Отговори
  • В страната на бурите
Здравейте,

Ще сме в Търново за седмица и понеже ходим често и сме обиколили повечето интересни места в града, ще съм много благодарна, ако препоръчате забележителности около него. Иска ми се да избягаме от жегите и да си правим еднодневни екскурзии до някой манастир, или още по-добре рекичка, водопад, пещера, комплекс с басейн... Каквото и да е.
Били сме в Етъра, Габрово, пещерата Бачо Киро, Боженци и Преображенския манастир, но не може да няма и други интересни места.

Ще се радвам ако някой ми даде информация и за басейна над Търново - в посока Арбанаси - дали работи и какви са цените.

Балгодаря   bouquet

# 1
  • Варна
Здравей Simple Smile Бих ти препоръчала да посетите Хотнишкия водопад - има и екопътека, намира се на около 15км от Търново в посока Русе. Друго много красиво място е Капиновския манастир - той е в обратната посока - за да стигнете до него ще минете през още два манастира, но те не са толкова забележителни. Край този манастир също има река, а някъде край него (но не много близо) е и язовир Йовковци. Ако не ви е много далече - Крушунските водопади и Деветашката пещера - пътят до там с кола от Търново не е много, може би час, но водопадите са страхотни, пещерата още повече, но ако сте с детенце, може би не е подходящо, защото до нея се стига само пеша, по един стръмен баир (ние бяхме направили грешката да вземем баба с нас и общо взето изкачването беше  проблемно), а и може би няма да е от най-прохладните места.
За басейн, честно казано съм ходила само на един в Търново, и той се намира в комплекс Света гора - преди Шереметя, но юни месец беше ужасно претъпкано, което за мен е огромен минус, а вечер попрекаляват с препаратите и хлора с цел да избият микробите от цялото това множество и общо взето не го препоръчвам, цената мисля че беше около 5-6лв на човек.
Пожелавам ви приятна почивка в този красив град  Nature Sun With Face

# 2
Хотнишките водопади са прекрасно място за пикник и отмора по това време на годината! (стига да няма прекалено много хора, крещящи подир децата си и хвърлящи боклуците си навсякъде  Twisted Evil )
Лично на мен в тази посока са ми любими Преображенски и Дряновски манастир, Соколския манастир над Етъра също. Можете да посетите и местността Ксилифор.

Приятно пътуване  Peace

# 3
Еменската екопътека и река Негованка също не са далеч.

Край Капиновския манастир има чудесна речица и вир, но районът ми се стори доста западнал при единственото ми посещение преди 10-ина години (живеех в Търново преди повече от 20 и ходехме по онова време като тийнейджъри с мотори или автобус Simple Smile).
И Еленският Балкан е прохладно място, което си струва.

# 4
  • В страната на бурите
Момичета,

Много благодаря!

За момента в плана са Хотнишкия водопад и Еменската пътека. Сега ги гледах на картата.
Хареса ми и идеята за Капиновския манастир - колко далеч е от Търново и в каква посока? Има ли много изкачване и как да се ориентираме накъде да вървим?

Бях чувала и за манастир Св. Илия наоколо или се бъркам?

# 5
Св. Илия е Плаковският манастир - link, мисля, че е на 1-2 км от Къпиновския (странно, винаги съм мислила, че и селото, и манастирът са с "а").

Иначе Къпиновският си е съвсем лесно достъпен, на около 20 км е, приемлив асфалтов път, минава се през селата Плаково и Велчево. Обаче, впечатленията ми от мястото се потвърдиха от ето тези постове в интернет - 1, 2, така че имайте едно наум.

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 14:04 от Параход

# 6
Момичета,

Много благодаря!

За момента в плана са Хотнишкия водопад и Еменската пътека. Сега ги гледах на картата.
Хареса ми и идеята за Капиновския манастир - колко далеч е от Търново и в каква посока? Има ли много изкачване и как да се ориентираме накъде да вървим?

Бях чувала и за манастир Св. Илия наоколо или се бъркам?

дано нещата да са се оправили , но  в началото на юни бяхме в Емен - и естествено ходихме до каньона - като цяло пътеката не е трудна  ,но  в началото тя  бе доста обрасла с коприва и други треволяци , а за мостчетата .... състоянието им бе кошмарно   , бе забранено тяхното ползване  , така че имай го в предвид ..
Относно Хотнишкият водопад и аз съм го нацелила , смятам да  комбинирам посещението му с посещение на парк Русенски Лом ,  пещерата Орлова чука , скалните манастири до Иваново  и ако някой даде отзиви за хотелчетата за Божичен   ,ще бъда много благодарна

# 7
относно околностите на В . Търново откъм Стара планина - прекрасни са , ние често отскачаме до Елена - това е нашата любима дестинация в региона . В градчето има доста хотелчета - чистички , уютни  къде с басейн ,къде не , има страхотни механи - готвят много вкусно и е видимо по евтино /сравнявам с морето / . Относно места за посещения - градчето е възрожденско и много успешно според мен е направена връзката м/у старото и новото , освен това има доста неща за посещение  - http://razhodka.com/2010/06/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B6 … B5%D0%BD%D0%B0-2/  това е линк към един много интересен пътепис , за забележителностите в региона - дано ти хареса

# 8
tky, понеже съм родом от Русе, а баба ми живее в Кошов, там има къща за гости "Ангел". Моя позната навремето отсядаше там, била доволна. Знам, че до самия Басарбовски скален манастир построиха някакво огромно здание, но дали е хотел, не съм сигурна. Към твоите забележителности можеш да добавиш този манастир, както и крепостта в Червен, ако още не си ги посещавала.

# 9
tky, понеже съм родом от Русе, а баба ми живее в Кошов, там има къща за гости "Ангел". Моя позната навремето отсядаше там, била доволна. Знам, че до самия Басарбовски скален манастир построиха някакво огромно здание, но дали е хотел, не съм сигурна. Към твоите забележителности можеш да добавиш този манастир, както и крепостта в Червен, ако още не си ги посещавала.
благодаря
този район за мен е тера ингкогнита за съжаление и всяко предложение за забележителности е добре дошло . Относно хотелчета - не съм претенциозна но и къщ ас обща баня и тоалетна нещо не ми допада - ще проверя твоето предложение дано да е ок - дано и нашите намерения за началото на септември станат

# 10
Кулата в Леденик май не сте споменали, макар че май само отвън може да се разгледа.

# 11
Кулата в Леденик май не сте споменали, макар че май само отвън може да се разгледа.
това не ели едно село малко преди В. Търново и се отбива в посока към Стара планина , не към Дунавската равнина ? Ако е същото съм чувала че било най- запазеният  висок строеж от времето на турското робство ,   но не сме го посещавали .Ако не е - би ли описала с какво е забележителна тази кула?

# 12
То е, да. Не е нещо кой знае какво, но така или иначе е до Търново.
http://www.kulata-bg.com/bg/museum - тук гледам, че работи като музей.

# 13
  • В страната на бурите
Благодаря на всички включили се - възползвахме се от някои предложения, други ще си запазим за следващото ни пътуване. Ето и моите впечатления:

Хотнишкия водопад - ориентирането беше малко трудно, защото има едно разклонение, където трябва да се хване пътят за Ресен, но го открихме. Има място за пикник, продават кебабчета, бира и сладолед. Бяхме през седмицата та нямаше много хора, правихме си барбекю. Имаше боклуци, въпреки че една жена чистеше наоколо. Водопадчето е приятно, едни момчета скачаха от скалите, видях водно змийче. Нагоре над вирчето можеш да се изкачиш, въпреки че е много стръмно. На връщане минахме през Преображенския манастир, който е по път.

Еменската екопътека - тръгнахме по нея, но се отказахме, защото туристите се връщаха и твърдяха, че по мостовете не може да се мине, а и бяхме с по-възрастни хора. Гледката е впечатляваща, на места пътеката е доста тясна, а от едната страна е бездна. Не е за малки деца. Преди завоя за пътеката обаче има разклонение, от което се слиза в подножието  там където е реката и пещерата. Там си направихме пикник - беше супер. Има вирче, където ловяха риба. Доста е каменисто и блатисто, но ентусиастите могат да плуват. Разходихме се към водопада по реката - доста е труден пътят - на места се върви само по камъните и стигнахме до един затлачен мост, през който не може да се мине. Влязахме в началото на пещерата - има прилепи, интересно е. За влизане навътре обаче трябва оборудване и водач. Много ми хареса.

Отидохме и до манастира Света тройца. Пътят се вие доста нагоре, спряхме на бариерата в края му. В самия манастир обаче не бяха много любезни. За да ти отворят, трябва да позвъниш, та май събудихме една монахиня. Мъжете не могат да влизат, ако не са с дълги панталони, та се наложи мъжката част от компаниата да се връща до колата да се преоблича. Странното е, че на жените дадоха един прозрачни наметала и за тях нямаше проблем. След като разгледахме църквата се разходихме по една пътечка из гората. 

Иначе съчетавахме разходките с басейн, за да избягаме от горещините. Разгледах и Асеновата махала, където не бях ходила.

# 14
То е, да. Не е нещо кой знае какво, но така или иначе е до Търново.
http://www.kulata-bg.com/bg/museum - тук гледам, че работи като музей.

Мерси Дона , ще гледам да го включа в тура за септемврийските празници.............

Общи условия

Активация на акаунт