето ме и мене. Извинете ако пропускам нещо обаче с тоя моя калпавия нет ту успея да отворя да прочета нещо и нета разкача и ....

Браво за адаптацията на дечицата. Ще свикнат и ще ни радват с нови неща. Рисунки, песнички.... моя син вече ми кукурига вечер преди лягане  Mr. Green голям е образ. Имам си и първа рисунка - птиче гнездо.

Аз влизам с молба. Кажете ми дори и бабешки лекове за кашлица. Зар кашля от как му минаха афтите. Първо беше суха дразнеща кашлица, но после стана влажна и до сега така. Аз бях по същия начин, но при мен пак ме върна на сухата кашлица в момента. Водих го 4 пъти на преглед за тая кашлица и нищо му няма. Гърдите са му чисти, гърлото също. Но факт - кашля. Майките ме гледат като прокажена сутрин като се засечем в съблекалнята и малкия прокашля.
Казаха ми да му давам сок от черна ряпа: в ряпата се издълбава кладенче и вътре се слага малко мед. Като си пусне сока се дава на детето. И това давам. Сега ми казаха и един чай и една рецепта с лукчета и лукум (може да ми погледнете в последният пост) та мисля да изпробвам всичко.
Мед яде като невидял. Ако не го ограничавам и целия буркан може да замине. Гледам обаче повече от 10 лъжички да не давам, че да не му стане пък тежко. Чай също пие, вътре изцеждам и малко лимон.

Общи условия

Активация на акаунт