На море в Гърция - 9

• 115 028
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
  • В светлината на слънцето
Понеже аз минах този юни по пътя през Свиленград, само да вметна - до Александропулу е чудесен: широк, спокоен, с почти идеална настилка. Има само едно изключение - един досаден участък около 15-ина км може би, който в момента се разширява и там е по-разбито, има ограничения на скоростта - 30-40 км/ч, абе направо се пълзи и за капак дебнат полицаи. Та го имайте предвид. Но като се мине и пътят пак става пей сърце.
За пазаруването потвърждавам. Понеже имам наблюдения от Свиленград през лятото. Там има една Била и един голям и хубав зеленчуково-плодов пазар. Гърците от близките села пазаруват като невидели през уикенда. Българите пък правят същото, но в близките гръцки села. Каква е далаверата и на едните, и на другите - нямам идея. Хората от Свиленград казват, че така през цялата година. А в самия град има редовна автобусна линия до Александропулу и Макри - за един ден, за плаж.

# 391
  • София
dechy, една седмица на Корфу и една на Лефкада. Доволна съм, починахме си чудесно. И на двата острова бях ходила, но извън сезона, а не за море. Така че знаех и слабите им страни (главно пренаселеността през юли), но тази година имахме външна причина да изберем ѝониѝско море.
Съчетахме няколко типа почивка Simple Smile - На Керкира бяхме в самостоятелна къща на плажа Свети Георги, на Лефкада първо в студио и после в разкошен комплекс, от типа не излизаѝ навън (наистина нямаше нужда:).
Много ми харесаха: планинските селца на Керкира, от типа на Хломос, красота и спокойствие! Някои плажове на Керкира, като Исос до езерото Корисон, много впечатляваш плаж. Палеокастрица и столицата Корфу - невероятни места!
На Лефкада - Порто Кацики! Ако някой почива на Лефкада - не пропускайте една вечер да отидете на вечеря в Превеза - чудесно градче, страхотна храна!
Ако нещо конкретно ви интересува - с удоволствие ще отговоря Simple Smile
Чудесно, Pontes. В коя част на Лефкада бяхте отседнали? За Корфу също ме интересува самостоятелната къща. Там още не съм ходила.  Ако може и линкове на студиото, комплекса и къщата.
Ще имам предвид плажа Исос някой ден като се запътим натам. Аз си падам по колекционирането на красиви плажове...Като тръгвам за някъде в Гърция първо проучвам какви плажове има и гледам да се настаним до най-хубавия от тях по възможност. Simple Smile
Превеза не беше ли в континенталната част? Минавали сме от там, но не сме спирали.

# 392
  • sofia
Ох и ах, Корфу и Лефкада!!! Лефкада видях, порто Кацики видях, сега от вчера се чудим с мъжа ми дал' да не се грабнем септември и да се отправим към Корфу. откакто преди сто милиона години прочетох книгите на Джералд Даръл, оттогава си мечтая за този остров. Ето какво намерих за фериботите в онази посока:
 http://www.corfu-kerkyra.eu/html/greco/orari.htm

# 393
Аз съм един от най-големите почитатели на Джералд Даръл!!! И аз покрай неговите книги си мечтая за този остров. Но разбрах, че местните в момента не са много наясно със семейството. Може би познават повече Лорънс Даръл. Но не можеш да отидеш и да видиш вилите описани в книгите. Никой не знае точно кои са.

# 394
Той, Лорънс Даръл добре си е поживял по островите.
Освен на Корфу, също и в Родос и северен Кипър (там е бил учител по английски в Белапаис, едно върховно място), а после в Лангедок, Франция.
Къщите на Дарълови в Корфу са две-три, освен Бялата къща в Калами също и Вила Анемояни в Контокали.

Лорънс Даръл е изковал и думата islomania (мания по островите), със следното определение: "Islomania is a rare, but by no means unknown affliction of spirit. There are people who find islands somehow irresistible. The mere knowledge that they are in a little world surrounded by sea fills them with an indescribable intoxication.”

Колко често изпитвам същото Simple Smile

# 395
  • София
То
Лорънс Даръл е изковал и думата islomania (мания по островите), със следното определение: "Islomania is a rare, but by no means unknown affliction of spirit. There are people who find islands somehow irresistible. The mere knowledge that they are in a little world surrounded by sea fills them with an indescribable intoxication.”

Колко често изпитвам същото Simple Smile

И аз така   bouquet

# 396
  • sofia
А, не е баш така. Ето я едната:
 http://www.corfu-kalami.gr/accomodation_white_house.html. Ще намеря и другите, а най-д-бре е всъщност, някой, който е бил там да каже Wink
Сега допрочетох Параход - да, и в Кондокали също. - ето я - Daffodil Yellow villa:
http://johncorfuworld.blogspot.com/2009/07/durrells-daffodil-yellow-villa-in.html

Но, факт е, че гърците не знаят много -много за семейство Даръл. Онзи ден си говорих с един приятел грък - чувал бил за тях, ама нищо не бил чел - по повод на една книга на Лорънс Даръл - Bitter lemons of Cyprus - ни от единия е чел, ни от другия - а е човек космополит въпросния ми приятел, изключително е начетен, ама на - не ги знае.

Последна редакция: пт, 27 юли 2012, 14:14 от bomboto

# 397
  • София
Oще един почитател на Дж. Даръл, даже миналата година препрочетох 'Моето семейство и други животни' - еми пак се смях на глас, има просто култови моменти в тази книга  Laughing
Та покрай неговите книги и аз от години мечтая за Корфу, но ще видим...май догодина по-скоро ще отскочим до Лимнос, дай боже..

Иначе и аз имам близка приятелка гъркиня, с две висши  Wink , но и тя не е чувала за това семейство.

# 398
Параход, благодаря ти! Ти наистина си неизчерпаем извор:) Аз съм страстна почитателка на Дж. Даръл от дете и заради неговите книги открих Гърция - първото ми посещение беше точно на Корфу. За съжаление и аз не успях да открия къщите на Дарълови, но се влюбих безпаметно и завинаги в Корфу (по-късно и в други, дори и по-красиви места по гръцко)Simple Smile И все още обичам да препрочитам книгите му Simple Smile

# 399
  • София
Ама и някои гърци хич не си дават зор, понякога могат и да поопънат на човек нервичките  Crossing Arms Още миналия четвъртък изпратихме депозита за студиото във Вурвуру, а чак сега получавам потвърждение, че са получили парите. Аз два мейла пращам тази седмица с въпроси какво става, получили ли са сумата, а те дори не ми отговаряха...

Уфф, оплаках ви се, но наистина това мълчание ме беше стреснало, още повече че досега не ми се беше случвало такова нещо.

Тодоричка, давай пак узото/джина да се разхладим и днешния петък-ден-на-майстора да го пишем направо ден за плаж  Sunglasses

# 400
  • Пловдив
И ние ще сме в Вурвуру.
Наистина са много тежки и мудни що се отнася до комуникация по mail.
До сега имам само 1 отговор, от пуснати 3-4 запитвания.

# 401
  • София
Мира, а аз съм по-скоро изненадана защото това ми се случва за първи път - досега винаги са били страшно бързи с отговорите, ето и това лято през последните два месеца съм изпратила сигурно над 20 запитвания (докато си харесам 'моето място'), и с малки изключения отговорите са идвали до ден-два най-много.

Мен това, което малко ме стресира е, че вече сме изпратили парите, минава седмица, а никой не се сеща да каже аджеба, получени ли са, и какво става...и то след като ги питам в два мейла как са нещата.. Rolling Eyes

# 402
  • София

Тодоричка, давай пак узото/джина да се разхладим и днешния петък-ден-на-майстора да го пишем направо ден за плаж  Sunglasses

Носи се    Laughing

# 403
А, не е баш така. Ето я едната:
 http://www.corfu-kalami.gr/accomodation_white_house.html. Ще намеря и другите, а най-д-бре е всъщност, някой, който е бил там да каже Wink
Сега допрочетох Параход - да, и в Кондокали също. - ето я - Daffodil Yellow villa:
http://johncorfuworld.blogspot.com/2009/07/durrells-daffodil-yellow-villa-in.html

....
Ееее супер! Много ти благодаря!

# 404
  • Пловдив
Tаис, радвам се че всичко е наред. Сега остава обратното броене.
Интересно ми е къде си запазила. Почивали ли сте друг път в Вурвуру?
И моето беше голямо гледане и преглеждане докато избера.

Общи условия

Активация на акаунт