Честито на шофьорите - фарове цяла година

• 22 368
  • 475
  •   1
Отговори
# 315
  • Бургас
Ще пренебрегна леките опити за заяждане и ще отговоря за разликата между "дневни" и "къси" светлини. Тъй като дискусията за вредата и ползата от целогодишно денонощно ползване на светлини, както се предполага, не се е зародила в бг-мама /за жалост  Wink/, а се води от доста време в Европа, та се наложи понятието дневни светлини, които се отнасят само за късите светлини. В смисъл, не се включват  и всякакви други светлини като задни, по таблото, компютъра и т.н., както става това сега като включим късите. По този начин все пак се спестявят някакви незначителни количества от горивото. Та, в крайна сметка с новите "дневни" светлини ще са снабдени колите, които сега излизат от заводите и то само при някои европейски марки, засега. Така че, за съжаление колата ми е по-стара и няма тази опция "дневни светлини" и като отида в Гърция ще си бера ядовете  Laughing Но от всичко става ясно, че се върви все по-масово към ползване на светлините денонощно и целогодишно поне в Европа. Надявам се, че съм била изчерпателна.  Simple Smile

# 316
та се наложи понятието дневни светлини, които се отнасят само за късите светлини. В смисъл, не се включват  и всякакви други светлини като задни, по таблото, компютъра и т.н., както става това сега като включим късите. По този начин все пак се спестявят някакви незвачими количества от горивото.

Peace
Да, това е разликата - при дневните ( със запалването на колата ) не свети нищо друго по колата, освен фаровете ( на къси ).

# 317

В линка от предната страница е показано къде се монтират на старите автомобили дневните светлини, нямат нищо общо с фаровете.

# 318
та се наложи понятието дневни светлини, които се отнасят само за късите светлини. В смисъл, не се включват  и всякакви други светлини като задни, по таблото, компютъра и т.н., както става това сега като включим късите. По този начин все пак се спестявят някакви незвачими количества от горивото.

Peace
Да, това е разликата - при дневните ( със запалването на колата ) не свети нищо друго по колата, освен фаровете ( на къси ).

Не е точно така. Предната ми кола беше с дневни = къси фарове, които се включваха автоматично със запалването, но сегашната ми кола има "driving lights" = дневни, които се включват автоматично и къси, които аз включвам, когато се стъмни. Когато е светло, карам с дневни, а вечер - на къси.

# 319
дневните и късите еднаква "работа" ли вършат?

# 320

Според мен - не, защото на тъмно не мога да карам на "дневни". През деня мога да карам на къси. Има разлика в интензитета на светлината. Това е, което зная. Също така, досега не съм чувала да се хабят лампите на фаровете от позването им на свeтло. Карам на фарове от години.

Това не зная пускано ли е
http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp

# 321
еднаква за през деня имах предвид.Ако е да-дневните са излишни на практика.

# 322
  • Бургас

Според мен - да - но ако става въпрос за светлата част на денонощието. Иначе - не.

И сигурно има различни разновидности. Например, на СААБ като шведска кола, нямаше опции да се спрат светлините по никакъв начин. Сега се появиха и всякакви наименовиния и преводи на български, но както знаем, производителите на коли, са изобретателни в наименованията на едни и същи функции с различни термини. Сигурно е и във връзка с някакви запазени права и т.н., но все пак темата е ... всъщност каква беше темата  Laughing Laughing

# 323
еднаква за през деня имах предвид.Ако е да-дневните са излишни на практика.

Според линка, който пуснах, дневните пестят енергия. Това им е смисъла.

# 324
От цялата тема стана ясно, че ССФ кара само на фарове. Тия, които шофират без включени фарове, нямат регисрация в бг мамата. Има и такива, които карат на фарове, но нямат регистрация в бг мамата.

Толкова е смешно, че чак намирисва на тъпо Mr. Green
Освен това ти само можеш да се радваш, че има повече които карат на фарове и да почнеш и ти Peace Не е нужно да се обосноваваме или подканяме тука, то е вече измислено......също, като с топлата вода, разбираш ли?

Аз разбирам, че ти не мислиш.
Знаеш ли колко неща има, дето замърсяват околната среда? И това също.
И атомната бомба е измислена вече, и АЕЦ.
Ако темата беше за екология например, ССФ щеше да се трпъшка, че не пуска климатик, примерно.

# 325
  • София
Между дневни и къси няма никаква разлика. Колата ми е производство 2008 и понеже в Австрия е задължително целогодишното каране с пуснати фарове, а оттам се разпределят автомобилите от тази марка за цяла Европа, та фабрично при запалването ми светват фаровете. Не мога да ги изгася по никакъв начин. И не са "лед" - най-обикновени "къси" са, няма разлика с късите, когато си ги включвам от волана. Лед - лампите се наложиха като мода при някои модели, а не като дневни светлини. Не знам чий мозък го роди това, т.е. знам - очакват сега масово народа да се юрне да слага такива по колите си ooooh! То в тая криза оборот трябва да се прави Tired
В Австрия шофирането на дневни светлини е отменено още през 2008, поради силно нарастналия процент на инциденти (мисля че беше около 12%).
Има подобна статистика и в други държави.

# 326
В Австрия шофирането на дневни светлини е отменено още през 2008, поради силно нарастналия процент на инциденти (мисля че беше около 12%).

Така ни беше обяснено от магазина тук, не съм ходила от там да си я купувам. Марката се произвежда така за Европа, защото всички коли отиват в Австрия и тогава се разпределят за останалата част на Европа, а там било задължително да се кара на фарове. И наистина не разбирам как фаровете ще вдигнат % на ПТП-та. Няма логика никаква. Нито могат да те заслепят дневните светлини, нито нищо. Освен да служат за по-добра видимост от другите участници в движението, друго не виждам. Аз онзи ден един черен автомобил не го забелязах, защото не се виждаше в маранята и тръгнах да изпреварвам. Ако си беше пуснал фаровете, друго щеше да е. И забелязвам, че хората масово карат на фарове, та не знам какво толкова ви пречат, след като и без закон го правят. Явно за тях сигурността е по-важна от това дали ще изгори 5 капки повече бензин или ще се наложи да смени крушка за 4-5 лв. 2 пъти в годината ( ако въобще се налага, защото и старата ми кола я карах с пуснати фарове и не помня да съм сменяла крушка за 3 -те години, в които беше моя ).
Честно не ви разбирам упорството ooooh!

# 327
Аз пък винаги съм се чудела защо поне половината коли на пътя не ползват мигачите, особено такситата, независимо дали край тях се подмотват мизерни пешеходци, или има и други коли. Да са все руси кифли и джибари - не са.  newsm78
Но благодарение на тази тема, загадката ми се изясни - заради икономията на крушки и гориво било.
И заради екологията, естествено.   bouquet

# 328
Цитат
Е по-голяма глупост не бях чувала (чела). Съгласна съм, че запалените фарове може и да не намаляват инцидентите с 12%, но да ги увеличават... Е, спрете се вече! Мускулна треска на корема имам от смях (а дори не е смешно)

# 329
  • София
Цитат
Е по-голяма глупост не бях чувала (чела). Съгласна съм, че запалените фарове може и да не намаляват инцидентите с 12%, но да ги увеличават... Е, спрете се вече! Мускулна треска на корема имам от смях (а дори не е смешно)
Ами може би, вместо да се смеете, да хванете да попрочете малко. Бих дала й линкове, но най - добре е човек да се опита да намери информацията сам.
Само малко статистика:
•В Хърватска от май 2009 година дневните светлини са отменени.
•В Австрия са отменени от януари 2008, поради ръст на инцидентите от 12.2% непосредствено след въвеждането им.
•В Полша след въвеждането им през 2007 инцидентите скочиха с 5.7%.
•В България след 2006 година убитите са 8.7% повече;
•В САЩ от 1997 насам General Motors вграждат дневни светлини в колите си и ръстът е 3.7%.
•В САЩ през 2008 Агенцията по сигурността на трафика (NHTSA) заключи, че "светлините нямат статистически значима полза".

Общи условия

Активация на акаунт