Осолявате ли вашето бебче

• 16 030
  • 306
  •   1
Отговори
# 195
Преди време имаше едно бебче с трета степен изгаряния и почина поради инициативността на баба си, която го беше осолила зад гърба на майката.
Това може да му стане за неразбралите.

Дамата от Поморие, море имате. Топнете бебето в морето, вместо да вършите простотии. Освен сол, има и йод и други полезности.

# 196
  • София (Възраждане)
Ето един цитат от архивите на форума:

Доц. Емилия Христова, шеф на клиниката по неонатология:
''Осоляването на новородени бебета, което продължава в някои райони на страната, е изключително сериозен проблем. От солта се получават тежка дехидратизация на нежния детски организъм, инфекции, имаме случаи и на внезапна смърт на бебето.

Тази стара българска традиция говори за ниската ни медицинска култура. Ние, детските лекари, просто не можем да се справим с осоляването на бебетата. След няколко смъртни случая проведохме курсове за обучение на неонатолози и педиатри.''

Вестник “Труд”, събота, 21 февруари 2004

# 197
След няколко смъртни случая проведохме курсове за обучение на неонатолози и педиатри.''

Файда голяма! Досега не съм чула лекар да говори за осоляването и колко вредно е. Thinking Тези неща, според мен, трябва още в родилния дом се обясняват. Едно е доктор да го каже, едно е бабата! Flutter Друг е въпроса колко от нас слушат лекарите, и колко родата, дето е вряла и кипяла в отглеждането на деца. Laughing

# 198
Цитат  на майка ми  Laughing
"щом ние сме ви отгледали така, значи не е толкова грешно".

Друг е въпросът колко е "здраво" нашето поколение.

# 199
  • София
Цитат  на майка ми  Laughing
"щом ние сме ви отгледали така, значи не е толкова грешно".

Друг е въпросът колко е "здраво" нашето поколение.

И от леля ми: "докторите нищо не разбират".

# 200
Нито съм посолявала,нито съм мазала с мас-все едно е парче свинско месо.Аз така го възприемам.Не,че не са ме карали.

# 201
  • София
   Аз съм от старото поколение, ние не сме осолявани, нито аз съм осолявала моите деца.За осоляване за пръв път тук прочетох.

# 202
Здравейте!Аз имах едни съседи турци.Та съседката ми каза веднъж,че осолява бебето си,за да не му мирише тялото  после  и че това е традиция при тях. newsm78  ...не съм чула българи да го правят ,между другото! Peace

# 203
Покрай тази тема се поинтересувах дали тази традиция се е прилагала в нашето семейство назад във времето. Майка ми е медицинско лице и беше възмутена, че изобщо може да си помисля, че би ме осолила, но ми каза, че баба ми и разказвала, че едно време едва я отървала от баби и прабаби да не и нарежат гърба, защото много плачела. Ужас! А то горкото как ще плаче като отслабне от загуба на кръв  ooooh! Кошмар...

Аз ако тук изобщо си помисля за подобно нещо, сол или рязане сигурно най-малкото ще ми вземат детето, че най-вероятно може и да ме приберат  Laughing

# 204
В общи линии от изчетеното из ежегодно пусканите такива теми, които разбира се са обемни Laughing,  този "ритуал"се прави най-вече в северна България.

# 205
Аз и тук да напиша за майчетата със слаби ангели - НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА! ПОСЛЕДИЦИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ФАТАЛНИ!!!

# 206
В общи линии от изчетеното из ежегодно пусканите такива теми, които разбира се са обемни Laughing,  този "ритуал"се прави най-вече в северна България.

Както и в Родопите. Peace
А от предната подобна тема помня, че и в Пловдив (!) се е правило и май не ставаше въпрос за Столипиново.

# 207

Както и в Родопите. Peace
А от предната подобна тема помня, че и в Пловдив (!) се е правило и май не ставаше въпрос за Столипиново.

Не знам .  Thinking
Майка ми е от южна , баща ми от северна България , свекърите пък са от трето място , живеем в Пловдив , аз за това чудо на чудесата научих от форума ! Crossing Arms
Нито аз съм солена , нито мъжа ми , нито нашите родители . Peace

# 208
И във Врачанско не се практикува, или поне в моя край. newsm78 И мен ме глождеше мисълта за кои райони на България иде реч, ама реших да си трая да не стане разправия от друго естество.  Laughing

Блу, мерси! Hug

# 209
  • София
Прави се в Пловдив, да. В Пазарджик също /в момента/, и то не в циганската махала. Главно при млади родители, аха завършили гимназия, чиито отрочета се отглеждат от бабите.

Общи условия

Активация на акаунт