С какво ни дразнят свекървите?- тема 18

• 54 778
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
Каквото и да е, явно действа. Затова да не си трае, ами да споделя бързо ноу-хауто, че някои тук са на зор.  Laughing

# 541
Вие сега подстрекателки ли се явявате?  Mr. Green

# 542
  • София
Няма ноу-хау  Confused

Тя си е притеснителна жената, а аз съм много откровена и директна, та затова сигурно. До човек си е, явно, на такава съм попаднала.

# 543
Може. Явно не всеки е свикнал да му казват нещата директно, в очите. Особено, ако през целия си живот е бил заобиколен с двулични интриганти и този вид общуване му е било натрапено като модел.
Жалко, защото обикновено повечето хора се радват, когато могат да комуникират свободно, без задръжки и без да оглеждат всяка дума от всички страни, за да търсят скрит смисъл. Или да обмислят внимателно всяка своя дума. Имам такива познати и ми е много изморително да разговарям с тях.

# 544
  • BG
Може. Явно не всеки е свикнал да му казват нещата директно, в очите. Особено, ако през целия си живот е бил заобиколен с двулични интриганти и този вид общуване му е било натрапено като модел.

Всъщност дали има някой, който да е свикнал да му казват директно в очите " Манджата ти е пълен боклук!", например, или "Облякла си детето като циганче!"?  И ако тези неща се изрекат по-деликатно, дали изричащият ги се води лицемер?

И я да питам: ако свекървата говори на детето пред майка му таквиз неща, като: "Оооох, бабе, бабеееее, не ти ли говорят вкъщи, бабеее, една дума не казваш още!" или " Не те ли хранят, бабе, че си толкУ слабичкУ?" или " Ми що така са те навлякли, бабе, в таз жега?", тази женица към директните ли трябва да я причислим или някъде другаде?   Thinking

# 545

Всъщност дали има някой, който да е свикнал да му казват директно в очите " Манджата ти е пълен боклук!", например, или "Облякла си детето като циганче!"?  И ако тези неща се изрекат по-деликатно, дали изричащият ги се води лицемер?

Аз това го наричам грубост, а не откровеност. Колкото и лицемерно да го завъртят, все си е грубост.
Под откровеност в общуването имах предвид реплики от рода на: "Благодаря, майко/лельо/Пенке, но няма нужда да ми пренареждаш кухнята. Предпочитам сама да си нареждам нещата, за да знам кое къде съм оставила." Та дори и: "Много те моля, престани да ми ровиш в нещата, не ми е приятно!".  Макар че би трябвало, преди да се стигне до този момент, да е засилено синчето ѝ да си строи майчицата и да я вкара в пътя.
А реплики от рода на: "Ох, бабеее..." по-добре си ги пускай директно край ушите. Предназначени са да те уязвят и даже и да успеят, няма нужда да даваш повод на авторката им да се радва, че е успяла. Отмини и се направи, че не си чула, ако нямаш смелостта или умението да ги парираш.
Аз съм ги чувала само от майка ми и много добре знам, че не са казани с лошо, а по-скоро като закачка към детето и бъзик, отправен към мен. Отвръщам и аз с шега и проблеми няма. Виж, ако ги бях чула от свекърва си, сигурно много щях да се вържа, не знам. Но със сигурност щеше да е заради моята предубеденост и подозрителност, а не, защото тя умишлено би искала да ме засегне.

# 546
  • BG

Всъщност дали има някой, който да е свикнал да му казват директно в очите " Манджата ти е пълен боклук!", например, или "Облякла си детето като циганче!"?  И ако тези неща се изрекат по-деликатно, дали изричащият ги се води лицемер?

Аз това го наричам грубост, а не откровеност. Колкото и лицемерно да го завъртят, все си е грубост.

Права си. Стига да можем да разграничим грубостта и директността. Но често дори и директността се възприема като грубост. Имам обаче едни комшийки, снаха и свекърва, които директно и редовно си грубиянстват една с друга, но с това си живеят съвсем щастливо вече години наред.

А реплики от рода на: "Ох, бабеее..." по-добре си ги пускай директно край ушите.

Ох, благодаря за съвета  Peace, но за радост не ставаше въпрос за моята свекърва, а за тази на приятелка! Аз моята си я харесвам, тя е малко като тази на orchid, ама по-скоро се прави и се снижава заради сина си, а и аз нарочно се правя на по-хард, отколкото съм, за да е ясно, че нямам глава за подскачане върху нея . Но онова чудо с горните реплики, за което няма достатъчно добра жена за синчето и, тези ги избълва за един ден в мое присъствие и направо изгризах салфетката от бяс, а момичето как  го изживя, не знам. Ами защо просто не се обърна към майката и след като имаш смелостта да ги изречеш тези бИсИри, изречи ги към нея, егати! Детенце тогава беше бебе на месеци, но сега е почти на 3 и ако му се задават все още такива въпроси, колко ли се чуди, горкото, как да им отговори?!

# 547
  • София
нашеннската култура е такава, че не е прието да се казват нещата направо, а трябва да е заобиколно, нещо като "думам ти, дъще - сещай се, снахо". Особено между поколенията, пък за снахи и свекърви съвсем!

# 548
Повечето баби смятат, че внуците им не са добре гледани... Мен ме нямаше двадесеттина дни, и малката беше при баба си. Всеки ден се чуваме-никакви проблеми. Моето свеки смята, че щом тя е слаба, не се храни добре. А малкия звяр  яде като за световно, аз съм се чудила къде го събира, и...баси метаболизма има, а и е адски подвижно дете. Ама не се обяснявам, подминавам все едно  не съм чула.И един ден, говорим по тел-а и тя казва-решила съм да направя малката такава, че да не я познаеш. Бре, стана ми интересно!Ден преди да се прибера личната лекарка ги извикала на преглед-мерила, теглила...20 кг. Свеки горда-намира малката за напълняла, а ние у дома смяяях-преди месец бяхме при личната, малката скочи на кантара-22кг беше...
 Та Андариел, ако не е груба в намеците си-не ми пречи. Така както между приятелките си имам девойки със своите странности в характера-така съм я възприела и нея-и с нещата които дразнят, и с нещата, които уважавам.Ако стане обаче груба, коментирайки нещата, които сега подминаваме с усмивка-тогава не знам, сигурно ще го приема навътре, и ей ти го проблемът.
 Аз съм много тънкообидна, а тя-много пряма и директна, трябваха И няколко години време , за да се научи да говори с мен. В началото много ме огорчаваше, без изобщо да си дава сметка за това.

# 549
  • София
Тя, нашата работа със сватосването си е насила работа. Омъжваш се за един определен човек, с когото си допадаш, а в комплект към него вървят и роднините му - абсолютно непознати хора, че и на всичко отгоре се очаква не само да се понасяте, но и дори едва ли не да се заобичате. Според мен вероятността за положително развитие на нещата е нищожна, жив късмет. Затова конкликти винаги ще има в някаква степен. Единственият начин за добри отношения ми се вижда, колкото може по-малко хората да си омешват роднинските капи и всеки да си гледа половинката и къщата.

# 550
  • Варна
Златно правило за всички младоженци:
"Любовта към свекървата се измерва в километри"

# 551
И аз това не мога да разбера - какво толкова си мешат капите със свекървите. Нали все съвременни млади жени. 

# 552
  • Варна
Има снахи, има и свекърви...

# 553
Признавам си, чета ви с голям интерес, но все нямам какво да кажа. При нас отношенията със свекърва ми са на обратната плоскост - тя изпитва някакъв страх от мен, толкова очевиден, че даже съм я питала с какво толкова съм я уплашила. Коментари, оценки от нейна страна - никога, все едно говорим за война.

Тя се свива в мое присъствие, премерва си думите, което е ужасно неприятно, защото се чувствам като някакъв тиранин. А не съм, никога не съм се карала с нея, просто съм директна и назовавам нещата с истинските им имена. Не знам, направо панически ужас изпитва, какво ли пък толкова мога да й направя, освен да й кажа какво мисля. Няма да я набия я!

Иначе ми е незаменим помощник за малката и е винаги на разположение. Не сме приятелки, но не сме и врагове. Питала съм я многократно, съвсем непринудено, защо се притеснява толкова от мен, но смислен отговор нямам. Усмихва се смутено, казва, че няма такова нещо и продължава по старому.

Знам ли, тя по принцип е притеснителен човек, но спрямо мен е повече от притеснена. Направо се чувствам ужасно, като някакъв цербер, затова се стремя да ограничавам контактите ни до минимум и съм ги предоставила изцяло на сина й.

Свекърва ти е с пълни инструкции,та затова се държи така Grinning

# 554
Златно правило за всички младоженци:
"Любовта към свекървата се измерва в километри"
Joy Не го бях чувала това!

Общи условия

Активация на акаунт