Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 885
  • 876
  •   1
Отговори
# 45
  • Там, където ме обичат
Темата е сериозна, и не, не гледам сериали, гледа ги сестра ми, която няма компютър и често идва да спи в нас и ползва нашия компютър!
Дам, темата е сериозна, но ти я пак помисли кой гледа сериалите  Mr. Green

# 46
И сестра ти да гледа сериали, пак продължавам да мисля, че гледаш да си прехвърлиш отговорностите върху децата. Колкото и да помагат, не може да се изисква от тях да правят абсолютно всичко
Темата е сериозна, и не, не гледам сериали, гледа ги сестра ми, която няма компютър и често идва да спи в нас и ползва нашия компютър!
Дам, темата е сериозна, но ти я пак помисли кой гледа сериалите  Mr. Green
както вече казах, сестра ми гледа сериалите!

# 47
  • София
Ако имах дете на тази възраст, бих искала да набляга над учебниците, а не над тенджерите и тиганите.
Научих се да готвя на доста по-зряла възраст, справям се съвсем добре в кухнята и не съм умряла от глад. Аз също съм на мнение, че тинейджърката е затрупана с домакински задължения.

# 48
  • Пловдив
За мен има нещо не както трябва тук, но авторката си знае най-добре положението и едва ли ще промени начина си на мислене заради нашите виждания

# 49
както вече казах, сестра ми гледа сериалите!

А коя пише, че нещо почнах да се обърквам - много сестри, много нещо.  Rolling Eyes

# 50
Аз нямам дете все още,но преди 10 години бях на възрастта на дъщеря ти,а и уча за деца  Rolling EyesМисля,че наистина прекалено много неща и възлагаш.Ако си говорим за задължения и учене мисля,че и малкото дете също трябва да има такива  Rolling Eyes Нищо не пречи то също да бърше прах,да сгъва,да си измива чинията.
На 15 годишна възраст едно дете трябва да учи най-вече,да посещава различни курсове,кръжоци,да има хоби,да тренира спорт.
Мисля,че това да ти помага с готвенето/чистенето,когато няма други занимания,да изхвърля кофа/мие чинии..да си поддържат със сестра и чиста стаята е напълно достатъчно. реално ти и мъжът ти сте родителите и стопаните на тази къща. Децата са деца,за да учат,да растат,да имат приятели,да се развиват,а не да следиш да не би ти случайно да си чистила повече от тях.Те ен са собственост,с кояот може да се разпореждаме.Това е друго човешко същество,на което ти помагаш да навлезе в живота,а не то на теб да ти помага да си поддържаш къщата.
Аз живея с мъж,самостоятелна съм и дори веднъж майка ми не ме е учила да готвя,баща мие  бил този,който е чистил вкъщи.Нито живея на мръсно,нито сме умрели от глад от това,че съм сготвила първата си супа преди година и половина  Thinking  Няма "трябва да се научи да готви сега".  Ще има да готви на поразия някой ден на мъжа и децата си...  Лично аз бих предпочела да уча дъщеря си да готви ако тя има желание за това.Много по приятно е и хубаво  Rolling Eyes,отколкото намусена да ми реже лука.

# 51
Всъщност тя набляга достатъчно над учебниците - през последните две години ходи на пет национални олимпиади, национално състезание по бг, ключови компетентности /национално състезание/ по природни науки, и я наградиха за Ученик на годината в областта в природоматематически профил, има шест медала от худ. гимнастика, в момента тренира волейбол, и миналото лято взе с много висок резултат английски изпит на кеймбридж  FCE, в момента учи немски.

# 52
Със сарказъм ли пишеш или на мен така ми се струва?

# 53
Смятам, че когато децата имат домашни задължения се научават да си ценят времето и да го разпределят по-целесъобразно така, че да им стига за всичко.
Освен това домашните задължения ги карат да се чувстват отговорни и да се гордеят със извършения труд.

# 54
  • София
Ясно, и един мармот завива шоколад.  Mr. Green

# 55
Смятам, че когато децата имат домашни задължения се научават да си ценят времето и да го разпределят по-целесъобразно така, че да им стига за всичко.
Освен това домашните задължения ги карат да се чувстват отговорни и да се гордеят със извършения труд.
Подкрепям!
Ясно, и един мармот завива шоколад.  Mr. Green
нещо не разбрах?

# 56
Ужас!Това дете кога спи и излиза с приятели?Или не излиза с приятели...
И какво значи да прави вечер нещо за пиене?Да прави айрян или да ви спретва коктейлчета?
Но, не ме разбирай погрешно, аз съм абсолютно "за" това децата да имат задължения!Около мен имам достатъчно примери с майки, които не карат децата си да правят нищо,  защото "има време за всичко".
А, ако тя иска да се научи да готви - чудесно, но това не значи, че щом може трябва тя да започне да готви вкъщи.

# 57
  • София
Та, дълго се чудих къде да пусна темата. Първо си мислех към Семейни отношения, но там липсваше бутона ''нова тема''...не разбрах защо. Въпроса ми е какви домашни задължения възлагате на своите тинейджъри. Аз съм с дъщеря на 15 години и винаги съм се чудела какви задължения се възлагат на другите тинейджъри от страна на родителите им, защото с моята дъщеря имаме сериозни спорове относно това...

Още първият пост ме впечатли и не мога да се въздържа да не го коментирам, пък ще прочета и останалите постове по темата. Ако дъщеря ти върши всичко това, то какво остава за вършене от теб и останналото домочадие? че това дете е поело повече от половината домакинство, включително да обгрижва още едно дете откъм къпане, подреждане и да приготвя  всяки ден обяд! Ти какво, дете ли имаш или нещо средно между о`пер!

# 58
Е като нещо за пиене разбирам да прави айрян или да сипва сока от компот в голямата кана за цялото семейство или изцежда 1-2 лимона в каната  с вода.

Ама на 15 години, ако я влече може някоя събота или неделя или през ваканцията да приготвя нещо по рецепта от интернет каквото тя си е избрала. Ама мама не трябва да и дудне или да я напътства за да и е пълно удоволствието, че се е справила сама.

Но си е до човек. На 15 години понеже учех в друг град живеех с татко и си спомням, че от една готварска книга се бях научила да правя един кекс и също тиквички на фурна.

А колкото до времето има време за всичко стига да е разпределено правилно. Знаете ли колко време тинейджърите прекарват в блеене и безмислени блянове. Но определено ще и е полезно да има задачи и да мисли в настоящето вместо да превърта това момче как я е погледнало със часове.

Пък и вие да не си представяте, че детето се връща от училище и се залавя като "пепеляшка за метлата" Не просто някой ден през ваканцията, ако е на кеф да сготви нещо или пък като сяда семейството да вечеря да направи "нещо за пиене" или салата. Нещо, което ще и отнеме точно 5 минути.

# 59
  • Пловдив
Така, както е описано, на мен ми се струва, че точно за Пепеляшка става въпрос. Баланс трябва да има при всички положения

Общи условия

Активация на акаунт