Юли месец отмина - оБЕБИ се цялата ЮЛСКА дружина!

• 34 216
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
nevidimoto dete Ще ти копирам част от поста си от деня след  погачата:

А относно традициите- аз не съм суеверна и ми бяха доста смешни, някои дори нелепи, но оставих бабите да се радват. Ето някои, които запомних:
-Погачата се меси от човек с живи родители (не разбрах защо)
-Канят се само жени, които не са в цикъл (никаква идея защо, но не го спазих естествено. Представяте ли си да разпитвам всеки "Ти в цикъл ли си?.. Ааа не може да дойдеш" Very Happy)
-Не се казва на никой "Довиждане" и не се изпраща (за да не си отиде кърмата ти)
-След като погачата се разчупи над главата на майката и бебето (станахме целите в трохи и пак не разбрах защо) се вдига на високо и стои там 40 дни. (Махнах я още днес за да не ми събира хлебарки) А и тези, които я разчупват трябва да са със живи родители Naughty
-Слагат се пари от всички гости в една кърпа и се връзва стегнато (за да не е прахосник) но не много стегнато (за да не е стиснат) и пак се вдига на високо за 40 дни (Е, ние още днес ще си напазаруваме с тях, защото ни свършиха останалите пари Very Happy) А да, трябваше да има и нещо метално в кърпата (пак не помня защо)
-Не се изнася нищо от къщата (за да не стане крадец) Е, това го спазихме и сега имаме храна за 1 седмица и то предимно сладка Smile
Друго, което не спазихме беше да има само сладки работи, имахме и солени неща.
 Сега не се сещам друго май, освен че забравих да напиша за смисълът на самата погача е:
-Да не остане стар ерген/ стара мома. И ако се направи по-рано от 40 дни ще се ожени по-рано, а ако е по-късно- ще се ожени по-късно (каквото и да значи по-рано и по-късно  Very Happy )

Относно слинга, на Макси крачетата му висят, не знам дали е малък за това, но само така му е удобно. А иначе нещо не успявам да го сложа, така че да мога да го кърмя вътре. Някоя мама успя ли да кърми в слинга вече? Чесно казано още не съм се усмелявала да го кърмя в парка и се надявах да стане със слинга... ама уви не става. Добре, че сме на 2 минути от парка и се прибираме за ядене.

# 586
Здравейте скъпи мами!
Днес ощастливихме едната ни прабаба, бяхме и на гости! Дядо за съжаление почина 5 дни след като се роди Илиан и не можа да му се порадва, но съм сигурна че бди над него където и да е  Heart Eyes
Диденце честита ви месечинка, както и на всички останали бебешорчета, които днес правят 1 месец, да са ви живи и здрави дечицата и само радости да ви носят!  Heart Eyes
Съни29 ние не правихме погача, нито пък молитва ни е четена! С каката не сме правили също, тук в Бс не сме чували за тези традиции!  Simple Smile
ha-ho добре че си ти да се погрижиш за нашето кафе, благодаря ти и ти пожелавам поне следобеда да ти е спокоен и да можеш и ти да положиш морно тяло!  Party Hug
Момичета и ние пускаме и стискаме така цицата, аз го отчитам на коликите, защото точно тогава му къркори коремчето! Става нервен и докато мине така опъва и пуска цицата и реве!
Сега ви оставям, за да се порадвам и аз на малка отмора докато сладкия ми малък мъж спинка   bouquet

# 587
Скрит текст:
pepina_79, поздравления за изключителното кърмене   bouquet

Oт написаното виждам, че се справяш чудесно с кърменето и отговаряш адекватно на нуждите на бебето ти. Подобно поведение на бебетата, каквото описваш при твоето дете, е съвсем нормално. За бебетата кърменето е не само хранене, то е топлина, уют, защита - всичко, което мама може да даде  Heart Eyes  Това, че бебето използва майката за биберон е леко некоректен израз. Биберонът - залъгалка е измислен за да замести гърдата, когато майката я няма. Да отдели бебето от майката, да го залъже. Бебетата имат физическа потребност от сукане и близост, от директен човешки контакт.  Бебетата могат също така да сучат и само за успокоение, за приспиване, като метод за справяне с болка или дискомфорт. Разбирам, че понякога такова кърмене накуп може да е изтощително за майката - дали е вариант за теб в този период, когато бебебто иска да суче по-често, да го сложиш  до теб и да го кърмиш легнала - така то ще суче, а ти ще си почиваш? За много от майките в един момент става най-лесно да спят заедно с бебето си или така да доближат кошарката със свалена решетка, че бебето да е на една ръка  разстояние. Така се избягва ставането и взимането, като и връщането на бебето.
От друга страна кърмата се усвоява за 30-40 до 60 минути и не е изключено, като мине този период, детето да е гладно. Това е индивидуално и субективно за всяко бебе.

Би могла да го погледнеш от хубавата страна - честата стимулация на гърдите води до повече произведена кърмa. Възможно е това да е период, който скоро да отмине. Някои майките споделят, че когато зачестят разходките и бебетата им се успокояват, имат по интересни занимания от сукане - да опознава света наоколо.

Ето една интересна статия - “Не може да е гладно. То току-що яде!”

Поздрави   bouquet

Уважаема Атракция,
Благодаря ти за изчерпателния отговор!  Hug  bouquet Напълно разбирам и осъзнавам важността и необходимостта от това да кърмя бебето си на поискване, това и правя, нямаме регламентирани хранения, когато поиска тогава давам, защото знам, че когато има търсене, има и производство. Проблема ми е в това, че някога храненията продължават прекалено дълго и се сливат две кажи-речи, и нямам време за нищо останало. Нямам помощници вкъщи, всичко сама си върша, затова и търся варианти. Кърмя си Илиан и в леглото, така и аз почивам! А за местенето в кошарата - правя го, защото се притеснявам, че после няма да иска да си спи в легълцето  Simple Smile. Иначе самото кърмене е удоволствие за мен, с голямото си дете не знаех много неща, и правих доста грешки, сега благодарение на Вас и информацията която имаме, нещата са много по-лесни.
Надявам се нещата с времето се поуталожат и аз да мога да се справям с всичко - и с домакинството и с гледането на дечицата си.
Още веднъж благодаря и се радвам че сте тук да ни подкрепяте и да ни давате ценни съвети относно кърменето!!!  newsm51
pepina_79, разбирам, че не ти е леко да нямаш време да свършиш нещата така, както ти се иска, заради постоянно търсещото те бебе. Такова кърмене накуп понякога е изморително, още повече, когато има и по-голямо дете, нуждаещо се от мама  Hug
Вариант ли е да носите бебето в слинг? Така  може и таткото да го носи и да се чувства бебето сигурно и гушнато, като оставя поне една, често и две свободни ръце?
Насреща сме винаги - ако се нуждаете от подкрепа  Hug

[/quote]

Скъпа Атракция, обмисляме и слинга като вариант с моя мъж, само не сме сигурни дали ще иска да стои в него, купихме кенгуро, определено не върши работа дори и за 5-10 минути. Решихме първо да пробваме от приятели и ако му хареса на сладкия кокоран, ще си вземем!
Благодаря отново за подкрепата и помощта!  bouquet

# 588
  • Варна
Здравейте, мами, ние се кърмим в слинга, но придържам главата. Този с халките ми е най-удобен. Подготвям си го като пъхна в халките свободните краища. Сядам, халките слагам малко под рамото, така, че шала да го обгърне, мушкам крачетата в посока халките, и ги сгъвам, главата на бебо слиза под външния ръб на плата, така че остава скрит, пъхам цицата в устата му и стягам докато усетя, че е стабилен и не е притиснат много, НО му крепя главата докато се кърми, после като го отлепя от зърното може да пусна и двете ръце.  ooooh! ужасно обяснение.
Днес паднахме от кошарата. Решетката от долната страна не е хваната, но кой да предположи, че бебо ще тръгне да пътешества... търкулнал се е между решетката и кошарата... от високото ниво. Добре, че се е обрал удара и спря да плаче бързо след като го гушнах. Не се е наранил, но се е стреснал. Сега като го оставя да спи сам и не ще- в ръцете ми е. Blush

# 589
Момичета и ние пускаме и стискаме така цицата...

И ние сме така. Добре, че поне не реве.

# 590
Исках да ви питам как третирате бебчетата с тетрата? Аз един път я мазах, че отскоро имаме пъпчици на сгъвките предимно и малко на лицето - потопих памук в отварата и намазах Вики с него. Без да се отмива после, нали?

Мамите, които родиха секцио - боли ли ви още операцията? Аз особено като ходя усещам болката, едно придърпване и от време на време все едно ужилване. Предполагам, че е нормално, защото все пак си е операция, но все пак реших да попитам дали и при вас все още има болка? Една приятелка ми каза, че след около 40дни забравила за раната, до тогава все нещо я боляло...аз съм 17ти ден след секциото.

Ние пак сме в джаза, като всеки следобед...днес поне и бутнах една каучукова биба в устата и май я хареса повече от силиконовата, че вече 20тина мин. не съм и чула гласа...ама си лежи в шезлонга и се е ококорила и за сън не се сеща.

Желая ви спокоен ден  Hug

# 591
jelly 2 години след моята операция от извънматочна бременност все още усещах едно придърпване и ужилване, дори и след като ходих на нагревки! Така че според мен си  е нормално!
С тетрата аз му варя около 500 мл, и го изполивам след къпане целия без косичката, като редувам един ден тетра, другия ден лайка!  Simple Smile

# 592
Здравейте,
да Ви попитам защо ги обливате с тази тетра и лайка? Не е ли достатъчно само с шампоана за тяло?  newsm78

# 593
Аз го обливам не заради чистотата Ема, а заради ситните пъпчици от горещината, а и да няма, не би му навредило!  Simple Smile Hug

# 594
Здравейте, прекрасници!

Погачата може да се направи и по-рано и по-късно от 40-тия ден! Поверието казва, че ще се ожени/омъжи по-рано или по-късно! Молитвата се прави точно на 40-тия ден до обяд! Двете събития могат да се разминават във времето -  не е грях, питла съм в нашата църква!

Ками, честита месенка на твоята калинка Калина! Да расте здравичка и спокойна, да наддава хубаво и коликите да я подминават отдалече!

Честити месечинки и на Пресиан – мама Ихтиандра и Силвия – мама Диденце! Да са здравички, спокойничи и без болежки сладки нежни муцунки!

Валка83, добре дошли с Цветомир! Да ви е здравичък, Много да ви радва! Чудесно заглавие си предложила!

Невидимо дете, както се сещаш в търсачката има различни версии на тази погача – аз съм правила две. На първата имаше и солено- сирене, луканка, кашкавал, филета, шрена сол, ядки и пр. и сладко – мед,бонбони и сладки , за да е сладък и солен живота на Алекс, затова и погачата ми не беше сладка като козунак. Омеси я сестра ми. Втората я поръчахме от пекарна и беше сладка, тогава нямаше мезета, а само сладко – бонбони – шоколадови и Рафаело, мед и една торта Френска домашна отгоре с орехи, която нарязох на квадратчета, като петифури. На двете погачи имаше алкохол – на първата вино, на втората имаше някакъв сладък алкохол – половината бутилка бял, а другата кафяв.На втората погача  в сито бях сложила лук, орехи и ги търкаляхме, трябва да се сложи и червена чушка и една люта. Според традициите се сервира само сладко, за да е сладък живота на детето, лукът, чушките и орехите са за здраве и все пак малко да му налютява  в живота. Погачата се меси или от жена с живи родители, или от девствена, или мома – но това няма как да стане. Погачата се чупи от момичета с живи родители и трето държи кърпа над главата ти. Първото парче го чупи майката и с една хапчица потопена в меда докосваш устенцата на бебето, след това си язадох тзи хапчица. Същото парче се слага в кърпа и орисниците, демек гостите ти оставят пари, може левове, може монети и наричат желания. Това се връзва на кръст не много стегнато, не много хлабаво, за да не е нито стиснат, нито разсипник и се вдига нависоко, за да порасне високо детето. Стои там 40 дни. След ритуала си прибрахме парите, за да не се омазнят и ги внесохме на Дария – така направихме и с парите на Алекс. Парчето все още седи горе , над библиотеката в една плетена кошничка – едва ли привлича повече животни от миялната ми или трохите, които не съм измела от деня. Цяла година си държа парчето от коледната питка на Богородица в стъклена витрина, но ако видя хлебарка тя е около мивката или на первазите на прозорците. На излизане гостите оставят по един конец – при нас в количката, но ти не изпращаш никого – сами си отиват. Същият ден не съм дала/изнесла нищо от масата, но на другия раздадох от тортата и погачата, щото имахме доста! Не забравяйте да снимате! Моят съвет е да съобразиш големината на питката с броя гости. Ние бяхме поканили и смятам, че така се прави, само роднини. Приятелките на кафенце навън!
Така че ето ти два варианта на погача не точно по традиции и на такава по традиции, ама не съвсем!

Пепи, съжалявам за загубата ви, мила! И нашата прабаба почина на първата месечинка на Дария и не можа да я види, а толкова се радваше, че ще си имам второ детенце и то момиче. Милата ми баба толкова страдаше и се радваше за нас! Мир на праха им!

Аз варя смрадликата и с тампонче за разгримирване туширам пъпките без отмиване. Но направих и това със спирта на Тери и май това второто има по-бърз ефект!
Ние имаме само по вратлето и бузките - от лакътя ми при кърмене!
Пак в смрадлика си кисна зърната след кърмене и ги мажа с Лансинох или Пурелан 100 на Медела - Нелка, да си жива и здрава мила за инфото за този крем и орехите с пчелен восък ! Вече съм ОК и кърмя и от двете цици  Praynig

Момичета, бихте ли споделили, вашите калпазани като пуфкат и имат колики, дали се прокашлят – като че ли Дария връща малко в хранопровода, защото я чувам, че както се гърчи от болка, почва да примлясва и преглъща шумно и после се прокашля!

Мами, имам още един  въпрос към вас, ако консултантите от ЛЛЛ имат наблюдения, моля да споделят и те!
Забелязали ли сте, че мазилата като Лансинох, Пурелан и др.под. без отмиване при интензивна употреба, т.е. след всяко кърмене, увеличават коликите?

# 595
            Здравейте, мамчета! Вече нямам време за нищо и не съм ви чела отдавна. Направо съм на прага на нервна криза, не съм спала вече не помня от кога, Тео иска само да се дундуркаме на ръчички. Влизам да ви питам нещо, Кога трябва да ми паднат шевовете, днес е 21-я ден, а още не са паднали, на всичкото отгоре около самите шевове ми излязоха едни пъпчици #Crazy, които наболяват, може заради постоянното носене на превръзки  Thinking, все още не ми е спряла кръвта.
          Лек следобед мамчета!

# 596
Аз варя смрадликата и с тампонче за разгримирване туширам пъпките без отмиване. Но направих и това със спирта на Тери и май това второто има по-бърз ефект!
Ние имаме само по вратлето и бузките - от лакътя ми при кърмене!
Би ли споделила отново какво е това със спирта, което Тери е казала, защото съм го пропуснала? Благодаря Simple Smile

# 597
Момичета, благодаря за изчерпателната информация за погачата. Ще я направим другата седмица. Ще разказвам после.

Мама Рая, Вики също се закашля и примлясква от време на време и мисля, че това го дразни. Иначе от време на време връща и по малко мляко, но тогава не изглежда раздразнен, даже се усмихва. В понеделник сме на консултация и ще питам доктора.

За слинга - и аз днес го сложих с краката навън, защото иначе подскача. Сега остана само проблемът с това, че дупето му е много ниско - малко под пъпа ми, а като се опитах да го вдигна по-високо и му се изкриви гръбначето, така че толкова с опитите за днес. утре ще пробвам със слинг шала. за кърменето, вчера той сам някак си от поза жабка, явно му замириса на мляко и ме захапа през сутиена, така че просто го смъкнах малко по ниско и стегнах пак горния ръб

# 598
Ками олеле че съм смотана  ooooh!, да ти е жива и здрава принцесата Калина, много да ви радва! На мама Ихтиандра съкровището също  Hug, да ви е жив и здрав юнака и да расте послушно дете!
Бебе87 и вечер ли не спи бебчо? Моя шев падна мисля около 17 ден, но кървенето ми пък за сметка на това не е спряло, имаше пауза от 1-2 дни и пак почна с леко зацапване, направо се чудя два месеца ли ще откарам?!!!
Райче благодаря ти мила, но за него беше по-добре, последните две години изкара само в мъки милия ми дядо  Cry, та така и той се оттърва, и спести и на баба грижите! Знам че не е хубаво да се говори така, но беше жив труп, мозъка му беше блокирал нацяло, а по-късно и тялото му! Както и да е, сега знам че е на по-хубаво място и ни пази  Heart Eyes
За лансиноха нямам такива наблюдения мила или по-скоро не съм обърнала внимание, но днес пък звънях на педито да го питам нещо , и той ме посъветва да не давам едни и същи капки за коликите, т.е като ми свърши примерно Инфакола да купувам Сап, после пак да върна на Инфакол и така, не можах да разбера защо обаче  newsm78
jelly Тери спомена че тушира пъпчиците с 70 % спирт с тампонче или памуче и така минават по-бързо!

# 599
          pepina_79, ами вечер, някоя вечер спи, друга не, ама иначе се кърмим през 2-3 часа посреднощ, и към 5 сутринта като се укокори край със съня, ужас. За шевовете все си мисля, че трябваше вече да са паднали, защо не падат? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт