С обрязан ли е по-добре?

• 116 337
  • 362
  •   1
Отговори
# 135
ако мъжът е възрастен, той да си решава, ама обикновено родителите решават и обрязват децата. Децата нямат никаква представа кое е по-добре за тях, дали ще са по-хубави или по-грозни, изобщо нищо не им е ясно. А сега вода и сапун има в изобилие за едно подмиване, не е като да са важни хигиенните причини. Би трябвало като отпадне необходимостта, да отпадне и действието, а то не е така. Значи, не е от хигиена, а от решение на родителите, които пък имат всякакви мотиви, били те религиозни, естетически или просто защото са се повели по акъла на друг.

Точно от хигиена е. Обрязване не се практикува у нас по тези причини, а само по лична воля и медицински такива. За там , където писах си е от чиста хигиена, климата им го е наложил и то е останало като традиция уж с религиозен подтекст. В .нар. "топли страни" това си е живо спасениe, вземи прочети кое го налага , няма да се надфащаме за нEкви си пишки я... Whistling

# 136
  • София
Какви топли страни, като преди няколко хиляди години точно там, в Близкия Изток е бил Раят на земята - зелено, плодородно, изкарвали са по две реколти, там е бил добър животът, не са били камънаци и голо като сега! Чунким по други места не е топло, ама не е ясно дали са се обрязвали.
Аз затова питам, защо се прави сега, като има сапун и вода? Хигиенната необходимост, за която говориш, свързана в миналото, е останала в миналото, значи остава само културната, която сама по себе си не е нужно да бъде рационална, ритуалите могат да бъдат и ирационални.

# 137
  • Варна
Какви топли страни, като преди няколко хиляди години точно там, в Близкия Изток е бил Раят на земята - зелено, плодородно, изкарвали са по две реколти, там е бил добър животът, не са били камънаци и голо като сега! Чунким по други места не е топло, ама не е ясно дали са се обрязвали.

Преди хиляди години са се обрязвали само евреите, които са живели в пустинята. Исляма е млада религия, какви хиляди години и зелени пасища в Близкия Изток? ooooh!

# 138
  • София
Няма нужда възмутено да се хващаш за главата! Там не е била само пустиня, дори е било доста зелено. И, да, говоря за евреите, защото е залегнало в религията им доста преди появата на исляма! Това, което си написала само показва как нещо, което вероятно е било важно за една малка група хора е преминало в културата и е започнало да важи и за тези, които не са изпитвали практическа нужда и обосновка от обрязването.

Давам за източник Уикипедия, защото е най-достъпен. Както виждаш, преди векове Юдея е била зелена, а през вековете е станало засушаването:

"В древни времена Юдейските хълмове са били гористи, а Библията е исторически извор, сочещ земеделска и скотовъдна дейност в района. Така е и до днес, но в по-малка степен след чувствителното засушаване, настъпило постепенно през вековете."

# 139
  • Варна
Ммм, не знам евреите кога точно са приели обрязването в своята религия, но като нищо ще е докато са се скитали 40 години в пустинята, след като Мойсей ги освобождава от египетското робство.
При арабите обаче си е било жизнено важно заради климата. Спомням си, че поне на 2/3 от  американските войници участвали в "Пустинна буря" се е наложило обрязване, заради възпаления.

# 140
  • София
така или иначе, в днешно време на повечето обрязани мъже не им се налага обрязване, защото първо, не живеят в пустините като американските войници (които едва ли са се мили много често, все пак са на война, не на пикник) и второ, водата и сапунът са достъпни. При положение че голяма част от населението в Европа, Северна Америка, че и доста голяма част от Близкия изток живее с течаща вода, не виждам защо момчетата биват обрязвани и сега. Ако не е от пясъка в пустинята, значи е заради културни особености. Нали бебето се къпе всяка вечер, защо му е на някого да го обрязва и да твърди, че било заради хигиената? Наистина не разбирам защо не отричат очевидни неща и се настоява на други като хигиената, които може да са важали в миналото или сега при американските войници, но не и за болшинството от обрязаните мъже в днешно време!

# 141
  • Варна
Аз съм съгласна с тезата ти, че нищо в момента не налага обрязването, останало е като религиозен, културен ритуал. Peace

# 142
Andariel, аз може да се повторя, ама... Твоят съпруг/приятел или въобще близките ти мъже, когато са на работа, например в офиса, по 8 часа, те отиват до тоалетната и си мият половите органи на умивалника сигурно от време на време?  newsm78 Защото никой не може да ме убеди, че си им остават чисти, особено след няколко ходения до тоалетната. Да не говорим колко мъже (визирам случайни) съм виждала да не си мият ръцете след тоалетна.  Sick
М/у другото отдааавна е установено, че поддържането на хигиената на тези части не е полезно да бъде със сапун. Интимни гелове си има за тази цел.  Wink
Ние все още се колебаем дали да обрежем сина ми. Искам много - има много прадимства според мен. Отделно всички близки мъже, които попитах за съвет, са категорични - "обрежете го!". Мен обаче ме притеснява фактора, че той няма избор и не мога да го попитам за мнение. Все пак си е неговата пишка. Stuck Out Tongue Все още се колебаем. Сложно ми е.

П.П. Има доста части на тялото, които вече не са ни необходими - като започнем от апендикса и стигнем да някои зъби. Не виждам защо човек да не промени тялото си както на него му е удобно, просто защото така се бил родил. Ми защо се подстригвате и си режете ноктите тогава? Има хора, които цял живот не са го правили - аналогично е!

# 143
Mи явно на тея дето им се събира това бялото са болни, защото на мен не ми се събира и за 14 часов работен ден и си остава чист. То ако бельото и дрехите са чисти бактерии няма от къде да дойдат и урината си е стерилна. А стига с тия простотии защото като съдя по мен всичко което говорите за хигиената са глупости казани от жени дето нямат как да наблюдават това и си измислят ей така простотии.  И явно не знаеш коя част за какво е служила, а апендикса е ненужен защото готвим храната си. Кожата си е нужна все още и предпазва главичката. Оффффффффффффффффффф ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! Дразня се вече някой от женски пол да спори кое е чисто кое не. Сигурно във вагината която е по затворена е бъкано с бактерии по тази логика Joy Joy Joy  Обрязването е простотия в 21 век.

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 15:36 от 2pac

# 144
  • по пътеката
 и трите религии са с обрязване, христос е бил обрязан, християните след това съшо! все още коптите, най-старите християни са си обрязани! като са отишли из европата, явно нещо ги е домързяло или след като са имали в изобилие вода,реки, езера, потоци, да се е променило изискването на местните булки или пък на някой събор някой си решил да трансформира и така! а при 45/55 градуса няма как да  си 4ист, ако ще и да се миеш след всяко ходене! по-добре да няма джобове и разни гънки, то на жените им пре4и ,4е какво остава на мъжете!то не е сам о да се измиеш, но и добре да се подсушиш, 4е влагата на това място при адските температури е добредошло за бактерии и болестни микроорганизми!
в бг не знам дали изобщо мъжете се мият по обществените тоалетни, някой мъж да сподели!но жените  орпеделено няма ка да се подмият, то ги няма марку4етата както на юг от  бг и там където жиеят предимно мюслим! много е удобно да споделя, не се виждам в бг без тази екстра ве4е!
голямо впе4ателение ми прави ,4е масово децата в бг  са с проблеми със забелването, доста са оперираните или с разкъсвания от пробите да оправят фимозата ,докато са малки! някои дори от това са осакатени и се е налага интервенция с разни пласти4ески мероприятия! затова кардинално мюслимите, евреите, някои християнски те4ения си го правят или малко след раждането или на около 4-5 г ,4е даже и 8 ,за щастие ве4е в болници и с упойки!

# 145
  • Варна
Andariel, аз може да се повторя, ама... Твоят съпруг/приятел или въобще близките ти мъже, когато са на работа, например в офиса, по 8 часа, те отиват до тоалетната и си мият половите органи на умивалника сигурно от време на време?  newsm78 Защото никой не може да ме убеди, че си им остават чисти, особено след няколко ходения до тоалетната. Да не говорим колко мъже (визирам случайни) съм виждала да не си мият ръцете след тоалетна.  Sick
М/у другото отдааавна е установено, че поддържането на хигиената на тези части не е полезно да бъде със сапун. Интимни гелове си има за тази цел.  Wink

Не го ли научиш да се мие, чакай обрязването да го пази чист.  Rolling Eyes

# 146
Да смяташ, че обрязването е с цел да се избегне миенето е направо невероятно.  Shocked А и да смяташ, че трябва да се появи "това бялото", за да кажеш, че си мръсен, това пък съвсем ме втрещи. Аз "това бялото" (чела съм, че се нарича смегма) не съм го виждала досега, но ти явно си. И ако не на теб, то явно на твой близък, или?  И щом урината е стерилна, значи няма проблем да си се опикаваме на воля, така ли? 14 часа да не си се мил и да смяташ, че си чист??? Не съм "жена, дето нямат как да наблюдава това и си измисля ей така простотии", поради простата причина, че съм разговаряла с мъже и те са ми споделили. Мъже, които нямат предразсъдъци. И обрязани, и необрязани!  Wink В момента това е зачестила практика. В клиниките за естетична хуриргия масово се прави на мъже, които сами са си го поискали и си плащат по хиляда лв. и отгоре - явно те си имат представа и не търпят цялата тази болка на стари години понеже си нямат друга работа. Обрязват се хора, които държат на хигиената, а не обратното - логика. Wink
П.П. Влагалището наистина е бъкано с бактерии - нарича се микро-флора. И именно защото е по-затворено жените са много по-податливи на всякакъв вид инфекции, заболявания и прочие, и прочие.

# 147
  • София
Няма нужда да се подмиват на работа, достатъчно е вечер вкъщи да го правят и няма да има ни бяло, ни нищо. Щом сапунът е толкова вреден, могат вечер да се мият и без сапун, поне се надявам майките им да са ги научили на това да си поддържат чисти подробностите за осемнайсет години.
За мъжете наоколо, Моника, подозирам, че те са обрязани, така бих се изненадала да кажат обратното, защото това би означавало, че съжаляват. Ако са били обрязани като деца, значи те нямат опит и усещане за това какво е да живееш с цялата кожа на мястото й, така че мнението им е логично. Аз лично така и не мога да разбера каква е ползата от обрязването. Колкото до фимозите, достатъчно е за бебето да са били положени необходимите грижи и да се забели като стане на месеци или по-късно, в замисимост от конкретния случай. Родителската немарливост не е извинение едно дете да бъде обрязано само и само на родителите да не им се занимава да преглеждат пишлето понякога.

Не съм забелязала, нито досега някой нормален лекар твърди, че имаме излишни части по тялото и затова дай, да ги махнем, че да не ни пречат. И от зъбите, и от апендикса си има полза, или поне докато са си наред, няма нужда да се пипат. За апендикса отдавна се твърди, че има някаква роля, но не помня каква беше, отдавна съм го чела. Мъдреците, ако не създават проблеми са си ок да са в устата, а някои хора дори нямат зародиши за мъдреци, така че ако нещо не е нужно то си отпада от самосебе си, няма нужда хората да вадят ножа.

# 148
Да си против обрязването, но да забелваш пишката на бебето - това не го разбирам. newsm78 При отлепване на кожичката от главичката се наранява лигавицата (тъй като е залепена) и фактически става нещо като рана. От там нататък постоянно и редовно трябва да се отлепва, за да не срасне. Т.е. редовно да отлепваш раничката на детето си. Отделно от това, тъй като дупчицата е малка, всеки път, когато я разширявате, кожичката се нацепва, по цепнатинките се изгражда съединителна тъкан, която е много нееластична. И при вяко забелване, кожичката се разтяга, но без тъканта да е еластична, т.е. болезнено. И ако не се прилага редовно се стига до прочутата фимоза, възпаление т.н. А обрязването - еднократно, а не редовно - било мъчение???  newsm78
Мъжете наоколо ми, повечето не са обрязани - точно затова изказват мнение да го направя, защото съжаляват, че не са. Написала съм го.
Относно това на какво ги е научила майка им - с едно миене на ден/вечер, не става според мен. За мен това не е поддържане на хигиена.

П.П. Може да нямат нужда да вадят ножа, но стига да подобрят нещо с това - защо не?

# 149
  • София
Забелването може да се направи много плавно и да не се бърза. Нито кожата се нацепва, нито боли, нито нищо. Стига поне единият родител да не го мързи и да пипа внимателно.

Там е работата, че подобряването от липсата на някои телесни части е съмнително, т.е. няма неоспорима полза. Човешките тела нямат дефекти, но пък хората си умират да ги тормозят било еднократно, било периодично.

Моника, по това, което пишеш си личи, че вече си взела решение в полза на обрязването. В противен случай нямаше да привеждаш аргументи в негова полза.

Общи условия

Активация на акаунт