На море в Гърция - 9

• 114 781
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Кимболина  Hug

Момичета, по-спокойно с тези оси - из форумите наистина пишат, че септември е най-неприятно, но човек трябва сам да си прецени все пак.
 Ето и аз съм алергична, но отивам пак за две седмици точно края на август и септември, и то с малко дете. В Гърция си има оси и това е - на едни места повече, на други по-малко. Едни сезони повече, други по-малко.
 Една жена от Скиатос (където заедно със Скопелос по принцип се твърди че септември е доста зле откъм оси) ми беше писала, че всяка година популацията им е различна и зависела от много фактори - имало ли е много дъждове, т.н. Понякога били ужасно много, но някои години почти не се забелязвали.

И по-напред в темата бях писала че ме притесняват и са ми голяма тревога докато съм там, но все пак и през ум не ми минава да сменя дестинацията.
Просто се ходи с повечко медикаменти и това е  Simple Smile

СКО, чудни снимки  Heart Eyes

# 271
  • София
Сега гледам оферти в derpart24 , и има едно местенце Геракини, някакви отзиви и близко ли е до Никити.
Я ме светнете с какви медикаменти пътувате срещу ухапване от оси. Лекарката ми е казала да дам ударна доза Зиртек и да тичам към най- близкия мед. център.

# 272
  • София
С тия оси през септември ме отказахте.  Thinking А тъкмо бях решила да повтаряме морето. Моето голямото е алергично към оси. ooooh! Не съм ходила никога в Гърция през септември на море (само веднъж на сватба), та нямам никакви лични впечатления от този месец.  Thinking

На море в Гърция ходим в края на май за 2-3-4 дни и на по-дълга почивка през септември. Вярно, че за по-дългата почивка избираме по-далечни места, но и на Касандра сме ходили. Не ми е направило впечатление да има повече оси от Пловдив например (в София наистина по-рядко се срещат). Аз не съм алергична, но имам голям страх и няма как да не ги забележа.

Малко е гадно, но да ви кажа лек за ухапано, което научих тези дни по повод майското настъпване на една тасоска гад от мъжа ми. Слагало се ушна кал на мястото и след половин час отокът изчезвал. То е ясно, че във форумските уши такива екстри нЕма  Wink, но все пак не е лошо да се знае като вариант. Ние нямахме нищо под ръка. Веднага се сетих за чесън, но никъде не открих някакво работещо магазинче. За късмет се случи в най-обедното време, извън сезон и на затънтено място.  Sad  Едва караше колата с надутото стъпало.  Sad

Сега гледам оферти в derpart24 , и има едно местенце Геракини, някакви отзиви и близко ли е до Никити.

Да, близко е до Никити. Ние пазарувахме от супермаркетите в Никити. Плажът е леко мърляв, но пясъчен. Селцето - средна хубост.

# 273
Аз в Скиатос през септември кьорава оса не си спомням Simple Smile Ама то както стана ясно, до този юни изобщо не съм ги забелязвала, та кой знае.

За медикаментите писах 1 страница по-напред.
За медицинския център - по-спокойно, на 99% от хората изобщо не се налага да търсят лекар, обикновените мазила и противоалергични вършат работа - аз бих казала и да не се бърза с антихистамините, ако няма алергия ухапаният. Много помага и компрес с лед или ледено шишенце узо Simple Smile, държано на мястото поне 20-30 минути (после може да се приеме вътрешно, ако сте избегнали приема на антихистамин  Mr. Green)

Хубаво е да се има предвид, че аптеките на доста места имат обедна почивка от 14 до 17-17:30 (после работят до късно), съответно и лекарите често са така.

Геракини - е между ръкавите, нито на Ситония, нито на Касандра. Моите впечатления са същите като на Таня - средна хубост.

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 14:49 от Параход

# 274
  • София
Значи това Геракини отпада, иначе аз съм на 7-8стр. върнах се от там където съм писала и сега чета подред . Да прочетох за амонячето против оси, питам и за други неща ако ползвате.

Определено мисля да не се подавам на разни оси и таралежи и твърдо съм решена да не стъпвам на наШтУ море повече.

# 275
  • София
Параход, както казах според жената, която си живее там, броят им зависи от доста фактори. Явно си уцелила сезон когато са били почти незабележими...то и самата ти наскоро писа по-назад че тази година в Гърция има твърде много оси  Peace

Иначе - Зиртек, Аериус, инжекции с урбазон/метилпреднизол, може и епи-пен за тези, които не са от БГ или поне знаят как да си го доставят, добрият стар амоняк.

Абе който няма алергия си свирка и не забелязва ни оси, ни нищо, който има алергия си влачи лекарства. За сравнение, мен там комари не ме ядат и си свиркам, дори и не съм ги забелязала...но все пак тук чета че доста народ бива хапан  Simple Smile

Кимболина, защо не пробваш Никити?

# 276
  • Sofia
Защо ли откривам врапираща разлика с цените които са на офертата която СКО е дала като линк  http://www.feelgreece.com/en/north/halkidiki/central-part/olympi … oliday-apartments
Това ми седи баш сьщият апартамент Mr. Green

# 277
Голяма полемика за тези оси. А те всъщност оси ли са или са пчели? newsm78
В Северна Гърция най-много жилещи твари има на Тасос, тъй като на острова традиционно се произвеждат вино и мед. Като цяло голяма концентрация на пчели и оси има в местата, където има лозови масиви и/или има производство на мед /тоест кошери/. Най-многобройни са през август и септември, може би количеството зависи и от годината и сезона.
Като се има това предвид, може лесно да се избере място за почивка от тези, които ги е страх от тези насекоми. Също така е добре на плажа да прибирате и покривате храна и напитки, особено със сладък вкус, например в хладилна чанта. Така миризмата няма да ги привлича. Друго полезно за децата е да си играят на мокрия пясък с обувки /от тези за влизане във водата, не знам как се казват/, защото следобед има много паднали на мокрия пясък, но те не са умрели и ако ги настъпиш жилят. И не на последно място - лекарства! Писано е доста какви лекарства, но ако детето е алергично, задължително инжекции с урбазон, но най-добре е да се избере район с по-малко оси/пчели. Ако нямате алергични проблеми, не се притеснявайте от летящите насекоми, понякога да досадни, но не са разумно основание да сменяте дестинацията.  Peace

# 278
  • София
Смърфиетка, много точно и стегнато казано, браво! Точно същите неща повтарям и аз от няколко страници вече  Simple Smile
Иначе освен на Тасос, мед и лозя има и много на Халкидики - поминък им е на хората, какво да се прави. Има и пчели, но аз сякаш видях повече оси когато бяхме там, особено август месец. Дядо ми, лека му пръст, беше пчелар и доста добре ги различавам.

Кате, кое е различно...нещо не мога да се ориентирам  newsm78

# 279
Никити е медарски район, а около Порто Карас - лозаро-винарски, но пчели и аз не помня изобщо да съм виждала.

# 280
  • София
И на Никити и на Портос Карас сега в началото на юли не забелязахме оси.На П.К. вечерта ни нахапаха комари,но и ние бяхме забравили да се намажем с репелент,както впрочем забравяхме винаги. Mr. Green
Сега се сещам,че леля ми от Гърция беше донесла едно като химикалка,миришише на амоняк и явно беше за след ухапване от насекоми.
Аз за по-сериозни случаи и алергични реакции си бях взела Ксизал и Фенистил гел за по-леки ухапвания,а също става и за изгаряне/удобно,че един продукт е за 2 проблема/.

# 281
  • welcome to the Jungle
Здравейте и от мен с относително кратък разказ за хотел АТРИУМ,Пефкохори,КасандраХалкидики.  Mr. Green (последния да затвори вратата).
Бяхме там за 7 нощувки, двама възрастни и две деца в периода 15 -23 юни на база ALL Inclusive.
Пътят до там беше изключително бърз, ненатоварен, пътувахме спокойно и комфортно. Стигнахме за около 5:30 часа. Настаниха ни в разкошна голяма  стая – наистина голяма  и с доста висок таван, баня с вана и УНИКАЛНА тераса с гледка към морето и Ситония., два климатика в стаята, една спалня и две големи легла за децата. Още в пъпрвитем мигове останах очарована от обстановката, огромния басейн,  архитектурата в комплекса  и най-вече спокойствието,  което вдъхва. Хотел Атриум е разположен над  Пефкохори, отдалечен от шумотевицата на курортното градче, леко в планинска част, в близост до иглолистна горичка и с уникална гледка към море и планина. Освен всичко, именно тези обстоятелства допринасяха въздухът там да бъде доста сух, човек да не се покрива скоростно с онази лепкава досадна пот от влажността на морския бряг.
Отдалечеността на хотелчето от плажа обаче  донесе доста дискомфорт на хората, дошли без собствен автомобил. Не, че не можеха да се възползват от безплатното микробусче, което всеки час сваляше и взимаше пътници от плажа, а защото според  мен  Гърция е пребогата на най-разнообразни плажове и е задължително да се видят повече по възможност.
Плажовете – бяхме на празни плажни ивици, избягали от шумотевицата, свободни от всякаква суета, глъчка.  Един от дните отидохме от другата страна на Касандра на западния бряг, защото имаше вятър и вълни по източния (отсечка,отнела ни само 12 мин. Път с колата). Ходихме и на прословутия плаж на Крузо, където освен ситния пясък, се впечатлих и от мърсотията – нахвърляни кочани от царевица, фасове, кутии от цигари и всякакъв род обелки, чашки , бъркалки и т.н.
Иначе водата навсякъде бе  прилично чиста, на западния бряг драстично по-студена от на източния.
Пълно беше с морски таралежи. Ние прилежно си помъкнхме от СОфия аква обувки и проблеми нямахме, но честно да си призная, май бяхме единствените с такива плажни аксесоари.  Плажовете, огромните плажни ивици, топлото моренце и изобилието от всякакви рибки ме очароваха. Взехме си от Джъмбо очила и шнорхели и с малко хлебна захранка имахме щастието да се  любуваме на най-разнообразни по цвят, форма и големина рибки.
Но, да се върна към хотела .
Храната  - за АI мога само да сравнявам с UAI на Албена, където сме били последните 3 години.
Впечатли ме следното – като разнообразие на отделно хранене – не особено голямо, но ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вкусно. ЗА Албена мога да споделя обратното – разнообразие колкото си искаш, но само 1-2 неща ставаха за ядене. Та – всяка вечер беше тематична – имаше ГИРОС-вечеря, вечеря с морски дарове – калмари, октоподи, миди, италианска вечеря, вечеря на месата със заешко, пуешко, и т.н. за 7 нощувки – всяка вечеря беше различна. Има поне `10-ина салати, 2 вида маслини, плодове на отделна маса, сладкиши на отделна маса, сладолед на корем – поне 4-5 вида. И наистина всичко много вкусно приготвено.
Барът  на басейна, анимацията – на супер ниво. Моите деца езикова бариера не са усетили, веселяха се със Саймън (бос-аниматора, англичанин от Манчестър), а вечер обожаваха да им рисува лицата с различни техни любими анимационни герои. Барманите- -усмихнати, позитивни,слънчеви хора, работещи на супер обороти и винаги с добро отношение.
Напитките – узо, бяло и червено вино, бира,   бренди. Сокове – натурални, кола, фанта,спрайт, сода – от машина. Пре-доволно и като разнообразие и като качество. В комплекса има волейболно игрище с пясък и асфалтирано баскетболно и тенис игрище, детска площадка (доста неугледна).
Пефкохори е приказно местенце с няколко глеми хипер маркета и доста супермаркетчета, откъдето човек може изгодно да си купи зехтин, перилни препарати, вафлени пурички и каквото още се сети, та дори и евтини и хубави кожени якета.
Недалеч от хотела има банкомат, аптеки, денонощен лекарски кабинет. Има и лунапарк и даже впечатляващ нигерийски магазин за ръчно изработени сувенири – Лаура Роси. Има разкошна крайморска алея, по която човек може да се любува на залеза.
Имахме чудесна подкрепа от представителка на МЕЛИ ТУРС (фирмата с която сключихме договора за почивка). МАцката дойде, предложи различни екскурзии в района, но наблегна изрично, че можем да я търсим за всякакви проблеми и при всякакви извънредни обстоятелства или просто за  въпроси почти денонощно, като си остави мобилния тгелефон. Естествено, даде ни насоки за плажове, забележителности, за спийд камери и разни други важни нещинца.
Съчетанието на хотел в тихо и спокойно местенце, с въздух позволяващ на кожата да диша, а на дрехите да съхнат за има – няма два часа, в съчетание с едно прекрасно уредено населено място,  дават идеалното спокойствие поне за мен и семейството ми.  Условията на хотела + уредеността на градчето, климатичните особености, храната, плажовете – всичко това за мен е идеална симбиоза на релакс, удоволствие и щастие от почивката.

Та това от мен в кратце. За там ви трябват само очила за гмуркане+  шнорхел, аква обувки, добро настроение и автомобил на разположение. Останалото е въпрос на лично измерване на удоволствието.
  bouquet Blush

# 282
Момичета, мисля, че няма смисъл да продължаваме тази тема ...и у нас има оси на някои места повече, вчера се прибрахме от Вършец, е имаше си ги доста...особено около басейна на хотела, а пък ела да видиш на връщане на Клисурския манастир какво беше из разкошната градина и околните заведения, една ми влезе в роклята и се наложи насред манастира да я запретвам да я вадя за ужас на монахините  #Crazy така, че има-няма това е положението ...оправяш се според ситуацията  Mr. Green

# 283
  • София
Lioness, радвам се, че сте доволни от Пефкохори. Първата ми почивка в Гърция (някъде през 90-те  Wink) беше там. После имахме още една незабравима почивка, резервирана през ТУИ пак там. С други думи - само хубави спомени. Благодаря, че ме върна отново!  Hug

# 284
  • Sofia
Момичета да попитам - как се справяте с менютата в Гърция? Само на гръцки ли са?

Общи условия

Активация на акаунт