141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 414
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • WA, USA
А това с паспорта на детето беше голям абсурд пак. Взеха ни пари за експресната поръчка, но после ни казаха че не можело такава, когато се вади за първи път паспорт на дете. Решиха все пак да се напънат и да го направят за една седмица, ама седмицата дойде и си замина и нищо та реших аз да търся връзки за да разбера какво толкова става. Оказа се, че кварталният ни полицай Shocked даже не знаех че има и такива, трябва да отиде където живеем и да разпита съседите дали са ме виждали да живея там и дали това било моето дете. Ей тогава направо се опулих. Изрично написаха в молабата, че детето не живее в Бг, това му е първото влизане в страната, самата аз не живея там от 10 години, ама нейсе - проверката е важна Crazy

# 106
Клер, само да вметна, че за деца има бърза поръчка за паспорт (3 дни).

В София/Слатина ми бяха казали преди четири години, че не можело първи паспорт по бърза поръчка. Вече може ли?

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 22:27 от ianajar

# 107
  • Чикаго / София
Оказа се, че кварталният ни полицай Shocked даже не знаех че има и такива, трябва да отиде където живеем и да разпита съседите дали са ме виждали да живея там и дали това било моето дете. Ей тогава направо се опулих. Изрично написаха в молабата, че детето не живее в Бг, това му е първото влизане в страната, самата аз не живея там от 10 години, ама нейсе - проверката е важна Crazy

Joy Joy Joy Сериозно ли правят такава проверка? Ох, ще падна от смях!

Ние днес извадихме нашата декларация от ГК Чикаго. Направила съм копия на декларацията, на паспортите ни и на актовете за раждане на децата, сложила съм в плика с документите оригиналните актове за раждане и оригиналната декларация, и да се надявам, че ще се приберат безпрепятствено.

Такава ваксина не бих сложила на моите дъщери. Не съм чула тук да е задължителна.

Солей лек път и от мен и много  Hug

# 108
Мерси от сърце на всички и за мислите и за инфото.   bouquet

Анет, тази стъпка е някаква новост в процеса за мен - какво точно се има предвид под потвърди? Удрят друг печат? Какво имаш предвид под община (англ дума?). Мерси!
Подписът на нотариуса трябва да се потвърди на местно ниво в общината  (каунти съртификейшьн) към която е регистриран този нотариус (подпис/печат).

И аз питам същото. Тази стъпка съм я пропуснала. Останалото "уж" ми се изясни.

# 109
Soley i Djena,за нашия щат апостил не се слага ако документът не е "каунти съртифайд". Когато нотар.подписва го питаме към кое каунти принадлежи,отиваме в офиса на каунтито и там под печата на нотариуса се слага друг подпис и печат от каунтито.Само така на док се слага апостил на щатско ниво,инак го връщат.Това е в Охайо,не знам как е на други места,вижте по щат какво се изисква за апостило-слагане,обадете се да потвърдите че имате всичко преди да пращате за апостил за да не ви бавят излишно.

# 110
Потвърждавам, че миналата година от Сакраменто ми върнаха акта за раждане на Лилия (certified copy издадено от Vital Records, с което успяхме да й извадим паспорт!) без апостил, защото не беше каунти съртифайд. Съответно от каунтито ми извадиха друг, който имаше един печат повече  Rolling Eyes. Не става дума за въпросното пълномощно, знам, но принципът е същия.

# 111
Анет, мерси, разбрах! Мерси и на Клер за директния линк!  Hug

Да кажа пак - ако децата са родени в САЩ, актовете за раждане трябва да имат апостил от САЩ, за да могат да се преведат в БГ и да послужат пред нотариуса при заверката на декларацията. Така ме информираха тук.
Това, което трябва да представите на гранична полиция е:
.пълномощното, копие и оригинал
.копие от паспорта на другия родител
.копие от преведените актове за раждане
Утре ще питам на място и ще пиша като пристигнем.

# 112
Soley i Djena,за нашия щат апостил не се слага ако документът не е "каунти съртифайд". Когато нотар.подписва го питаме към кое каунти принадлежи,отиваме в офиса на каунтито и там под печата на нотариуса се слага друг подпис и печат от каунтито.Само така на док се слага апостил на щатско ниво,инак го връщат.Това е в Охайо,не знам как е на други места,вижте по щат какво се изисква за апостило-слагане,обадете се да потвърдите че имате всичко преди да пращате за апостил за да не ви бавят излишно.
простете ми театралното поведение, отивам да припадна за малко  smile3544
...

Върнах се. Добре, че след 20 страници Кю анд Ей на високо равнище започна да изплува схемата, че днес за една бройка щях да пратя любовните писма към Талахаси без въпросния каунти съртификейшън.
Мерси, Анет.

Клер, само да вметна, че за деца има бърза поръчка за паспорт (3 дни).
В София/Слатина ми бяха казали преди четири години, че не можело първи паспорт по бърза поръчка. Вече може ли?
Ние така вадихме за 3 дни на Зара миналия август, но така като гледам какво казва наредбата е второстепенно. Най-важно е какво мисли чиновника/чката зад гишето. И евентуално полицаят пъдар на опашката пред паспортното...  Laughing

# 113
А това с паспорта на детето беше голям абсурд пак. Взеха ни пари за експресната поръчка, но после ни казаха че не можело такава, когато се вади за първи път паспорт на дете. Решиха все пак да се напънат и да го направят за една седмица, ама седмицата дойде и си замина и нищо та реших аз да търся връзки за да разбера какво толкова става. Оказа се, че кварталният ни полицай Shocked даже не знаех че има и такива, трябва да отиде където живеем и да разпита съседите дали са ме виждали да живея там и дали това било моето дете. Ей тогава направо се опулих. Изрично написаха в молабата, че детето не живее в Бг, това му е първото влизане в страната, самата аз не живея там от 10 години, ама нейсе - проверката е важна Crazy

Правят такава проверка да. А ние не живеехме на адреса, на който сме по лични карти и познайте! Кварталния отишъл, питал девер ми, той казал, че не живеем там (акъл!!!!) Та после търсихме кой да се обади на ченгето да каже, че това дете  е наше! Не знам, сигурно е пак за някаква сигурност това, да не изведеш и да продадеш някое дете в чужбина, ама в циганската махала дали ги проверяват толкова? Съмнявам се!!!!

# 114
Мерси и от мен Анет. Не знаех тази подробност. Добре, че Лени чете по- внимателно.
...........

Не знам, сигурно е пак за някаква сигурност това, да не изведеш и да продадеш някое дете в чужбина, ама в циганската махала дали ги проверяват толкова? Съмнявам се!!!!

Сравнението ти е крайно неуместно. Да, проверяват ги. Те носят български паспорти, а не цигански. И каква е връзката с циганите изобщо?

# 115
Сравнението ти е крайно неуместно. Да, проверяват ги. Те носят български паспорти, а не цигански. И каква е връзката с циганите изобщо?

Няма връзка, но е хубаво да има някой виновен.

Положителни мисли за всички, които имат нужда. Лек път и успех на границата!

# 116
Относно първи паспорт за дете http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=738670 . Сигурно може и да стане за  3 дена, с по-голям късмет, но лошото е, че няма как да си сигурен на кой какво ще му хрумне.

Клер, пълномощното или както там се нарича документа за излизане с деца от Бг е най- важен. Всичко останало се взима с пълномощно от близък. Чакането е много там и за мен също е необяснимо да взема цял ден офф от работа, за да си подам документи за ш.к. и л.к. (при това не са първи!), които на всичкото отгоре излизат след 2 седмици и пак трябва да ходя да губя време да ги взимам.
Заверката на брака отнема 5 минути. После излиза в регистрите им до 2 дена.

Ники, тя заверката на брака може и за 5 мин. да излиза, ама нали трябва да ходя по местожителство на мъжа ми, та ще ми е бая повече от 5 мин. Относно това, че повечето документи се взимат с пълномощно от близък, едно че трябва пак да вадиш пълномощно ( добре, че не трябва и апостил да му слагаш  Joy ) и второ все ми е тая дали аз ще ходя да се разправям или някой от родителите ми, все няма да се видим, докато едната от двете страни търчи по институции.

Хубаво, че подхванахме темата, не бях си давала сметка какво ми предстои при едно евентуално прибиране до Бг  ooooh! , не бих си го причинила скоро, дано не ми се налага.

# 117
  • USA
Много полезна информация сте споделили. Благодаря.

# 118
Изчетох ви и вързах погледа на фльонга Mr. Green
Тенкс за инфото на всеки споделил, темата е много полезна  Hug

# 119
Отовор от посолството.
Пак ще им пиша  Mr. Green

Уважаема г-жо Герджикова,

Във връзка със зададените от Вас въпроси, отговорите са както следва:

По 1:  Отговор на този въпрос ще Ви бъде изпратен на по-късен етап, защото бихме желали да направим допълнителна консултация.

По 2: Образец от Декларацията за съгласие за пътуване на дете извън граница има качен на уеб сайта на ГК-Чикаго.

По 3: Не е в компетенциите на българските държавни институции да коментират пропускателния режим на чужди граници.

По 4: На българските граници, при напускане на страната се изискват и копие и оригинали на Декларациите и актовете за раждане на децата. До колкото ни е известно, Гранична полиция задържат копията при тях.

По 5: Властите взимат копие от Декларацията и акта за раждане, но изискват да видят и оригиналите.

По 6: С оглед на това, че документите на родителите, които са упълномощители не са безсрочни, пълномощните също не могат да бъдат безсрочни.

По 7: Списък с акредитираните към МВнР агенции за преводи и легализации ще може  да видите на уеб сайта на МВнР.

С уважение,
Consulate General of Bulgaria in Chicago

737 North Michigan Avenue, suite 2105

Chicago, IL 60611

Tel. : (312) 867 1904

Fax : (312) 8671906

e-mail:consulate.chicago@mfa.bg

www.mfa.bg/bg/89/

www.mfa.bg/en/89/

www.facebook.com/Bulgarian.Consulate.in.Chicago

тhis communication is confidential. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution or taking any action in reliance on the contents of this information is strictly prohibited and may be unlawful. If you have received this communication by mistake, please notify us immediately by responding to this email and then delete it from your system. Ministry of foreign affairs of the republic of Bulgaria is not responsible for, nor endorses, any opinion, recommendation, conclusion, soicitation, offer or agreement or any information contained in this communication. Ministry of foreign affairs of the republic of Bulgaria cannot accept any responsibility for the accuracy or completeness of this message as it has been transmitted over a public network. If you suspect

--------------------------------------------------------------------------------

От: Anna Guerdjikova
Изпратено: Tuesday, July 24, 2012 8:30 AM
До: Bulgarian Consulate - Chicago
Относно: Po povod novite razporedbi za putuvane na maloletni deca s edin roditel bulgarski grajdanin

Уважаeми господин Консул,

Във връзка с новите разпоредби при пътуване на малолeтни деца, много ви моля да адресирате следните въпроси на вашата уеб страница. Аз лично разговарях с ваши служители три пъти за последните 2 седмици и  макар че бяха изключително любезни и тьрпеливи,помощта която получих не беше адекватна и ефективна

Следните неща не стават ясни от текста на страницата на Консулството:

1.       Ако и родителите и децата са америкаски граждани,но родителите са и български поданици, а децата не са, нужно ли е да се попълва декларация,и ако да,защо

2.       Моля осигурете копие от декларацията, която трябва да се попълни както и примерни попълнени документи за 2те опции-декларация подписана пред консул тук или декларация минала през нотариус,апостил,превод и Външно мин в България

3.       Трябва ли да има докумети за напускане на Америка като америк.гражданин пътува с един български родител?Ако да-колко и какви,дали да са заверени и пр?Моля осигурете примерен текст на страницата

4.       Изисква ли се копие или оригинал от акта за раждане на детето на границата в България при напускане на страната? Ако детето е американец,документът трябва ли да бъде с апостил и преведен/заверен от Външно мин?

5.       На летището изисква ли се копие от декларацията или властите взимат оригинала?

6.       Моля, изяснете как се издава безсрочно пълномощно за пътуване и осигурете примерни попълнени документi

7.       Моля, осигурете линкове към агенции които осигуряват превод и заверка на документ с апостил в София и страната

Имаме най-добото желание да спазим закона и да осигурим нужните документи,но процесът не е добре изяснен и редица родители са резонно притеснени как ще си приберат децата.

Надявам се да адресирате горните въпроси,убедена съм че ако има попълнени примерни форми на страницата ви,това ще спести много часове ненужни спорове по телефона на служителите ви.

С уважение,

Анна Герджикова, Синсинати,Охайо

Общи условия

Активация на акаунт