Юли месец отмина - оБЕБИ се цялата ЮЛСКА дружина!

• 34 216
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • Видин
Сега имам малко време да ви пиша, докато Ивайло спи и дойде време за храна. Вчера беше един много дълъг, уморителен и емоционален ден. След като не спахме цяла нощ заради коликите и после цял ден беше мрънкав и след като мен ме тресна следродилната депресия и ревяхме и двамата почти цял следобяд, реших, че Еспумизана не са неговите капки и пратих мъжо за Инфакол. Още след първия прием и кърмене спа 4ч., след което се наложи да го събудим за да го изкъпа и яде след 5 часова пауза. През нощта спа много спокойно, като се буди на 3ч за ядене. От 7:30 до 9ч. будува, но беше кротък, и преди 45 мин заспа. Колко добре се чувствам просто нямате на представа. Дано Инфакола продължи да действа така, а аз ще внимавам много повече с храните и напитките, които приемам. Колкото до раждането, както Лу ви е писала, беше 1:1 както раждането на Марти, само че ми се струваше по-бързо и малко по-трудно ми беше с напъните. Системата ми я включиха в 11ч., в 12:30 започнаха първите контракции, които бяха регулирани на 3мин.(и с Марти беше така, даже и часът съвпадна), в 14:30ч. док ме провери за разкритие, вече беше 5см. и ми спука водите (както с Марти), към 15:15ч ми биха бусколизин, за да се изглади по-бързо шийката и тогава започнаха много болезнените контракции. След още 15 мин решиха да ми бият още една инжекция, защото на шийката й трябваше много малко. Още докато ми я биеха дойде първия напън на леглото. Едвам стигнах до магарето и след още 5-6 контракции и много помощ от акушерката се появи Ивайло. Болката беше забравена още в момента в който го видях и той проплака. Всички сте го преживели и знаете какво е. Най-невероятното чувство на света. Благодарение на акушерката имам само 2 вътрешни шева, защото не послуша док и не ми направи епизиотомия. Майка ми също беше до мен и много ми помогна. Милата ми майчица плачеше по време на напъните, сигурна съм че и нея я е боляло като знае през какво минавам и че неможе да ми помогне, но ми даде страхотен кураж. Таткото ни пък гледаше баткото в къщи и той не знаеше къде се намира от притеснение. Само ми повтаряше, че всичко ще е наред и да бъда силна. Веднага след като се изправих на крака се почувствах все едно не съм раждала. НАправо не можех да повярвам, че може толкова бързо да се възстановиш. Единственото нещо, което ме тормозеше беше контрахирането на матката, беше си доста болезнено и то цели 3 дни, но и това мина. Сега съм спокойна и щастлива и се надявам да се разминем леко с коликите. Благодаря ви за подкрепата, защото знам, че и вие сте ме мислили.
Това е за сега, защото Ивайло се събужда и е гладен. Целувки Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 256
И аз имам въпрос към ЛЛЛ-
Как се съхранява кърма в хладилник или фризер? Колко време е годна замръзената кърма?И губи ли някакви качества след размразяването й? Благодаря ви предварително Hug
Т е р и,
Прясна кърма може да бъде държана в хладилник около 8 дни. Добре е млякото да се съхранява на гърба на хладилника, а не на вратата;
-  в камера в хладилника за над 2 седмици;
-  в камера със самостоятелно отделение в хладилника за над 3-6 месеца;
- в отделение за дълбоко замразяване (фризер тип „сандък”) за 6-12 месеца
Ако млякото е държано на стайна температура или в охладител преди да бъде поставено в хладилника, времето за безопасно съхранение може да бъде намалено.

При размразяване, за да се запазят ценните съставки на кърмата,  е добре да се следват стъпките:1) на стайна температура и 2) от предния ден в хладилник, да се размразява бавно. Ако е спешно - 3) в студена вода, но в никакъв случай не се вари на водна баня или не се топи във гореща вода, като с въртеливи движения разклащаш внимателно, за да се оеднакви температурата на цялото количество кърма.
Никога не се затопля кърма в микровълнова печка или директно на котлона.

Замразената кърма губи някои от качествата на прясната, но пак остава най-добрата храна за бебетата по съдържание, т.к. имуноглобулините и антителата въпреки замразяването и размразяването присъстват в нея и пак мени състава си спрямо възрастта и нуждите на детето.

Ето една тема с обширна информация и насоки за съхранение на кърма  Peace

# 257
Капче, не се притеснявай - нормално кърмачетата акат жълтеникаво-зелено и е като пресечен жълтък, незнам дали точно го описвам  newsm78
За пишата ще се справим, няма накъде да ходим.
Роли и ние акаме по 5-6 някога и по 7-8 пъти на ден, та си мисля че е нормално   Simple Smile Вчера например сме акали 4 пъти, за сметка на онзи ден, когато ака 7 пъти  Joy А за "пишата" и ние си я третираме във вода в коритото като се къпем и незнам дали я забелваме, по-скоро я отваряме лекичко и я измиваме, нищо повече  Thinking
Нийче звучиш ми стражно свежа, много се радвам  Hug
Оставям ви, че съм си подготвила голямааа купа със сладолед с карамел и ядки и не мога да му устоя вече  smile3521

# 258
Здравейте мами Hug
Да ви питам момичета,вие по колко време се храните newsm78,защото на нас по-малко от 30мин не ни мърда,а и като добавим,че напоследък ме ползва за залъгалка ooooh!
Виждам,че за чурки си говорите-на нас ни казаха и педито и детската лекарка в болницата до 2месец да не правим нищо.Честно казано малко ме е страх,но ще се справим Peace
Пепи нищо не давам за колики,все още няма ,но май ни почват newsm78,иначе ни предписаха био гая,не зная до колко помагат,но се надявам да не стигаме до там
Отивам да  дремна,докато и малкия спи Hug

# 259
Здравейте мами Hug
Да ви питам момичета,вие по колко време се храните newsm78,защото на нас по-малко от 30мин не ни мърда,а и като добавим,че напоследък ме ползва за залъгалка ooooh!

И ние сме така, някога отиват и по 40 мин дори като заспи, но аз го оставям, защото през това време идват новите порции "задно" мляко, и той си ги изцоква  Simple Smile

# 260
  • Видин
Ели, не съм засичала по колко време, но и ние около 30 мин. Аз си го оставям, защото е един от най-приятните ми моменти, защото в знам че съм незаменима и си се гушкаме и малко след кърменето Heart Eyes
Пепи, мерси за думите. Наистина се чувствам много добре, като изключим вчерашния ми изблик на хормони Mr. Green

# 261
Здравейте красотки и от нас!
След тежък следобед вчера и будуване до 2ч. нощеска, спинкане до 7 и будуване отново до 12ч, сега спим като заклани  Laughing Тези колики така ни мъчат, че не е истина. На всичкото отгоре се и запекохме, та ми е още по- мъчно за малката. Очаквам предложения, какво да й дам за да помогне да се издриска  newsm78
Пепи звучи ми доста познато, акането до шия - ние също влизаме в това число. Като почне и няма спиране, до пъпа се омацваме и като ми се смее на среща, какво ли ми казва- на ти сега на теб една готина тортичка  hahaha
Момичета, като ви чета по 7,8 наакани памперса, ами ние едва до три стигаме  Shocked, сигурно идва разликата от това , че се храним с АМ, но чак пък толкова...това дали е нормално?  newsm78
Хайде оставям Ви, отивам да подремна, че ходя вече като сомнамбул. Joy

# 262
И ние се дохранваме с АМ и имаме 2-3 наакани памперса.

# 263

И сега въпрос към ЛЛЛ
Вики се храни добре. Само на кърма е. Яде на 2 или три часа. Млякото ми е много и явно изтича доста силно, защото в началото като засуква и понякога виждам, че му идва в повече - или ближе само зърното или оставя да изтича по малко. Доста е лаком и нагълтва доста въздух. След хранене обикновено е неспокоен, което ме навежда на мисълта, че е погълнал въздух. За съжаление, обаче, почти не успяваме да го оригнем. Много ми е мъчно като го гледам, че му е тежко, но пробваме всякакви позиции и само веднъж на четири пет пъти успява да се оригне. А понякога известно време след хранене връща по малко храна, така че явно има нужда. Моля за съвет как да го оригваме успешно. Мерси.
nevidimoto dete, притеснена си, че Вики е неспокоен след хранене  Hug

Обичайно бебетата реагират по описания при теб начин, когато струята на млякото е твърде силна, дави бебето (както сама си установила),  което го кара да се отдъпва. В такива моменти майки споделят, че сработват следното:
- преди кърмене  изцеждат леко гърдата,  да намалее напрежението;
- ако усетиш по време на кърмене, че ти потича следващата порция мляко, може внимателно да извадиш гърдата от устата на бебето и да изчакаш струята да изтече, докато отслабне (в някакъв съд или върху хавлия, например) или да притиснеш с длан зърното и отново да предложиш гърдата;
 - предлагане на гърда по-често   - всеки път, когато Вики има желание да суче;
 - пози, в които гравитацията да пречи на млякото да потича така леко. Полегналата леко назад биологична поза,често е чудесен вариант за силно потичащата струя на млякото.

Изключително кърмените бебета рядко имат нужда от оригване. В случаите, когато млякото е по-обилно, би могла да опиташ да оригваш Вики, както по време на кърменето /например, след известно време го вдигаш за малко и пак го връщаш на същата гърда, ако мислиш, че не е приключил  с нея  или пък когато сменяш гърдите/, така и след края на храненето. Можеш да пробваш да го подържиш вертикално, опрян изцяло на теб. Някои майки  споделят, че по-лесно успяват да оригнат бебето, ако то е с гръб към тях.

Надявам се някои от идеите да бъдат полезни и за вас. Поздрави   bouquet

# 264
Въпрос към ЛЛЛ и другите момичета, които кърмят: Какви храни и напитки трябва да избягвам, за да не предизвиквам колики на Ивайло? Попринцип пия само вода, но 2 дни пих и натурален сок от портокал, мисля си че и той може да е виновен за ужасните колики. Благодаря предварително  bouquet

Привет Niya,
Като изключим всички вредни храни, които по принцип е добре да се избягват, когато и колкото е възможно, няма храни, които да се избягват конкретно за колики. Правени са много изследвания по цял свят, няма доказателство, че определени храни трябва да се избягват и че те причиняват колики. Ако ти самата забележиш, че от дадена храна или сок не се чувства добре, може да я изключиш за известно време и да я добавиш отново след време като се поуспокои.
bouquet

# 265
  • Варна
Здравейте, мами!
При нас храненето може да продължи и по-дълго от 30-40 мин. Зависи много от моето настроение и какво правя докато кърмя. Някой по-горе беше казал, че не му оставало време да яде... Аз докато кърмя ям, гледам филм, чета... това е време, което мога да изклинча само за себе си. Естествено работя на компютъра, пиша с вас... Докато се храни обикаляме из стаите, готвим, играем с батковците.
За оригването - известно време след като е сукал, започва да нервничи, изплюва гърдата, пак я засуква. Изправям го и леко го тупам по гръбчето. Оригва се с повръщане понякога повече от веднъж. После продължаваме да ядем.
За акането - съжалявам, че ще направя аналог с котките, но... Когато гледах котки и съм чела как майката прави масаж на корема на бебета, защото трудно акали, заради течната храна - мляко. При нас когато започне да се напъва и да му къркорят червата, масаж на корема с длан без силно натискане, сякаш  помага.

# 266
Цанкова, а за чурчетата какво ще кажеш, би ли споделила опита си, тъй като аз за първи път се сблъсквам?  Hug

# 267
ЕЛ2000-За кърменето,моята педиатърка ми каза,не повече от 10-15мин интезивно сукане на гърда,толкова време има трябва да се нахранят,след това както казваш те ползва за залъгалка!Аз редувам гърдите на всяко кърмене различна и цедя след всяко хранене..някоя мама беше писала,че дава двете гърди за по 15мин и не се цеди..миличка обърни се към ЛЛЛ,но мисля,че бъркаш детето в момента хапва доста по-малко а гърдите ти се пълнят с едно и също количество мляко...с помпата стимулираш....все пак това дете расте и ще има нужда от повече мляко занапред...да не направиш някоя беля и после да се налага да дохранваш с АМ  newsm78

# 268
  • на брега на морето
Здравейте! Grinning
И при нас кърменето често надвишава 30-40 мин. През нощта са по-кратички кърменията, често само от едната гърда, щото после заспиваме(често и двамата).
Въпрос към ЛЛЛ:
Не зная дали въпросът ми може да бъде отправен към вас.
Отнася се за акането. Кърмя на поискване. Винаги когато иска- го кърмя, колкото иска, дори понякога просто си седи на гърдата. Наддава добре. От 3905 гр при раждането(на 12ти юли) вече е 4800 гр.Само на кърма сме, някои дни имаме по 6-7 наакани памперса, някои по 2-3 и напоследък доста пръцкаме. Имам чувството, че в дните с по 2-3 памперса го мъчи запек. Доста пръцка и се напъва, плаче- това е обикновено в часовете между 6-9 вечерта. През другото време на деня и нощта е спокоен. В дните с повече наакани памперси е по-спокоен и спи повече. Тъй като си пиша в една тетрадка, забелязах, че се редуват- 1 -2 дена с повече наакани памперси, после 2-3 с по-малко, като пикът на плача е 3тия ден с по-малко наакани памперси. Всъщност това е отскоро, някъде от 1 седмица. Знаете ли нещо за запек? Аз какво трябва да ям, за да не го мъчи? Не давам вода, никакви лекарства срещу колики, т.е. само на кърма е.
Въпросът ми не е само към ЛЛЛ.

# 269
Цоп на бързичко  Mr. Green
Как сте мамчета,как са бебоците?Как се справяте в тези жеги?  ooooh!
 Честито на всички нови майчета,да са ви живи и здрави дечицата  Hug Останаха ли още нервни и чакащи бременелки  Laughing Успех,ако има още на опашката  Simple Smile
Прочетох малко,по диагонал,но и това е нещо  Blush Не знам как ви остава време,аз все съм на черешата  Joy Последните дни не мога да сляза от нея (черешата де,не нещо друго),моята хубостница ми донесе летен вирус.... Няма място вкъщи,което не е "маркирала",както някой беше казал малко преди мен- по-голямото дете изисква по-големи грижи....вървя и бърша,потя се с една маска на лицето,хвърча като линейка от едната стая в другата  hahaha Забавно ми е  Mr. Green
Гледам за чурки си говорите  Mr. Green педито ни каза след месечинката да го забелвам ама ще оставя тази процедура на таткото...по мъжки да си барат пишоците  Joy
Ел,ние се храним толкова дълго,колкото младежа пожелае,но почне ли да ме дъвче и да си играе с цицката всичко приключва...(на някой може да му звучи крайно или неправилно,но аз не съм залъгалка и циците ми не са за 1 ден, трябва да си малко егоист в тая "държава"  Crazy ) Който ял,ял...ако не се е нахранил на следващото ядене не си играе ами лапа  Mr. Green
Мелина,ние също сме на кърма и също като вас в този период сме нервни (при нас обаче и сутринта ни хваща).Редуваме дни на по-обилни и чести акита с такива на по-редки.Не мисля,че е запек,също така не мисля,че е от храната.Нормално е да си ака различно,просто си има колики в определен момент и си пръцка и напъва повече  Hug
Цанкова,и аз използвам докато кърмя да правя нещо друго.Иначе време лично за мене не остава,за това трябва да се възползваме от всяка възможност.
Срам...ама да ви кажа,че сигурно не съм се лакирвала с месеци,грим не съм слагала от изписването (е,това заради възпалението,не че имам време),като излизам обикновено бързам и хвърлям нещо отгоре и връзвам косата....резултата е  Crazy БЯГАЙ  hahaha
Ами...край на "личното" ми време,в което готвих и подреждах миялната (да не си помислите,че си клатя краката на компа  Mr. Green ).Отивам да "опъна" един простир и да вадя циците,че е време за МАНДЖА  hahaha
Хубав ден  Hug

Общи условия

Активация на акаунт