Честито на шофьорите - фарове цяла година

• 21 776
  • 475
  •   1
Отговори
# 150
  • България-Швейцария
На мен законът не ми пречи и дори само 1 живот да спаси, пак е нещо и си заслужава всичките акумулатори, крушки, изхабено гориво. Но... продължавам да твърдя, че пътищата ни са много по-опасни, а не се прави нищо за тях!  Naughty

Истинските хранилки са поставени знаци за 50 км. на извънградско, защото има капанче или някой продава череши там. Ето там се нарушават правилата, ето това са хранилки. Или забравените знаци за ремонти.

За дупките по т.нар. ни магистрали няма да отварям дума - там е трагично, опасно, ужасно. Път може да се направи изключително качествено (например пътя София-Костинброд, който не е имал дупка от както е направен, може би го правиха преди 6-7 години и повече!), но за някои е по-важно да крадат, отколкото човешкия живот. Хубаво е, че приеха това с фаровете, лошо е, че го правят да замажат очите как се работи за безопасността ни, а най-наболелите проблеми - кучета ги яли, а те както знаем - бол...
Подкрепям напълно казаното Peace  Лошите пътища и на мен са ми болна тема.
Добре, не може ли да се осъществява и граждански контрол върху качеството по някакъв начин?
Има достатъчно хора, специалисти в тази област.

# 151
  • В.Търново
Вълк, точно два пъти ме натрисат в багажника, когато съм спряла на светофар с извинението, че не са ме видели. Абсурдно звучи, но факт. Веднъж съпруга ми караше моята кола, един се беше "престроил" в предния калник и шофьорската врата, пак с обяснението, че не го е видял. Такива по пътищата колкото искаш...
Това е първото нещо, което им идва наум, след като стане белята.

Дори като шофираме извън града ми прави впечатление,че 90% от колите ,с които се разминаваме карат на фарове и през деня.
Това не е съзнателно, а така са решени конструктивно автомобилите, явно са били предназначени за страни, където фаровете са задължителни и българите са ги купили от там. Даваш на контакт, и фаровете светват. Няма опция ключът да е на контакт, а фаровете - изгасени.
Вълк,аз това го знам.Всички нови коли,повечето са така.Става въпрос за колите по принцип,стари,нови.Има шофьори като с нашата по-стар модел кола,но карат на фарове и през деня.

# 152
"Създава се лъжлив рефлекс, че само светещите обекти се движат - а това е много опасно. Вместо да преценяваш реално кой обект се движи и с каква скорост, подсъзнателно приемаш светещите обекти за движещи се а другото за част от пейзажа и безопасно!"-цитат

# 153
 Laughing Този цитат от кой велик ум е?
Някой изявяващ се в интернет пространството разбирач?  Laughing

# 154
  • София
Честито!
Сериозно, въпреки спора, който се вихри в темата, честито! Не мога да повярвам, че най-накрая го приеха. Мечтая за това от преди да имам шофьорска книжка, което е от преди повече от 10 години.
Това е една изключително добра мярка. Дори за тези, които "си виждат", но не си дават сметка колко много участници в движениято не ги виждат тях.

Дори на блесналото слънце - пуснатите фарове отличават движещия се обект от този в покой. Отличават приближаващия се (бели светлини) от отдалечевещия се (червени светлини).

В града, където още повече важи това, че всяка част от секундата може да се окажеш под гумите на кола или с пешеходец под гумите - още повече!

Направо не мога да повярвам, че нещо, което съм считала за вярно, желано и правилно се е приело като закон у нас. Направо ми звучи като фантастика))))

П.п. Няма да цитирам статистика, доказано е, че се намалява шанса за ПТП. Въпросът тук е, че се приема логично, доказано работещо нормативно решение, за което се знае, че е непопулярно и ще предизвика недоволство и въпреки това се приема. Впечатлена съм.

# 155
Е ти пък! Нали забраниха и тютюнопушенето на обществени места, не е прецедент това решение за включени фарове през цялата година.  Peace

# 156
Боже, като гледам колко рев се изля за едните фарове, не мога да си представя какво чудо ще е, ако се приеме монтирането на задължителни дрегер-заключалки. От онези, които блокират двигателя, ако отчетат над 0,5 промила алкохол в кръвта на водача.
Е, тогава сигурно ще избухне революция.  Rolling Eyes

# 157
  • При хората, които обичам
Не виждам нищо странно. Отдавна трябваше да се приеме. Аз винаги /абсолютно винаги/ карам със запалени фарове.  Peace

Аз също.
Колата ми е малка и тъмна, абсолютно невидима в сенките. От години карам на светнати фарове заради собствената си безопасност. А не само моята кола е такава, нали?

# 158
Како Сийке, това дрегер заключалка как работи? Нито съм шофьор, нито ще ставам, но ми е интересен механизмът, промилите не се ли определят с кръвен тест?

# 159
Како Сийке, това дрегер заключалка как работи?

Ами, не знам. Не съм виждала, само съм чела, че се използва в някои страни. Имаше и у нас предложение, когато хванат някой да кара пил, да му монтират задължително едно такова, ама... Ако зависи от мен, трябва да монтират на всяка кола. Превантивно, а не след като вече е убил някого.
А принципът е ясен - духаш и ако отчете, че си пил, няма да можеш да тръгнеш, освен ако не си гушнеш колата под мишницата. Може би изглежда така:

или така:

# 160
А, с духане било, аз все си мислех, че трябва да вземат кръв, за да отчетат промилите.

# 161
Честито!
Сериозно, въпреки спора, който се вихри в темата, честито! Не мога да повярвам, че най-накрая го приеха. Мечтая за това от преди да имам шофьорска книжка, което е от преди повече от 10 години.
Това е една изключително добра мярка. Дори за тези, които "си виждат", но не си дават сметка колко много участници в движениято не ги виждат тях.

Дори на блесналото слънце - пуснатите фарове отличават движещия се обект от този в покой. Отличават приближаващия се (бели светлини) от отдалечевещия се (червени светлини).

В града, където още повече важи това, че всяка част от секундата може да се окажеш под гумите на кола или с пешеходец под гумите - още повече!

Направо не мога да повярвам, че нещо, което съм считала за вярно, желано и правилно се е приело като закон у нас. Направо ми звучи като фантастика))))

П.п. Няма да цитирам статистика, доказано е, че се намалява шанса за ПТП. Въпросът тук е, че се приема логично, доказано работещо нормативно решение, за което се знае, че е непопулярно и ще предизвика недоволство и въпреки това се приема. Впечатлена съм.

Ашколсун!!!

# 162
  • Варна
Това българинът вярно има нещо сбъркано на ниво спазване на закони. Не съм прочела една добра практика да е приета без хленчещите опити на разни всезнайковци да изпъкнат като вечната опозиция.

Ти запалените фарове в дни каквито имаме сега горещи и светли добра практика ли ги наричаш???

Да, днес пътувахме от Боженци до Варна, по най-горещото и слънчево време от деня, специално наблюдавах - разликата между кола, която е с включени фарове, и такава, която е с изключени, е много голяма - в полза на светещите фарове. Особено заради тия, които изпреварват от насрещния поток.
В града запалените фарове са от значение за пешеходците - по-добре забелязват колите, дори и в слънчево и ясно време, просто още нещо, което привлича вниманието им.

# 163
Те да карат със 100 в града и с 200 извън града, пък да се надяваме, че ще бъдат забелязани.....Да изпреварват на ръба на катастрофата.....

# 164
  • Варна
Те да карат със 100 в града и с 200 извън града, пък да се надяваме, че ще бъдат забелязани.....Да изпреварват на ръба на катастрофата.....

Ооо, за съжаление точно така правят една голяма част. Ад е по нашите пътища, ад! Но поне патрулите бяха на всеки километър, шофьорите си "намигат" и скоростта временно се регулира на така любимите на всички ни 60км/ч, дори и там, където никому не е нужно да се кара с 60. А, съгласете се, с включени фарове малко по-лесно се предупреждават колегите по пътя за ченгета.

Общи условия

Активация на акаунт