Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 175
  • 876
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Жиз, майката поема чистенето и подреждането на останалата част от къщата - детето се грижи за стаята, която обитава заедно със сестра си. Това стана ясно още в началото, ама поговорката за чукча я знаем. Както и да е, не се заяждам

# 331
Тя жената чете, но не възприема. Докато не намери съмишленици няма да и харесват съветите Grinning

# 332
Странно е поведението на майката и тук, във форума.  Търси съвет, отговаря на отделни въпроси, но реално не участва в дискусията.  Дали е права или не според нас не е най-важното в случая. Логично е, ако намира поне част от поведението си спрямо детето за логично и оправдано, да се опита да защити позицията си. А не го прави...

Абсолютно. Майката чете, уж иска съвети, но не приема промяната по никакъв начин. За нея нейното "възпитание' продължава да е правилното. Колкото до дискусията и защитата, мислех си дали майката някога е участвала в подобно нещо или е научена само да слуша и да мълчи.

# 333
Говоря за сестра ти. Не ходи на работа, нищо не върши и раздава правосъдие. Май се обърка в съчиненията.

Всъщност вече от няколко седмици ходи на работа, тя се грижи много за нашите родители, тъй като аз много рядко отивам на село при родителите си, а тя всеки уикенд. Разтребва цялата къща, готви им.

Това вече клони към Гореща вода за шоколад. Неомъжената дъщеря е длъжна да гледа майка си.

# 334
Благодаря ви много! Тичам към книжарницата за ''Изкуството да бъдеш родител''.

Момичета, вижте колко страници изписахме, а тя въобще не ни взема насериозно. Точно за ето този начин на общуване / за мен нещо е сбъркан /, писах по-напред. Проблем има майката, не детето.

То никой не си е и помислил, че проблемът е в детето. Laughing Ясно е, че е в родителите. Peace Жалко, че умно и способно дете е превърнато в домашна помощница. Принципно няма лошо да се помага у дома, но всичко си има допустими граници. Peace

Не мисля, че темата е пързалка. Казах доводите си и преди. Гугъл изкарва момиче от Търговище на тази възраст,с турско име, което има всичките упоменати от майката отличия и класирания - на олимпиади по различни предмети, на национално състезание по БЕЛ, на надпревара по ключови компетентности в областта на природните науки, участия в първенства по художествена гимнастика...

Странно е поведението на майката и тук, във форума.  Търси съвет, отговаря на отделни въпроси, но реално не участва в дискусията.  Дали е права или не според нас не е най-важното в случая. Логично е, ако намира поне част от поведението си спрямо детето за логично и оправдано, да се опита да защити позицията си. А не го прави... Тоест и да  не е пързалка темата, самата майка едва ли има желание за промяна. Жалко за детето. Дано има силите да издържи на  натиска и един ден да бъде щастливо и в професионален, и в личен план.

Русалке, благодаря,че поне ти и още няколко души от форума вярвате в истинността на темата.
Та, сега по темата, наистина искам да се променя и вече съм препрочела темата не знам колко пъти, защото наскоро отношенията с дъщерята доста поохладняха така че...

# 335
  • София
На теория, не е толкова трудно някой да открадне самоличността на въпросното дете от Търговище и да започне да си съчинява. Интересно, дали някой тук познава лично въпросното семейство. На мен потребителката ми изглежда странна. Хора като описаната от нея, които по такъв начин се отнасят с децата си, не пускат теми във форуми по въпроса, нито искат съвети, нито ще хукнат да си купуват книги, защото те са абсолютно уверени в това, което вършат, в правотата на решенията си и не подлагат ценностите си на съмнения, още повече да търсят съвети. Подобни хора са горди със себе си като родители. Не вярвам изведнъж от темата в сапунките изведнъж да се насочи към тази тема.  Thinking

# 336
  • Пловдив
Мда, съгласна съм с последното мнение на Дъждовно време. Човек трябва и да разсъждава, да мисли. Винаги ще съм благодарна на учителката ми по БЕЛ в гимназията, че точно на това ни учеше, а и вкъщи родителите ми също разговаряха с нас, та сме стигали до компромиси

# 337
Благодаря ви много! Тичам към книжарницата за ''Изкуството да бъдеш родител''.

Може да прозвучи абсурдно на фона на дискусията, но мисля, че не се нуждаете от това. Дете, което има тези успехи, очевидно е отглеждано правилно. И очевидно по съвременни методи (Колко момичета през 19-ти век изобщо се явяват на състезания, че и да ги печлят?). Сега, това за жененето и как щяла да се справи, са си приказки на бездействащата леля, а избухването на бащата може да е по повод лелята и само формално да е насочено към детето ("Казвам ти, дъще, сещай се, балдъзо.").
Има и друг момент. Едно момиче не трябва да остава с впечатлението, че веднъж омъжиш ли се, ставаш роб в семейството си. Не. Майката не трябва да дава такъв пример. Ако майката е Пепеляшка, ще предаде това в много по-голяма степен на дъщеря си, отколкото ако я товари с домакински задължения. В едно семейство нещата трябва да са равнопоставени. Не съм съгласна с твърдението "Има време да слугува на децата си един ден." Никой на никого не бива да слугува - нито като дете сега, нито като майка един ден. На човек му се налага цял живот да балансира между хармонията у дома и хармонията в професионален и социален план. 15 г. е добра въраст да се учи да го прави.

Опитвам се да погледна темата от друг ъгъл. Струва ми се, че върху първия пост на авторката се сложи огромна лупа и се пропуснаха уточнения като "своята стая", "понякога" и т.н.

# 338
Русалке, благодаря,че поне ти и още няколко души от форума вярвате в истинността на темата.
Та, сега по темата, наистина искам да се променя и вече съм препрочела темата не знам колко пъти, защото наскоро отношенията с дъщерята доста поохладняха така че...

Айде, нов обрат  newsm12. И кога точно поохладняха отношенията? От вчера ли?

# 339
  • Пловдив
И защо непременно на мъжа трябва да се гледа като на господар, който носи парите, и затова вкъщи не трябва да прави нищо?

# 340
Жиз, майката поема чистенето и подреждането на останалата част от къщата - детето се грижи за стаята, която обитава заедно със сестра си. Това стана ясно още в началото, ама поговорката за чукча я знаем. Както и да е, не се заяждам

A, ама разбира се.Също прочетох, че:хвърля боклук, юрка се да готви, приготвя питиета, мие чинии, къпе сестра си, готви и, грижи се за нея.Тези действия се разиграват само в детската стая мей би.Да, Чукчата знам какви ги върши иначе.Майката поема да пусне прахосмуча в нейната стая.И заедно с нея да сготви, пак не сама.И да разтреби разхвърляните от мъжа и дрехи.Стига и толкоз.

# 341
  • Пловдив
Опитвам се да погледна темата от друг ъгъл. Струва ми се, че върху първия пост на авторката се сложи огромна лупа и се пропуснаха уточнения като "своята стая", "понякога" и т.н.

Не ми се минава сега през страниците, за да търся цитата, но след този пост майката написа, че бащата е задължил детето всеки ден да мие чиниите и да хвърля боклука

# 342
Не вярвам изведнъж от темата в сапунките изведнъж да се насочи към тази тема.  Thinking

Мда, до какво водят турските сериали. Някои заживяват в тях.

# 343
За мен си е реален случая. Защо да не е писала тук авторката, за да си свери часовника и сега да си дава сметка, че нещата не са точно такива, каквито тя ги мисли?
Ако е пързалка, шапка й свалям. Досега не бяха ме пързулвали така по ролбата.  Laughing И въпреки всичко ще се радвам да е пързалка, защото наистина ми стана жал за момичето.

ariimeri, много ми е интересно теб как са те отглеждали? И какво искаш за дъщерите си? Нали идеята е децата ни да живеят по-добре от нас. Защото съм работила в помашка общност, и то в села, но и там ми се струва, че се еманципираха младите.

# 344
  • В царството на мечтите
Ама малко сме гадни и ние. Тази жена са я възпитали по този начин. Едно време и тя го е правила в къщи при мама. Хубаво е ако наистина си вземе поука и започне да не я кара толкова да чисти 

Общи условия

Активация на акаунт