Отговори
# 180
Я като сте заговорили за това някой може ли да ми каже ако си прекъсна майчинството преди 2 год.и си пусна отпуската после какво следва?Не мога май да обясня като хората!!!Искам да пусна малката на градина от септември 2013,а майчинството ми е до декември.Ако го прекъсна и искам да се върна на работа преди втората год.на детето трябва ли,или е желателно първо да си пусна отпуската и тогава на работа.Някой знае ли?Аз не съм на ясно и мисля да питам в НОИ

# 181
loras Майчинството се смята назад 18мес.и сумата която получаваш ще е по голяма от чистата сума пари която си получавала от работодателя(ако си работила)90% от парите на които те осигуряват.А болничните са на 70-или 80 %

# 182
Аз мисля, че майчинство не може да се прекъсва, но за това не съм напълно сигурна.

# 183
  • София
dilianai, май става въпрос за 2-та година, доколкото разбирам аз.
Mirela Filcheva,
детето си ходи на ясла, ти се връщаш на работа и за оставащите месеци /до края на 2-те години/ получаваш от НОИ обезщетение на основание чл. 54 КСО /демек 50% от обезщетението, което НОИ изплаща за втората година/. Най-добрият вариант е да излезеш в платен годишен отпуск веднага след прекъсване на отпуската за отглеждане до 2г.       /септември 2013, както разбирам от поста ти/- така хем ще си на заплата, хем от НОИ ще има въпросното обезщетение, хем няма да ходиш на работа. Надявам се съм разбрала въпроса ти де /а и отговора да е достатъчно ясен Grinning/
А иначе- няколко болнични не могат да окажат тежест при изчисляване размера на майчинството. Значение има единствено върху сумата, която девойката ще получи за месеца от НОИ, а тя при всички случаи ще е по-малка от заплатата....

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 17:03 от Beeps

# 184
За отпуската аз точно така смятам да направя. От понеделник ми започва отпуската, надявам се от вторник да започне болничният ми. Така ще си запазя тези 20 дни + 2х28 дни за двете години майчинство, и като изтекат да си пусна отпуска да си гледам детето, че не бих го дала на ясла декември или януари.

# 185
  • София
Даа точно каквото Beeps каза. Когато съм 1 цял месец в болничен ще получа 80% от средното бруто за 18 месеца назад. Това е обещетението от НОИ, че съм болничен и няма нищо общо с майчинството! При мен се получава просто много ниско обещетение.... намаля ми се заплатата с 1/3 поне заради предния работодател!

Майчинството се взима 2 години назад! И наистина ако съм била болничен 1 месец няма да ми се отрази кой знае колко на майчинството... Но докато НОИ не ти изчислят майчинството никой не може да знае с точност колко ще е то! А и като е дошъл момента никой няма да може да направи нищо... Ех тези гадни пари!

# 186
Мили мами аз си изкарах цялата бременост в къщи в болнични.Това не се отразява на нищо.Преди да изляза аз в майчинство се смятаха 12мес.а мен ме хвана новото18мес.ако сега са го вдигнали на 2год.не знам.
Beeps Искаш да ми кажеш(това което разбрах)Да пусна малката септември,същевременно да се върна на работа за да изляза в отпуск и така края на отпуската ми да съвпадне с края на двете год.от майчинството.ако греша ме поправи моля те!По принцип така мисля да направя но не знаех дали може че тя бюрократщината е голяма

# 187
  • София
Mirela Filcheva - повечето мами, които познавам направиха точно това - върнаха се от майчинство, пуснаха си отпуските, след тях работиха 1 месец и напуснаха. Но никой не им направи проблем да си вземат 2-та месеца отпуска. Знам, че за да напуснеш след това трябва или да работиш един месец и да ти платят 2-та месеца отпуска + месеца, за който си работил или ако искаш да напуснеш веднага, то ще ти изплатят само единия месец болничен.
Сигурно има работодатели, които отказват да платят каквото и да е Simple Smile

Майчинството се прекъсва в момента, в който бебето отиде на детска градина!

сигурно пак Beeps ще ме поправи в нещо... Blush

# 188
  • Разград
Здравейте, момичета  Grinning

Честито на всички с хубави прегледи, а на другите с притеснения - всичко ще е наред.  Praynig Hug

Гледам, че говорите за кошарки - ние сме се спряли на дървена от ИКЕА, но със сигурност ще вземем, живот и здраве, и сгъваема, която да ползваме като пътуваме насам-натам.
А за количките - влюбих се в една на Baby Design, която е и с много изгодна цена, има всичко, без столче за кола, но това ми е най-малкият проблем, тъй като все пак има кош за новородено, който става за тая цел. Wink Според мен задължително трябва да има зимен кош, нали ще раждаме зимни бебета. Wink

Мисля си, че сме харесали една и съща количка, но аз няма как да я видя, а само ще я покажа и ще те помоля ако ходиш да я видиш после да ми споделиш своето мнение.
http://www.bebe-best.com/baby-design-bebeshka-kolitchka-sprint-p … blue-p-29543.html

# 189
Привет!
Хубаво е като се излезне в продължителен болничен, да се взема болничен докато започне майчинството.
Може да се прекъсне и първата година майчинство и да се прехвърли на бащата. А ако се прекъсне втората година, майката получава 50 % майчинтво (120 лв), а може да прехвърли втората година на работещ дядо или баба, който ще побучава 240 лв. Аз трябваше да се върна на работа след първата година и прехвърлих майчинството на баща ми.
За леглата - имаме сгъваемо на Чиполино, доволна съм. Когато сам започна да се върти по корем, го свалихме на долното ниво, но беше много ниско и сложихме още един матрак.

# 190
Brayda Аз ще те поправя аз не искам да напускам а се чудя как да направя така че хем да пусна малката на ясла по рано за да мога да се върна на работа хем да ползвам отпуската докато тя е още в началото на яслата.Както и да е аз за по сигурно ще питам в НОИ

# 191
  • София
Mirela Filcheva - aз казах това за напускането, не защото ти искаш да напускаш, а за да ти кажа, че не е имало проблем да си вземат отпуските Wink

Хайде мамии отивам на лекция за кърменето с  bubu_123!
Приятна вечер и дано се познаем всички, които са решили да дойдат, защото знам че има и още!
Аз ще съм с черни къси панталонки и черна тениска на много шарени надписи и черни сандали... защо ли точно днес реших толкова черно да сложа Blush А bubu_123 каза, че е руса със лилава туника и клинче, ако някой ни познае да свирка!

# 192
Ок извинявай!!!:)Ще питам ще разбера.С питане до Цариград се стига казали хората.Относно кошарите имам и дървена с две долни чекмеджета и шкаф отстрани която след това става на детско легло.имам и сгъваема на Baby Design от която също съм доволна не само когато ходим на гости ами и в къщи.През деня е в хола в сгъваемата около мен,а вечерта е в спалнята в дървената.(да уточня че живеем в мезонет)

# 193
Аз съм за дървено легло,но моя син му разказа играта и ще купим ново,а матрака ще е същия,на него мъ няма нищо той беше от скъпите..Имам и кошара за игра и като се наложи да пътуваме ще използвам нея.
Първата година се плаща 90% от средно дневното възнаграждение за 24м назад,но не по-малко от МРЗ или 290лв.За първо дете 250лв,за второ 600лв еднократна помощ,2880 за майки студентки редовно
Втората година 240лв
Болничните се изчисляват 18м назад 80%
Отпуската се натрупва за двете години майчинство и след това ако искат работодателя може да ти я даде накуп да я ползваш.Например на мен миналия път не ми разреши постави ми условие или се връщам на работа или да напусна,и тъй като бях решила да напущам,а и неможах да излъжа,че ще ходи на градина,напуснах и ми плати само 1м отпуска.Затова навсякъде е различно.
Моя мъж сигурно няма да ми даде да купим нова количка,а на мен ми се иска,защото имаме 2

# 194
  • София

Beeps Искаш да ми кажеш(това което разбрах)Да пусна малката септември,същевременно да се върна на работа за да изляза в отпуск и така края на отпуската ми да съвпадне с края на двете год.от майчинството.ако греша ме поправи моля те!По принцип така мисля да направя но не знаех дали може че тя бюрократщината е голяма

Точно така Simple Smile Дали ще съвпадне не знам, т.к. нямам идея колко дни платен за ползване имаш. Отпускът за отглеждане на дете до 2 г. можеш да го прекъсннеш, когато искаш, когато детето тръгне на ясла или, когато бъде прехвърлен. Иначе да се самопоправя- няма да можеш да ползваш 50% т.к. детето ще е в ясла.

Прохладна вечер!

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 18:21 от Beeps

Общи условия

Активация на акаунт