Държавата ще ваксинира 75% от 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка

• 16 992
  • 347
  •   1
Отговори
# 210

Не съм всезнайка, уточних, че инфото ми е лаишко, интересувам се лично, за себе си. Чисто повърхностно, но е доказано, че в повечето случаи РШМ се причиняват от ЧПВ. Как - това е много обширна тема, а и тези медицински изводи не са направени от днес за утре. Не мога да ти отговоря професионално, не съм лекар, лаборант или вирусолог, затова не се наех да отговарям. Как очакваш в дълбочина да разбереш процес, който е достатъчно многопластов и сложен по своята същност и ясен на хора със специализирано образование!? Това, че при дадено инфо отказваш да повярваш на категорични и ясни медицински доказателства - си е твоя работа.
Бтв - забелязала съм, че когато медицината няма ясен отговор - не го дава. Wink

# 211
И аз се интересувам за себе си. Затова и попитах- който знае и има желание- да отговори. Останалите не съм ги задължила.   Sunglasses Не държа изобщо на личен отговор, достатъчна ми е препратка към източник. Конкретен, не общи лафове. От там- насетне ще се справя.

Интересувах се КАК и КАКВО е доказано. Какво е писано най- общо, а именно, че някакъв вирус причинявал някакъв рак, сме чели достатъчно. Не това питах.
Дотук "инфо" никой не е дал още по темата, досежно въпросите ми. Остава и да вярвам на нещо, дето го няма.  Laughing Като например на "категорични и ясни медицински доказателства". Де ги? Това питам. Отговор като "Ми има. То го пише." не е отговор.
Ако няма такъв- не се силете, не си губете времето.

Бтв - забелязала съм, че когато медицината няма ясен отговор - не го дава. Wink

Да де, а ако не дава такъв, значи си говорим за хипотези.

# 212
Интересувах се КАК и КАКВО е доказано. Какво е писано най- общо, а именно, че някакъв вирус причинявал някакъв рак, сме чели достатъчно. Не това питах.
Ето този човек е открил човешкия папилома вирус. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B … D0%B7%D0%B5%D0%BD
Биографията му звучи авторитетно. Сигурно в интернет има негови публикации по темата, които биха дали отговори на въпросите ти. Не вярвам някой тук да може да го направи.
Редактор е и на това издание - International Journal of Cancer, където има статии и съобщения за различни клинични изследвания, свързани с рака. http://en.wikipedia.org/wiki/International_Journal_of_Cancer

# 213
Уф, писах, писах, та се изтрих без да искам. Та - напиши в гугъл HPV и Cancer. Излизат достоверни източници много, National Cancer Institute, American Cancer Society и др.

Не става дума за хипотези и неврози във форума са ми чужди. Peace

# 214
Judy, малко е наивно да смяташ, че някой тук ще ти обясни 20-годишната работа на един носител на Нобелова награда и ти ще разбереш. Или че ще прочетеш една статия в нета и ще разбереш кое и как е доказал.

Ето, малко от Wikipedia:

E6/E7 proteins
E6 and E7 are the HPV proteins associated with cancer. The HPV genome is composed of six early (E1, E2, E4, E5, E6, and E7) genes, two late (L1 and L2) genes, and a non-coding long control region (LCR).[44] After the host cell is infected E1 and E2 are expressed first. High E2 levels repress expression of the E6 and E7 proteins. When the host and HPV genomes integrate, E2 function is disrupted, preventing repression of E6/E7.
Role in cancer
The E6/E7 proteins inactivate two tumor suppressor proteins, p53 (inactivated by E6) and pRb (inactivated by E7).[10] The viral oncogenes E6 and E7[45] are thought to modify the cell cycle so as to retain the differentiating host keratinocyte in a state that is favourable to the amplification of viral genome replication and consequent late gene expression. E6 in association with host E6-associated protein, which has ubiquitin ligase activity, acts to ubiquitinate p53, leading to its proteosomal degradation. E7 (in oncogenic HPVs) acts as the primary transforming protein. E7 competes for retinoblastoma protein (pRb) binding, freeing the transcription factor E2F to transactivate its targets, thus pushing the cell cycle forward. All HPV can induce transient proliferation, but only strains 16 and 18 can immortalize cell lines in vitro. It has also been shown that HPV 16 and 18 cannot immortalize primary rat cells alone; there needs to be activation of the ras oncogene. In the upper layers of the host epithelium, the late genes L1 and L2 are transcribed/translated and serve as structural proteins that encapsidate the amplified viral genomes.

Е, аз английски разбирам, но по никакъв начин нямам идея какво значи горното и дали е достоверно или не...

По въпроса - радвам се, че не ми се налага да решавам сега. Надявам се след десетина години да има повече яснота по ползите и вредите от такава ваксина.

# 215
"Не държа изобщо на личен отговор, достатъчна ми е препратка към източник. Конкретен...".

Благодаря, Уикипедия вече четох. Тя да не е онова четиво, "неапокрифното"? Четох и други работи, обаче. Не писани от "лаици" само.
Лично за мен, до тук, остава твърдение писаното, че вирусът причинява рак и че въпросната ваксина "предпазва" точно от рак.
Т.е. ползите са ми недоказани.
За вредите има какво да се говори също.
Всъщност този вирус къде и как е изолиран, не антителата, вирусът? Би ми било интересно.

Жаве, не кой човек го е открил, чела съм за него. Автобиографията му не ме интересува. Въпросът ми е коренно различен.

Зилозавър, знам как да ползвам търсачката. Ползвала съм я вече.  Wink Друга ми бе молбата.
Благодаря за старанието, обаче. Искрено.

# 216
Просто се опитвам да ти кажа, че си толкова далеч от съответната материя, че нито можеш да намериш адекватна информация, нито да я разбереш.

Същото важи и за мен, затова не се и опитвам.

Малко приличаш на човек, който държи да му докажат, че електроните съществуват (по възможност и със снимки) преди да си пусне лампата...

Няма как да си грамотен във всички области и се налага да подбираш на кого да се довериш.

ПС Като чете Wikipedia, разбра ли какъв е механизмът, по който се счита, че се причинява рак?

# 217
Жаве, не кой човек го е открил, чела съм за него. Автобиографията му не ме интересува. Въпросът ми е коренно различен.
В поста си написах нещо съвсем различно. Както и да е - аз нищо повече не мога да кажа по темата.

Благодаря на авторката, че ми обърна внимание по темата, та се зачетох тези дни и на всичкото отгоре си записах преглед, пуснах си изследвания. Peace

# 218
Просто се опитвам да ти кажа, че си толкова далеч от съответната материя, че нито можеш да намериш адекватна информация, нито да я разбереш.

Същото важи и за мен, затова не се и опитвам.

Малко приличаш на човек, който държи да му докажат, че електроните съществуват (по възможност и със снимки) преди да си пусне лампата...

Няма как да си грамотен във всички области и се налага да подбираш на кого да се довериш.

Явно не можах да го обясня, ти по-добре се справи.

# 219
  • София
Благодаря на авторката, че ми обърна внимание по темата, та се зачетох тези дни и на всичкото отгоре си записах преглед, пуснах си изследвания. Peace

А, браво, нещо полезно да излезе от ала-балите тука  Hug

# 220

А, браво, нещо полезно да излезе от ала-балите тука  Hug
Сигурна съм, че няма да съм единствена.  Grinning Тъй или иначе на нас ни е вече късно за ваксини - били те полезни или не чак толкова. Пуснах си цитологично изследване, колпоскопия и тестване за носителство на човешки папилома вирус.

# 221

Зачетох се в темата, защото наскоро с моя приятелка обсъждахме, докато се чудеше дали да  я ваксинира или не, дъщеря и навърши 13, пък безплатните ваксини са за 12 годишни. newsm78
То и докато се чудеше не бяха безплатни, де.

Интересно ми е има ли наблюдения колко от медицинските работници ваксинират момичетата си?
Това все пак би било някакъв показател с какво доверие се ползва ваксината в медицинските среди. newsm78

# 222
Е то в медицинските среди е същото и като в немедицинските- има си хора "за" и хора "против" ваксините като цяло
Точно както си има лекари пушачи, алкохолици и т.н.
Пък и колко ли от нашите лекари имат опит с тази точно- нова- ваксина, та да имат изградено мнение "за" или " против" нея точно
Май всички ни притеснява основно едно нещо- че е много нова и не е ясно няма ли дългосрочни последици

# 223
  • София
Имат опит, ама друг път! нали четохте линка с програмата - има си отредено време за популяризиране и разяснителна кампания сред лекарите специално за ваксинирането! този път дори не е смешно като с онзи Кънчо, а е плашещо!

# 224
Какво ще се предлага на широката публика е ясно, на мен ми е интересно каква е практиката при тях.
По време на свинския грип нали внесоха ваксина за мед. работници, но докторите, които аз познавам, категорично отказаха да се ваксинират.

Предишно мнение провокира в мен този въпрос, ако приемем, че ние масово имаме ниска медицинска култура, би трябвало работещите в системата на здравеопазването да се справят по-добре в търсенето и разбирането на дадена информация, та затова се зачудих дали те масово ваксинират или масово не ваксинират момичетата си. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт